vonet 02.01.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Samochody coraz mniej śmierdzą, a i paliwo staje się bardziej ekologiczne. Zresztą nie ma powodu aby długo stać w garażu z włączonym silnikiem. Dobra wentylacja, szczelne drzwi pomiędzy garażem i domem, jakieś pomieszczenie gospodarcze pomiędzy - w efekcie nie powinno być problemów ze spalinami. To prawda, że dom bez garażu wygląda ładniej i jest zgodny z zasadami Feng Shui. Jednak ważniejsza jest wygoda, zatem wolę garaż połączony z domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikf 21.05.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Ocieplam cały dom z zewnątrz (wraz z garażem) styropianem 15cm. Ocieplam podłogę w pomieszczeniu nad garażem także styropianem 15cm. Garaż łączy się jeszcze tylko jedna ściana z reszta domu. Jeśli garaż nieogrzewany, jak sądzicie, jaka temperatura by sie w nim się utrzymywała? Co sądzicie o ekonomiczności utrzymania takiego rozwiazania?Wydaje mi się, że ciepło z całości budynku będzie uciekało tak jakby garaż był ogrzewany, a w garażu utrzyma sie jakaś rozsądna temeratura (8-10 stopni?).Czy mój tok rozumowania ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 21.05.2003 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Dominiku, Jeśli garaż jest nieocieplany, powinieneś również ocieplić ścianę wewnątrz garażu, która oddziela go od domu. Ja miałam to zapisane w projekcie. Mój dom ma ściany dwu-warstwowe: beton kom 24cm + 12cm styropianu. Wewnątrz garażu ściana oddzielająca jest ocieplona 5cm styropianu. Strop ocieplony 20cm wełny. Drzwi garażowe są Hormana, te najlepiej ocieplone (nie wiem ile cm styropianu na drzwiach, ale są dość grube). W garażu (nieogrzewanym) całą zimę temp. nie spadła poniżej 5 stopni. Ale tam są rozdzielniki (szafki) od ogrzewania podłogowego, które mogą emitować trochę ciepła. Druga rzecz jest taka, że my jeszcze tego garażu nie używamy (bo nie jest zrobiony podjazd) więc nie otwiera się drzwi. Jeśli byśmy te drzwi otwierali np dwa razy dziennie (wyjazd i wjazd) to i tak sądzę, że temp nie spadłaby poniżej 0 stopni.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikf 21.05.2003 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Garaż ma być ocieplony z zewnątrz tak jak reszta domu (BK 36cm + styropian 15cm), tylko nieogrzewany. Chciałbym tracić możliwie mało ciepła z części mieszkalnej i utrzymać temperature w garażu na poziomie 8-10 stopni.Kierownik powiedział, żeby ocieplić między garażem a domem tak samo jak na zewnątrz, ale przyznam szczerze, ze nie bardzo mi odpowiada dołożenie 15cm styropianu w domu (no i garaż byłby zimny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 21.05.2003 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Jeśli ściana łącząca garaż z domem jest nieocieplona, to będzie promieniowała jakieś ciepło do wnętrza garażu.Wszak po jej drugiej stronie będzie ok + 20 st.Prawa fizyki zadziałają tu na Twoją korzyść ( niekoniecznie na korzyść Twojej kieszeni ). Czy jednak to wystarczy, trudno powiedzieć, napewno zależeć to będzie od powierzchni owej ściany. I słusznie Alicjanka zauważyła, że korzystanie z garażu zaburzy tę dośc kruchą równowagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 21.05.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Przy takich założeniach, chyba jakieś źródełko ciepłapowinieneś przewidzieć.Twierdzę, że najlepsze ocieplenie nicnie da, jeśli wewnątrz nie zapewni się choćby minimalnie większej temperatury niż z drugiej strony.Wszak ociepleniesamo w sobie nie zapewni Ci większej temperatury..... onoma zapobiegać utracie ciepła z budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 21.05.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Myślę, że niewiele stracisz pozostawiając tą ścianę nieocieploną.Po pierwszym okresie grzania ustali się jakaś temperatura równowagi i dobrze ocieplone mury garażu będą działały jakakumulator ciepła, niwelując straty powstałe podczas otwieraniadrzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.05.2003 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Mam spostrzeżenia po ostatnie zimie takie.Domek z BK 36cm nie otynkowany, przez garaż wprowadzona instalacja wodna więc temp. musiała być utrzymywana powyżej (0)musiałem zamontowac grzejnik elektryczny i ustawiłem go na "min" utrzymywał temp. w granicach +2 do +4 przy mrozach -16.Zużycie energii rzedu 16 kW na dobę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 21.05.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Otóż to....Ciepło samo z siebie się nie weźmie. Trzeba je w taki czy inny sposób dostarczyć i pogodzić z kosztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 21.05.2003 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 samochód grzeje jak mały piec - bo niby dlaczego koty na nich sypiają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danek68 26.05.2003 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Stoję przed wyborem projektu domu . Proszę o opinie , czy lepiej zeby garaż(e) był jako osobny budynek, czy w bryle domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 27.05.2003 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 witaj, ja muszę mieć garaż w bryle, ponieważ tak nakazują warunki zabudowy. Jednak i tak nie chcę łączyć garażu z domem, aby odciąć się od niewątpliwych technicznych zapachów. jeśli masz super projekt bez garażu i nie chcesz psuć bryły, to lepiej oddzielnie. staniesz jednak wtedy przed dylematem zagospodarowania działki, odległości garażu od granicy. Przy standardowej działce (ok. 1000 metrów) to może być już problematyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danek68 27.05.2003 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Nie ma problemu powierzchni. Mam ponad 21 arów( w kwadracie). Najbardziej interesuje mnie właśnie sprawa smrodków. Wolałbym garaż w bryle, ale nie wiem czy można się skutecznie odizolować od zapaszków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 27.05.2003 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Witaj,wg mojego projektu (Przytulny D12a) garaż jest w bryle domu. Od początku chcieliśmy taki projekt, gdyż nie chcę dodatkowego budynku na działce. Oczywiście ważny również był rozmiar działki (ok. 1000m2). Aby uniknąć przenikania zapachów nie mamy bezpośredniego przejścia z garażu do domu. PzdrŻaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 27.05.2003 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Ja mam w bryle i zlikwidowałem przejście do garażu. Plus to że nad garazem mam strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 27.05.2003 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 A ja zawsze chciałem garaż w bryle domu z przejściem. Jeszcze nie mieszkam ale takie przejście to jest w/g mnie to. Gdy pada, lub jest zimno, albo własnie wracamy ze sklepu z pełnym bagażnikiem. A zapachy, no nie przesadzajmy, ja nie mam zamiaru mieć warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 27.05.2003 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Zgadzam się z Bedi. Garaż połączony z domem to wielka wygoda. Chyba również opłaty za posiadanie takiego pomieszczenia są mniejsze, bo powierzchnia garażu jest traktowana jako powierzchnia mieszkalna a nie gospodarcza. Nie wiem też dlaczego uważa się, że z garażu musi brzydko pachnieć. Mam garaż połączony z domem i nic nie czuję. Co prawda garażu używam tylko do przechowania auta oraz mechanicznych narzędzi ogrodniczych. Sytuacja może być inna jeżeli ktoś planuje wykonywanie w garażu częstych remontów pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 30.05.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Nie przesadzajmy, jesli chodzi o podatek to każdy garaż w bryle domu jest traktowany jako część domu. Jeśli ktoś planuje bezpośrednie połączenie garażu z domem to powinien spełnić jeszcze kilka warunków:1. odpowiednie drzwi (wymóg ubezpieczeniowy)2. dostosowany układ pomieszczeń (pomieszczenie gospodarcze (spiżarnia, garderoba) w pobliżu garażu)3. brama i drzwi do garażu na pilota.W przeciwnym wypadku wszelkie argumenty typu wygoda i deszcz nie mają uzasadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość HENIO 06.11.2003 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Mam dzialke poludniowa i dom z osobnym garazem (Projekt Manuela) po pewnych zmianach polegajacych min.na tym ze wstawilem okna w sciane boczna od salonu wychodzaca na zachod, i teraz mam pytanie czy garaz dac po stronie polnocnej gdzie sa tylko okna od kuchni(tak mi polecil archtekt) czy po stronie zachodniej gdzie zkolei bedzie padal cien na ta sciane gdzie w zalozeniu ma byc slonecznie.Jak myslicie czy po stronie lewej budynku sie to sprawdza .Praktycznie wiekszasc garazy jest umieszczanych po prawej stronie budynku od wjazdu.Jakie sa wasze opinie i doswiadczenia w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 06.11.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Dałem na północną ścianę - chyba najlepiej: dodatkowa izolacja domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts