Grzesiek13 04.02.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 A Twój instalator nic nie kuma? żeby coś poustawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 04.02.2007 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 no jakoś nie kuma. stwierdzają że za duzy kocioł na mój dom. Ale np na najwyższym biegu pompy włączył się w ciągu ostatniej doby 12 razy., nie 130. Tyle że gazu zużył 18 m3:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 08.02.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Krzywa grzewcza ma wpływ na stromość charakterystyki czyli jeśli jest za niska to masz zbyt chłodno w domu kiedy jest zimno na zewnątrz a za gorąco gdy jest na zewnątrz cieplej. Jeśli tą krzywą podwyższysz i bedzie zbyt wysoka to bedziesz mial tendencje odwrotną czyli na dworze zimno a u ciebie za gorąco , na dworze cieplej a u ciebie za zimno. Musisz ją tak dobrać aby niezależnie od temperatury na zewnątrz była własciwa temperatura w domu. Oczywiście musisz też do tego dobrac własciwą temperaturę kotła. Przypomnij sobie z matematyki rozdział dotyczący funkcji liniowej Y=Ax+B, A to jest krzywa grzewcza, B to temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 13.02.2007 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Witam kilka dni sprawdzałem to i owo, i wyszło mi, że kiedy pompa kotłowa chodzi na maksa, to kocioł włącza się ok. 10-15 razy na dobę, i zużywa ok 5-7m3 gazu na dobę(średnio). zauważyłem również (jak sprawdzać to wszystko ), że cyrkulacja kiedy jest włączona całą dobę pochłania wtedy nawet 2m3 gazu. Krzywa 0,5. jeżeli taki stan będzie się utrzymywał, to będę zadowolony, aczkolwiek zastanawiam się kiedy popsuje się pompa w kotle. chodzi cały czas na maksymalnej szybkosci. pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
The_Pooh 22.02.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Sorry, ze troche ad rem, ale jak sie ustawi krzywe na v200. Za cholere nie kumam i w mojej instruckcji nic nie ma. Dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 01.03.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam Też mam V200.Jak mi się wydaje masz kocioł podłączony do rozdzielacza na parterze i rozdzielacza na piętrze. Na rozdzielaczu zazwyczaj jest pompa i zawór z czujnikiem temperatury, który mierzy temperaturę na powrocie i zamyka rozdzielacz, aby woda (za pomocą pompy) schłodziła się w zamkniętym obwodzie na tym piętrze. Możesz jeszcze spróbować zwiększyć temperaturę na powrocie wspomnianym zaworem tak, aby więcej ciepła dotarło do obiegu zanim się nie zamknie. Również palę kominkiem, ale tylko w okresach przejściowych (jesień) i przyznaje, że na podłogówkę i kocioł źle to wpływa. Zazwyczaj ją wtedy wyłączam. Krzywą mam ustawioną na 0,6 lub 0,8. Przesunięcie na +3.Prawda jest taka, że przy takim grzaniu tylko podłogówką (mam taki sam układ) powinien być kocioł, który oddawałby bardzo małą ilość ciepła, ale w sposób ciągły.Ale trzeba przyznać,że komfort jest bardzo wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts