fiodork 13.02.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Czytając ten wątek, nikt chyba nie wspomniał o tym że mając garaż, obojętnie czy w bryle domu czy osobny, masz pewność, albo prawie pewność , że jak jest -20 na zewnątrz, rano wychodząc do pracy, samochód na pewno zapali i nie trzeba do tego żadnego ogrzewania specjalnego . Po tej zimie jest dla mnie niesamowicie ważne ;/ Zwłaszcza, gdy komunikacja miejsca jest tylko na papierze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 13.02.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 fiodork jak masz takie auto to raczej strach w taką pogode i tak wyjeżdzać, chyba że w pracy masz parking ogrzewany. I tak musisz zostawić tam auto a jak pogoda sie nie zmieni i dalej bedzie -20 to zajedziesz ale już nie odjedziesz. Ciepło jest raczej istotne z punktu widzenia posiadacza a nie auta - ono powinno dobrze działać w każdą nawet skrajną pogodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 13.02.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 W pracy zostawia sie samochód na 8 godzin. Pod domem stoi przewaznie 15. Do tego pod domem stoi w przewazającej części w nocy, kiedy jest o wiele zimniej. Patrząc na perspektywę 30 lat. nie wierzę że ktoś będzie miał 2 super samochody przez cały ten okres. Oczywiście o samochód należy dbać, ale z doświadczenia wiem, że mimo że wszystko jest w porządku, to i tak potrafi pieron zamarznąć ;] A tak poza tym do ja buduję dom żeby mieć WYGODNIE. W przeciwnym wypadku to dalej mieszkalbym w bloku bo to o wiele prostrze i pewnie tańsze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 13.02.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 masz pewność, albo prawie pewność , że jak jest -20 na zewnątrz, rano wychodząc do pracy, samochód na pewno zapali Biorąc pod uwagę WYŁĄCZNIE taki argument to taniej będzie do każdego auta zamontować WEBASTO i częściej wymieniać akumulator. MSPAN! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 13.02.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Biorąc pod uwagę WYŁĄCZNIE taki argument to taniej będzie do każdego auta zamontować WEBASTO i częściej wymieniać akumulator. MSPAN! Hehe. OK. Więc policzmy. Biorąc pod uwagę okres na przyklad 30 letni. Samochody zmieniamy a niech będzie co 5 lat. Samochody szt. 2. Koszt WEBASTO z pilotem przyjmijmy 4 tyś z montażem. Przez 30 lat zmienimy 6 razy samochody po 2 sztuki. 6x2x4= 48 tys zł. Dodatkowe paliwo ok. 9 tys zl przez 30 lat dla dwoch samochodów. razem 57 tyś . Dodatkowo koszt natprogramowego wymieniania akululatorów, ale to juz przemilczmy. Oczywiście to jest tylko teoretyczny sposób na wycenienie posiadania garażu Pozdrawiam Edytowane 13 Lutego 2013 przez fiodork Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 13.02.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 ja tak sobie mysle ze z tymi kosztami garazu w bryle budynku to jest tak: jak dom parterowy - to caly dom powieksza sie o powierzchnie garazu a co za tym idzie i o powierzchnie dachu.. jak dom z pietrem/poddaszem uzytkowym - to nad garazem sa pomieszczenia/pokoje wiec albo by ich nie bylo (zatem mniejszy dom) albo zamiast garazu musialo by byc jakies inne pomieszczenie/pokoj w samym garazu to chyba najwiekszy koszt generuje dobra brama/bramy osobiscie buduje dom z poddaszem uzytkowym i z garazem dwu stanowiskowym.. jedno stanowiskowy zawsze bedzie za ciasny... wiem ze zaraz napiszecie mi ze i dwu stanowiskowy nawet przy jednym aucie tez za jakis czas okaze sie za maly... dlatego dom z piwnica i jeszcze bud. gosp. jednym z powodow garazu w bryle bud. jest taki banał jak.. pogoda... latem pada deszcz... a zakupy trzeba wyciagnac, male dzieci jak sa tez trzeba z auta wyeksportowac.. i albo robisz to w pospiechu zeby nie moknac albo na spokojnie w garazu i nie wychodzac na zewnatrz przechodzis do budynku mieszkalnego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 13.02.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 jako że buduje drugi dom to może komuś doradze . Poprzednio miałem garaż na dwa auta w bryle domu i już tego błędu nie popełnie. Jak kolega wyżej napisał: taki garaż jest poprostu za mały, i dom musiałby być conajmniej 300metrów żeby taki garaż w bryle mógłbyć odpowiednio duży. Koszt poprzedniego garażu był nieadekwatny do wielkości i roli jaką mógł miał spełniać. Nikt tu też nie napisał że utrzymanie garażu w bryle - kosztuje w późniejszej eksploatacji domu. Jeśli ktoś może sobie pozwolić na te 50 tys. i posiada miejsce na działce - radze budować garaż jako osobny budynek, garaż taki wcale nie bedzie dużo droższy niż garaż w bryle (gdzie za darmo mamy tak naprawdę jedną ścianę + kupe problemów) ponieważ: - możesz to zbudować z dowolnie jakiego materiału, z dowolną ilością ocieplenia (ja preferuje z tego co zostało po budowie + cegła rozbiórkowa i kłade styropian 4cm co zostanie z podłogi - nie trzeba tego robić od razu z domem tylko można zrobić to późniejszym czasie (wiadomo że dom to ogromna inwestycja) - można sobie pozwolić na sensowny rozmiar (10 na 6 to jest takie minimum jak dla mnie) - nie martwisz się o to co masz nad garażem (w typowych projektach jest tam pokój) - masz w nosie gryzonie które w poprzednim garażu mnie dobijały włażąc później do domu Jedyna wada jaką widzę to ciepło przy wejściu do auta którego może mi brakować, ale troche główkując też można sobie z tym poradzić ja aktualnie szukam na to jakiegoś ciekawego rozwiązania. ps. rozwiązanie przedstawione przez użytkownika firewall jest bardzo estetyczne ale w zimie gwarantuje że szybki to auto bedzie miało oszronione pozdrawiam cenna uwaga...podobnie w moim wypadku duży garaż wygłądałby nie proporcjonalnie do reszty. planuje 50 m2 ale nie murowany z uwagi na podatek od nieruchomości i mniejszy bałagan. pod uwagę biorę konstrukcję szkieletową drewnianą z poszyciem z płyty osb i na to styropian i tynk lub też z płyty warstwowej + tynk......obie technologie materiałowo mieszczą się spokojnie w kosztach w 20 tys przy 50 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 13.02.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 cenna uwaga...podobnie w moim wypadku duży garaż wygłądałby nie proporcjonalnie do reszty. planuje 50 m2 ale nie murowany z uwagi na podatek od nieruchomości i mniejszy bałagan. pod uwagę biorę konstrukcję szkieletową drewnianą z poszyciem z płyty osb i na to styropian i tynk lub też z płyty warstwowej + tynk......obie technologie materiałowo mieszczą się spokojnie w kosztach w 20 tys przy 50 m2 ale ze która ta uwaga taka cenna?... a na kiego taki wielki garaz?... garaz ma byc na samochód.. a nie na rupiecie i inne badziewia.. od tego jest piwnica lub oddzielny budynek gospodarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 13.02.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 ale ze która ta uwaga taka cenna?... a na kiego taki wielki garaz?... garaz ma byc na samochód.. a nie na rupiecie i inne badziewia.. od tego jest piwnica lub oddzielny budynek gospodarczy... wygodne miejsce na jeden samochód to 20 m2 - więc dwa daje nam 40 m2 + wstawienie rowerów, kosiarek, taczki, łopaty, kiedyś jak się zmieści quada i inne dewocjonalia - więc 50 m2 to nie dużo jeśli się nie ma piwnicy i nie chce się stawiać budynków gosp...powiedziałbym minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 13.02.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 ..... ale nie murowany z uwagi na podatek od nieruchomości i mniejszy bałagan. pod uwagę biorę konstrukcję szkieletową drewnianą z poszyciem z płyty osb i na to styropian i tynk lub też z płyty warstwowej + tynk......obie technologie materiałowo mieszczą się spokojnie w kosztach w 20 tys przy 50 m2 Hmm, a to materiał z którego wykonano budynek ma wpływ na wartość podatku od nieruchomości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 13.02.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Hmm, a to materiał z którego wykonano budynek ma wpływ na wartość podatku od nieruchomości ? materiał ..hmm.. ma znaczenie to czy budynek trwale z gruntem związany czy nie - murowany to tylko trwale związany; zgodnie z ustawą o podatkach lokalnych od budynku nie trwale związanego z gruntem nie nalicza się podatku ( u mnie stawka to 8,5 zł/m2 rocznie więc jest się o co bić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 13.02.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 wygodne miejsce na jeden samochód to 20 m2 - więc dwa daje nam 40 m2 + wstawienie rowerów, kosiarek, taczki, łopaty, kiedyś jak się zmieści quada i inne dewocjonalia - więc 50 m2 to nie dużo jeśli się nie ma piwnicy i nie chce się stawiać budynków gosp...powiedziałbym minimum no ale jak dla mnie to co opisujesz to juz nie garaz tylko budynek gospodarczy w miejscem na samochod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 13.02.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 no ale jak dla mnie to co opisujesz to juz nie garaz tylko budynek gospodarczy w miejscem na samochod być może...bo gdzie te wszystkie dewocjonalia ogrodowe i inne takie trzymać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 13.02.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Nie wiem może coś jest w tych domach zawalone ale:Znam trzy osoby mają domy z garażami z przejściem do domu , dwie maja w tym celu podwójne drzwi a jedna nie. Smród spali w połowie domu. Resztę wad ( docieplenie stropu , podwójne drzwi aby nie uciekało ciepło tak strasznie) idzie się wyzbyć .Moi rodzice ten sam problem i też porządne ( drzwi są wewnątrz ale zamontowane zewnętrzne pełne) jak się wjeżdża to smród potem niesamowity. Dlatego wyjścia są dwa wejście do garażu zadaszone zaraz przy drzwiach wejściowych do domu albo ogólnie osobny garaż. Sprawę z podatkiem znam bo od garażu wolno stojącego płaciliśmy więcej niż za sam dom ( mam do wglądu faktury za podatek od nieruchomości). Ja bym kombinował z płyta obornicką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 14.02.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Mieszkam w chwili obecnej na parterze domu, gdzie z korytarza wychodzi sie wprost do garazu (nie przez dodatkowe pom. gospodarcze) w ktorym parkuje moja malzonka. Przez rok nie zdarzylo mi sie poczuc smrodu... Moze problem nie jest w tym jak jest garaz polaczony z domem, tylko jak jest uzytkowany. Jesli do garazu wjezdza sie przodem i gasi silnik przed zamknieciem bramy, to wszystkie spaliny maja szanse wydostac sie na zewnatrz. Zupelnie inaczej ma sie sprawa, jesli do malego garazu wjezdza sie tylem - wtlaczajac spaliny do srodka garazu i nie dajac im szansy na "ucieczke". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 14.02.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 No właśnie u mnie zawsze wszędzie parkuje się tyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 14.02.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 widac wentylacja nie wyrabia albo trzeba nauczyc sie parkowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 16.02.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Dzięki wszystkim za odpowiedź.Po przeanalizowaniu wszystkiego będę budował jednak z garażem.Tak jak pisałem na początku zmniejszę go do 1 stanowiskowego, albo raczej 1,5.Garaż przewiduje 6m x 4,5m czyli 27 m2 - w sam raz na 1 auto i miejsce na inne graty.Szacuje, że w max 30 000 się zmieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwiatki2 16.02.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 mam pyt względem garażu, wybraliśmy projekt z 16metrowym garażem, chcemy go powiększyć do 22 metrów. moje pyt to czy takie zmiany w adaptacji projektu będą trudne ? słyszałam że łatwiej jest zmniejszyć garaż dwustanowiskowy, niż powiększyć jednostanowiskowy . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 17.02.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Wydaje mi się, ze dużo zależy od tego jaki jest dach, czy garaż jest w bryle domu czy doklejony oraz czy chcecie powiększyć garaż do wewnątrz budynku (kosztem innych pomieszczeń) czy na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts