Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt HURAGAN pracownia MTM STYL (Domy w stylu)

Recommended Posts

• 5 weeks później...
  • Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

Witam

Chciałam się zapytać o Wasze opinie na temat Huraganu - Domy w stylu...

Nie znam się jeszcze za bardzo na budowie domu, ale ten wydaje mi sie prosty i funkcjonalny, ale moze sie mylę ;)

Słowa krytyki również mile widziane ;)

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/huragan/default.asp?id=67

http://www.domywstylu.pl/projects/rzuty/huragan_rz1.gif

http://www.domywstylu.pl/projects/rzuty/huragan_rz2.gif

http://www.domywstylu.pl/images/panoramy/huragan.jpg

ech, musze drugi pisać , mała mi skasowała :)

parter - za duży hol, za mały salon jak na 140m2 dom, wc w głębi, schowane, ta wystająca ścianka schodowa - do obijania

róg salonu przy wejścu - nie podoba mi się , ładniej by było zaokraglić, ale się nie da

kuchnia - mała dosyć, choć może wystarczyć, ale jadalnia tylko na 4 osoby - mała jak na dość spory domek.

Brakuje na dole sypialni - ja osobiście wiolę spać blisko wejścia, by np. móc szybko otworzyć drzwi, być blisko salonu i kuchni.

przejście do kuchni to m2 straconej powierzchni.

sypialnie na górze - pralnia na dole -niewygodnie, chyba że zrobi isę zsyp

http://www.domywstylu.pl/projects/obroty/huragan_07.jpg

aż 5 okien połaciowych w jednej linii - nieładnie, dom ma tradycyjny styl, nie pasuje to, do tego veluksy są drogie i niewygodne

nie zadaszony taras - przydał by się choć mały podcień

Witam

Chciałam się zapytać o Wasze opinie na temat Huraganu - Domy w stylu...

Nie znam się jeszcze za bardzo na budowie domu, ale ten wydaje mi sie prosty i funkcjonalny, ale moze sie mylę ;)

Słowa krytyki również mile widziane ;)

Budujemy huragan i nie jest tak żle jak pisze mimi. Fakt za mały salon i to nam trochę przeszkadzało od poczatku. Ale poradzilismy sobie z tym - tak jak umielismy tzn wyburzyliśmy trochę sciany miedzy salonem a spiżarnią (pomieszczenie przy kuchni) i zlikwidowaliśmy kawałek ścianki koło schodów. Kuchnia wystarczająca, kibelek schowalismy pod schody (uzytkowanie bez problemu mimo schodów, a oboje z mężem nie należymy do osób niskich), z kotłowni wygospodarowaliśmy mały pokój (u nas pralnia), mamy tez komunikację wiatrołap - garaż.

Dom przed kupnem projeku widzieliśmy na " żywo". Jeżli masz wątpliwości dobrze zobaczyć jak to wyglada w rzeczywistości.

Budujemy huragan i nie jest tak żle jak pisze mimi. Fakt za mały salon i to nam trochę przeszkadzało od poczatku. Ale poradzilismy sobie z tym - tak jak umielismy tzn wyburzyliśmy trochę sciany miedzy salonem a spiżarnią (pomieszczenie przy kuchni) i zlikwidowaliśmy kawałek ścianki koło schodów. Kuchnia wystarczająca, kibelek schowalismy pod schody (uzytkowanie bez problemu mimo schodów, a oboje z mężem nie należymy do osób niskich), z kotłowni wygospodarowaliśmy mały pokój (u nas pralnia), mamy tez komunikację wiatrołap - garaż.

gwiazko

to fajne zmiany, poprawiliście dokładnie to, o czym pisałam powyżej - a domek ma swój urok - bardzo się spodobał mojej córci od strony wejścia :D

Fakt za mały salon i to nam trochę przeszkadzało od poczatku.

ale za to sypialnie są duże i wygodne :)

zlikwidowaliśmy kawałek ścianki koło schodów

to konieczne do zmiany, ale to mały kłopot :)

ech, musze drugi pisać , mała mi skasowała :)

kuchnia - mała dosyć, choć może wystarczyć, ale jadalnia tylko na 4 osoby - mała jak na dość spory domek.

Brakuje na dole sypialni - ja osobiście wiolę spać blisko wejścia, by np. móc szybko otworzyć drzwi, być blisko salonu i kuchni.

przejście do kuchni to m2 straconej powierzchni.

sypialnie na górze - pralnia na dole -niewygodnie, chyba że zrobi isę zsyp

aż 5 okien połaciowych w jednej linii - nieładnie, dom ma tradycyjny styl, nie pasuje to, do tego veluksy są drogie i niewygodne

nie zadaszony taras - przydał by się choć mały podcień

Ach nie o wszystkim napisałam:

-Pralnia i suszarnia tylko na dole (przez pół roku suszenie w ogrodzie i bieganie góra - dół to nie dla mnie, jestem zbyt wygodna) a zsyp wychodzi dokładnie w pralni i to jest super sprawa - namawiam :D :D

-W jadalni mieści się owalny stół i 6 krzeseł i nie ma roblemów komunikacyjnych.

-To tylko 5 okien ( moich dwóch sasiadów ma po 9 :o ), a my zredukowaliśmy do 4 przy czym jedno - w łazience zlikwidowaliśmy całkowicie a jedno w sypialni przerzuciliśmy na drugą stronę, doświetlając w ten sposób pokój.

Tarasu niestety zadaszonego nie ma, nad czym też boleję. Ale w tym projekcie dach wychodzi 1m poza obrys domu (to w porównaniu z innymi domami dużo)- po deszczach część naszego tarasu była sucha. Z własnego doświadczenia wiem, że można go jeszcze trochę wydłużyć ( robisz dłuższe krokwie o 10 cm)

Ach mogłabym długo pisać................I to nie tylko w superlatywach :wink: :D

Pozdrawiam

a my zredukowaliśmy do 4 przy czym jedno - w łazience zlikwidowaliśmy całkowicie a jedno w sypialni przerzuciliśmy na drugą stronę, doświetlając w ten sposób pokój.

Gwiazdko

to w sumie dobrze, że się przyczepiłam, bo teraz Taysha ma tyle dobrych rad, że wady domu zniknęły, bo okazały się do poprawki, brawo! :)

a taras z podcieniem dachu na 1 metr to spokojnie powinno wystarczyć, a przynajmniej dach jest tańszy :)

i zrobił się po Waszych korektach fajny dom - brawo, że zauważyliście te elementy do zmiany :) Widać, że macie wszystko dobrze przemyślane i o to właśnie Gwiazdko chodzi :D

p.s. pozdrawiam serdecznie sąsiadkę z Gorzowa :D

zapraszam do moich wnętrzarskich wątków:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=57187

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=36380

ile moze kosztowac wybudowanie huraganu? jakie byly dane z pracowni, a jak to sie ma do praktyki?

Justa

Biuro podaje na chwilę obecną chyba 216000 netto czyli ok.260000 brutto przy 22% vat. My w tej kwocie zmieścimy się na 100%. Mamy dachówkę ceramiczną robena kasztanową, ogrzewanie podłogowe, piec kondensacyjny, okna w okleinie drewnianiej 5-cio komorowe, tynki i posadzki maszynowe, 95% prac wykonywanych przez fachowców czyli można taniej. Jak dobrze pójdzie to urząd skarbowy odda nam z tej kwoty ok.20000. Czyli koszt całkowity ok. 240 000 tys. Oczywiście to tylko plany, bo przed nami kupowanie płytek, kibelków, kranów, drzwi wew.kominka itd. a najczęściej to co ładne i wpada w oko niestety dość drogie :( Jednym słowem wykończenie domu to chyba dość indywidualna sprawa i trudno dokładnie wyliczyć koszty.

Do stanu surowego otwartego kwota netto podawana przez biuro była u nas kwotą brutto. Dalszych analiz nie prowadziłam. Stan surowy otwarty budowała jedna firma + cieśla.

Aaaaa, nasz wkład (głównie mojej brzydszej połowy :wink: ) budowlany to twarde negocjacje w hurtowniach i z wykonawcami.

Pozdrawiam

Mimi

super, ze mozna podyskutować o projekcie.

Ja również pozdrawiam i mam nadzieję że spotkamy się na kolejym spotkaniu grupy lubuskiej :D

Witam

Taysha

Niestety zanam wiele zalet tego domu , ale muszę cię zmartwić - wbrew pozorom to nie jest prosty dom. Jest kilka newralgicznych punktów. Przyda się dobry kierownik budowy i budowlaniec potrafiący poprawnie! czytać projekt. No i dobry cieśla , bo konstrukcja dachu nie należy do najłatwiejszych. Poza tym czytać , czytać , czytać ........potem czytać i dasz radę. My też nie mieliśmy pojecia o budowaniu, ale udało się. I część budowy prowadziłam sama - mąż musiał na nią zarabiać. Jestem dziś specem od huraganów. :lol: :wink:

Poza tym jest trochę przeprojektowany czyli mini "Wilczy szaniec". Tak więc go trochę "odchudziliśmy" z betonu.

A na koniec (chyba :wink: ) to warto było, bo to będzie wygodny i funkcjonalny domek. Czy ładny? Kwestia gustu.

Jakieś dwa lata po zakończeniu szału budowania i zwracania uwagi na wiele szczegółów budujący mówią, że najważniejsza jest wygoda i funkcjonalność.

Jeszcze raz pozdrawiam

Witaj gwiazdko :wink:

Teraz mam troche metlik w glowie, bo po krytyce mimi postanowilam poszukac projektu bardziej funkcjonalnego, ulepszonego o to, czego brakuje huraganowi :wink: a teraz pojawiasz sie Ty i go polecaz... sama juz nie wiem :roll:

Huragan mnie straznie zauroczyl i wciaz nie moge sie odkochac :wink: ale straznie brakuje mi gabinetu/małej sypialni na dole :(, nie wiem co zrobic zeby to zmienic, najchetniej zamowilabym huragan 4 :wink: specjalnie dla mnie z malym pokoikiem :p , a niestety nie mozemy sobie pzwolic na huragan 3 powiekszony o araz z boku, bo jestesmy bardzo ograniczeni finansowo :-?

Kierownka budowy mamy juz, ktory budowal 3 huragany i nam go poleca, Pan ma swoja ekipe, mysle ze juz powini miec lekka wprawe w huraganach :wink: na zywo tez go byc moze zobacze.

Czy jest jakas mozliwosc zeby upchnac maly gabinecik/sypialnie na dole i lekko powiekszyc lazienke, zeby mala wanne zmiescic, i pewnie pralke bo na pralnie to juz miejca nie wytarczy :(:(:(

Tak bardzo mi sie podoba, jest super gdyby nie ten szczegol maly :-?

Mimi

nie obrazilam sie slonce :wink:

tylko ciezko pracowalam na mojego huragana :lol: i chodzilam na dwie zmiany ;) :D

Pozdrawiam

Motylku

pokój - tak z 11m2 zrobisz w pom. gospodarczym, mały ale zgrabny :)

Wc za radą gwiazdki - pod schodami,

wiesz co, prześlij mi maila na [email protected], to narysuję Ci fajne zmiany , trudno mi je wytłumaczyć, a zmniejszymy ten korytarz i poprawimy funkcjonalność.

Jak kierownik zbudował już trzy huragany, to warto zrobić czwarty :D