Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam inny problem - który nie jest rozwiązany przez konstruktorów piekarników. Piekarniki do zabudowy bardzo często mają zchładzaną obudowę i przednie drzwiczki strumieniem powietrza wytwarzanym przez wentylator umieszczony za piekarnikiem. Nigdzie nie znalazłem piekarnika który by to powietrze kierował do komina wentylacyjnego. Wszyscy producenci wyrzucają je do pomieszczenia szczelinami dookoła drzwiczek. Włączenie piekarnika powoduje natychmiastowe nagrzewanie kuchni - po co ?

To gorące powietrze powoduje także deformację krawędzi drzwiczek i szuflad w sąsiadujących szafkach.

Albo trzeba te szuflady i drzwiczki uchylać w czasie pracy piekarnika, albo tak jak zrobiłem - zabezpieczyć krawędzie mosiężnym kątowniczkiem, przykręconym małymi wkrętami. Kątownik oczywiście też się nagrzewa, ale nie pozwala na deformację tworzywa, którym obłożone są drzwiczki.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/71205-termoobieg-w-piekarniku-i-dylematy/page/2/#findComment-1590326
Udostępnij na innych stronach

To gorące powietrze powoduje także deformację krawędzi drzwiczek i szuflad w sąsiadujących szafkach.

Albo trzeba te szuflady i drzwiczki uchylać w czasie pracy piekarnika, albo tak jak zrobiłem - zabezpieczyć krawędzie mosiężnym kątowniczkiem, przykręconym małymi wkrętami. Kątownik oczywiście też się nagrzewa, ale nie pozwala na deformację tworzywa, którym obłożone są drzwiczki.

 

Przy naszej Amice, nie trzeba było stosować żadnych nakładek na szafki czy drzwiczki. Żona bardzo intensywnie używa termoobieg a szafki po tylu latach są nienaruszone!! Albo drzwiczki lub komora są inaczej skonstruowane albo materiał w szafkach jest inny.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/71205-termoobieg-w-piekarniku-i-dylematy/page/2/#findComment-1590443
Udostępnij na innych stronach

Gość JACKIE P
mamy electroluxa 5647x - ma termoobieg i też można piec na różnych poziomach - nie potrzeba jakiegoś 3D, instrukcja wyraźnie podaje jakie potrawy, jaka temp. i jaki poziom, można piec naturalnie na 2-3 poziomach. A siemens czy też bosch to owszem marka dobra, ale u nas za droga i zbyt mocno przereklamowana.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/71205-termoobieg-w-piekarniku-i-dylematy/page/2/#findComment-1590870
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...