_Beti_ 22.08.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 właśnie dowiedziałam się dziś że podatek za garaż wynosi 5 zł a właśnie miałm takowy postawić więc się załamałam bo miałam budować na 2 autka nie da się tego podatku jakoś ominąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 23.08.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Ja planuję garaż wolnostojący. Podatek jest wyższy, ale mi wychodzi to ok. 100 zł rocznie, a to nie jest dużo. Mam mało kasy na budowę i szkoda mi zaciągać większy kredyt żeby mój samochód miał ciepło, z resztą jest (samochód) chyba mniej warty od tego garażu. JAK MI SIĘ W PRZYSZŁOŚCI UZBIERA, WYBUDUJĘ GARAŻ może nawet podwójny, JAK NIE TO MOŻE WIATĘ, A MOŻE ZOSTAWIĘ BLASZAK, KTÓRY KUPIŁAM NA BUDOWĘ (i puszczę po nim winobluszcz, bo piękny nie jest ). Pewnie taki garaż jest droższy niż w bryle, ale z drugiej strony nie będzie ocieplenia, niższy dach kryty dachówką bitumiczną a nie ceramiczną i ekipa na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 23.08.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Ja zdecydowałem sie na garaz wolnostojący. Chciałem miec na parterze pokoj zamiast garazu, a w tym przypadku jeszcze garaz w bryle domu, powodowałby, że bryła domu byłaby ogromna. Budowa garazu została przesunieta na pozniej. Dom wybudowałem szybko w 2003 r i wprowadzilismy sie. Teraz uzyskuje pozwolenie na budowe zgrabnego garazu z wiatą. Za wiate nie ma zadnego podatku, a te kilka złotych za garaz bez problemu zapłace. W kazdym razie po poltora roku mieszkania w domu, wiem co jeszcze potrzebuje i zrezygnowałem z garazu dwustanowiskowego na rzecz garazu z wiatą w jednej zgrabnej osobnej bryle, wkomponowanej w otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 23.08.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Ja mam garaż oddzielny bo nie było jak usytuować garaż w bryle. Zbyt wąska działka.Nie jestem pewny czy garaż wolnostojący jest tańszy. Wydaje się że w bryle budynku wychodzi taniej.Chociażby pozwolenia, uzgodnienia, projekt to koszt około 1500 zł.Ale usytuowanie garażu w rogu działki ma też swoje zalety- zajmuje relatywnie powierzchnię mniej cenną dla działki. To znaczy jeśli garaż stoi w rogu działki za domem to działka wydaje się większa. Może to złudzenie. Po drugie dłuższy podjazd gdzie w razie czego mogą parkować goście. No a co technologii powinna być zgodna z technologią budowy domu aby budynki nie różniły się od siebie.Ja jestem bardzo zadowolony z garażu wolnostojącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 24.08.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Wg nowego prawa budowlanego budynki do 24 m2 mozna stawiac bez pozwolenia na budowe i pewnie garaż można pod to podwiesić. Co do podatków: za parę lat będzie kataster i sytuacja pewnie się odwróci garaz w bryle domu jest więcej wart od budynku gospodarczego (a na 200% od np wolnostojącego szkieleciaka wybudowanego nawet w stylu podobnym do domu) no i podatek wyższy. Jestem za wolnostojącym bo: samochód to nie człowiek i niech mieszka osobno przy rosnących kosztach energii nie musi miec ciepło, zbiornik paliwa lub gazu jako łatwopalne wolę trzymac poza domem, co z tego że z auta do domu przejde suchą noga jak wczesniej brudu naniosę do auta (rzadko kiedy np w pracy na zakupach są zadaszone parkingi) i tak część tego wniesie się do domu a wchodząc przez główne wejście mam wycieraczkę miejsce na buty itp, straty ciepła przez bramę garażową, większa podatność na włamania, samochodowe zapachy. W moim przypadku bedzie to mały warsztat więc dodatkowo czasem hałasy dla domowników. Zaleta wbudowanego jest możliwość połączenia z kotłownią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 24.08.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Ja tam mam w jednej bryle i jestem zadowolona, bo pomijając kwestię kosztów nie kapiemi na głowę jak wnoszę zakupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.08.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Mam garaż w bryle bo:1. Mniejszy podatek2. Wygoda użytkowania3. Mam w garażu kotłownię i pom. gospodarcze więc i jest gdzie pomajsterkować i gdzie palić. Kotłownia na drewno więc nie ma kłopotu, że brudno w domu. W garażu osobna umywalka więc można się choćby z grubsza umyć.4. W garażu zrobiliśmy pralnię.5. Nad garażem mam pom. gospodarcze z wejściem i z garażu i z domu ( z poddasza) - idealne miejsce na graciarnię i do suszenia prania w deszczowe dni. A kataster.... hmmm bedzie to zobaczymy. Na razie albo nim straszą albo bagatelizują a co użyję to moje. Mam zasadę by nie martwić się na zapas - bieżących kłopotów i tak za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 24.08.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Stawiam na dwustanowiskowy garaż w bryle domu. Wtedy nad garażem można zrobić duży hobby room np. ze stołem bilardowym lub innym sprzetem sportowym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarkadiusz 30.05.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Witam Właśnie niedawno przekonałem się wraz z żoną, że jednak będzie Nas stać na wybudowanie domu. W chwili obecnej jesteśmy na etapie poszukiwania ziemi oraz wyboru projektu. Marzenie? Marzenie niewielkie. Ot domek max 110m2 z poddasze lub też z pięterkiem. Musi mieć spiżarnię, pomieszczenie gospodarcze i garderobę. No i musi zmieścić całą Naszą 4-osobową rodzinę. Dodatkowo musi posiadać GARAŻ. I tutaj stoję przed problemem. Czy lepiej projekt z garażem w bryle budynku, czy też garaż "doklejony" do budynku. Pierwszy pomysł jest fajny, bo w przypadku piętrowego domu "oszczędza" się na kosztach budowy dachu. Jednak boję się strat ciepła, oraz tego, że pokoje nad garażem po prostu będą zimne. Czy ktoś może się wypowiedzieć jak to jest? Czy takie budynki w użytkowaniu mają rację bytu? Czy jednak dołożyć te 10-20 tys i postawić garaż "obok" budynku? Pozdrawiam, Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 30.05.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 moim skromnym zdzniem garaż obok! i nie chodzi tu o smród że tam do domu bedzie wnikał i tak dalej. raczej o koszty. największym jest tu strop jaki musisz wykonać jeżeli chcesz mieć garaz w bryle. poczytaj podobne posty to się przekonasz... poza tym jezeli bedziecie mieć dość szeroką działkę lub taką na ktróej garaż może być postawiony oddielnie lub doklejony do domu to polecam to osobiście polecam to drugie rozwiązanie.pozdrawiam świercz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarkadiusz 30.05.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Dzięki za odpowiedź, a zwłaszcza, że zwróciłeś mi uwagę na jeszcze jeden aspekt garażu w "bryle", tj. śmierdzi. Co do tego stropu, to nie bardzo czuję, co masz na myśli. Użyję tutaj domku LMP 73 z kolekcji Lipińskich. W takim przypadku strop i tak buduję, bo jest to dom dwupiętrowy. Dlatego nie czuję argumentu o koszcie. Czy mógłbyś rozszerzyć swoją wypowiedź, lub też wskazać wątek na forum. Przyznaję, że szukałem takiego wątku, ale nic nie znalazłem... Pozdrawiam, Arek PS. Swoją drogą przychylam się do garaży obok, ale szukam argumentów do rozmowy z... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 30.05.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Ja będę miał garaż w bryle domu. Innej opcji nawet nie rozważałem.Wygoda zdecydowanie większa (nie trzeba chodzić po deszczu na przykład). Jak się dobrze spasuje i doszczelni drzwi, to żadne zapachy nie "przesiąkną". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarkadiusz 30.05.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Heimnar: Wiesz, jak się przykleja garaż do bryły, to wcale nie oznacza, że nie można mieć drzwi wewnętrznych Ale dzięki za uwagę... Jednak nadal chodzi mi o to, czy nie jest zimno? Bo jednak otwieranie garażu wychładza pomieszczenie. Że o 30 st. mrozu nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 31.05.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 No - jeżeli pomiędzy garażem, a resztą domu są porządne docieplone drzwi to jaki problem? W garażu jeśli jest nieocieplany to jest zimno (ale i tak cieplej niż na zewnątrz). Na strop dajemy 20cm styropianu i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 31.05.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Dzięki za odpowiedź, a zwłaszcza, że zwróciłeś mi uwagę na jeszcze jeden aspekt garażu w "bryle", tj. śmierdzi. Co do tego stropu, to nie bardzo czuję, co masz na myśli. Użyję tutaj domku LMP 73 z kolekcji Lipińskich. W takim przypadku strop i tak buduję, bo jest to dom dwupiętrowy. Dlatego nie czuję argumentu o koszcie. Czy mógłbyś rozszerzyć swoją wypowiedź, lub też wskazać wątek na forum. Przyznaję, że szukałem takiego wątku, ale nic nie znalazłem... Pozdrawiam, Arek PS. Swoją drogą przychylam się do garaży obok, ale szukam argumentów do rozmowy z... jeżeli chodzi o strop to chodziło mi o to ze wolałbym robić go nad pokojem niż nad garażem. to pomieszczenie spokojnie można by wykorzystać na dodatkowy pokój i pomieszczenie goepodarcze ktróego nie ma w tym domu.( jakie planujesz ogrzewanie?) brak tez jest spiżarni. wejście z wiatrołapupo kuchni - niezbyt zdrowe rozwiązanie. wiec jak widzisz robisz pokój dla samochodu nad krótym musisz dac drogi strop. a w doklejonym garażu dajesz tani drewniany i można jeszcze dodatkowo zagospodarować sobie srtyszek tyle pozdrawiam świercz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 14.09.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Będę miała garaż w bryle domu, przejście z garazu przez hol...no i...obawiam się takiego rozwiązania ... Czekam na Wasze opinie na ten temat..zwłaszcza tych, którzy juz mieszkają i mają zdecydowaną opinię na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.09.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 ja jeszcze nie mam, ale moge się wypowiedzieć opierając się na tym co jest u moich rodziców. W przedsionku jest cały czas pełno piachu, trzeba by non stop biegać z miotłą. Nie zawsze piach ten zostaje tylko w przedsionku. Często wchodzi się z tym do domu. Rodzice nie narzekają na takie rozwiązanie, my w naszym domku będziemy mieli garaż w bryle budynku, ale bez połączenia z domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.09.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Jak wybierałem projekt, szukałem bez garażu w bryle. Ze względu na koszty - taniej jest postawić duży garaż wolnostojący, niż garaż w bryle. Ale jeśli miałbym budować dom z garażem, to wolałbym mieć przejście z garażu do domu - to wygodne, szczególnie w zimie, jak jest -25 stopni, albo leje deszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 14.09.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Przy garażu w bryle domku należy pamiętać o dociepleniu ścian i sufitu garażu (jeśli dom z poddaszem), żeby ciepło z pom. mieszkalnych nie uciekało do garażu, w którym generalnie utrzymuje się niższą temperature.Garaż wbudowany służy wygodzie. Niezależność od warunków pogodowych.Garaż w bryle ale bez połączenia z domem, to niestety pomyłka. Aby przejść z domu do auta, trzeba wychodzić na zewnątrz budynku. Przenoszenie zakupó, zapomniany w aucie telefon, deszcz, zima, noc...A że ktoś roznosi piasek na butach, to problem zmiany obuwia, a nie połączenia garażu z hallem, phi. Wychodząc na zewnatrz z garażu naniesie go mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.09.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam. Zasada jest taka: jeli działka jest bardzo droga (a więc mała) to garaż w bryle.Jeli działka większa i jest tanie miejsce na garaż, to po co?Koszty garażu w bryle sš o wiele wyższe niż wolnostojšcego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts