Pietrov 14.09.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Od ceny za metr garażu wolostojacego, a w bryle ważniejsza jest wygoda i funkcjonalność. Dom buduje się na ile? +30 lat? Warto oszczędzić kilka złotych, żeby potem przez te 30 lat latać jak głupi z parasolem do garażu pozadomem? Ot, myślenie krótkowzroczne, tanio, tanio, tanio.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 14.09.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Ja mam w projekcie garaż dostawiony do domu be bezpośrednieg przejścia i taki właśnie zrobię. Przejście jest niepotrzebne bo wymusza kolejne drogie drzwi zewnętrzne, o ktrych trzeba pamiętać żeby je zamykać. Dużo włamań do domów odbywa się właśnie przez garaże. Zaletą z kolei połączenia garażu z domem jest mniejszy podatek za powierzchnię garażu - jest ona traktowana tak samo jak mieszkalna.Garaż wolnostojący to można zrobić na dużej działce - znowu 3 metry od granicy... Poza tym dodatkowe koszty - pozwolenie na budowę, projekt, budowlańcy też za taką robótkę wezmą więcej niż za zrobienie garażu przy okazji budowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 14.09.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam Znowu temat z cyklu "wyższość świat Bozego Narodzenia nad Wielkanoca". Rozwiązanie 1 : Tzw: W TYM DOMU MIESZKA SAMOCHÓD" - czyli garaż w bryle, najlepiej dwustanowiskowy, połaczony z duża kotłownia, pralnia i warsztatem (ca. 50 m2, przykrytych dachówka ceramiczną, ocieplonych, ogrzewanych i ostatecznie zagraconych (na podstawie statystyki dotyczacej wykorzystania garażu)) - samochód najcześciej na podjezdzie. Przejscie z domu do garażu, bramy (garzą i wjazdowa) na pilota, potem garaż podziemny (w firmie) - wygoda, komfort, itp. 8) , P.S> - nie ma to jak odpalic spawarke w garażu połaczonym z domem ( ten aromat , czy polakierować sobie jakies deseczki na no: hśtawke za domem. Rozwiazanie 2: Zero garażu - ewentualnie zadaszenie wiatą - (może byc inteligentnie zintegrowana z bryła budynku - tak aby nie chodzić po jakże czestych w polsce deszczach domutropikalnych ) , obsadzoną "zieleniną" (pole do popisu dla odrobinę wyrobionych w kształtowaniu terenu wokół własnego "siedliska") DECYZJA ZALEZY OD UPODOBAN I ZASOBÓW FINANSOWYCH. Osobiście za cene garażu dokupiłbym powierzcjni DZIAŁKI i niech (samochód) stoi nawet "pod chmurką" - nie on jest "esencją" mojego życia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 14.09.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Boban, jak po kilku latach znudzi ci się wychodzenie z domu na zewnątrz, żeby wejść do garażu, to się przeprosisz z przejsciem i wykujesz otwór w ścianie, że wstawić drzwi. Proponuje Ci przemyśleć jeszcze raz sprawe komunikacji w projekcie.Co do włamań, to porządne muszą być drzwi garażu. Zamykane mechanizmem i na pilota, od zewnątrz nie mają żadnego zamka, którego można by wytrychem otworzyć. Zapewne łatwiej jest włamać się oknem od ogrodu, niż tarabanić z dużymi drzwiami garażowymi, od strony ulicy, które będzie widać, że są otwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 14.09.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Ja nie będę miał garażu w bryle budynku. Dla garazu przewiduję róg działki - tak jak kiedyś stawiano budynki dospodarcze. Mój dom będzie na już zamieszkałym i użytkowanym osiedlu, gdzie jest sporo takich budynków.Uważam też, że garaż w bryle to wymysł czysto na potrzeby podatku od nieruchomości. Stawki za garaż są wielokrotnie wyższe niż za powierzchnię mieszkalną. Garaż w bryle, nie wiedzieć czemu jest liczony jako powierzchnia mieszkalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukrad 14.09.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam, W miejscu, gdzie obecnie mieszkam, mam garaż w bryle budynku z przejściem do domu. Jednak przejście nie jest bezpośrednio tylko przez pomieszczenie gospodarcze, które akurat w miejscu przejścia jest wąskie. Dla mnie takie rozwiązanie jest bardzo dobre, bo nieprzyjemne zapachy z garażu nie przedostają się bezpośrednio do domu, a zatrzymują się co najwyżej w pomieszczeniu gospodarczym, które działa jak śluza.Rodzice mają bezpośrednie przejście z garażu do domu (przedsionka) i u nich te spaliny przenoszone są do domu. Nie są to jakieś niesamowite ilości, ale zawsze coś. Mi moje rozwiązanie bardzo odpowiada i w nowym domu też tak planuję zrobić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.09.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Od ceny za metr garażu wolostojacego, a w bryle ważniejsza jest wygoda i funkcjonalność. Dom buduje się na ile? +30 lat? Warto oszczędzić kilka złotych, żeby potem przez te 30 lat latać jak głupi z parasolem do garażu pozadomem? Ot, myślenie krótkowzroczne, tanio, tanio, tanio.... To nie tak. Jakiej wielkości są garaże w bryle, 20-30 m kw? A wolnostojący można zrobić 2 razy większy za te same pieniądze. Jeśli ktoś lubi wygodę, to może sobie kupić mieszkanie w bloku z parkingiem podziemnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 14.09.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Ja mam garaż dostawiony do bryły domu i połączony przejściem w klatce schodowej. Za garażem mam też kotłownię i spiżarkę. Wygoda ogromna, bo dość często zaglądam do tych wszystkich pomieszczeń a nie muszę wychodzić na zewnątrz. Przy drzwiach do garażu stoją dodatkowe laczki na zmianę. Dodatkowo przy drzwiach do garażu jest zainstalowany grzejnik aby ewentualne zaciągane zimno było natychmiast ogrzewane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 14.09.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 A ja buduje dom, który bedzie miał garaz w bryle, ale w piwnicy Bedzie to wygodne rozwiązanie, nie ma mowy o spalinach itp, bo z garazu beda do domu prowadziły schody, z których bedzie wychodziło sie do zamykanego przedsionka. I garaż nie bedzie mały, bo 63 metry, to jak dla mnie ogromna przestrzeń jak dla samochodu A garaż w bryle, który nie ma połączenia z domem, to dla mnie bezsens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.09.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 W piwnicy - tak, to dobre rozwiązanie. Ale na poziomie parteru, to moim zdaniem marnowanie powierzchni domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 14.09.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 W piwnicy - tak, to dobre rozwiązanie. Ale na poziomie parteru, to moim zdaniem marnowanie powierzchni domu. Zgadza się. W bryle domu to zabieranie powierzchni użytkowej. Ja mam dostawiony do domu, z budynkiem domu połączony fundamentami, ścianami i dachem. Mi się podoba takie rozwiązanie. Chociaż koszty budowy są dużo większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 14.09.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 ... Uważam też, że garaż w bryle to wymysł czysto na potrzeby podatku od nieruchomości. Stawki za garaż są wielokrotnie wyższe niż za powierzchnię mieszkalną. Garaż w bryle, nie wiedzieć czemu jest liczony jako powierzchnia mieszkalna. Milo... nie wiedzialam. Garaz bedziemy miec w bryle budynku - w domu rodzinnym tak mam i doceniam wygode takiego rozwiazania. Garaz i kotlownia sa obok siebie wiec nie wyobrazam sobie innego rozwiazania jak tylko bezposrednie przejscie z domu do garazu (i kotlowni). Jednak zdaje sobe sprawe ze nie zawsze dzialka pozwala na doklejenie garazu do budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 14.09.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Boszszsz...... Znowu paru takich co przyzwyczajeni w bloku do ogladania swego auta przez okno, a majac dużą działke....postanowili pozostawic sobie tą przyjemnośc. Po co wogóle samochód na działce ('') Propopnuję zostawiać na ulicy Ile mozna zaoszczędzić, garaż podjazd,, brama - wszystko kosztuje. I jeszcze te drzwi z domu do garażu - znów 300 zł w kieszeni A poważnie, to było juz tyle na tym forum. Stosunek zwolenników do przeciwników jak 9 do 1. GARAŻ Z BEZPOSREDNIM PRZEJŚCIEM DO POMIESZCZEŃ MIESZKALNYCH TO JEDNO Z NAJPRAKTYCZNIEJSZYCH ROZWIAZAŃ ARCHITEKTONICZNYCH. Wiem, bo miałem w kazdym moim domu - przez 20 lat. Teraz tez mam, przez ślużę o pow. ok. 1x2 m. Drzwi w krótszych ścianach, a na bocznej szafa na odzienie wierzchnie i buty domowników. Polecam i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.09.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 A ja nie uważam samochodu za członka rodziny i nie musi on mieszkać w domu. Może na podwórku. Jak będzie grzeczny, to mu zbuduję garaż z tyłu działki A co do kosztów - nie są to kwoty rzędu 300 zł. Garaż w bryle to dodatkowe kilkadziesiąt tysięcy. Dla mnie to bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 14.09.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Ja planuje w bryle z przejściem do domu. Pomysł sprawdzony i sensowny. W moim aucie nie wożę piaskownicy więc problem nanoszenia syfu odpada. Atutem jest dodatkowa przestrzeń nad garażem. Takie rozwiązanie nie istnieje w przypadku garażu samodzielnego. Nie wyobrażam sobie latać do budynku obok, ale i tak lepszy garaż oddzielnie niż wcale. Na szczęście ja nie mam takiego dylematu - plan zagospodarowania terenu mówi wyraźnie że budynek może byc tylko jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 14.09.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Rozwiązanie 1 : Tzw: W TYM DOMU MIESZKA SAMOCHÓD" - czyli garaż w bryle, najlepiej dwustanowiskowy, połaczony z duża kotłownia, pralnia i warsztatem (ca. 50 m2, przykrytych dachówka ceramiczną, ocieplonych, ogrzewanych i ostatecznie zagraconych (na podstawie statystyki dotyczacej wykorzystania garażu)) - samochód najcześciej na podjezdzie. Przejscie z domu do garażu, bramy (garzą i wjazdowa) na pilota, potem garaż podziemny (w firmie) - wygoda, komfort, itp. 8) , P.S> - nie ma to jak odpalic spawarke w garażu połaczonym z domem ( ten aromat , czy polakierować sobie jakies deseczki na no: hśtawke za domem. Rozwiazanie 2: Zero garażu - ewentualnie zadaszenie wiatą - (może byc inteligentnie zintegrowana z bryła budynku - tak aby nie chodzić po jakże czestych w polsce deszczach domutropikalnych ) , obsadzoną "zieleniną" (pole do popisu dla odrobinę wyrobionych w kształtowaniu terenu wokół własnego "siedliska") DECYZJA ZALEZY OD UPODOBAN I ZASOBÓW FINANSOWYCH. Osobiście za cene garażu dokupiłbym powierzcjni DZIAŁKI i niech (samochód) stoi nawet "pod chmurką" - nie on jest "esencją" mojego życia. Pozdrawiam Mam garaz w bryle. Dustanowiskowy Połączony ze stosunkowo obszernym pomieszzceniem gospodarczym/ kotłownią Brama garazowa segmentowa ofkors. I automatyka przy bramie wjazdowej Jeden pilot Czu pan doktor st_x ma już podstawy do postawienia diagnozy? Ja tylko cichutko zakwilę, że w tym domu mieszkam ja I mąż Samochód stoi w garazu Dla mnie garaz w bryle to o tyle dobry pomysł, że mam niezbyt wielką działkę (760 m2), wąską (21,5 m2). Ponieważ wymarzyłam sobie parterówkę - to osobny garaz po prostu mi sie na działce nie zmieści. Kolejny argument za - samochodu uzywam codziennie, kila razy dziennie wjeżdżam, wyjeżdżam - zimą, latem, przy każdej pogodzie - a że wygodnicka jestem nie widzę potrzeby biegania przez działke do garazu i nie bardzo widzę pozytywy trzymania auta pod wiatą, bo ochrona przed mrozem i śniegiem jest wtedy dość iluzoryczna Aha - spawać w domu nie będę Nie kręci mnie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 14.09.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Oczywiście garaż w bryle domu, połączony z domem, ściana garażu ocieplona. Tak jest najlepiej i tak będę miała. A nad garażem pokoik rekreacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 14.09.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 To nie tak. Jakiej wielkości są garaże w bryle, 20-30 m kw? A wolnostojący można zrobić 2 razy większy za te same pieniądze. Tylko po co komuś garaż wolnostojący 60m2 ?? Jak to policzyłeś te koszty ?? Przejście jest niepotrzebne bo wymusza kolejne drogie drzwi zewnętrzne, o ktrych trzeba pamiętać żeby je zamykać. co to znaczy drogie?? 3 tysiące za Gerdę to dużo?? To biegaj w zimie z dzieckiem do garażu. ja jeszcze nie mam, ale moge się wypowiedzieć opierając się na tym co jest u moich rodziców. W przedsionku jest cały czas pełno piachu, trzeba by non stop biegać z miotłą. Nie zawsze piach ten zostaje tylko w przedsionku. Często wchodzi się z tym do domu. Rodzice nie narzekają na takie rozwiązanie, my w naszym domku będziemy mieli garaż w bryle budynku, ale bez połączenia z domem. Ale to problem drzwi pomiędzy garażem a domem. Pytanie zostało źle postawione – garaż przylegający do budynku też może mieć drzwi do domu a nie jest on w bryle budynku. Dlatego ewentualny kurz/piasek/pył jest związany z drzwiami a nie z tym czy garaż jest w bryle czy np.: przylega. A co do kosztów - nie są to kwoty rzędu 300 zł. Garaż w bryle to dodatkowe kilkadziesiąt tysięcy. Dla mnie to bardzo dużo. Wiesz – kilkadzisiat lub kilkaset – wszystko zależy czy w garażu będziesz miał marmur, czy złoto. Jak możesz to też podaj jak to liczyłeś. Ja mam w bryle (2 stanowiska) z wejściem do domu a w zasadzie do przedsionka. Z garażu mam też wejście do kotłowni i pralni, i dalej na ogród. Nad mam łazienki. Dzięki temu reszta działki będzie na trawkę. Po długich analizach stwierdziliśmy, że takie rozwiązanie jest dla nas najlepsze. Oczywiście - szanuję zdanie innych osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 14.09.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Atutem jest dodatkowa przestrzeń nad garażem. Takie rozwiązanie nie istnieje w przypadku garażu samodzielnego. no bez przesady - istnieje jak najbardziej. Można tam zrobić domek dla dzieci lub rupieciarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 14.09.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 ... doktor st_x ma już podstawy do postawienia diagnozy? Witam "Doktor" jeszcze nie . Większość projektóe jest z garażami - takie sa potrzeby klienta. Rozwiąznie - które chciałbym miec to: 1. DUŻA DZIAŁKA 2. Brama odzielna do furtki (tzn furtka i brama nie mają słupka wspólnego) - trakt wejściowy zaaranżowany zupełnie oddzielnie od wjazdu. 3. Samochód pod wiatą, pergolą - ładnie zakomponowany w otoczenie (i najlepiej niewidoczny z okien i rekreacyjnej części działki) - BLISKO bramy (jak najmniej "zabetonowania" powieżchni). Głównym argumentem jest PRZECIW jest KOSZT m2 garażu w domu (zamiast pokoju). Argumenty ZA - powyżej - w dyskusji (WYGODA) P.S> Zamiast gażu wolabym miec pralnio-kotłownio-suszarnio-pom.gospodarcze (wejście z zewnątrz z przjściem doddomu) z możliwoścą przebrania i umycia się i (wysuszenia) roweru (natrysk i odpływ w podłodze) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts