Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GARAŻ w bryle domu - za i przeciw, dyskusja, wymiana doświadczeń

Recommended Posts

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 9 months później...

Witam.

Poradźcie proszę: budować dom z garażem w bryle domu,czy wolnostojący? W grę wchodzi wygoda użytkowania ale i koszt postawienia.

Z kosztorysu, którym dysponuję koszt garażu mnie przeraził - na logikę taniej kupić projekt bez garażu a potem postawić osobno lub dostawić (do ściany bocznej "oszczędzając na jednej ścianie")np.betonowy czy "blaszak" (czy na takie budowle też trzeba mieć pozwolenie?)

Może pytanie jest banalne dla wtajemniczonych- sorki ... ja dopiero się przymierzam.

dzięki :o

Stary jeśli nie przeszkadza Ci blaszak przy nowym domu...

Kwestia gustu.

Niektóre domy faktycznie dużo lepiej wyglądają w wersji bez garażu.Wygodniej jest mieć dom z garażem.Ponadto wolnostojący garaż "zagraca " działkę.Koszt nie wydaje mi się być wyższy od porządnego murowanego,wolnostojącego garażu.

Czyli oprócz ewentualnych doznań estetycznych wszystko przemawia za domem z garażem.

dzięki za szybkią odpowiedź.

Masz zdecydowaną rację jeśli chodzi o doznania : nowy dom i... wół do karety! sic!

Jeśli był(a)byś tak miły(a), co sądzisz o projekcie:

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=12&id_autora=1&spacer=2&proj=IRYS

ma to być domek dla 4 osób 2+2dzieci, ale dzieci nie będą docelowo "siedziały ze zgredkami" więc z emeryturki trzeba będzie ten domek utrzymać.[/url]

Beano2,

my budujemy dom wolnostojacy, a obok garaz/pomieszczenie gospodarcze. Poniewaz mamy duza dzialke (w czesci rolna), potrzebny nam jest budynek gospodarczy na narzedzia, meble ogrodowe, traktorek. Architekt zrobil fajny projekt, garaz pasuje do domu, sam garaz jest w ksztalcie litery L, z osobnym wjazdem dla traktorka, nad garazem jest tez jeden pokoj na poddaszu (maz tam bedzie lepil modele samolotow :wink: ). To fakt, ze koszt takiego garazu jest na pewno drozszy niz garaz w bryle budynku (2x wiezba dachowa na przyklad). Wybor nalezy do ciebie, kazda opcja ma swoje wady i zalety.

Fajny domek.

-wymaga dużej działki jak wszystkie domy parterowe

-przydałaby się większa łazienka

-spory garaż,niewielkim kosztem można poszerzyć na 2 auta

-mała pow.dachu=mały koszt

-trochę niefartowne to wejście z garażu i kotłowni do domu przez kuchnię

-te drzwi w wiatrołapie to chyba nadmiar szczęścia

-musicie go ustawić salonem na pd-zach bo może być ciemnawo(brak okien na jednej ścianie-garaż)

Myślę,że powinniście jeszcze poszukać.Projekt jest OK ale ma kilka niedociągnięć.Poza tym jest to mały domek.Pamiętajcie,że im mniejszy tym drożej wychodzi budowa 1m2.Jeśli macie dużą działkę zostańcie przy domu parterowym ale większym,będzie tańszy w budowie od domu z użytecznym poddaszem.

My zdecydowaliśmy się na garaż budowany razem z domem (dostawiony do bryły domu a nad nim pokoik) gdyż np:

- jak podczas złej pogody wracasz do domu z zakupami to łatwiej i przyjemniej jest wjechać do garażu, wypakować towar i "suchą stopą" przejśc do domu (trzeba wtedy mieć drzwi pomiędzy domem a garażem)

- jeśli potrzebujesz np przybić gwóźdź do obrazka :wink: i jest brzydka pogoda to tez nie musisz zakładać "kaloszy" aby pójśc po młotek

W poprzedmin domu mieliśmy garaż dostawiony do domu wraz z przejśćiem pomiędzy domem a garażem - to się sprawdziło, więc teraz budujemy tak samo :D

My zdecydowaliśmy się na garaż budowany razem z domem (dostawiony do bryły domu a nad nim pokoik) gdyż np:

- jak podczas złej pogody wracasz do domu z zakupami to łatwiej i przyjemniej jest wjechać do garażu, wypakować towar i "suchą stopą" przejśc do domu (trzeba wtedy mieć drzwi pomiędzy domem a garażem)

- jeśli potrzebujesz np przybić gwóźdź do obrazka :wink: i jest brzydka pogoda to tez nie musisz zakładać "kaloszy" aby pójśc po młotek

W poprzedmin domu mieliśmy garaż dostawiony do domu wraz z przejśćiem pomiędzy domem a garażem - to się sprawdziło, więc teraz budujemy tak samo :D

Zgadzam się z tobą całkowicie,dlatego mam garaż w bryle budynku.

pozdr.Leszko

To wszystko jest związane z kosztami. Budowa garażu jako oddzielnego budynku jest droższa i związana z dodatkowymi kosztami jakie ponosi się przy każdej budowie:

-projekt

-pozwolenie nna budowę

No i cała procedura.

No bo jak pisze jeden z przedmówców nowy dom i garaż blaszak to niebardzo pasuje.

No ale czasami działka jest za mała aby garaż był w bryle domu.

To kwestia indywidualnej decyzji.

• 5 months później...
  • 1 month później...

Witam i ...

Batalia przy wyborze projektu trwa - (pewnie Ala 2 wygra) ale ciągle są wątpliwosci.

Czy budować dom z garażem czy garaż jako oddzielny budynek. Spotkalem sie z opinami, ze niestety spaliny są doscy uciazliwe i siła rzeczy przenikają do domku.

Jestem w tej szczesliwej sytuacji, że dzialka pozwoli na wybor dowolny rozwiazania.

z gory dzieki za rady

pozdrawiam z Pyrlandii 8)

Myślę że musisz poszukać na pewno na forum już ten temat był poruszany. ja budowałam jakiś czas temu i projekty niestety były zupełnie inne. byłam przeciwna budowy garażu przy domu. walczyłam z mężem zaciekle. teraz z całą pewnością wiem że chciałabym mieć go razem z domem. Na pewno musiałoby to być takie rozwiązanie które ma przejście do domu ale umiejętnie zrobione. Do tego uchylna brama wjazdowa taka na pilota coraz bardziej jest w zasięgu przeciętnego śmiertelnika. Garaż wyłożony jakąś tanią płytką grysową .

Garaż wolnostojący to dodatkowy koszt. Pomijam sprawę wybrukowania drogi dojazdowej do garażu, która jednocześnie może być drogą dojścia do domu.

Ja jestem zwolennikiem garażu przy domu - wbudowanego lub dobudowanego. Po pierwsze to jeden budynek na działce, a nie dwa, więc niższy koszt budowy, mniej formalności, mniejszy podatek. Po drugie blisko z domu do garażu, a po trzecie prąd i woda na miejscu, nie trzeba ciągnąc do drugiego budnynku i gdybyś chciał garaż ogrzewany (lub pomieszczenie gospodarcze przy garażu) to też jest na miejscu medium grzewcze. Co do spalin - nie ma problemu jeśli nie zrobisz przejścia z garażu do domu (jeśli masz w projekcie to zlikwiduj), a kanał wentylacyjny z garażu służy tylko do wentylacji garażu, nie jest w żaden sposób połaczony z resztą domu, nie włącza się też garażu do systemu wentylacji mechanicznej jeśli taką stosujesz.