anpi 14.09.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Tylko po co komuś garaż wolnostojący 60m2 ?? Jak to policzyłeś te koszty ?? Ja wolę duży garaż wolnostojący niż mały w bryle. W dużym garażu można postawić oprócz samochodu (albo dwóch) także narzędzia, rowery, skuter. Można wydzielić małe pomieszczenie gospodarcze. Generalnie - możliwości są większe. Jeśli chodzi o koszty - wolnostojący garaż nie musi być ocieplony, może mieć inne pokrycie dachu niż dom (np. blachodachówkę lub blachę trapezową). Pod nią nie musi być folii wysokoparoprzepuszczalnej. W środku nie musi być otynkowany, nie ma instalacji CO. Ja planuję w przyszłym roku budowę właśnie takiego garażu. Powierchnia zabudowy ok. 60 metrów. Ściany z BK 24 cm, na dachu blachodachówka. Strop drewniany. Dach dwuspadowy, na górze stryszek. Na dole miejsce na 2 samochody i pomieszczenie gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amdam 14.09.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Ja nie będę dyskutował tu o wyższości grażu wolnostojącego od tego w bryle domu. Chcę zwrócić tutaj wam uwagę na dość ewidentny błąd, który wielu z was może drogo kosztować. cyt. Petrov napisał: Co do włamań, to porządne muszą być drzwi garażu. Zamykane mechanizmem i na pilota, od zewnątrz nie mają żadnego zamka, którego można by wytrychem otworzyć. Zapewne łatwiej jest włamać się oknem od ogrodu, niż tarabanić z dużymi drzwiami garażowymi, od strony ulicy, które będzie widać, że są otwarte. Otóż moi drodzy dla złodzieja nie ma nic łatwiejszego od zakup czytnika podczerwieni, który nagra "kombinację" pilota otwierającą bramę. Samo nagranie trwa krócej, niż sygnał wysyłany z pilota do czytnika bramy. W ten sposób, złodzieje samochodów kradną auta z zamontowanym alarmem i.... centralnym zamkiem na pilota!! Dlatego używając pilota od bramy, drzwi czy też samochodu trzeba zbliżyć się na możliwie najkrótszą odległość od czytnika, aby zminimalizować ryzyko rozchodzenia się fal wysyłanych przez pilota. Napewno macie samochody i zauważyliście może, że nowe auta żeby odblokować zamek centralny bądź alarm pilota należy przyłożyć do szyby i o ile to możliwe skierować bezpośrednio do czytnika. Takie są zalecenia speców. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.09.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Ja mam w bryle domu. Argumenty za i przeci już były więc nie będę powtarzał, ale jestem zadowolony z tego rozwiązania. Czasem jest tak, że jak się wybiera określony projekt to sie go albo odrzuca albo akceptuje w całości właśnie z garażem także.Garaż jest wykończony na tip top i ogrzewany, więc nigdy bym w nim nie próbował malować czegoś pistoletem. Działka jest mała i w całości zagospodarowana trawnik miejsca na rośliny i bruk. Jak mi przyszło dodatkowo przycinać kilka płytek gresowych to wyszedłem na ulicę z przedłużaczem aby nie brudzić bruku. Ulica prywatna i z żadka coś przejeżdża to tak dla porządku jakby sie odezwały osoby wskazujące, że niektórzy to pomyje na ulicę wylewają. Po prostu tam jest tłuczeń i nie ma śladu po mojej pracy a na działce lubię mieć czysto.Jest jeszcze jedna kwestia odnośnie garaży wolonostojących i bedączych częścia domu. O ile podczas budowy pierwsza koncepcja wychodzi na ogół taniej to o ile mnie pamięć nie myli później podatek od garażu w bryle licy się po znacznie niższych stawkach niż za wolnostojący, ale to należałoby sprawdzić, czy się nie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 14.09.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Jeśli chodzi o koszty - wolnostojący garaż nie musi być ocieplony, w garażu w bryle tak naprawdę to ocieplasz jedną ścianę. Zrestą jakby w miejscu garażu był pokój to i tak trzeba by to ocieplać. może mieć inne pokrycie dachu niż dom (np. blachodachówkę lub blachę trapezową). Pod nią nie musi być folii wysokoparoprzepuszczalnej. zabawię się w kobietę (z całym szacunkiem dla kobiet) - estetycznie będzie to zaj....cie wyglądało. To tak jakby dach od frontu zrobić w dachówce a od tyłu w blachodachówce. Idąc tym tropem można by ściany garażu w bryle nie ocieplać. Zresztą jak garaż jest w bryle to nie robisz dachy dla garażu a dach dla tego co jest nad nim. U mnie to łazienka. Jakbym w miejscu garażu miał pokój, to dach nad nim musiałbym i tak tak samo zrobić. W środku nie musi być otynkowany, nie ma instalacji CO. Kolego - nie rób z siebie idioty - garaż w bryle też nie musi być otynkowany i nie musi mieć instalacji CO. Albo wysil się nad argumentami, albo nie pisz wcale. Ja planuję w przyszłym roku budowę właśnie takiego garażu. Powierchnia zabudowy ok. 60 metrów. Ściany z BK 24 cm, na dachu blachodachówka. Strop drewniany. Dach dwuspadowy, na górze stryszek. Na dole miejsce na 2 samochody i pomieszczenie gospodarcze. I bardzo dobrze. Chesz i masz miejsce, to rób. Ale argumentuj z sensem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.09.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Otóż moi drodzy dla złodzieja nie ma nic łatwiejszego od zakup czytnika podczerwieni, który nagra "kombinację" pilota otwierającą bramę. No, takich bzdur to już dawno nie czytałem. Alarmów z pilotem na podczerwień nie produkuje się już od kilku (jeśli nie od kilkunastu) lat. Teraz piloty przysyłają sygnał drogą radiową. Co więcej - zdecydowana większość pilotów działa na zasadzie kodu kroczącego (KEELOQ). Przechwycenie takiego sygnału nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.09.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Kolego - nie rób z siebie idioty Na takim poziomie nie zamierzam dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 14.09.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 O ile podczas budowy pierwsza koncepcja wychodzi na ogół taniej No nie wiem w jaki sposób taki sam garaż z 3 ścianami (czwarta to sciana domu) - wychodzi taniej od tego z czterema (wolnostojacy) o ile mnie pamięć nie myli później podatek od garażu w bryle licy się po znacznie niższych stawkach niż za wolnostojący, ale to należałoby sprawdzić, czy się nie mylę. Nie mylisz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amdam 14.09.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Mój drogi nawet nie wiesz jak się mylisz. Przesyłanie czegokolwiek drogą radiową jest jeszcze gorszym rozwiązaniem niż podczerwień. Nie wierzysz trudno. Obyś nigdy nie musiał się przekonywać. Dla innych później poszukam odpowiednie artykuły, o tym jak łatwo drogą radiową można np. podejrzeć co np. uzytkownik komputera ogląda na swoim monitorze. Róźniza między podczerwienią a drogą radiową jest taka, że urządzenia do nagrywania tych drugich są poprostu droższe, dużo droższe ale osiągalne dla potencjalnego złodzieja. Nie zamierzam z tobą dyskutować na ten temat, sugeruje jednak zadać kilka pytań specjalistom montującym wam alarmy. To miało byc tylko ostrzeżenie i zapamiętaj jedno, nie ma rzeczy niemożliwych jeżeli stworzono "szyfr" musi być stworzony "deszyfrator". Na tym polega rozwój techniki. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 14.09.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 My mamy garaż w bryle, bez przejścia z domu. Wejście do garażu jest obok wejścia do domu, zadaszone przejście. Poza tym bez przesady, hasła typu "bieganie zimą do garażu" są trochę przesadzone, to nie droga 3kilometrowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 14.09.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Chcę zwrócić tutaj wam uwagę na dość ewidentny błąd, który wielu z was może drogo kosztować. Znam wiele przypadków włamań do domów jednorodzinnych. Najczęsciej przez okno, rzadziej przez dach, a nawet przy kanadyjczyku przez scianę NIGDY przez nowoczesne drzwi garażowe otwierane na pilota. Złodziej też myśli i szuka wejścia najłatwiejszego i najmniej widocznego z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.09.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 O ile podczas budowy pierwsza koncepcja wychodzi na ogół taniej No nie wiem w jaki sposób taki sam garaż z 3 ścianami (czwarta to sciana domu) - wychodzi taniej od tego z czterema (wolnostojacy) o ile mnie pamięć nie myli później podatek od garażu w bryle licy się po znacznie niższych stawkach niż za wolnostojący, ale to należałoby sprawdzić, czy się nie mylę. Nie mylisz się Chodziło mi tylko o to, że na ogół garaże wolnostojące to metalowe wiaty lub murowane z cienkiej ścianki. Te w bryle będąc częścią domu są lepiej zadbane. Płytki, ogrzewanie, ocieplenie ścianek itp), ale może być tez inaczej nie przeczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 14.09.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Kolego - nie rób z siebie idioty - garaż w bryle też nie musi być otynkowany i nie musi mieć instalacji CO. Na takim poziomie nie zamierzam dyskutować. problemem nie jest poziom a brak argumentów. Poza tym bez przesady, hasła typu "bieganie zimą do garażu" są trochę przesadzone, to nie droga 3kilometrowa oczywiście - tylko skoro można sobie coś ułatwić to po co sobie coś utrudniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 14.09.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Poza tym bez przesady, hasła typu "bieganie zimą do garażu" są trochę przesadzone, to nie droga 3kilometrowa oczywiście - tylko skoro można sobie coś ułatwić to po co sobie coś utrudniać. A co w tym trudnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.09.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 No nie wiem w jaki sposób taki sam garaż z 3 ścianami (czwarta to sciana domu) - wychodzi taniej od tego z czterema (wolnostojacy) Sposób jest bardzo prosty - garaż w bryle musi mieć ściany ocieplone, a wolnostojący - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.09.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Mój drogi nawet nie wiesz jak się mylisz. Przesyłanie czegokolwiek drogą radiową jest jeszcze gorszym rozwiązaniem niż podczerwień. Nie wierzysz trudno. Obyś nigdy nie musiał się przekonywać. W przypadku kodu kroczącego, posłuchanie transmisji nic nie daje. Każde naciśnięcie przycisku w pilocie generuje nowy kod. Raz użyty kod jest bezużyteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 14.09.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Sposób jest bardzo prosty - garaż w bryle musi mieć ściany ocieplone, a wolnostojący - nie. Ale garaż wolnostojący musi miec oddzielny projekt, oddzielne pozwolenie na budowę i pociągniętą oddzielną instalację elektryczną. Robocizna będzie droższa, transport, mniajsza możliwość negocjacji przy zakupie małej ilości materiałów. No chyba, że mówimy o blaszaku - taki wolnstojacy faktycznie jest najtańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.09.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 problemem nie jest poziom a brak argumentów. Niech ci będzie. Nie mam zamiaru dyskutować z kimś, kto mnie obraża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 14.09.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Poza tym bez przesady, hasła typu "bieganie zimą do garażu" są trochę przesadzone, to nie droga 3kilometrowa oczywiście - tylko skoro można sobie coś ułatwić to po co sobie coś utrudniać. A co w tym trudnego... samo przejście nie jest trudne, ale jak się ma dziecko, to w zimie czy jak jest deszcz musisz je ubrać a w garażu rozebrać. A tak wchodzi do auta i już. Można bez przejścia żyć tak samo jak można żyć bez zmywarki. Ja jednak po wysłuchaniu rad tych co już mieszkają brałem pod uwagę istnienie przejścia pomiędzy garażem a domem (i nie ma tu znaczenia czy garaż jest w bryle czy nie). Niech ci będzie. Nie mam zamiaru dyskutować z kimś, kto mnie obraża. Nie porzesadzaj - nie obraziłem cię. Po prostu zastosowałeś argument wybiórczy - garaż wolnostojący może być bez CO a w zabudowie nie. Przecież to nie jest prawda. Jakbyśmy tak argumentowali, to można powiedzieć, że dom wolnostojący 500m2 z garażem oddzielnym jest 3 razy droższy nić 150m2 z garażem w bryle. Sam przyznaj, że takie porównania są bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amdam 14.09.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 To o czym mówisz to nie jest standard, tylko wysokie progi dla przeciętnych użytkowników. Mówimy tu najczęśćiej o kredytobiorcach budujących dom najtaniej jak mozna, a nie wydających wolną ręką kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 14.09.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 No nie wiem w jaki sposób taki sam garaż z 3 ścianami (czwarta to sciana domu) - wychodzi taniej od tego z czterema (wolnostojacy) Sposób jest bardzo prosty - garaż w bryle musi mieć ściany ocieplone, a wolnostojący - nie. no, ale jak nie będize garażu w tym miejscu, to trzeba będzie ocieplić ścianę od pokoju czy czegoś tam innego. Przecież to nie jest tak, że wywalisz coś i nic w to miejsce nie wstawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts