Taysha 22.10.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Hej Mimi Wszystko jest pięknie naprawde mi się podoba, ale nie byłabym sobą jakby nie było żadnych "ale" Po pierwsze łazienka na dole bedzie za mala pod schodami nawet na mala wanienke czy prysznic ... Po drugie, nie chcialabym rezygnowac z wiatrolapu Byłoby świetnie zrobic w miejscu schodów normalna lazienke, a schody to juz nie wiem gdzie umiescic Jestes naprawde kochana, ze chcialo Ci sie to rysowac *********************************** Za to przygladalam sie dokladnie Bryzie i musze powiedziec, ze bardziej mi odpowiada wewnetrznie, tak sie sklada, ze bryze i huragana projektowal ten sam architekt napisaam do niego maila z prosba o pomoc i ew. koszta wiazace sie ze zmianami, poczekam az on mi odpisze Wracajac do bryzy, troszke przerobiam sobie dolna laziene, o kawalek pom gosp. przy czym zlikwidowalam drzwi do ogrodu z niego i poszerzylam taras i jest naprawde ok tylko nie wiem jak to z tym dachem bedzie, wydaje mi sie bardzo kosztowny, ale moze warto Chcialabym w najblizszym czasie udac sie jeszcze do mojego kierownka budowy, moze on mi cos doradzi, lub zasugeruje, moze ktos juz dokonywal takich zmian w huraganie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taysha 22.10.2005 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 A wyglada to mniej wiecej tak: http://img412.imageshack.us/img412/518/bryza3rz1zmiany8xf.gif http://img412.imageshack.us/img412/7460/bryza3rz2zmiany4nl.gif => narysowalam to tylko tak orientacyjnie, nie wiem czy nie popelnilam znaczacych bledow, jesli tak to prosze o pomoc, bo lepiej nie potrafie tego zobrazowac => zastanawiam sie jeszcze nad przeniesieniem umywalki na poddaszu na przeciwległą ścianę tak chyba byloby wygodniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.10.2005 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 motylku miałam isc spać, hehe zobacz, jak fajnie wanna w sypialni wygląda: http://www.cerim.it/Contents/Ambientazioni/loft5.jpg z tym że weź poprawkę na to, że mam chopla na punkcie cegieł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 03.11.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Zjawisko pogodowe przyrządzone a' la' kroyena' specjalnie dla Tay. Parter: 1) te 15,5 m2 hallu. Ja bym to zrobił tak: a) garaż bez drzwi wewętrznych (trudniejszy dostęp dla złodziejstwa, a te 4m od bramy garażu do drzwi wejściowych to jak się zakupy przyniesie to można nawet przy psiej pogodzie zaakceptować, jeżeli nei to można zrobić przejscie przez prawy pawlacz 1,4 m2 na przedsionek) b) prawy pawlacz 1,4 m2 jeżeli już zamknięty, a nie zespolony z przedsionkiem to drzwi do przedsionka 2,5 m2, c) łazienka 1,4 m2 przelatuje w dowolnej, akceptowalnej wielkości w narożnik ściana garażu prawy pawlacz, kibel w głebi, przez otwarte drzwi umywalka, jak dobrze ustawicie to nawet prysznic wejdzie, d) starą łazienkę 1,4 m2 łączymy z pom. gosp. 8,4 m2 i mamy jakieś 10 m2, jezeli drzwi do tego pomieszczenia zrobimy na przedłużeniu schodów to jakieś 12 m2 pokój na parterze. Może być jako sypialnia, albo gabinet do pracy, e) strona lewa, no może trochę bym skrócił tą ścinę oddzielającą saloon od kuchni, ale wszystko zależy , kto co lubi. Jeżeli macie dostęp do gazu, lub możliwy jest piec z zamkniętą komorą spalania to można by go nawet pod schodami zamontować (macie w ten sposób jakieś +10 m2 w pełni użytkowe, musicie policzyć, ale moim zdaniem warto). Piętro Tu są słupy, więc ścianki działowe mogą być z nidygipsu, a wtedy dowolna aranżacja. Zastanowiłbym się czy dziecięce nie dać równe, wojny potem są, a tak po 15 m i koniec. Poza tym jasniej będą miały do lekcji, przynajmniej to z 9,7 m. W skosy szafy (półki lub szuflady) wierz mi wszystko można pod skosy wewalić i w domu porządek jest, widziałem u kuzynki żony i kupujemy ten patent. Sypialnia w 9,7, komin nieci bardziej na zewnątrz, drzwi otwierane też na zewnątrz na schody, skosy wiadomo co, łózko małżeńskie na ścianęod pokoju, stro wzmocniony i może drugi malutki kominek do sypialni. Przeginka. Komin obodowany szafą przesuwną aż po skos. Pokój do pracy i tak jest na parterze. Łazienka, jeżeli piec przesuniecie, to wcale ni musi tam być komina i można jązupełnie inaczej rozplanować. Ale to już wam zostawię, bo nie bedę się powtarzał o wannach i różnych takich. Ogólnie fajny projekcik, jeno trochęźle rozplanowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taysha 03.11.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 http://img498.imageshack.us/img498/9810/rz128pm.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 03.11.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Co do piecyka pod schodami. Komin od takiego, nawet z czerpnią (jak ma zamkniętą komorę spalania to możesz sobie w postaci wiszącego na zewnętrznej ścianie grzybka wyrysować na elewacji. Trochę będzie dziwnie, ale na pewno da się zamaskować) w końcu to i tak mała cena za 13 metrowy gabinecik. Co do łazienki to zastanów się nad taką kiszką raczej o szerokości wewnętrznej 90 cm lub tyle ile miałaby mieć kabina. I coś takiego do niej jeno drzwi, albo nawet bez drzwi a tylko firanka foliowa. Kafle od dołu do góry, na wprost od drzwi umywala, a kibel z drugiej strony od prysznica. Korzyści - możesz ciuchy rzucić na zamkniętą klapę kibla przy prysznicu (na otwartą nie zalecam) i masz je w zasięgu ręki. Zamiast kupować kabinę kupujesz kafle i masz piknie. Zresztą ile więcej tych kafli kupisz 2 metry, a tak tylko drzwi do kabinki. Druga korzyść, jak zrobisz z łazienki kichę to w hallu ustawisz jeszcze szafę jakiego komandora albo inną ubraniówkę. Co do skosów wo sobie rozrysuj (od razu inaczej wygląda). Weź milimietrowy i zrób przekrój pokoju z kątem nachylenia dachu a potem człowieczka daj w skali, łóżko dla tego człowieczka i masz pełną dowolność jak wybierzesz tak masz. Może być na spodzie np. głęboka na 1,2 metra suflada z przedziałkami (na bieliznę swetry, skarpetki i wszystko inne co może leżeć, kurtki pelcaki, buty [to raczej w innej szufladzie] ) i potem powyżej drzwi otwierane lub przesuwne a tam pułeczki na wszelkie bambetle, zamiast półeczek mogą być kuwety z IKei dla dzieciaków takie wsuwane też porządnei jest. My byliśmy wzrokowo zachwyceni. W saloonie poza kominkiem było jedynie jedna biblioteczka. Wszystkie graty po skosach pochowane. Od razu kupiliśmy patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 TayshaCzy juz calkowicie zrezygnowalas z M05a? Jesli mozesz, to powiedz, dlaczego. Moze ja się zdecyduje - albo kupie, albo zrezygnuje.Widze, ze potrzeby mamy podobne, ale nie jednak bardziej podoba sie m05a.Prosze, podziel sie swoimi uwagami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taysha 04.11.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 oj Justus, mi sie tyle projektow podoba Zrezygnowalam za namowa mojego kierownika budowy. Stwierdzil, ze dom wcale taki tani nie jest i ze za ta kwote mozemy miec cos lepszego, a przewazylo to, ze wybudowal 3 huragany juz, ale M05 w dalszym ciagu mi sie bardzo podoba, tak samo jak huragan. Teraz znowu ogladamy projekty z dwuspad. dachem, bo wciaz mamy dylemat, czy wiekszy dom i go nie wykanczac i baaardzo oszczedzac, czy mniejszy i tanszy, ale w caloci wykonczony... Justa a napisz jakie sa Twoje oczekiwania, to moze cos Ci doradze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 tayshajak dobrze wiesz, ciezko nawet samemu sprecyzowac, co bym chciala (chyba ze nie musialabym liczyc kazdej zlotowki, a na to w najblizszym czasie sie nie zanosi - nawet w toto lotka nie gram)1 - najbardziej podobaja mi sie parterowki, ale dzialke mam 1000 m, a chce miec rowniez kawalek ogrodka, wiec juz zdecydowalismy sie na poddasze2 - z zewnatrz najbardziej podoba mi sie M05a. Podcien wejsciowy, ogrodowy3 - Potrzebuje 3 pokoje, kuchnie (moze byc z jadalnia) malenka ale spizarnia, salon (nie musi byc duzy0, 2 lazienki(jedna z wanna, druga z prysznicem), no i duzo pomieszczen gospodarczych typu kotlownia, pralnia suszarnia, graciarnia na odkurzacze, deski do prasowania, buty, ubrania sezonowe itd. (z tym obecnie mam klopot, wiec wiem, jak to jest potrzebne)Aha no i garaz najlepiej na 2 samochody, z miejscem na rowery, kosiarke itd.Wejscie mam od polnocy, wiec tez chcialabym zeby od tej strony byly pomieszczenia typu kuchnia, gospodarcze, a od poludnia pokoje.Ale lista, co? Jak to pogodzic wszystko?mowisz, ze w m05a jest dosyc drogo, ale huragan tez ma jakies niespodzianki budowlane, chociaz wyglada na prosty dom. Ale wiedzac o tych problemach, mozna sie zawczasu na to przygotowac i ominac je, natomiast M05a to calkowita zagadka.No i w m05a strasznie male pokoiki na gorze (boje sie, ze beda naprawde za male), Huragan ma podobna powierzchnie, a pokoje sa duzo wieksze - skad to sie bierze? Z kata nachylenia dachu?chyba ze znajdziemy zupelnie cos nowego, bo ostatnio mam wrazenie, ze krece sie w kolko. A czas juz mnie goni. Musimy zaczac na wiosne.serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taysha 05.11.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Hej Justuś Ja straciłam wiarę, ze znajde cos innego juz dawno Albo Huragan, albo naprawde, maly skromny z dwuspadowym dachem, jezeli okaze sie, ze nie damy rady postawic huragana, choc bardziej skłaniam sie ku pierwszej opcji. Jestesmy obie w tej samej sytuacji i mamy mniej wiecej te same wymagania, tylko ja potrzebuje garaz na 1 stanowisko. Huragan jest w 3 wersjach, ale mi najbadziej odpowiad pierwszy. http://www.domywstylu.pl/lista.asp?typ=0&pu_od=&pu_do=&pz=0&pp_od=&pp_do=&kub=0&wys=0&tech=0&keyword=huragan+2&xMin=&yMin=&order=&pagesize=&thumbs= Jutro jade go ogladac prawdopodobnie na zywo, wiec napisze Ci dokladnie jakie byly moje odczucia Powiedz mi, jakie koszty zakladasz przy budowie tego domu? Do stanu pod klucz, ale bez mebli i łazienki, kuchni i innych drobiazgów???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2005 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Witaj Motylku niestety mój post zniknął , ech,. napisze na pocztę .. widzę, że Huragan coraz bliżej decyzji na plus - fajnie, bo pierwszy pomysł podobno zawsze najlepszy powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2005 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Justa 1 - najbardziej podobaja mi sie parterowki, ale dzialke mam 1000 m, a chce miec rowniez kawalek ogrodka, wiec juz zdecydowalismy sie na poddasze 10 ar to całkiem fajna działka, a domek 100m2 ma zazwyczaj niewiele większą powierzchnię zabudowy, a jednak ten plus w postaci braku niewygodnych mimo wszystko schodów. Radzę przemyśleć temat . I życzę gorąco zadowolenia z wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 05.11.2005 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Witaj Motylku niestety mój post zniknął , ech,. napisze na pocztę .. widzę, że Huragan coraz bliżej decyzji na plus - fajnie, bo pierwszy pomysł podobno zawsze najlepszy powodzenia no mi tez sie huragan podoba tez zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taysha 05.11.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Dziękuje Mimi... i Aga Strasznie fajnie słyszeć "powodzenia" od osób praktycznie obcych, gdzie bliższe osoby uważają pomysł ucieczki na swoje, z dala od rodziców za bezsensowny.... i nierealny w przypadku budowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 05.11.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Hej Taysha Chociaz buduję inny domek, to zaglądam do tego wątku.Jestem sasiadka Gwiazdki i obejrzałam jej domek-huragan. Jako osoba bezposrednio nie związana z tym projektem muszę stwierdzić, że to bardzo funkcjonaly domek. Zmiany jakie zrobiła Gwiazdka sa przemyslane i sensowne. Salon,Gwiazdka pisała. ze troche mały, jest zgrabny i akuratny.Sypialnie są przestronne. Domek robi naprawdę miłe wrażenie. Pozdrawiam Ps pozdrowionka dla Gwiazdki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taysha 05.11.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Czesc Aniu Jutro jade oglądać Huragan na żywo :D Mam nadzieje, że też podziele Wasze spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 05.11.2005 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Czesc Aniu Jutro jade oglądać Huragan na żywo :D Mam nadzieje, że też podziele Wasze spostrzeżenia To najlepsze rozwiazanie Bedziesz wiedziała jaką podjąć decyzję. Poczytaj jeszcze o zmianach jakie ma Gwiazdka i porównaj jutro z domkiem, który będziesz oglądac. Powodzenia w wyborze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2005 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 taysha napisala Powiedz mi, jakie koszty zakladasz przy budowie tego domu? Do stanu pod klucz, ale bez mebli i łazienki, kuchni i innych drobiazgów???? niezle drobiazgi, nie ma co. A tak powaznie to myslalam, ze 250 tys. to kupa kasy i ze moge robic co tylko sobie wymarze. Ale im dluzej szykam projektu i przegladam to forum, to coraz bardziej jestem przerazona i momentami zniechecona. O budowie domu w ogole decyzja zapadla na 100%, ale boje sie, ze albo zabraknie mi pieniedzy na te ,,drobiazgi" albo i duzo wczesniej, albo - jesli zdecyduje sie na dom 100 m kw, to wyjda klitki i bede zalowala, ze w ogole pomyslalam o budowie i wszyscy ,,zyczliwi" beda gadali: a nje mowilam, dobrze ci tak, trzeba bylo cicho siedziec, nie wydziwiac, inni maja gorzej itd, itp. A ja tak marze o tym domu! juz widze ten dom, ogrodek, pije kawe na tarasie, spie do ktorej chce, klade sie o ktorej chce, przyjmuje znajomych kiedy chce itd.............. W takim momencie mowie sobie: moze byc malutki, byle moj, wlasny. A za chwile - no nie, zdobede wiecej pieniedzy, moge mieszkac na betonach, a kiedys to przeciez wykoncze, I tak w kolko. Dlatego tak ciezko mi wybrac projekt. Najbardziej chcialabym M05a, ale przez Muratora zostal wyceniony na 310 tys. brutto. A gdzie jeszcze te meble, AGD, itd? Ale sie wygadalam, co? Ale chyba duzo osob ma podobne rozterki. 100 tys. kredytu? Nigdy! Juz wole ten goly beton! pozdrawiam wszystkich ,,rozterkowiczow" justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taysha 05.11.2005 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 A tak powaznie to myslalam, ze 250 tys. to kupa kasy i ze moge robic co tylko sobie wymarze. Ale im dluzej szykam projektu i przegladam to forum, to coraz bardziej jestem przerazona i momentami zniechecona. O budowie domu w ogole decyzja zapadla na 100%, ale boje sie, ze albo zabraknie mi pieniedzy na te ,,drobiazgi" albo i duzo wczesniej, albo - jesli zdecyduje sie na dom 100 m kw, to wyjda klitki i bede zalowala, ze w ogole pomyslalam o budowie i wszyscy ,,zyczliwi" beda gadali: a nje mowilam, dobrze ci tak, trzeba bylo cicho siedziec, nie wydziwiac, inni maja gorzej itd, itp. A ja tak marze o tym domu! juz widze ten dom, ogrodek, pije kawe na tarasie, spie do ktorej chce, klade sie o ktorej chce, przyjmuje znajomych kiedy chce itd.............. W takim momencie mowie sobie: moze byc malutki, byle moj, wlasny. A za chwile - no nie, zdobede wiecej pieniedzy, moge mieszkac na betonach, a kiedys to przeciez wykoncze, I tak w kolko. Dlatego tak ciezko mi wybrac projekt. Ja mam dokładnie te same marzenia, te same obawy !!! Mogłabym się podpisac pod wszystkim co tu do tej pory napisałas Raz sie boje, ze nie dam rady, a raz ze nie bedzie to czego chce! Marze o porannej kawie o 6 rano a tarasie, wieczorach przy kominku, rano bym wypuscila psa do ogrodu, niedziela bylaby dla mnie i męża, no i troche dla ogrodu, swiateczna choinka w ogrodku, zywa, a nie ucieta w lesie, wanna a z niej widok na gwiazdy i 6 dni w tyg ciezkiej pracy, zeby to miec, ale warto Ja mam nieco mniejsze zasoby, ale chyba prędzej sama poukładam te "cegły" niż zrezygnuje Powodzenia i buziaki Tay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 05.11.2005 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Taysha tak trzymaj!!!! Ja też miałam takie dylematy. Nie mogłam spać, wpadałam z euforii w zwątpienie, ech! Udało się , zaczełam i nie mam odwrotu.Koniec i kropka. Jednak do tej pory ogladam się za projektami, aby stwierdzić, że... dokonałam właściwego wyboru. Buziale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts