Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt z przyłączami czy bez?

Recommended Posts

Myślę, że przyłącze to wyjście-podłączenie z domu do np: kanalizacji /ewentualnie szambo/, prąd ze skrzynki do domu, woda z wodociągu /lub studni/ do domu. Te przyłącza musisz mieć uzgodnione z ZUD, energetyką. Nie wydadzą pozwolenia na budowę gdy nie ma kompletu dokumentacji: uzgodnienia, opinie, pozwolenia.

Jestem na tym etapie załatwiania formalności i wynika z tego ,że będę miała pozwolenie na budowę na sam budynek bez przyłączy .Ale to nie tragedia-wszystkie przyłącza załatwić można na zgłoszenie (nie potrzeba pnb).Oczywiście musi być projekt i ZUDP ,zgoda zarządcy drogi -jeśli media są w drodze gminnej-,zgody sąsiadów ,jak nie daj Boże np .prąd jest na ich działce.

Najlepiej wszystko załatwiać razem ,ale ja we wniosku na WZ pominęłam infrastrukturę i dlatego nie mogę załatwiać pozwolenia na budowę budynku jenocześnie z przyłączami.ABSURD :o

czyli z tego co rozumiem to najlepiej odrazu z przyłaczami ale ciekawa jestem o ile czekanie na pozwolenie wydłuzy sie wtedy w czasie i co jesli ktorys sasiad sie nie zgodzi?I moze sie orientujesz czy musze od razu uwzgledniac wszystkie przylacza czy moge poprzestac tylko na elektryce i wodzie bo to mamy u siebie na dzialce? A kanalizacja jest w drodze gminnej. Troche to dla nas skomplikowane :(

Ja musiałam wycofać projekty z UM o pozwolenie na budowę, bo nie miałam uzgodnień do szamba i kanalizy. A teraz ponownie kompletuję dokumenty.Myślałam, że doniosę lecz Pani z UM powiedziała, lepiej wycofać zebrać brakujące dokum. bo mogę dostać odmownie na budowę. Urząd ma sztywne 65 dni do wydania dezyzji i musi się w tym czasie wywiązać, natomiast WZ to można czekać nawet kilka miesięcy. Tak zrobiłam i jeszcze muszę mieć operat wodno prawny na opaskę drenażową wokół domu i studnię chłonną. Cierpliwość jest gorzka, ale może owoce będą słodkie???

czyli z tego co rozumiem to najlepiej odrazu z przyłaczami ale ciekawa jestem o ile czekanie na pozwolenie wydłuzy sie wtedy w czasie i co jesli ktorys sasiad sie nie zgodzi?I moze sie orientujesz czy musze od razu uwzgledniac wszystkie przylacza czy moge poprzestac tylko na elektryce i wodzie bo to mamy u siebie na dzialce? A kanalizacja jest w drodze gminnej. Troche to dla nas skomplikowane :(

Nie musisz od razu uwzględniać wszystkich mediów .Masz prąd i wodę i to załatw z pozwoleniem na budowę .Kanalizację i gaz (?) możesz pózniej .Jezeli oczywiście zależy Ci na czasie (tak jak mnie ),bo jeśli nie ,najlepiej wszystko razem .

Ja załatwiam pozwolenie na sam budynek (niestety nie mogę inaczej -a chciałabym),a cały czas kompletuję dokumentację na media .Pózniej zgłoszę to do architektury ,a po 30 dniach można działać -jak nie będzie zastrzeżeń.

Nie musisz od razu uwzględniać wszystkich mediów .Masz prąd i wodę i to załatw z pozwoleniem na budowę .Kanalizację i gaz (?) możesz pózniej...

Z gazem to się zgadzam ale wydaje mi się, że sposób odprowadzania ścieków jest ważny przy wydaniu pozwolenia na budowę - jak nie ma w tym rejonie kanalizacji to trzeba uwzględnić w projekcie szambo......