Frankai 04.03.2002 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2002 A ja mam dostawiony do domu od ściany północnej, więc mam przejście, garaż mi ociepla dom, osłania taras, a jak mi się zachce umyć samochód w zimie, to proszę bardzo. Zobaczysz Opalko na spotkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 25.03.2002 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 On 2001-08-16 10:27, Anonymous wrote: 2. mozna wykorzystać pomieszczenie nad garażem jako pomieszczenie mieszkalne / składzik - integralną cześć domu. też się nad tym zastanawiamy - nie mamy gdzie upchnąć pracowni, tu nam najbardziej pasuje. pytanie: jak bardzo to zwiększy koszty?? trzeba będzie dać konkretniejszy strop itd. może lepiej jednak zwiększyć domek? co wyjdzie taniej? a jeśli już garaż na 2 autka [też się jeszcze nie zdecydowaliśmy, jaki duży robić, ale pewnie 2 samochody będą potrzebne ze wzgl. na konieczność kilkukilometrowego dojazdu do pracy i brak MPK] - robicie takie, w których samochody mieszczą się obok siebie czy jeden za drugim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 25.03.2002 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 hmm, ten temat znalazłam przez wyszukiwarę i dopiero teraz widzę, w jakim był dziale. to się chyba kwalifikuje do "sondaży" albo "doświadczeń"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.03.2002 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 Wg mnie do sondaży.Na 2 auta można robić przy dużej działce. Przy małej dom wygląda jak landara. Lepiej niech drugie autko śpi na dworze. Jak mnie będzie stać na drugie autko, to se walnę budyneczek gospodarczy przy granicy. Tylko chyba będzie wtedy czekało mnie smarowanko, bo sąsiad ma "zielone" oczy i nie zgodzi się łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena 26.03.2002 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 Frankai, niedawno wyszły nowe przepisy budowlane i na mocy tych przepisów nie musisz pytać sąsiada o zgodę na budowanie w granicy.Zapytaj o to w swojej gminie w wydziale architektury lub jak go tam zwią. A sąsiadowi kup w prezencie ciemne okulary abyś nie musiał patrzeć na "kolor" jego oczu.Pozdrowienia.Nowa na tym forum - Rena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antolka 08.04.2002 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2002 Dodek, Co do podatku to sie zgodzę i między innymi dlatego szukam projektu z garażem w bryle.Ale co do drzwi, smrodu i włamań - to nie przesadzajmy. Pomyśl realnie. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Antolka dnia 2002-04-08 18:32 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antolka 08.04.2002 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2002 On 2002-03-04 13:07, Anonymous wrote: Ja wybrałem zdecydowanie w bryle domu. Osobiście wybrałem Amber z Archetonu. Garaż jest cieplejszy, wejście przez kotłownię. Ponadto wykorzystana jest powierzchniw nad garażem jako sypialnia. Garaż w bryle domu ma jedną wadę - estetyczną. Niektórym się to nie podoba. Wszystkie inne przemawiają za. Jeżeli Anonymous zjawi się jeszcze na forum to proszę o kontakt. Mój mąż też wybrał Ambra i jestem ciekawa czy juz zacząłeś budowę lub juz wybudowałeś ten dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 09.04.2002 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 On 2002-02-28 22:20, Dodek wrote: Mam podobny dylemat. Po różnych rozmowach dochodzę do wniosku że jednak będzie w bryle, bez bezpośredniego wejścia do domu. Dlaczego: 1.Podatek - nawet 11-krotnie(w różnych regionach, ciągłe zmiany, najczęściej przy nowym budżecie gmin). 2.Wchodząc z "zakupami" policz ilość drzwi które musisz otworzyć i zamknąć. 3.Mimo wszystko oszczędność w materiale. 4.Poddasze garażu adaptuje na np. na suszarnie. 5.Ponoć - smród. 6.Bezpieczeństwo - gro włamań jednak przez garaż On 2002-03-01 14:41, Anonymous wrote: nie, budynki mieszkalne i ich części coś ok 45-50 gr/mkw rocznie, budynki gospodarcze nie związane z działalnością gospodarczą (tu w którąś kategorię wrzucą Ci garaż) - gdzieś od 6 zł/mkw w górę, czyli różnica kilkunastokrotna No to jak to jest z tym podatkiem? Anonimowy, on jest 11-krotnie mniejszy czy większy wg. Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 09.04.2002 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 Pytanie do Dodka, sorry pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 09.04.2002 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 On 2002-04-09 08:23, ryniu wrote: No to jak to jest z tym podatkiem? Anonimowy, on jest 11-krotnie mniejszy czy większy wg. Ciebie? no właśnie, też się w tym nie mogłam połapać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 09.04.2002 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 Jeżeli garaż jest połączony z domem, podatek płaci się jak za powierzchnię mieszkalną. Chyba 0,49 zł.Jeżeli dasz garaż oddzielnie to podatek wynosi prawie 6 zł za metr.Za garaż 20m2 bekniecie jak za 240 metrów mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2002 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 wcale nie musi tak byc. u mnie jest taka sama oplata za m2 pow. uzytk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.04.2002 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2002 To są stawki ogólnokrajowe czy ustala je gmina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 18.04.2002 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Sprawdziłem w gminie. Podatek za garaż wolnostojący jest niestety 11-krotnie większy (0,44 zł/m2 - dom, 4,50 zł/m2 - garaż). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 18.04.2002 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 P.S. Tyle tylko, że rozmawiamy (jeśli chodzi o garaż) o kwocie rzędu 100,- zł rocznie, czyli ok. 9 zł miesięcznie. Co stanowi równowartość zaledwie trzech puszek z napojem wyrabianym ze słodu, jęczmienia i drożdży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 18.04.2002 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 On 2002-04-18 10:52, ryniu wrote: P.S. Tyle tylko, że rozmawiamy (jeśli chodzi o garaż) o kwocie rzędu 100,- zł rocznie, czyli ok. 9 zł miesięcznie. Co stanowi równowartość zaledwie trzech puszek z napojem wyrabianym ze słodu, jęczmienia i drożdży. Garaż na dwie bryki to 30m2. Nawet licząc po 4,50 to 135 zł. Chłopie toż to dwie skrzynki piwka 0,5 z okładem rocznie. Można zrobić niezły October Fest na działce . A ja niestety wiem, że stawka za 1 m2 wolnostojącego to prawie 6 zł. Wtedy stawka urasta do prawie 180 zł na rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 19.04.2002 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2002 No niby tak, ale dla kogoś kto się wyrwie z blokowiska, gdzie musiał wynajmować garaż (na jedną brykę) za 200-300 miesięcznie to jednak mimo wszystko jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 07.05.2002 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2002 Ja wybudowalem garaz w bryle domu dwu stanowiskowy .I oczym warto pomyslec to ze mam kanal Wiem ze dom to nie warsztat samochodowy ale warto to uwzglednic koszty prawie wcale pare bloczkow betonowych otynkowanie.Zawsze mazylem o duzym garazu ten co mam teraz w domu to jest na jeden samochod, ale nie mozna dobrze nawet kola odkrecic, bo nie ma miejsca W moim nowym domu na garaz poswiecilem miejsca 70m/2 .Szczegolnie polecam duzy garaz osoba kture nie robia piwnic >poniewaz zawsze cos tam bedzie mozna poupychac.Ryszard..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anol 20.05.2002 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 ja rowniez mam garaz w bryle domu i to na dwa samochody. Aby powstrzymac przykry zapach spalin od czesci mieszkalnej beda dzielily go dwie pary drzwi w tym jedne przeciwpozarowe. Poniewaz usytuowanie domu (mam pochyla dzialke zdecydowalismy sie na mieszczenie domu na jej koncu) sprawia ze pierwsze co rzuca sie w oczy z podjazdu od drogi to dwie bramy garazowe. Bramy te musza byc bardzo estetyczne i eleganckie aby nie zepsuc pierwszego wrazenia. Dlatego zdecydowalam sie na bramy segmentowe drewniane mahoniowe kasetonowe. Widzielam takie na targach budowlanych w Krakowie i bardzo mi sie podobaly ale maja jedna zasadnicza wade: CENA 6 000 PLN za 2mx2m. Ale czego sie nie robi dla swojego wymarzonego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 22.05.2002 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 Anol nie wiem jak w Krakowie ale na pewno znajdziesz przedstawiciela drzwi garazowych Horman .Ja takie drzwi zamowilem kasetony szerokosc 4.10m wysokosc 2.10m koszt razem z instalacjia 3800zl biale .Pozdrawiam Ryszard....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts