Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wódka na budowie

agamon

Recommended Posts

Z obecną ekipą miałam właśnie problem picia alkoholu na placu budowy.Podczas niespodziewanej wizyty na budowie wyczułam od nich alkohol grzecznie poinformowałam, że jest to budowa bezalkoholowa, że ja jestem ich pracodawcą i nie życzę sobie takich praktyk. Jak jeszcze raz to się zdarzy to ich po prostu zwolnię dyscyplinarnie tak jak zrobiłby to każdy inny pracodawca i narazie jest spokój. :smile:

Problem stary jak budownictwo. Mam takich z "pewnym doświadczeniem"Cholery są dobre i staranne, ale nie daj Boże kielicha. Na trzy dni budowa zamknięta.

Muszę się po cichu przyznać, że sam sobie obniecuję, że po koleinym etapie ja odreaguję. I co nie ma czasu. Ale teraz po tynkach... :_)

Rafi też jestem za przyjaznymi stosunkami z wykonawcami, ale niestety nie z każdym tak można. To naprawdę zależy od ludzi. Jeden w ramach przyjacielskich stosunków wykona Ci robotę dobrze a drugi licząc na przyjacielską przychylność odwrotnie. Wiem coś na ten temat jest to moja trzecia ekipa na budowie i z tą po przyjacielsku bym się nie odważyła. :wink:

"Ekipa zupełnych abstynentów nigdy nie wybuduje pożądnego domu!!!"

I nie ma się co na to obrażać! Czy ktokolwiek z Was, słyszał, że "majster złota rączka" jest abstynentem?

Zgadzam się z rafi27, że w tym temacie obowiązuje bezwzględny umiar!

Ja w każdym razie nie powierzyłbym budowy swojego domu zupełnym abstynentom. Wydaje mi się, że tacy ludzie są nieudacznikami życiowymi (oczywiście, jeśli tylko nie są chorzy)! :grin::grin::grin:

U mnie robi ekipa zza wschodniej granicy i zasadniczo są bardzo zdyscyplinowani pod 'tym' względem, ale wiecie co się u nich pija? piwo ze... śmietaną! zarzekali się, że to jest pyszne i daje dobry efekt (dłużej trzyma), zabroniłem im tego pić na budowie ale z innych względów - obawiam się o reakcję swojego organizmu na widok czegoś takiego. Dwa razy postawiłem im po pifku (saute - bez śmietany :smile: ).

Grzegorz nie mówię o abstynentach ale o piciu na budowie w czasie pracy. Więźbę wykonywała ekipa której szef miał w lewej ręce trzy palce do połowy obcięte tylko dlatego, że w przypływie fantazji po kielichu przcinał kawałek drewna na pile tarczowej. Dlatego po pracy owszem, ale w czasie nawet sami nie prosili.

Nie oceniaj tak radykalnie umiejętności fachowców tylko ze względu na to czy piją czy nie.

Żadnego alkoholu na budowie ! Gdy moja brygada (nająłem firmę) postawiła wiechę - zrobiłem im przyjęcie. Na budowie. Po bożemu, solidny obiad z elementami płynnymi. Po południu, do wieczora. Nawet się nie spodziewacie, jak szybko można posprzątać dom wewnątrz, zbudować stół, ławy. Wystarczyło wspomnieć : "Panowie, ale szefowa tu przyjdzie, i będzie przygotowywać poczęstunek".

Było kulturalnie, stosunki z brygadą były znakomite, tradycji stało się zadość.