Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GARAŻ w bryle domu - za i przeciw, dyskusja, wymiana doświadczeń

Recommended Posts

samo przejście nie jest trudne, ale jak się ma dziecko, to w zimie czy jak jest deszcz musisz je ubrać a w garażu rozebrać. A tak wchodzi do auta i już.

Jak pisałem - jak kto lubi.

Z garażu połaczonego z domem jedziemy na podziemny parking pracy czy supermarketu (albo nawet przedszkola/szkoły zapewne co poniektórzy). Wtedy rzeczywiscie nie trzaba sie ubierać specjalnie na przejście pomiędzy domem a wiatą/garażem np: pod zadaszonym podcieniem.

Ale kiedys bedziemy musieli (zima) wysiąść z tego samochodzu na tzw: dworze (chyba, ze nie 8) ), np: na stacji benzynowej - i co wtedy ??

Ja w zimie specjalnie się nie opatulam (normalana bluza - polar) jak mam przejść do samochodu z domu, nawet przy -20.

Ale na takich jak ja czasem mówia "zimny wychów" - nie ma jak 16 stopni w sypialni !! 8) 8) (nie oszczędzam tylko lubię! - żona niestety NIE :cry: :cry: :cry:)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

szczęśliwi Ci którzy uznali że garaż nie jest im potrzebny i zbudowali mały i tani domek.

Ja nistety do nich nie nalężę . Buduję dom z garażem ponieważ:

- mamy dużo różnych sprzętów typu rowery, wózki, kosiarki itd

- lubię majsterkować - muszę mieć na to miejsce

- przeważnie mam stare samochody które trzeba co raz to podkręcić :wink:

Garż w bryle bo:

zajmuje mniej miejsca na działce

wcale nie musi być dużo drożej - no chyba że wolnostojacy to blaszak co wcale nie jest głupim rozwiązaniem

odpowiednio usytułowany będzie ograniczał straty ciepła z budynku (dlaczego kiedyś w zabudowaniach wiejskich wszystko było pod jednym dachem?)

można go ogrzać powietrzem z rekuperatora :)

Sposób jest bardzo prosty - garaż w bryle musi mieć ściany ocieplone, a wolnostojący - nie.

:o :o :o

A niby dlaczego?

Czym one sie różnia, jesli są w tym samym standarcie?

Mam na myśli garaz w bryle ale na skraju bryły domu (jakby dobudowany) ale z bezposrednim przejsciem do budynku - ostatnio b. powszechny.

Chyba tylko tym, ze ten wolnostojacy jest drozszy w budowie i eksploatacji (podatek), ale za to znacznie mniej funkcjonalny :lol: .

To o czym mówisz to nie jest standard, tylko wysokie progi dla przeciętnych użytkowników. Mówimy tu najczęśćiej o kredytobiorcach budujących dom najtaniej jak mozna, a nie wydających wolną ręką kasę.

To jest tylko kwestia czy chcesz mieć garaż.

Uzasadnienie j.w.

Pozdrawiam.

Argument na korzyść domów bez garażu: te z garażem są po prostu brzydsze. Umiejscowienie garażu w bryle praktycznie uniemożliwia wykonanie ładnej i proporcjonalnej bryły domu. W miarę zadowalające efekty można uzyskać dopiero przy domach ok. 300 mkw., a i to nie jest doskonałością.

Argument na korzyść domów bez garażu: te z garażem są po prostu brzydsze.

A mnie sie moj podoba, nie wyobrazam sobie jak pusta by byla bryla mojego domu bez garazu. Drzwi panelowe sa wrecz ozdoba.

Zatem te z garazem sa po prostu piekniejsze.

Wkraczasz w obszar gustow. A o tym sie przeciez nie dyskutuje, jak wiadomo od lat.....

te z garażem są po prostu brzydsze

No nie jestem przekonany. Powiem szczerze, długo się zastanawiałem nad projektem, ale nie znalazłem ani jednego domu bez garażu w bryle, który przypadłby mi do gustu. Szukałem dość długo ponieważ wymyśliłem sobie, że jak zbuduję garaż w jednym roku, to będę miał gdzie trzymać sprzęt potrzebny do budowy domu. Ostatecznie kupiłem blaszak, a mój dom będzie wyglądał tak:

http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/widoki/render_melodia_1.jpg

Jeśli chodzi o przejścia z garażu do domu, zaprojektowane mam dwa:

http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/rzuty/rzut_melodia_1.gif

Chcę jednak zrezygnowac z przejścia z garażu do wiatrołapu, by uniknąć nieprzyjemnych zapachów w domu. Pozostanie mi wejście przez pomieszczenie gospodarcze i uważam, że jest to najlepsze rozwiązanie.

Chcę jednak zrezygnowac z przejścia z garażu do wiatrołapu, by uniknąć nieprzyjemnych zapachów w domu. Pozostanie mi wejście przez pomieszczenie gospodarcze i uważam, że jest to najlepsze rozwiązanie.

Tez wybralabym to rozwiazanie, zyskujesz sciane w wiatrolapie np na wieszaczki, druga strone moze zrobic w zabudowie, masz wiecej mozliwosci na urzadzenie wiatrolapu.

My mamy garaż w bryle, bez przejścia z domu. Wejście do garażu jest obok wejścia do domu, zadaszone przejście.

Poza tym bez przesady, hasła typu "bieganie zimą do garażu" są trochę przesadzone, to nie droga 3kilometrowa :x :wink:

Tiaa może to kwestia paru sekund. Tymbardziej bez sensu ubierać dzieci, często śpiące, żeby zrobić te parę metrów. Ja nawet nie rozumiem jak można nie doceniać tego argumentu, dla mnie to jest wyjątkowo upierdliwe i więcej argumentów za garażem w bryle nie potrzebuję.

Uważam też, że garaż w bryle to wymysł czysto na potrzeby podatku od nieruchomości. Stawki za garaż są wielokrotnie wyższe niż za powierzchnię mieszkalną. Garaż w bryle, nie wiedzieć czemu jest liczony jako powierzchnia mieszkalna.

Ja buduję wolnostojący o wysokości 219 cm, tym sposobem zapłacę 50 % podatku czyli nie za 24 m2 tylko za 12. Wysokość od 140 cm do 220 cm liczona jet w 50%.Gdybym wybudował ten garaż w bryle to wydatki zwróciły by się za jakieś 50 lat.Zaleta jest jedna: komunikacja z domem reszta to wady (lubię majsterkować czasami głosno i smrodliwie, jeżdzę na LPG, bramy które można zastosować w domu potrafią kosztować 1/4 ceny samochodu, energia cieplna będzie coraz droższa,mój samochód to jednak przedmiot który sobie może mieszkać oddzielnie w mniejszym komforcie). A te 5 metrów od garażu do domu jakoś przejdę z zakupami, z pewnością to mniej męczące niż bieganie w domu po schodach a tak często jest gdy połowę parteru zajmuje garaż.

Będę miała garaż w bryle domu, przejście z garazu przez hol...no i...obawiam się takiego rozwiązania :o ... Czekam na Wasze opinie na ten temat..zwłaszcza tych, którzy juz mieszkają i mają zdecydowaną opinię na ten temat.

Należę do (zdecydowanej) mniejszości, która zapyta się "a po co ci garaż". Niemniej kilka uwag z własnych doświadczeń:

1.

Rodzice mieli garaż w bryle domu. Przejście przez pomieszczenia gospodarcze. Funkcjonalnie nic do zarzucenia. Problem polegał na tym, że nikt z garażu nie korzystał - garaż był mały, wąski, a używane samochody raczej spore. Czas, jaki zużywało się na wjazd i wyjazd z garażu był większy, niż czas na ewentualne odśnieżenie samochodu zimą (jedyna IMHO racja za garażem lub wiatą). Koniec końców zamienił się w rupieciarnię. Obecnie został zaadaptowany na pomieszczenie o innej funkcji (pracownię) a rupiecie przeniesione do piwnicy. W drugim domu na wsi jest z kolei wiata w bryle budynku. Nie zdarzyło się, żeby ktoś z niej skorzystał i służy jako substytut zadaszonego tarasu ;>

Więc jeżeli garaż,to tylko przestronny.

2.

Jeden samochód w domu na peryferiach lub wręcz pod miastem to nie jest to. Jak teraz jest jeden, to za chwilę pojawi się drugi. Trochę śmieszy mnie np. trzymanie "limuzyny" "pana domu" w garażu, podczas kiedy żona pokornie odmiata śnieg ze swojego mniejszego auta. Samochody dosrastających dzieci mogą sobie stać na polu, ale lepiej, żeby dla rodziny kwestia tego, kto parkuje w garażu, nie stała się drażliwa.

Więc jeżeli garaż, to tylko przestronny i na dwa samochody.

3.

Garaż nie jest piękny. Garaż jest brzydki. Duża brama garażowa często szpeci elewację. Niewiele jest projektów, w których garaż harmonijnie łączy się z resztą domu. Najprościej rozwiązać to ładując garaż do piwnicy. Wtedy można go super połączyć z innym pomieszczeniami gospodarczymi, miejscem do przechowywania rowerów itp.

Więc jeżeli garaż, to tylko przestronny, na dwa samochody i w piwnicy.

4.

Problem polega na tym, że przestronny garaż na dwa samochody w piwnicy kosztuje. Kosztuje słono. Jeżeli wybudowanie naprawdę wygodnego garażu odbywa się kosztem ograniczenia powierzchni mieszkalnej, to jest to kompletnie bez sensu. Oczywiście jeżeli stać nas na dom naprawdę odpowiednio duży do potrzeb całej rodziny+fanaberie w rodzaju i jeszcze coś zostaje, to można pomyśleć o garażu. Jeżeli budowa "saloniku dla malucha" oznacza koniecznośc ograniczeń w standardzie mieszkania, to jest to absurd.

Więc jeżeli garaż, to tylko przestronny, na dwa samochody, w piwnicy i przy budowie dużego domu.

W konsekwencji - przy okazji planowanej przeze mnie budowy garaż został wykleślony jako absurdalny luksus. Ale niestety wiem, że jestem w mniejszości. Co ciekawe spotyka się to z dosyć emocjonalną reakcją co poniektórych (co zresztą widoczne jest i w tym wątku). "Dom bez garazu? chybaś na głowę upadł". Ja uważam, że jest odwrotnie, no cóż...

Generalnie jest tak:

1. Osoby, które budują lub zbudowały dom z garażem w bryle twierdzą, że to rewelacyjne rozwiązanie. Tanie, praktyczne i piękne.

2. Osoby, które mają lub będą miały dom bez garażu w bryle twierdzą, że tak jest lepiej, garaż im niepotrzebny, lub będą miały wolnostojący. Poza tym według nich garaż szpeci dom.

Grupa nr 1 nie przekona grupy nr 2 do swoich racji. I odwrotnie. Każdy ma swoje racje, a nawet gdyby żałował wyboru, to się do tego nie przyzna :lol: Uważam więc tę dyskusję za bezsensowną.

Ja mam duzy garaz w piwnicy na kilka samochodow. Powstal troche przez przypadek , ale jest ok , bo to chyba najlepsze rozwiazanie.

Pierwotnie mial byc garaz wolnostojacy na dwa samochody plus powierzchnia "mieszkalna" ok 40m2.

Plusy tego byly takie , ze mozna to bylo wybudowac w drugim etapie oraz istniala mozliwosc urzadzenia na owej powierzchni "mieszkalnej" gabinetu.

A gabinet w przeciwienstwie do garazu zdecydowanie lepiej jest miec poza domem.

Poza tym wydaje mi sie , ze dobrze zaprojektowany garaz wolnostojacy moze niezle wygladac na posesji , moze odslaniac od wiatru , wiekszy podcien mozna wykorzystac na miejsce skladowania drewna do kominka , ...... mozna pewnie jeszcze cos wymyslec :D

W życiu nie dałbym sobie odebrać garażu, do którego wchodzę prosto z domu. Zimą czy jesienią cieplutki, suchy samochodzik czeka na mnie, w deszcz, czy śnieg - zwłaszcza to pierwsze wyjście na szarugę. Dodatkowo warsztacik, składzik, w każdej chwili sobie tam można wdepnąć. A problem wnoszenia piachu i błota rozwiązałem tak:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1356975&highlight=#1356975

Dla jasności - samochód nie jest dla mnie przedmiotem kultu.

Grupa nr 1 nie przekona grupy nr 2 do swoich racji. I odwrotnie.

ale tu nie chodzi o to, żeby kogoś przekonać, a raczej żeby pokazać zalety garażu w bryle i wady takiego rozwiązania (ale o tym to powinni pisać ludzie, którzy mają taki garaż). A decyzję każdy podejmuje indywidualnie wiedząc ile ma aut, jaką ma szeroką działkę, do czego ma mu jeszcze służyć garaż, czy buduje dom podpiwniczony itd itp.

Ja tam nie wiem .Ale napewno nie bedzie garazu w bryle domu ,moja ciotka tak ma i mówi ze jak parkuje samochód w garazu zimą to juz ma po nim bo go rdza zaczeła jeść bo w garazu w bryle jest ciepło a samochód mokry coś jej sie skrapla cos nie i rdezewieje .

Ja nie wiem na ile to racja :D ale wiem napewno ze albo obok domu albo wogóle .W bryle czasami jest funkcjonalny ale ja nie bede budowac tz pokoju do samochodu !!10 lat stał an polu to i teraz postoi :)A garaż w bryle wolałabym adoptowac na pokój lub powiększyc pomieszczenia salonu itd itd.Dla mnie dziwne jest to ze ktoś buduje domek 110m2 i graz ma jeszcze w bryle który zajmuje tez coś20m2.Osobiscie wolałabym powiększyc pokoje niz miec samochud pod dachem :)

No a inna sprawa to wersja finansowa jak sie fundusze to i duzy dom mozna mieć i nawet dwa porkingi ja nieststy nie mam tych fundyszy wiec nawet nad 1 garazem sie zastanawiam.

Fakt blaszaka napewno postawie .

Generalnie jest tak:

1. Osoby, które budują lub zbudowały dom z garażem w bryle twierdzą, że to rewelacyjne rozwiązanie. Tanie, praktyczne i piękne.

2. Osoby, które mają lub będą miały dom bez garażu w bryle twierdzą, że tak jest lepiej, garaż im niepotrzebny, lub będą miały wolnostojący. Poza tym według nich garaż szpeci dom.

Grupa nr 1 nie przekona grupy nr 2 do swoich racji. I odwrotnie. Każdy ma swoje racje, a nawet gdyby żałował wyboru, to się do tego nie przyzna :lol: Uważam więc tę dyskusję za bezsensowną.

Anpi, masz rację, jednak nie do końca. Zgodzę się z częścią, że jeśli ktoś jest do czegoś przekonany, to ciężko będzie mu zmienić zdanie, natomiast uważam, że dyskusja (nawet gdy czasami przyjmuje nieporządaną formę) jest potrzebna, ponieważ pokazuje przyszłym budowniczym jakie przemyślenia mają właściciele (bądź też przyszli właściciele) różnych typów garaży.

No nie wiem w jaki sposób taki sam garaż z 3 ścianami (czwarta to sciana domu) - wychodzi taniej od tego z czterema (wolnostojacy) :o

Sposób jest bardzo prosty - garaż w bryle musi mieć ściany ocieplone, a wolnostojący - nie.

Niekoniecznie.

U mnie sciana domu od garazu bedzie ocieplona a garaz nie.