Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GARAŻ w bryle domu - za i przeciw, dyskusja, wymiana doświadczeń

Recommended Posts

Chłopie, popatrz jak to wyglada, na pierwszym planie masz budynek gospodarczy, a z tyłu jakas przybudowka? Ja sie nie dziwie ludziom, bo rozne sa gusta, ale ten architekt co to wymyslił to do konca zycia powinien w tym mieszkac! Ja sie na polskim budownictwie nie znam, ale u nas czegos podobnego nie widzialem.

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom z garażem wcale nie musi wyglądać brzydko.Ja powiększyłem szerokość garażu do 5,85m ale za to mam dużą sypialnię małżeńską z garderobą i łazienką nad nim.Przejście jest przez śluzę tam gdzie wyjście z piwnicy którą doprojektowałem.

http://www.dominanta.pl/oferta/Sindbad_2G.html :wink:

Powiedzcie mi o co chodzi z tym mitem, że jak jest przejście bezpośrednio z domu do garażu to śmierdzi? Sam dopiero buduje dom, ale ten argument wydaje mi się śmieszny bo znam kilka osób które mają takie rozwiązanie (połączenie wiatrołapem, lub przedsionkiem) i nigdy nie czułem u nich żadnego nieprzyjemnego zapachu. Czy są może jakieś "śmierdzące" marki aut?

Chłopie, popatrz jak to wyglada, na pierwszym planie masz budynek gospodarczy, a z tyłu jakas przybudowka? Ja sie nie dziwie ludziom, bo rozne sa gusta, ale ten architekt co to wymyslił to do konca zycia powinien w tym mieszkac! Ja sie na polskim budownictwie nie znam, ale u nas czegos podobnego nie widzialem.

skończ trolować bo to już nudne, wszelkie dyskusje bez ujawnienia jakie to jedyne słuszne architektoniczne cudo budujesz i tego gdzie jest to "u nas" z samymi pięknymi (oczywiście wg tylko twego gustu) uważam za równie bezsensowne jak twoje wypowiedzi w tym temacie

arturromarr

ja znam z autopsji :wink: kilka domów gdzie wejście z garażu jest nie przez wiatrołap czy przedsionek a bezpośrednio do hollu i też nic nie śmierdzi, rzecz jasno to też sprawa poprawnej wentylacji i pewnie sposobu użytkowania garazu (jak ktoś zakąłd przemysłowy tam robi czy inne smrodogenne pomieszczenie to częste otwieranie jednych drzwi może zbyt słabą śluzą, w normalnych przypadkach powinno być ok)

dla takich drzwi jest zdecydowanie więcej za niż przeciw

• 1 year później...
Moim zdaniem bardzo dobry pomysł. Szczególnie w niepogodę - wjeżdżasz do garażu i suchą nogą przechodzisz do domu, nie plączesz się z zakupami po placu :lol:

U nas z garażu do domu przechodzi się przez pralnię, więc mam nadzieję, że nie będzie żadnych uciążliwości związanych z zapachami spalin. :wink:

ciekawe,a czy ubrania ,które prawdopodobnie suszysz w pralni nie przechodza zapachem spalin?

A ja sie nie zgadzam ze stwierdzeniem, że to taki mit. Mam przejście z garażu do domu przez kotłownie. Parkuje 2 nowoczesne i sprawne samochody, nie rzęchy, i każdy samochód zaparkowany w garażu z rozgrzanym silnikiem, przynajmniej póki nie ostygnie wydziela trochę "samochodowych zapachów". Z czasem ten zapach jakoś "utrwala się" gdzieś w scianach tego pomieszczenia.

Też tak miałem i okazało się że mam wyciek paliwa bo zwierzątko nagryzło przewód paliwowy.

Sprawdź dokładnie auta!

Ale przyznacie, że schowanie autka w garażu jak jest zima i na dworzu pada śnieg albo/i jest grubo poniżej zera to fajna sprawa...

mam garaż w bryle i narazie sobie chwale. Wjeżdżam do garażu i potem nie muszę z zakupami dygać po dworzu. Oczywiście jak wszystko ma to swoje zalety ale ma i wady

A ja mieszkam jeszcze w bloku w którym jest garaż podziemny na 30 samochodów, wejście jest z klatki, oddzielone podwójnymi drzwiami.

Na klatce nigdy (a mieszkam już 6 lat) nie czułam zapachu spalin mimo że nie są tam zaparkowane tylko "nowoczesne" ;) samochody.

Czasami jak kilkoro sąsiadów wyjeżdża na raz to włącza się czujka spalin i bzyczy, i śmierdoli w garażu, natomiast na korytarzu nic nie czuć, więc się pytam jak ma być czuć w domu gdzie są 1-2 samochody, gdzie się wjeżdża i od razu samochód jest zaparkowany w przeciwieństwie do garażu w bloku, gdzie trzeba wjechać, dojechać, otworzyć wrota do swojego boksu, zaparkować i ufff, nareszcie.

ja sie własnie zastanawiam bardzo CZY ROBIĆ TO PRZEJŚCIE DO GARAŻU Z DOMU CZY NIE???

Robić!!! Jak juz masz garaż to głupio nie zrobic przejścia. Oczywiście przejście nie bezpośrednio do hallu a tym bardzie do salonu. Najlepiej mieć tzw śluzę między garażem a hallem, najczęściej kotłownie. Ja u siebie nie czuje żadnych zapachów ani w domu ani nawet w kotłowni. Zapachy samochodowe jedynie sa odczuwalne jak jestem w garazu.

Jak komuś garaż służy jako przydomowy warsztat - to lepiej zrobić oddzielnie. Jeśli ma to być tylko do parkowania - to nie ma co się zastanawiać.

Zdecydowanie sie zgadzam. To co pisze prawdziwy.anika to nie jest juz tylko garaz ale własnie przydomowy garaż. jak ktoś ma takie pasje to taki garażo-warsztacik lepiej zrobić jako oddzielny budynek, ale reszta która garaż używa tylko po to by tam wjechać, rozpakować zakupy a rano wyjechać to smiało może robić połączony z częścią mieszkalną

• 4 weeks później...
Tak, w pełni sie zgadzam. Należy wybrać garaż zależnie od potrzeb. Moja żona i ja mamy od niedawna dwa samochody, zdecydowaliśmy sie na blaszany garaż na drugi samochód i jesteśmy bardzo zadowoleni. Zamówiliśmy ten garaż od Firmy Garaże Król: http://garaze-krol.com/ Polecam!

• 2 years później...

Witam.

Wybrałem już projekt domu, który będę budował.

Ale ostatnim czasie pojawił się pomysł wyboru identycznego projektu ale z garażem.

Oczywiście nasuwa się pytanie - jakie są koszty budowy takiego garażu ? Jakie będę różnice w kosztach budowy ?

Całe szczęście garaż jest z płaskim dachem i co też ważne NA PEWNO zmniejszył bym go do 1-stanowiskowego.

Wersja bez garażu:

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-makowej-3.html?L#box1

Wersja z garażem:

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-makowej-4.html

Proszę o podpowiedź i uwagi.

Pozdrawiam

jesli przemawiają względy ekonomiczne, to trudno dyskutować.

Ale jeśli jeszcze rozważasz z innych względów garaz - to nie rezygnuj z garazu.

MIeszkam teraz w domu bez garazu i jest beznadziejnie. Nie nawidzę tego. Zazdroszcze tym, co suchą nózka przechodza z domu do garazu. Zakupy, dzieci z plecaczkami, zima, itp. jest pełno wzgledów przemawiających jednak na plus dla garażu.

Teraz, kiedt zdecydowalismy się na większy dom - szukam projektu z garazem - obowiązkowo.