Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bia?kowanie ?cian

stone

Recommended Posts

Pierwszy raz pisze na tym forum, więc na początek mówię wszystkim dzień dobry :smile:

Od trzech lat z poświęceniem godnym lepszej sprawy buduję niewielki domek i co jakiś czas szukam różnych informacji co jak zrobić.

Aktualnie na tapecie jest białkowanie. Tynki mam wapienno-cementowe. Nie planuję żadnych gipsów, więc postanowiłem je zagruntować.

Zrobiłem tak: Rozpuściłem trochę wapna, potem wymieszałem to z wodą (ok 1:5), wziąłem szczotkę i do roboty.....

Po jednokrotnym zabiegu ściany wyglądają jak nieszczęście :sad:. Jedyna korzyść jest taka że piasek się nie "sypie". Teraz zastanawiam się co z tym dalej robić. Malować wapnem do skutku, czy też może spróbować jakąś emulsją rozpuszczona 1:2.

Może ma ktoś jakies doświadczenia w tym zakresie i może coś doradzić....

pozdrawiam

stone

Witaj stone

Wapnem mozesz zlikwidować pory w tynku ale nie doprowadzisz ścian do równości i gładkości.

Można na ostry tynk zastosować przecierke z piasku miałkiego i wapna

ale jest to równie pracochłonne - jak gładź gipsowa - a efekt moze być gorszy ...

Efekt uzyskasz szpachlując ten tynk i dopiero wtedy emulsja.

brzoza

Witam,

dzięki za odzew... :)

szpachlowania chciałbym uniknąć, tymbardziej że jeśli chodzi o głdakość to tynki prezentują się całkiem nieźle.

Stanęło na tym że przebiałkowałem jeden raz i tyle. następne warstwy to będzie już farba. Ostateczny wygląd przetestuję na piwnicy :)

stone