Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koparka JCB. Ile godzin?

Waldziu

Recommended Posts

Witam, ile godzin + - potrzeba by koparka jcb wykopala piwnice na nasypie o glebokosci 2.80 na polowie domu o wym. 12m x 14m? Pytam bo ostatnio jak gosciu zwozil ziemie na dzialke i rownal poziom pod budowe zabulilem troche zaduzo ale nie bylem w stanie mu tego udowodnic bo (niestety) akurat w tym czasie nie mialem szans go przypilnowac. Boje sie ze i tym razem mnie naciagnie. Niestety nie ma innego fachury w okolicy. :(

Opowiem jak było u mnie.

Dzwonie po sąsiedzku do człowieka z JCB umawiam sie.

Przyjechał i zaczyna wydziwiać, maca trawe łapami, tu twardo tam miękko, tu mokro tam sucho, wykład z geologii pada liczba700.

Skoro to takie skomplikowane to ja sie jeszcze zastanowie i do widzenia sie z panem.

Dzwonie do firmy państwowej rozmawiam z panem od JCB przyjedzie ale po pracy o nic nie pyta tylko gdzie ma sie zgłosić.

Do przejechania miał ok 12 km.

Zaznaczył że przejazd troche trwa i weźmie 300 i obydwaj mamy być zadowoleni.

Przyjechał i miałem sobie okazje popatrzeć na 1 godz. balet w wykonaniu JCB.

Pan sie zatrzymał i do mnie:

- pan sobie pochodzi posprawdza może jeszcze coś trzeba poprawic co będe dwa razy jeździł, i je kanapke.

Nie byłem na to przygotowany, no i szybko wymyśliłem oczko i studzienke odwadniającą.

Nawet napiwku nie chciał.

U mnie kopała duża ładowarka łycha chyba ze dwie tony zabierała.

Wykop 2m głęboki 14m na 14m , najpierw ziemie zdjął potem resztę.Wszystko mu zajęło 3,5godziny skasował 350zl i załatwione.

Jak odsypywałem to miałem JCB troche miał daleko wozic , cały dom obsuł i wykopał na głębokość 1,2m , 6mna 10m wykop pod garaż , jeszcze wjazdu wybrał na 70cm ok 120m i jesli dobrze paniętam trwało to niecale 3 godz. dalem mu za pełne 3 po 80zł za godzine.

• 4 years później...
A jak kształtują się w chwili obecnej koszty wykonania wykopu podpiwniczenia 18 x 8 x 2,8 ? Zamierzam zacząć budować w połowie kwietnia 2011 Podłoże - piach. Czy rodzaj kopanego podłoża (piach, glina czy inne ) mają wpływ na ceny za usługę koparki z operatorem? Bardzo proszę o odpowiedź. Buduję sie na lubelszczyźnie.

A jak kształtują się w chwili obecnej koszty wykonania wykopu podpiwniczenia 18 x 8 x 2,8 ? Zamierzam zacząć budować w połowie kwietnia 2011 Podłoże - piach. Czy rodzaj kopanego podłoża (piach, glina czy inne ) mają wpływ na ceny za usługę koparki z operatorem? Bardzo proszę o odpowiedź. Buduję sie na lubelszczyźnie.

rodzaj podloza nie ma wplywu na cene r-g, ale na sumaryczny czas pracy

w piachu bedzie szybciej niz w glinie a co za tym idzie taniej

Kopanie na czas a nie za m3 ?? U mnie jest do wykopania ok 400 - 500m3 Mnie oczywiście zależy na tanim wykonaniu takiej usługi. Mogą kopań nawet dwa dni. Ja czas mam. Jak to właściwie jest z ceną bo kolega face jeszcze bardziej zaciemnił moje pojmowanie rzeczy niż rozjaśnił. :-(

Kopanie na czas a nie za m3 ?? U mnie jest do wykopania ok 400 - 500m3 Mnie oczywiście zależy na tanim wykonaniu takiej usługi. Mogą kopań nawet dwa dni. Ja czas mam. Jak to właściwie jest z ceną bo kolega face jeszcze bardziej zaciemnił moje pojmowanie rzeczy niż rozjaśnił. :-(

sa stawki od r-g i od m3

koparkowemu pracujacemu ladowarko-koparka powinno to zajac ok 5--7 rg/100m3

z transportem urobku na ok 20-30m

Edytowane przez face

• 1 month później...

Witam ponownie...

Temat wykopu pod dom z podpiwniczeniem mam już za sobą. Koparką JCB na gąsienicach wykopki trwały przez 2 dni od 7 rano do 17. Głębokość wykopu ok 2,5m długość 17m szerokość 10m. Część ziemi wykopu do 2/3 głębokości to pasek podsypkowy złożony został z boku działki. Reszta - - 1/3 glina i trzeba było ją wywieźć. Łącznie za tą usługę czyli kopanie + wywózka zapłaciłem 6 750 zł.

Czy to atrakcyjna i dobra cena? Proszę o opinie.

Dodam, że na budowie była koparka na gąsienicach JCB oraz koparko ładowarka przerzucająca urobek w bezpośredniej odległości na wolne miejsce za ogrodzenie działki.

Edytowane przez Lewkoń

Gdybyś zatrudnił prawdziwego kierownika budowy a nie "na papierze" to by ci przypilnował "uczciwości" podwykonawców.

zibik_eng - Gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem! To nie jest pomoc w ocenie ani odpowiedź na moją prośbę i dylemat. Raczej babskie biadolenia z próbą jasnwidzenia.

Kierownik budowy był i jest zatrudniony i bacznie pilnował aby kopanie było w odpowiednim miejscu i przede wszystkim głębokości kopania ( niwelator). Sam z dołu kierował koparkowym gdzie i jak ma kopać i na jakim poziomie bo fundamenty niestety nie były jednopoziomowe. Stracił jednak wątek w ilości wywożonego urobku. Dlatego moje powyższe dociekliwe pytania o atrakcyjność i rozsądność ceny za mój dołek :-)

bladyy78 dzięki za odpowiedź - zaznaczam że koparko ładowarka i koparka liczone były odpowiednio 100zł i 110zł za godzinę pracy i panowie sprężali się i nie czynili przestojów ani ociągania się. Z tego co pamiętam wywózka gliny to ok20 wywrotek. cena za wywózkę 1 wywrotki 150zł z czego 5 wywrotek było po 50zł bo woziły piach 150 dalej na sąsiada dzaiłkę.

Edytowane przez Lewkoń

• 2 months później...