Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

placic za calosc czy tylko za robocizne?

anitkaxyz

Recommended Posts

Poradzcie czy lepiej wybrac ekipe , ktorej placi sie za robocizne a za matreialy sami placimy czy tez podpisac umowe na calosc ...Jakie sa plusy i minusy jednej i drugiej umowy? Jak wyglada kwestia dostarczania materialow w przypadku placenia wykonawcu tylko za robocizne? Sami mamy jezdzic po hurtowniach umawiac transprot itp itd, jak to jest?

jako instalator moge stwierdzić że instalatorzy mają dobre upusty na materiiały, przez co uzyskuje Pan dobrej klasy firmowy materiał, a nie typu hipermarket gdzie czesto sie zdarzają wybraki lub niedopracowane materiały. Najpier wziąść wycene od danej firmy i porównać potem ceny w sklepie instalacujnym, gdyż niektóre firmy podają ceny katalogowe, a w sklepach czasami mozna uzyskać dany towar np z 5% rabatem. Kupując samemu materiał raczej sam będzie Pan musiał go dostarczyć na teren budowy, natomiast jeżeli bierze Pan ekipe na całość to wtedy transport Pana nie interesuje.

Ale przecież firma budująca dom i kupująca materiały pokazuje ci faktury z hurtowni, bynajmniej firma którą wybrałam tak robi. Facet ma zniżki w hurtowniach, wie co kiedy zamówić żeby robota szła płynnie i nic na budowie nie zabrakło. On dolicza do ceny z hurtowni 3% i oprócz tego jeszcze 7% watu. Ty jak sam kupujesz płacisz 22% ale możesz później to odliczyć, a w tym przypadku co ja mam już nic nie odliczysz.

U mnie nie widzę możliwości oszustwa, przecież ja się orientuje w cenach i nie może mi wcisnąć porothermu za 8 zł gdy ja widzę że jest po 6,5zł w normalnym sklepie. A jeśli chodzi o ilość to też możesz sobie policzyć.

Nie rozumiem...Pytalam o sytuacje gdy umawaim sie z gosciem na kwote np 180 tys za calosc i jak to gosciu nam powiedzial reszta juz nas nie interesuje on nam buduje a my na koniec placimy mu te 180 tys , ani mniej ani wiecej. Czy w takiej sytuacji ma mi obowiazek pokazywac kazda fakture? Wydaje mi sie, ze sytuacja o ktorej Ty piszesz to gdy placisz ekipie za robocizne a oni co prawda zalatwiaja materialy ale za kazda fakture Yy placisz. Cena koncowa domu bedzie znana doiero na koniec. Najbardziej zdziwl mnie ten VAT 7%, bo nam czlowiek (ktoremu mielismy wlasnie placic za robocizne ale mial tez zaltwiac materialy i dowozic nam faktury- taj jak Twoja ekipa) powiedzial, ze VAt bedzie 22%. Jak to jest??????

materiały budowlane objęte sa podatkiem VAT w wysokości 22 %

roboty budowlane w zakresie budownictwa mieszkaniowego 7 %

jeżeli bierzesz firmę, która kupuje materiały "na siebie" i buduje dom, a Ty płacisz za całość np. 180 tys. - to VAT jest 7 %

jeżeli bierzesz firmę i płacisz im tylko za robociznę, a oni lub Ty kupujesz materiały, ale faktury są wystawione na Ciebie, a nie na tą firmę - to VAT jest 22 % za materiały i 7 % za robociznę

od części materiałów możesz potem odzyskać w US różnicę pomiedzy 22, a 7 %