Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GARAŻ w bryle domu - za i przeciw, dyskusja, wymiana doświadczeń

Recommended Posts

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co my możemy poradzić :roll: Każdy ma inne wymagania odnośnie wlasnego domu :roll: Ja w każdym bądź razie mam dosyc teraz biegania do garażu oddalonego od mego mieszkania o okolo 200-300 metrów. Niby to nie jest dużo ale jest to klopotliwe w niektórych sytuacjach gdy np pada deszcz i trzeba zawieźc dziecko do przedszkola. Często zamiast iść w taką pogodę do garażu wolę wsadzić dziecko w wózek i zwieźć tym pojazdem :wink: do przedszkola. Dlatego też szukając projektu od razu bylam zdecydowana na garaż w bryle domu. Zwyciężyly tu kwestie wygody ale również bralam pod uwagę koszty budowy garażu wolnostojącego.

Jak garaż to tylko w bryle domu. Zwłaszcza jak się ma małe pociechy albo się je planuje. Bo z reguły jak się takiego małego bobasa wyciąga z samochodu to zaczyna padać , wiać itp,itd. W chwili obecnej mam garaż osobny. Niby niedaleko od mieszkania ale jak wracam z zakupów to nigdy nie wiem kogo mam wyciągać z samochodu najpierw. A tak nie ma problemu.

Pozdrawiam

Gość Ko***y
Po pierwsze:garaż w bryle budynku,ale bez przejścia do domu traktowany jest przy obmiarze podatku jak wolnostojący! Miałem w budynku,wątpliwa przyjemność.Smrodu spalin,smarów,benzyny czy błota(jesień,wiosna) tylko zakatarzony nie czuje.A mieć jeszcze psa który biegnie witać pana to już koszmar.Na dywanie to samo co na ulicy.Działka pozwoliła na wybudowanie garażu w linii ogrodzenia.Komfort w zimie(odśnieżanie),a deszcz nie pada ciągle.Jak się wypakuję w garażu spokojnie,to potem do domu mogę szybko przejść.Dom to DOM,a garaż garażem.To może jeszcze box na śmieci koło kuchni.Też może padać. :) Boguś

Ja zamierzam budować garaż w bryle budynku - sądzę (subiektywnie), że jest to najbardziej optymalne rozwiazanie szczególnie biorąc pod uwagę nasz klimat i częste opady; po drugie garaż oddzielnie to również zabranie części działki na dojazd do niego. Oczywiście kazdy ma swoje priorytety i dokonuje wyboru sam (lub z żoną :D )

Po pierwsze:garaż w bryle budynku,ale bez przejścia do domu traktowany jest przy obmiarze podatku jak wolnostojący! Miałem w budynku,wątpliwa przyjemność.Smrodu spalin,smarów,benzyny czy błota(jesień,wiosna) tylko zakatarzony nie czuje

Właśnie dlatego przejście z garażu do domu planujemy poprzez dodatkowe pomieszczenie (gospodarcze), które będzie pełnić funkcję śluzy.

Gość Ko***y
Rafał,nie mogę znależc podstawy prawnej.Ale tak jest! Wtedy garaż jest traktowany jak budynek szeregowy.Nie wiem czy to jest prawo lokalne,czy też ogólnopolskie.Najlepiej zapytaj w swoim Urzędzie Miasta w "Wydziale podatków i opłat". Co do "śluzy",czyli pomieszczenia przejściowego to musi mieć dobrą wentylacje i samozamykacze drzwi.Nie na 100%,ale zawsze coś to pomoże.Boguś

Gość Ko***y
Po pierwsze:garaż w bryle budynku,ale bez przejścia do domu traktowany jest przy obmiarze podatku jak wolnostojący!

Skąd te rewelacje? Ja słyszałem zupełnie inaczej - podaj proszę podstawę prawna, jeśli to prawda.

Podstawa prawna:Ustawa z 12.01.1991r. o podatkach i opłatach lokalnych(Dz.U. z 2002r. nr 9 poz.84 z póżn.zmianami)

Przeczytaj sobie porady prawne w MURATORZE (249) 2005 str.150

Brak połączenia z domem zmienia max.stawkę z 0,52 zł (mieszkalne) na 5,82 od 1m2(dla pozostałych). Ot co !!

Czy ktoś wie dlaczego stawka za wolnostojący jest wieksza?Czy to wymysł komuny czy jakiegoś pazernego ekonoma, czy w uni też płacą więcej?

I czy nie powinno się tego zmienić?

Jestem za wolnostojącym :

1 smrodek i to nie tylko od samochodu, czasami trzeba coś pomalować, wyczyścić np. w ropie czy innym badziewiu

2 nie trzeba grzać

3 samochody czasami się palą i wybuchają

4 garaż to nie tylko miejce na samochód, ale czasami miejsce gdzie się stuka, puka,wali, spawa i używa głośnych elektronarzędzi itp.

Dla majsterkowiczów wolnostojący jest przyjaźniejszy, jeden minus to ogrzewanie zimą.

Podstawa prawna:Ustawa z 12.01.1991r. o podatkach i opłatach lokalnych(Dz.U. z 2002r. nr 9 poz.84 z póżn.zmianami)

Przeczytaj sobie porady prawne w MURATORZE (249) 2005 str.150

Brak połączenia z domem zmienia max.stawkę z 0,52 zł (mieszkalne) na 5,82 od 1m2(dla pozostałych). Ot co !!

Przeczytałem artykuł (brak w nim uzasadnienia dla tego twierdzenia), przeczytałem ustawę (nie wynika z niej nic takiego), zapytałem prawnika, który w dodatku jescze sam ma garaż w bryle budynku, bez połączenia z domem, zbudowane w zeszłym roku, i powiedział że zgodnie z prawem nie ma znaczenia czy przejście jest czy nie, i w rzeczy samej jemu policzyli stawkę jak za mieszkalną powierzchnię.

u mnie będzie garaż w bryle domu,ale bez przejścia - również ze wzgędów bezpieczeństwa. Z tym,że jest zadaszenie nad wejściem,tak że na głowę nie napada.A gdyby nawet...bez przesady,nie jesteśmy z cukru

W sumie wolała bym garaż osobno,przy wjeździe na działkę,dom odsunięty od drogi,a tak naprawdę wiatę,ale mam tylko 8 arów.

i bardzo słusznie - zwłaszcza wtedy,gdy chce się bardzo tanio zbudować i trzeba oszczędzać na wszystkim,a te 18 m2 lepiej zamienić na pokój z garderobą albo podwyższenie stadardu wyposażenia czy też lepsze materiały