Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vitodens 200- czy to normalne?

Recommended Posts

Krzywa grzewcza ma wpływ na stromość charakterystyki czyli jeśli jest za niska to masz zbyt chłodno w domu kiedy jest zimno na zewnątrz a za gorąco gdy jest na zewnątrz cieplej. Jeśli tą krzywą podwyższysz i bedzie zbyt wysoka to bedziesz mial tendencje odwrotną czyli na dworze zimno a u ciebie za gorąco , na dworze cieplej a u ciebie za zimno.

Musisz ją tak dobrać aby niezależnie od temperatury na zewnątrz była własciwa temperatura w domu. Oczywiście musisz też do tego dobrac własciwą temperaturę kotła. Przypomnij sobie z matematyki rozdział dotyczący funkcji liniowej Y=Ax+B, A to jest krzywa grzewcza, B to temperatura :wink:

Witam

kilka dni sprawdzałem to i owo, i wyszło mi, że kiedy pompa kotłowa chodzi na maksa, to kocioł włącza się ok. 10-15 razy na dobę, i zużywa ok 5-7m3 gazu na dobę(średnio). zauważyłem również (jak sprawdzać to wszystko :-) ), że cyrkulacja kiedy jest włączona całą dobę pochłania wtedy nawet 2m3 gazu.

Krzywa 0,5. jeżeli taki stan będzie się utrzymywał, to będę zadowolony, aczkolwiek zastanawiam się kiedy popsuje się pompa w kotle. chodzi cały czas na maksymalnej szybkosci.

pzdrw

• 2 weeks później...

Witam Też mam V200.

Jak mi się wydaje masz kocioł podłączony do rozdzielacza na parterze i rozdzielacza na piętrze. Na rozdzielaczu zazwyczaj jest pompa i zawór z czujnikiem temperatury, który mierzy temperaturę na powrocie i zamyka rozdzielacz, aby woda (za pomocą pompy) schłodziła się w zamkniętym obwodzie na tym piętrze. Możesz jeszcze spróbować zwiększyć temperaturę na powrocie wspomnianym zaworem tak, aby więcej ciepła dotarło do obiegu zanim się nie zamknie. Również palę kominkiem, ale tylko w okresach przejściowych (jesień) i przyznaje, że na podłogówkę i kocioł źle to wpływa. Zazwyczaj ją wtedy wyłączam. Krzywą mam ustawioną na 0,6 lub 0,8. Przesunięcie na +3.

Prawda jest taka, że przy takim grzaniu tylko podłogówką (mam taki sam układ) powinien być kocioł, który oddawałby bardzo małą ilość ciepła, ale w sposób ciągły.

Ale trzeba przyznać,że komfort jest bardzo wysoki.