e.kala 15.09.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Mój garaż dwustanowiskowy będzie wyglądał ładnie. Popatrzcie na obrazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.02.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Mam w planach budowę domu oraz wolnostojącego garażu w głębi działki (a może po granicy działki). I tu zastanawiam się jakie byłyby korzyści z budowy obu budynków jednocześnie, pomijajac oczywiste aspekty takie jak jeden dojazd koparki, transport materiałów czy wypożyczenie sprzętu, chciałbym dowiedzieć się czy np. pozwolenie na budowę może być jedno czy dwa, i jakie moga być korzyści przy całej tej bieganinie do momentu wbicia łopaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 25.09.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 odswierze troche temat, hoho to juz 4 lata nie pisania w nim:pja własnie zaczynam budowac i w projekcie mam garaz jednostanowiskowy połączony z domem. i zastanawiam sie czy doczepic jeszcze jdnostanowisko. czy w przyszlosci wybudowac osobno garaz :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumbum 22.11.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Miał być garaż z boku budynku dach miał być przedłużeniem od domu.Przed kupnem projektu udałem sie do architekta a ten powiedział że taniej jest postawić osobno garaż, wtedy można dać tańszy dach,tańszy materiał na sciany i słabszy fundament .garaż przy budynku musi być wykonany z tych samych materiałów co budynek wiec w tym wypadku przedrazam. działkę mam bardzo szeroką więc spokojnie wejdzie garaż osobny a nawet dwustanowiskowy.Co myślicie,czy dużo zaoszczędzę stawiając osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.11.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 ...udałem sie do architekta a ten powiedział że taniej jest postawić osobno garaż, wtedy można dać tańszy dach,tańszy materiał na sciany i słabszy fundament .garaż przy budynku musi być wykonany z tych samych materiałów co budynek wiec w tym wypadku przedrazam. ... Co myślicie,czy dużo zaoszczędzę stawiając osobno? Oczywiście, że stawiając garaż osobno można zbudować go taniej, ale: - jak będzie wyglądał garaż z blaszanym dachem, przy Twoich super ceramicznych (jeżeli takie masz) - pada deszcz, a Ty ze swoimi małymi dziećmi i małżonką wróciłeś z mega zakupów i teraz trzeba samemu przejść oraz przenieść te wszystkie siatki do domu znajdującego się 10m dalej. - porównaj różnicę w cenie za podatek od nieruchomości dla całego budynku mieszkalnego a garażu oddzielnie jako pomieszczenie gospodarcze Ja od razu szukałem projektu z garażem w bryle i taki właśnie buduję. Mój ojciec, który wybudował się z 2-3 lata temu, już teraz narzeka na dysproporcję w podatku. Ale są osoby, które wolą jednak osobno. Przelicz ile wydasz teraz a ile później. Weź pod uwagę również jakość użytkowania garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk1 22.11.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Ja mam projekt domu z garażem.Tak woleliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumbum 22.11.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Garaz nie musi wyglądać źle http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=270573505 Jak widać pod tym linkiem jest dość ładny a na dodatek nie płaciłbym podatku od nieruchomości od konstrukcji lekkich.Garaż i tak stanie z boku bo mam szeroką działkę więc latac 10 metrów nie będę a gdybym miał garaż razem z budynkiem to i tak muszę wyjść z garażu żeby wejść do domu bo kto robi drzwi z garażu do domu?Przecież smród paliwa,spalin i innych rzeczy zawsze może byc wyczuwalny w domu.http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=268546852Chodzi mi teraz wyłącznie o cenę, ile mogę zaoszczędzić? Jeśli niewiele lub wcale to zostanę przy budynku a jeśli cena będzie niższa o np.10 tys zł to juz się zastanowię No ale patrząc na kosztorys tego samego domu który mam zamiar wybudowac róznica z garazem a bez to UWAGA!!!! 46 tys zł.http://www.archon.pl/index.php?act=12&kosztorys=1&id=m3f01928039822http://www.archon.pl/index.php?act=12&kosztorys=1&id=m4108be00abcab To cena ośmiokrotnie wyższa od ceny mojego auta,więc warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.11.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 bumbum o - nie wiedziałem, że takie cuda robią. Fajnie wygląda. Co do smrodu z garażu, to można się spierać, ale to nie jest tematem wątku. Z tego co jeszcze mi się nasuwa, to fakt, że zimą może być lekko chłodno w nim. Sama blacha z tynkiem. Ciekawy jest ten model z zadaszeniem obok - zawsze jakiś rower czy inny sprzęt można postawić i nie bać się o deszcz.Z tego co piszesz widzę, że cena jest dla Ciebie głównym wyróżnikiem. Tak więc podejrzewam, że Twój architekt ma rację, mówiąc iż garaż osobno jest taniej postawić. Bo dokładając garaż do bryły budynku, musisz mieć na uwadze, że nad nim robi się dodatkowa przestrzeń, którą musisz wykończyć. Tak więc zużywasz "lepsze" materiały na sam garaż i dodatkowo masz więcej powierzchni do wykończenia w bryle budynku no i sam budynek jest większy - większe fundamenty, więcej dachu, więcej ocieplenia zewnętrznego, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karola777 25.11.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Ja również jestem zwolenniczką garażu w bryle domu.Taki właśnie będę miała i szczerze mówiąc nigdy nie myślałam o innym rozwiązaniu.W pełni podzielam zdanie mojego przedmówcy odnośnie wygody w czasie brzydkiej pogody itd., choć zdaję sobie sprawę,że nie dla wszystkich jest to ważny argument.Jak wiele innych rozwiązań,również i to jest kwestią gustu,a jeśli dla Ciebie kluczową rolę odgrywają koszty,to nie masz się nad czym zastanawiać.Buduj garaż obok.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 20.06.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Odgrzebię trochę wątek . Jaką grubość styropianu zastosować w ogrzewanym garażu na ścianę i sufit. Dodam, że ściana graniczy z łazienką i pokojem, a nad garażem znajduje się pomieszczenie użytkowe. I jeszcze jedno pytanie- czy na tak małych powierzchniach należy kołkować styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 20.06.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Ja mam w bryle. Wejscie z holu do garazu. Wielka wygoda, nie pada na leb, latwo wyladowac zakupy. Zonka zadowolona bo nie marznie i nie moknie (polski zly klimat). Niestety wiekszy podatek. Garaz oczywiscie ogrzewany.Na piach mam taki patent, ze 2 wycieraczki, kilka schodkow. Mam tez drugi wolnostojacy. Jak jest zimno, to mi sie nawet myslec nie chce zeby tam pojsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 20.06.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 No OK, ale co z tą grubością styropianu, o która pytalem...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdala 20.06.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 mam garaż w bryle, ale nie połączony drzwiamiw bryle: dużo niższy podatekza to mamy dach wysunięty nad przejściem z garazu do domu.wejścia się nie dało zrobić, bo między garażem a wiatrołapem mam jeszcze jedno wejście do pracowni. jak się sprawdzi - zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.06.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 mam garaż w bryle, ale nie połączony drzwiami w bryle: dużo niższy podatek Ja mam w bryle. Wejscie z holu do garazu. .... Niestety wiekszy podatek. wnioskiem tego nie należy montować drzwi, bo podatek większy się zapłaci to po co w bryle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 20.06.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 No OK, ale co z tą grubością styropianu, o która pytalem...? Czyżbym pisał na Berdyczów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.06.2008 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 co prawda poczta do Berdyczowa nie dociera, ale jakieś flujidy latajomskoro garaż grzany to po co ociepalać ścianę? a jak zakęcisz zawór w garażu, co jest nawet wskazane, to ociepl ścianę ok. 5cm i sufit też tyle, lub więcejco do kołkowania, to załatw osikowe i kołkuj na cmentarzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 20.06.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 ja mam w projekcie 10 cm FS20 - i tak też mam zamiar zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 20.06.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 co prawda poczta do Berdyczowa nie dociera, ale jakieś flujidy latajom skoro garaż grzany to po co ociepalać ściane Grzanie garażu będzie się odbywać tylko do kilku stopni powyżej zera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.06.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 tak to ja grzeję, bez wymienników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 20.06.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Barbossa podejrzewam że Ty lepiej grzejesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts