Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płytki na ścianę w kuchni - czy to błąd?

mecos

Recommended Posts

witam wszystkich serdecznie,

szkoda ze nie trafiłem na to forum wczesniej, dokonywałbym wyborów do mojego domku kierując się bardziej racjonalnymi przesłankami niż samo "bo mi sie podoba" :)

Mam taka prośbę, czy możecie się przyjrzeć temu czemuś co kupiłem z przeznaczeniem na ścianę w kuchni i powiedzieć czy to dobry pomysł ? chodzi mi o funkcjonalnośc (np zmywanie plam z pryskającego tłuszczu) etc.

Bede miał to zarowno nad blatem jak i jedna cała sciane wyłozona.

http://www.vivesceramica.com/series.asp?category=503&desp=2

pozdrawiam

hmm na szczescie moje gotowanie czy smazenie ogranicza sie do jajecznicy raz na miesiac....

mam jeszcze taką jedną watpliwosc, struktura tych płyek jest nieco cjhropowata, a ja chciałbym balt granitowy, jak byście zrobili połaczenie między granitem a tymi płytkami ? na wysokosci blatu nie robic tych płytek i "dopchać" blat do samej sciany czy może lepiej jakąs listwą maskujacą to naroże zakryć???

W połączeniu z granitem może być OK, tylko trzeba po prostu przymierzyć i dobrać kolor! ja bym nad samą kuchenkę dala płytę granitową, a te plytki - jakby kamienne - w innych miejscach kuchni, tylko trzeba to ładnie zaprojektować. Co do mycia, to wszystko zależy od rodzaju plytki, na zdjęciu teg onie widać, sama faktura też nie o wszystkim świadczy. Najlepiej zrobić test na jednej płytce - powinni dać coś na wzór ze sklepu i przetestować cykl brudzenia i mycia. Dobry impregnat - Mapei, HG na pewno pomoże.

• 3 weeks później...

Płytki piękne, jeżeli chodzi o funkcjonalnoć to rzeczywiście trochę dyskusyjne. Ja jakoś nie widzę tego jednak miedzy szafkami, cała ściana i owszem. Może pomtśleć o wyłożeniu przestrzeni między szafkami a blatem tym samym granitem, którym będzie pokryty blat.

A tak na marginesie, to co byś teraz zrobił jakby wszyscy ci napisali, że płytki są beznadziejne a jak zajdą brudem to się już tylko do skucia nadają ? :wink:

Chyba trochę kokietujesz :wink:

ze zdjęcia mozna wnioskować że jest to płytka szkliwiona, na elewację też się nadaje ale w naszym klimacie nie jestem pewien czy nie powinna być montowana na systemie elewacyjnym

:o :o mozesz rozwinąc temat z tym systemem i warunkach klimatycznych ?

PS nie wiem czy ze zdjecia mozna wywnioskowac o szkliwieniu plytki, w kazdym razie napisano , ze plytka jest z serii porcelanato :p