MarcinU 06.04.2005 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 18 m2 to rozumiem na 1 samochód. A co z drugim? Ma sens garaż na 1 auto? A jak na 2 to już 36m2 czyli prawie 1/3 domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ko***y 10.04.2005 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Przeczytałem artykuł (brak w nim uzasadnienia dla tego twierdzenia), przeczytałem ustawę (nie wynika z niej nic takiego), zapytałem prawnika, który w dodatku jescze sam ma garaż w bryle budynku, bez połączenia z domem, zbudowane w zeszłym roku, i powiedział że zgodnie z prawem nie ma znaczenia czy przejście jest czy nie, i w rzeczy samej jemu policzyli stawkę jak za mieszkalną powierzchnię. Jedno zdanie z w/w artykułu"Tylko wtedy,gdyby nie był połączony z budynkiem przejściem wewnętrznym,można by go uznać za odrębny budynek,na tej samej zasadzie co budynki w zabudowie szeregowej." Czyli że garaż nie połączony z budynkiem przejściem wewnętrznym należy uznać za odrębny budynek.W takim razie należy do niego stosować stawkę podatku od nieruchomości taką jak dla "pozostałych budynków"!! A dla nich stawka maksymalna wynosi 5,82 zł od 1m2 powierzchni. W opisanym przypadku urzędnik nie miał racji,bo budynek miał przejście wewnętrzne do garażu. Prawnik prawnikowi nierówny.Może pani Stella Brzeszczyńska,autorka tego artykułu,tak po prostu,po chłopsku,jasno i jednoznacznie,dla tych wszystkich którzy nie zrozumieli napisze jaki się płaci podatek kiedy garaż nie jest połączony przejściem wewnętrznym z budynkiem. Bo urzędnik urzędnikowi też nierówny.Jeden wie,drugi nie widzi. MURATOR nr249 Styczeń 2005 str.150 kol.1 17 wiersz od dołu. Czytanie czytaniu też nierówne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ko***y 10.04.2005 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 stuk napisał Przeczytałem artykuł (brak w nim uzasadnienia dla tego twierdzenia), przeczytałem ustawę (nie wynika z niej nic takiego), zapytałem prawnika, który w dodatku jescze sam ma garaż w bryle budynku, bez połączenia z domem, zbudowane w zeszłym roku, i powiedział że zgodnie z prawem nie ma znaczenia czy przejście jest czy nie, i w rzeczy samej jemu policzyli stawkę jak za mieszkalną powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 11.04.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Jedno zdanie z w/w artykułu"Tylko wtedy,gdyby nie był połączony z budynkiem przejściem wewnętrznym,można by go uznać za odrębny budynek,na tej samej zasadzie co budynki w zabudowie szeregowej." Czyli że garaż nie połączony z budynkiem przejściem wewnętrznym należy uznać za odrębny budynek.W takim razie należy do niego stosować stawkę podatku od nieruchomości taką jak dla "pozostałych budynków"!! Autorka tego artykułu niekoniecznie musi mieć rację. Napisała take zdanie, ale nie ma dla niego uzasadnienia. A ja zadałem sobie trud przeczytania ustawy i też nie widzę w niej uzasadnienia dla tej tezy. Więc zapytałem znajomego prawnika i on mi powiedział, że połączenia być nie musi i tak stawka jest taka, jak za pow. mieszkalną. Jego teza jest też poparta praktyką bo sam mieszka w domu z wbudowanym garażem bez połączenia i płaci jedną stawkę od całości. Dodam jeszcze że w ustawie jest wymieniona jako pow. użytkowa budynku także powierzchnia piwnic i garaży w nich zawartch, więc dlaczego garaż na poziomie parteru miałby być nagle odrębnym budynkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ko***y 11.04.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Autorka tego artykułu niekoniecznie musi mieć rację. Napisała takie zdanie, ale nie ma dla niego uzasadnienia. Bardzo bym chciał,żeby autorka nie miała racji.Jestem tym materialnie zainteresowany.Ale było,nie było pisała w fachowym piśmie,w dziale porad prawnych.To że ktoś akurat nie płaci podatku w takiej sytuacji,nie daje mi pewności uniknięcia tych opłat.Pójdę do żródła,tj.Urzędu Miejskiego i zapytam jak to jest postrzegane w Bielsku-Białej.Podzielę się wiadomościami z zainteresowanymi forumowiczami! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 11.04.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 No to czekamy na jakieś info Jeszcze jedno trzeba brać pod uwagę - w naszym chorym kraju wiele zależy od urzędnika który, jak pokazuje praktyka, często nie ma racji i w dodatku nie przejmuje się tym bo nie ma na nim odpowiedzialności, nie ponosi konsekwencji swoich błędnych decyzji :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 11.04.2005 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Mamy domek bez garażu. Finanse, finanse...One przeważyły nad komfortem. Schowek dla samochodu ? - tak ale póżniej. Dzięki takiej decyzji mieszkam już (prawie) w wykończonym domu. I nie żal mi samochodu, który moknie na deszczu pod chmurką, czekając na swoją kolej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ko***y 12.04.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Wyjaśniło się.Przynajmniej jeżeli chodzi o Bielsko.Cytuję:'Eeee tam,nie wnikamy w to! Ważne żeby stanowił architektonicznie jedną całość z budynkiem! Dopiero w przypadku dobudowywania garażu stosujemy wyższą stawkę!" Mnie osobiście ulżyło.Nie podoba mi się łączenie garażu z domem i ten kaprys nie będzie mnie kosztował więcej. Tak trzymać!Pozdrawiam Pana "stuka" i wszystkich zainteresowanych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 12.04.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 No i świetnie, o to chodziło Oby więcej dobrych wiadomości na co dzień. Również pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 10.07.2005 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Chciałem się dowiedzieć czy lepiej wybudować dom z garażem czy wybudować garaż oddzielnie. Nie chodzi mi tutaj o koszty tylko o przechodzenie zapachów z garażu, estetykę, głos silnika (czy przechodzi głos silnika wjezdzajacego do garazu auta)??? Pomózcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 10.07.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Zapachy - jeśli jest dobrze wentylacja zrobiona to nic nie przejdzie (miałem garaż w piwnicy i NIGDY żaden smrodek nie doszedł do części mieszkalnej.Hałasy - raczej nie od silnika, lecz stukanie otwieranych/zamykanych drzwi garażowych. Ale skoro koszty nie są tak istotne, to na pewno się to da wyciszyć. A co do estetyki to chyba zależy to od projektu a nie od zasady.Generalnie wydaje mi się, że garaż połączony z częścią mieszkalną jest trochę wygodniejszy od oddzielnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWEG 17.08.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Szukamy projektu domu ew. zlecimy architektowi.Mamy pozwolenie na dom z poddaszem użytkowym i zastanawiamy się co wychodzi taniej w budowie - garaż umieszczony w bryle domu czy dostawiony do jednej ściany z dachem np. skośnym jednospadowym.Na parterze musi być dodatkowy pokój oprócz salonu.czekam na Wasze inormacje.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 17.08.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Chyba wariant drugi, bo możesz go wykonać w tańszej technologii. Natomiast na parterze zwykle brakuje powierzchni, zwłaszcza na ten dodatkowy pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 17.08.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Pozostaje jeszcze wiata garażowa, zmieniona później na garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 17.08.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 nie wiem dokładnie jak z garażem wbudowanym, ale oddzielny zostanie zakwalifikowany jako obiekt gospodarczy (?) i od tego podatek będzie większy niż od domudo rozważenia okres zimowy - przejście rano, przy padającym śniedu z deszczem (brrrrr...) do samochoduoba rozwiązania mają swe plusy i minusy - trzeba to rozważyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 17.08.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Jeżeli garaż jest częścią domu czyli dostawiony nie traktowany jest jak obiekt gospodarczy. Na pewno drożej w budowie wyjdzie garaż obok nieważne jaka teczhnologią zrobiony ale jeżeli ma być w bryle domu i jeszcze dodatkowy pokój to będzie duży dom jezeli ma być praktyczny a to już jest też drożej. Ja buduję "Jedrzeja" Archipelagu i z boku od strony kotłowni dobudowałem garaż z przejściem do domu i mam salon i pokoik a dom na parterze ma 80 mkw całkowitej ale garaż kosztował dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 17.08.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 dokładnie tak. sprawdź pod kątem podatków bo mnie spotkała przykra niespodzianka w postaci 10 KROTNIE większego podatku za osobny garaż.Mam dwóch chłopaków inie chciałem, żeby sie grzebali w garażu i wchodzili tak do domu. A tu mnie z drugiej "mańki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 17.08.2005 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 A jak ktoś ma stary dom istary budynek z boku, który nie nazywa się garażem (ale chowa tam samochód) to też mu liczą więcej podatku? To jakaś paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia01 17.08.2005 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 u nas za garzą w bryle płaci się 46 gr/ m2, a za taki dostawiony 5,50zł/m2. Wiec eksploatacja droższa, a i budowa tez drozsza. Ja chciałam 2 garaże ale wyszła tak duża powierzchnia zabudowy (mam duży pokój dzienny ~40m2 i do tego jeszcze dodatkowy pokój), że zrezygnowałam. Dodatkowo wyszdł mi dodatkowy poój nad garażem, zdecydowanie niepotrzebny ani na dziś ani na jutro... Może zrobimy sobie tam pokój sportowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 17.08.2005 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 ja tez popieram garaz w bryle, taniej, cieplej, wygodniej, no i podatek duuuużo mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts