turalyon 11.02.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Licz tak jak dom - 2500zł za m2. Osobiscie polecam wiate drewnianą - mnie kryta dachówką 7x3,5m wyszła z 6tys, ładnie rzeźbiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 12.02.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Nie mam garażu i nie żałuje. Dramatu nie ma a w kieszeni zostało tak min. z 50 tys. oceniając po kosztach budowy domu. Zostawiłem sobie jedynie miejsce na wiatę, która za parę lat sobie dostawię jeśli zmienię zdanie. Wydaje mi się, ze jeśli już budować garaż to jednak dwustanowiskowy, zmniejszać moim zdaniem nie warto, dwukrotnie mniejszy garaż nie będzie dwukrotnie tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 12.02.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Dokładnie jak przedmówcy, jak robisz garaż to dwustanowiskowy "plus". Mi ciągle brakuje przestszeni, gdybym budował kolejny dom to garaż zrobił bym o metr szerszy. Rowery, narty, kosiarka do trawy, być może traktorek do odśnieżania - w wiacie tego nie zaparkujesz bo samo odjedzie. Jedyne sensowne miejsce na tego typu sprzęty to odpowiednio duży garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kama33 12.02.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Mam garaż w bryle domu, tzn za garazem jest pomieszczenie gosp i kotłownia, a dalej 2 pokoje. Ile mnie w takim razie kosztował garaż? Policzyłam czy się opłacało:1 ściana dł 7m - koszt materiałów ok 1 tys, druga ściana - brama garażowa - 6 tys zł. ławy, ściany fund, chudy beton, strop i belka nad bramą - 4 tys zł. Ponieważ garaż to 1/6 powierzchni całkowitej więc i koszt dachu tak policzyłam - 5,5 tys. Do tego robocizna też 1/6 całosci - 5 tys (tu mogą być wyższe kwoty). Niech bedzie jeszcze stal - 2 tys. Razem ok 25 tys zł. Trzeba zrobić wylewkę, tynki i w zasadzie mozna użytkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 12.02.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Mam garaż w bryle domu, tzn za garazem jest pomieszczenie gosp i kotłownia, a dalej 2 pokoje. Ile mnie w takim razie kosztował garaż? Policzyłam czy się opłacało: 1 ściana dł 7m - koszt materiałów ok 1 tys, druga ściana - brama garażowa - 6 tys zł. ławy, ściany fund, chudy beton, strop i belka nad bramą - 4 tys zł. Ponieważ garaż to 1/6 powierzchni całkowitej więc i koszt dachu tak policzyłam - 5,5 tys. Do tego robocizna też 1/6 całosci - 5 tys (tu mogą być wyższe kwoty). Niech bedzie jeszcze stal - 2 tys. Razem ok 25 tys zł. Trzeba zrobić wylewkę, tynki i w zasadzie mozna użytkować. konkretna odpowiedź - dzięki - a ile m2 ma garaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 12.02.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ogólnie odpowiedzi są różne, co zrozumiałe.Zastanawiają mnie jednak tak duże rozbieżności w kosztach budowy garażu, pojawiają się kwoty 50 tys, 25 tys..2,5 tys / m2 jak przy budowie domu to wg mnie chyba 2x za dużo. Szczególnie jeśli chodzi o taki garaż jak podałem w linku, bez dachu.Osobiście też zawsze chciałem dom z garażem z rożnych względów, także tych wymienianych przez Was. Obawiam się tylko kosztów: 50 tys za taki garaż to wg mnie zdecydowanie za drogo, jeśli miałby mnie wynieść max 30 tyś to nie będę się zastawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kama33 12.02.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Mój garaż ma ok 35 m kw. Do moich 25 tys doliczyc trzeba wylewkę, tynki, niektórzy będą chcieli płytki na scianę. Prąd na pewno, moze i ogrzewanie, woda i kanalizacja. Pewnie też ocieplenie, którego ja nie liczyłam, bo u mnie w sumie nie wychodzi więcej ścian zewnętrznych. Robociznę miałam tanią - taki rejon. Ale tez stropu robic nie trzeba. Ja nie chciałam domu bez garażu (oprócz samochodu to jeszcze 5 rowerów, kosiarka itp). Ale nie wszystkim garaż jest potrzebny. Dla jednych 30 - 40 tys bedzie stanowczo za dużo, innym to nie przeszkadza. Wybrać trzeba samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 12.02.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Koniecznie z garażem i to na 2 auta. Mieszkam teraz w domu gdzie garaż jest zajęty na warsztat. Wsiadanie zimą do samochodu gdy na dworze - 20 stopni , to koszmar. Marzę o przeprowadzeniu się do nowego domu, gdzie mam 2 garaże w bryle budynku. A czy ktoś bierze pod uwagę podatek od garażu wolnostojącego ? Jest kilkakrotnie wyższy niż od garażu w bryle budynku. A stawianie szopek, wiat w ogrodzie nigdy nie było brane pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 13.02.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Przyłączam się do przedmówców, nie wyobrażam sobie domu bez garażu (dużego), w tej chwili projektuje nowy dom, do którego garaż (59 m2 p.c.) będzie "przyklejony" z osobnym wejście bezpośrednio z domu. Dla planujących:1. Weźcie pod uwagę, że samochód to już praktycznie codzienność, jeśli nie Wy to na pewno wasze dzieci będą posiadały2. Wejście do garażu powinno być z budynku (co z tego że postawicie wolnostojący garaż, jeśli z zakupów w markecie będziecie musieli ganiać po podwórku do domu, na kilka razy - szczegolnie zimą)3. W garażu koniecznie miejsce na opony, rowery, narty, butle z płynami i inne narzędzia.... jeszcze nie widziałem garażu w projekcie gotowym, w którym swobodnie mieszczą się dwa samochody i jest miejsce na jakiś stół, w/w przedmioty i swobodne poruszanie się4. Przy garażu najlepiej z wejściem od ogrodu - schowek na wszystkie sprzęty ogrodowe (kosiarki, węże, przedłużacze, grabie itp) osobiście zrobiłem to pomieszczenie trochę większe, żeby na zimę zmieściły się tam również meble ogrodowe.5. Osobiście w pomieszczeniu gospodarczym (w bryle garażu) planuje hydrofor ze studnią do nawadniania ogródka/ mycia samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.02.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Uważam, że 1000zł/m2 za garażu to jest realny koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 13.02.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Przyłączam się do przedmówców, nie wyobrażam sobie domu bez garażu (dużego), w tej chwili projektuje nowy dom, do którego garaż (59 m2 p.c.) będzie "przyklejony" z osobnym wejście bezpośrednio z domu. Dla planujących: 1. Weźcie pod uwagę, że samochód to już praktycznie codzienność, jeśli nie Wy to na pewno wasze dzieci będą posiadały 2. Wejście do garażu powinno być z budynku (co z tego że postawicie wolnostojący garaż, jeśli z zakupów w markecie będziecie musieli ganiać po podwórku do domu, na kilka razy - szczegolnie zimą) 3. W garażu koniecznie miejsce na opony, rowery, narty, butle z płynami i inne narzędzia.... jeszcze nie widziałem garażu w projekcie gotowym, w którym swobodnie mieszczą się dwa samochody i jest miejsce na jakiś stół, w/w przedmioty i swobodne poruszanie się 4. Przy garażu najlepiej z wejściem od ogrodu - schowek na wszystkie sprzęty ogrodowe (kosiarki, węże, przedłużacze, grabie itp) osobiście zrobiłem to pomieszczenie trochę większe, żeby na zimę zmieściły się tam również meble ogrodowe. 5. Osobiście w pomieszczeniu gospodarczym (w bryle garażu) planuje hydrofor ze studnią do nawadniania ogródka/ mycia samochodu "Osobiście" uważam, że trzeba mieć auto o wartości co najmniej 300tys. aby budować i utrzymywać mu ciepły domek za 90tys. zł. (przyjmuje się, że metr garażu to 1500zł, choć szczerze mówiąc "osobiście" uważam, że jednak bliżej 1800, a Ty piszesz o prawie 60-ciu metrach) "Osobiście" wolę tą kwotę przeznaczyć na ważniejsze dla mnie rzeczy. "Osobiście" nie uważam za uciążliwe chodzenie z zakupami przez kawałek podwórza. Garaż z przejściem bezpośrednio do domu jest dla mnie nieakceptowalny. No i "osobiście" nie mam nic przeciwko temu, aby bogaci wydawali na to, co daje im radość i poczucie komfortu, a rodziny żyjące za trzy czy cztery średnie krajowe miesięcznie oszczędzały na tym, co uważają za zbędne. Może jakbym nie zarabiał dwóch średnich, tylko dziesięć, to nagle ukochałbym garaże większe od salonów Tylko po co podkreślać tą osobistość, skoro jasne jest, że każde napisane zdanie jest subiektywne, i niesamowicie względne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 13.02.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Policzmy precyzyjnie koszty, zakładamy garaż o wielkości 6x7 metra w środku, wysoki na 2,5 metra, przyklejony jedną ścianą do bryły budynku (ściany wspólnej nie liczę), dach płaski (z minimalnym spadkiem) pokryty papą, bez stropu betonowego, konstrukcja dachu drewniana : - zebranie humusu - 1 godzina pracy koparki na 100-150 PLN - ławy fundamnetowe (zakładam szerokość 40 cm, grubość 30cm co jest pewnie przesadą ale niech będzie) - 6,5 + 7,5 + 6,5 mb = 20 mb -> koszt betonu = 20 * 0,3 * 0,4 * 240 PLN = 720 PLN już w zaokrągleniu do pełnych metrów sześciennych. Zbrojenie - strzelam że z 200 pln. Materiały na ławę razem = 1000 PLN - ściana fundamentowa - wysoka na 70 cm = 7 warstw bloczków, 20 mb czyli potrzebujemy ok 350 bloczków, cena 2,5 - 3 pln = 1000 PLN na bloczki - piasek i cement do murowania - strzelam - 500 PLN - sciana z porothermu 25 cm. potrzebujemy jakieś 15 mb ściany (odliczam otwór na bramę szerokości 5m), czyli 15*2,5 = 38 m2. Cena pustaka to 4,2 - 5 PLN (dygresja - ja qwa płaciłem ponad 8 .... ). Potrzeba 11 pustaków na metr ściany więc mamy 38*11*5 = 2 100 PLN na pustaki - piasek i cement do murowania strzelam 500 PLN - nadproże nad bramą, wieniec betonowy - dajmy na bogato, pół metra wysokości - koszt betonu to 20mb * 0,25 * 0,5 = 2,5 m3 * 240 PLN = 600 PLN. Stal na zbrojenie strzelam 700 PLN (nadproże nad bramą musi być mocne, kilka 16-tek żebrowanych trzeba wrzucić) - drewno na konstrukcję dachu - dajmy krokwię 10x20 cm co pół metra (pewnie to gruba przesada) czyli potrzebujemy 15 krokwi (7 metrów to szerokosć garażu), co nam daje 2 m3 tarcicy. Do tego 4 murłaty (zakładam 0,5 m3), 60 m2 desek calowych na pokrycie dachowe (1,5 m3). W sumie mamy 4m3 drewna impregnowanego = 3 000 PLN - brama garażowa z napędem - 6 000 PLN - okienko PCV - 500 PLN - chudy beton na wylewkę - 6m * 7m * 0,1 * 200 PLN = 840 PLN - papa termozgrzewalna, podkładowa i wierzchnia, zakładam 25 pln m2 obie - potrzeba jakieś 60 m2 = 1500 PLN - tynki wewnętrzne, 30 pln m2, mamy 50 m2 scian do otynkowana = 1500 PLN - instalacja elektryczna - strzelam 1000 PLN - rynny, jakieś elementy obróbek blacharskich - strzelam 2000 PLN - tynk zewnętrzny bez ocieplenia, zakładam 40 pln m2, dwie ściany do otynkowania = 35 m2 * 40 = 1400 PLN - wszystko inne nie wymianione - gwoździe, deski szalunkowe, kotwy, farba, plastyfikatowy, papa izolacyjna pod posadzkę itp itd - 5000 PLN - robocizna - myślę że za taki garaż bez stropu 10-12 kpln to bardzo godziwe pieniądze Dodaję razem - wychodzi mi 41 000 PLN brutto (z VATEM 23% za materiały budowlane) za taki garaż. Pewnie w kilku miejscach nie doszacowałem, w kilku przeszacowałem. Cena za metr kwadratowy - 980 PLN Myślę że niewiele drożej dało by się go zrobić w wersji z ociepleniem styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.02.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Oczywiście Niejan ma trochę racji. Jak ma się wypasionego tedeja za 3 tysiaki to idiotyzmem jest budować dla niego garaż. Ale jak dla kogoś istotny jest komfort życia to wtedy zbuduje sobie garaż taki jak chce, z wejściami do domu lub bez.Dlatego dyskusja o potrzebie posiadania garażu jest bezzasadna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 13.02.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Czyli do 50 tys. podanych przeze mnie "z grubego palca" nie jest daleko. Przy chęci zrobienia lepszej bramy, odwodnienia liniowego, zagospodarowania poddasza gospodarczego nad takim garażem ( o ile nie jest to dach płaski), dołożenia większej ilości okien ( bo np. jakiś blat roboczy się przyda), ocieplenia, itd. cena 50 tys. za garaż dwustanowiskowy jest niestety realna - pomijam niemiarodajne wyceny osób, które wszystko "tymi ręcami" zrobiły bo nie każdy ma taka możliwość głównie czasową. To ja wolę sobie wiatę za 10 postawić i tez suchą nogą przejść do domu ( i nie odśnieżac auta). Żeby samochód miał znośną temp. rankiem przy -15-20 stopniach garaż musi być ogrzewany a to dodatkowy koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.02.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Jeśli potrzebujesz tylko jako miejsce postojowe to oczywiście wiata jest najtańsza, a wiele problemów rozwiązuje (deszcz,szadź, śnieg na aucie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 13.02.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Bez wątpienia, posiadanie garażu lub nie to sprawa mocno indywidualna. Garażu nie buduje się dla samochodu aby to jemu było ciepło ale dla nas jako użytkowników. Czy będzie tam stał Maybach czy golf II diesel, efekt ten sam - wchodzę i mam ciepło w łapy a szyby nie są zamrożone na kość (a latem czarna kierownica rozgrzana do "czerwoności" ). To element komforu życia do którego każdy jakoś tam dąży. Czy to jest warte 40 - 50 kpln ? Dla mnie tak, dla kogoś innego nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.02.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 http://www.bravofive.pl/upload/WAzeZffBxs/carport_010.jpg za takie coś dasz kilkanaście tysięcy i będziesz miał przyzwoitą wiatę bez żadnej pracy własnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 13.02.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Trochę , ale nie mogę się powstrzymać Tylko po co podkreślać tą osobistość, skoro jasne jest, że każde napisane zdanie jest subiektywne, i niesamowicie względne? W punktach wymieniłem sugestie dla planujących dom z garażem (lub bez) zebrane z różnych artykułów, poradników, w przypadku "osobistych" (2 razy) wtrąceń zasygnalizowałem wykonane przeze mnie "udogodnienia". Żeby było mniej , w wątku o "Co byś zmienił(a), budując jeszcze raz" najczęściej pojawiającym się zarzutem co do garażu, jest brak miejsca (nie tylko na sprzęt, ale również okazuje się że projekty garaży 2 stanowiskowych, są robione na dwie szerokości samochodu + otwarcie drzwi, ale tylko w jednym samochodzie na raz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.02.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Przy garażach jedna zasada jest prawdziwa - "niezależnie jak duży garaż wybudujesz za 5 lat okaże się za ciasny":D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 13.02.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) jako że buduje drugi dom to może komuś doradze . Poprzednio miałem garaż na dwa auta w bryle domu i już tego błędu nie popełnie. Jak kolega wyżej napisał: taki garaż jest poprostu za mały, i dom musiałby być conajmniej 300metrów żeby taki garaż w bryle mógłbyć odpowiednio duży. Koszt poprzedniego garażu był nieadekwatny do wielkości i roli jaką mógł miał spełniać. Nikt tu też nie napisał że utrzymanie garażu w bryle - kosztuje w późniejszej eksploatacji domu. Jeśli ktoś może sobie pozwolić na te 50 tys. i posiada miejsce na działce - radze budować garaż jako osobny budynek, garaż taki wcale nie bedzie dużo droższy niż garaż w bryle (gdzie za darmo mamy tak naprawdę jedną ścianę + kupe problemów) ponieważ: - możesz to zbudować z dowolnie jakiego materiału, z dowolną ilością ocieplenia (ja preferuje z tego co zostało po budowie + cegła rozbiórkowa i kłade styropian 4cm co zostanie z podłogi - nie trzeba tego robić od razu z domem tylko można zrobić to późniejszym czasie (wiadomo że dom to ogromna inwestycja) - można sobie pozwolić na sensowny rozmiar (10 na 6 to jest takie minimum jak dla mnie) - nie martwisz się o to co masz nad garażem (w typowych projektach jest tam pokój) - masz w nosie gryzonie które w poprzednim garażu mnie dobijały włażąc później do domu Jedyna wada jaką widzę to ciepło przy wejściu do auta którego może mi brakować, ale troche główkując też można sobie z tym poradzić ja aktualnie szukam na to jakiegoś ciekawego rozwiązania. ps. rozwiązanie przedstawione przez użytkownika firewall jest bardzo estetyczne ale w zimie gwarantuje że szybki to auto bedzie miało oszronione pozdrawiam Edytowane 13 Lutego 2013 przez luky007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts