Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

domek na kołach

janeczka5

Recommended Posts

czy domek na kołach wymaga pozwolenia albo zgłoszenia ?

Prawo budowlane Art. 3.

Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1) obiekcie budowlanym - należy przez to rozumieć:

a) budynek wraz z instalacjami i urządzeniami technicznymi,

b) budowlę stanowiącą całość techniczno-użytkową wraz z instalacjami i

urządzeniami,

c) obiekt małej architektury;

Jeżeli podciągniesz pod coś z powyższego swoją przyczepę to występuj o pozwolenie. Dlatego właśnie Drzymała mieszkał w wozie na kołach bo nie mógł dostać pozwolenia na budowę :D

i o to chodzi, że ja chcę tak jak Drzymała bez pozwolenia i bez zgłoszenia.Co myślicie da tak radę ?

Sam czy z rodziną?

Jeśli z rodziną to przewidywany scenariusz: wizyty opieki społecznej, policji, w dłuższej perspektywie czasu sąd i odebranie praw rodzicielskich.

To nie Ameryka żeby mieszkać w przyczepie kempingowej na pustyni :)

kolego nie dopisuj czarnego scenariusza.To jest ładny domek holenderski i został postawiony na jakiś czas az nie pozałatwiam spraw budowlanych.Mieszkam 400 km. od działki i domek ma służyć tylko w okresie koniecznych pobytów na tym terenie.

Przepraszam, tak i pisz że to ma być domek weekendowy :D Ja to zrozumiałem w ten sposób, że nie masz gdzie mieszkać, kasa i kwity na budowę w trakcie załatwiania, no i ma to być mieszkanie całoroczne. A takich dziwaków to u nas nie lubieją panie, nie lubieją :lol:

Prawo budowlane art.3.5.

tymczasowym obiekcie budowlanym – należy przez to rozumieć obiekt budowlany

przeznaczony do czasowego użytkowania w okresie krótszym od jego

trwałości technicznej, przewidziany do przeniesienia w inne miejsce lub

rozbiórki, a także obiekt budowlany niepołączony trwale z gruntem, jak:

strzelnice, kioski uliczne, pawilony sprzedaży ulicznej i wystawowe, przekrycia

namiotowe i powłoki pneumatyczne, urządzenia rozrywkowe, barakowozy,

obiekty kontenerowe;

Pozwolenia na budowe nie wymaga Art.29.1.12) tymczasowych obiektów budowlanych, niepołączonych trwale z gruntem i

przewidzianych do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie

określonym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 30 ust. 1, ale nie później

niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w

zgłoszeniu; zwolnienie to nie dotyczy obiektów, które mogą znacząco oddziaływać

na środowisko w rozumieniu przepisów o ochronie środowiska;

oraz :24) obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji

robót budowlanych, położonych na terenie budowy, oraz ustawianie barakowozów

używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach

geologicznych i pomiarach geodezyjnych;

Podlega to natomiast ZGŁOSZENIU art30.1.1

Ale tutaj jest mowa o prawie budowlanym, natomiast przyczepy kempingowe zarejestrowane są w Wydziale Komunikacji, nie podlegają zatem prawu budowlanemu i nie mogą być traktowane jako budynki. Pozostawienie na pewien czas na gruncie przyczepy campingowej nie zostało uregulowane ani przewidziane w prawie budowlanym. Ustawa wspomina jedynie o stawianiu na gruncie barakowozów, które traktowane są jako tymczasowe obiekty budowlane. W przeciwnym razie na każdorazowy wjazd na swoją działkę czymś większym od malucha musiałbym mieć zgodę urzędu budowlanego i wystąpić o pozwolenie na budowę.

A ja uważam że art.29 ust.1 pkt.24 i dalej art.30 ust.1 a z tego wynika że nie muszę zgłaszać.czy też tak interpretujesz ten punkt?

Ale 30.1.1a mówi o przyłączach.

Moim zdaniem jesli jesteś w stanie udowodnić, że przyczepa tam tylko parkuje, i tylko w tym celu "tam przebywa", - faktycznie przepisy prawa budowlanego majś sie nijak do tej sytuacji. Aby uprawdopodobnić taką teze, nalezy wyjechać przyczepą na "kilka" dni, a potem znów ją zaparkować.

W przeciwnym wypadku Nadzór może interpretować to jako obiekt tymczasowy. W Prawie Budowlanym też nie jest zapisane, że nie może być zarejestrowana.

A ja uważam że art.29 ust.1 pkt.24 i dalej art.30 ust.1 a z tego wynika że nie muszę zgłaszać.czy też tak interpretujesz ten punkt?

Ale 30.1.1a mówi o przyłączach.

Moim zdaniem jesli jesteś w stanie udowodnić, że przyczepa tam tylko parkuje, i tylko w tym celu "tam przebywa", - faktycznie przepisy prawa budowlanego majś sie nijak do tej sytuacji. Aby uprawdopodobnić taką teze, nalezy wyjechać przyczepą na "kilka" dni, a potem znów ją zaparkować.

W przeciwnym wypadku Nadzór może interpretować to jako obiekt tymczasowy. W Prawie Budowlanym też nie jest zapisane, że nie może być zarejestrowana.

Dlatego ja bym ją zarejestrował, przypiął tablice i raz na tydzień przeciągnął o metr. Z drugiej strony jednak czy tablice są potrzebne? Przecież pojazd ma prawo stać bez tablic rejestracyjnych, ale nie może bez nich jeździć. A ta przyczepa ma koła i dyszel - stoi bo jest w trakcie rejestracji do jazdy a nie jako obiekt budowlany.

Kochani , nie odbiegajmy od tematu,jeszcze raz powtarzam to nie jest jakaś tam przyczepka którą mogę zaczepić do malucha i przeciągnąć, to waży kilka ton.Zajmijmy się rozważaniem pod prawo budowlane,tzn czy musi być zgłoszenie czy nie.(wyżej podałam odnośne art.z prawa budowlanego(.

Kochani , nie odbiegajmy od tematu,jeszcze raz powtarzam to nie jest jakaś tam przyczepka którą mogę zaczepić do malucha i przeciągnąć, to waży kilka ton.Zajmijmy się rozważaniem pod prawo budowlane,tzn czy musi być zgłoszenie czy nie.(wyżej podałam odnośne art.z prawa budowlanego(.

Prawo budowlane - tak, a że nie zgłosiłeś przed postawieniem to dostaniesz "pajdę" - i tu PINB ma rację.

Prawo o ruchu drogowym - nie, jest ot zresztą wykorzystywane przy umieszczaniu reklam na popsutych samochodach i przyczepach.

Jak to wjechało do Polski - na lawecie czy było ciągnięte? Jakieś papiery na to przecież masz. Przejedź się po okolicy i popytaj tych co mają przyczepy na podwórkach jakim prawem one tam stoją bez pozwolenia budowlanego.

To "bydle" ma ponad 30m2 :roll:

Jakby na to nie patrzeć, to "podpada" pod zgłoszenie (spełnia definicje tymczasowego obiektu budowlanego), tym bardziej, że sadząc z opisu jest to jedyny obiekt tej wielkości na działce :roll:

Może inaczej można by było podejśc do tematu, gdyby "przyczepa" stała na zabudowanym już terenie.

To "bydle" ma ponad 30m2 :roll:

Jakby na to nie patrzeć, to "podpada" pod zgłoszenie (spełnia definicje tymczasowego obiektu budowlanego), tym bardziej, że sadząc z opisu jest to jedyny obiekt tej wielkości na działce :roll:

Może inaczej można by było podejśc do tematu, gdyby "przyczepa" stała na zabudowanym już terenie.

Ja jednak jestem oślo uparty, tak jak bym o swoje pieniądze walczył :) :)

Rejestracja wyjdzie taniej niż kara za samowolkę. Co powiedziałby PINB gdybym wjechał na działkę naczepą z typowym kontenerem morskim albo postawił lorę do przewozu gabarytów? Nic, bo to nie jest barakowóz na potrzeby budowy. Popatrzcie ile takich przyczep stoi na działkach nad jeziorami, w otulinie i wszędzie tam gdzie zgody na budowę się nie dostanie.

Ale mogę nie mieć racji, może trzeba zgodzić się z PINB, zapłacić karę i nie mieć problemów z późniejszym odbiorem domu? Tyle że zanim dom stanie to już PINBów nie będzie :D

Jest jeszcze jedna mozliwość, którą daje przywołany już Art.29.1.24 jesli potrafisz udowodnić ROZPOCZĘCIE prac budowlanych, lub badań geologicznych lub pomiarów geodezyjnych.

O ile rozpoczecie prac budowlanych oznacza otrzymanie pozwolenia na budowę, to pozostałe dwie sprawy można "rozliczyć" na podstawie zwykłej umowy o wykonanie pomiarów - a na to nie trzeba zezwolenia organów budowlanych.