Arek-L 05.09.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 to zależy od zapotrzebowania na ciepło..... jak zwykle. Ale ta farelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719501862 05.09.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Chodzi o uzupełnienie ogrzewania matami podłogowymi. Farelka (grzałka, słoneczko czy coś w tym stylu) ustawiona na konkretną temperaturę, włączana jednocześnie ze światłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 05.09.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Wg mnie można zrobić takie połączenie. Trzeba tylko policzyć, czy warto (koszty eksploatacji) i porównać z innymi rozwiązaniami - zależy jakie jesteś skłonna zaakceptować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719501862 05.09.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Trochę się obawiam kosztów eksploatacji, z drugiej strony, jeśli koszt instalacji gazowej (kaloryfery, rurki, piec, butla) ma się zwrócić po 15-20 latach, to nie jestem pewna czy warto. Opinie są takie, że ogrzewanie gazem z butli a ogrzewanie prądem w II taryfie, są porównywalne. Tylko, że przy matach grzejnych, prąd dwustrefowy chyba się nie sprawdza . Na razie jestem w kropce. Rozważamy jeszcze przygotowanie domu pod instalację gazową, czyli tylko rurki, a kaloryfery ,piec i butla wtedy, gdy ogrzewanie kominkiem i matami nie będzie się nam kalkulowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 05.09.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Opinie są takie, że ogrzewanie gazem z butli a ogrzewanie prądem w II taryfie, są porównywalne. W innym wątku opinie były inne Porównaj sama koszty zamiast opierać się na opiniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.09.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Z wyliczeń wychodzi, ze ogrzewanie pradem w II taryfie jest tańsze od ogrzewania gazem "z butli".Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 05.09.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Z wyliczeń wychodzi, ze ogrzewanie pradem w II taryfie jest tańsze od ogrzewania gazem "z butli". Pozdrawiam No musiałeś Teraz będziesz kolejną czyjąś opinią, a tak sama się by przkonała i miałaby swoją, własną opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 05.09.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 a u mnie na wsi zakładają właśnie gaz i świadomie z niego zrezygnowałemcena za przyłącze to około 2000 zł + instalacja wewnętrzna + piec to sie robi poważny wydatekbudując dom zrobiłem kalkulacje i wyszło mi, że prąd (w drugiej taryfie) jest tańszy od gazu- nie dodawałem nawet kosztów przyłącza gazu do kalkulacjipoliczyłem to na podstawie danych z gazowni ile kwh energii uzyskuje sie z metra gazu i ile ten metr gazu kosztuje wraz z przesyłem w powyższej sytuacji zrobiłem w całym domu wodną podłogówke z piecem elektrycznym i jako uzupełnienie kominek z DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 05.09.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 przy ogrzewaniu prądem w stosunku 70/30% (noc/dzień) mi wychodzi taniej o jakieś 200 pln/rok niż butlą. To same koszty ogrzewania, do tego przy prądzie niższa rata kredytu (mniejsza inwestycja "na dzień dobry"). Sumarycznie jakiś 1100 pln/rok taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mama w domu 05.09.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Witam, też jesteśmy na etapie wyboru ogrzewania. Na razie na działce mamy tylko prąd, za ok. rok mają ciągnąć gaz. Znajomi w kanadyjczyku (nasz też ma być szkielet) mają kominek z pw jako główne źródło ciepła i prąd (latem na cwu). W zupełności im to wystarcza, dorzucanie do kominka bezproblemowe i przyjemne, więc ponoć rachunki nieduże. Tyle, że oni to dwie dorosłe osoby bez dzieci, a my jesteśmy rodziną 2+2, a niewykluczone, że kiedyś będzie nas więcej. Dom ma mieć ok 150 m2 p.użytk., bez piwnicy, z użytkowym poddaszem. Moje przemyślenia: 1. kominek chcemy mieć koniecznie i jesteśmy tak tego spragnieni, że pewnie będziemy często palić - a więc pewnie zrobimy kominek z płaszczem w. 2. dodatkowe źródło ogrzew. + ciepła woda latem - albo gaz ziemny albo prąd. Gaz będzie pod płotem, ale jednak waham się, czy wydac te kilkanaście tys. A jak zakręcą nam kurek Więc może prąd z II taryfy? 3. znajomy namawia nas na głębinową pompę ciepła i kolektory. Mówi, że skoro i tak będziemy kopać studnię, to po prostu trzeba wykopać... jeszcze jedną. Inwestycja, wiadomo, spora, ale ponoć są niskooprocentowane kredyty, bo unia to promuje, więc jak się doda ratę miesięczną + koszt zużycia prądu, to wychodzi tanio. Tyle, że nasz znajomy planuje budowę 400-metrowego domu, więc się nie dziwie, że myśli o pompie. 4. kolektory słoneczne - może mogłyby być drugim źródłem ciepła i podgrzewać wodę latem? Ale czy co i cwu może opierać się tylko na kominku z pw i kolektorach? 5. rekuperator - w szkieletowym powinna być dobra wentylacja, więc skoro wymuszona, to może od razu z odzyskiem ciepła? Wszystko to pięknie brzmi i wydaje się potzrebne, ale do ogrzania niedużego w końcu domu powinny chyba wystarczyć tylko 2 źródła ciepła? Boję się, żebyśmy nie przeinwestowali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 05.09.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 przy ogrzewaniu prądem w stosunku 70/30% (noc/dzień) mi wychodzi taniej o jakieś 200 pln/rok niż butlą. To same koszty ogrzewania, do tego przy prądzie niższa rata kredytu (mniejsza inwestycja "na dzień dobry"). Sumarycznie jakiś 1100 pln/rok taniej. dzięki dużej akumulacyjności podłogówki można uzyskać nawet 100% w taryfie nocnej - przynajmniej u mnie nocna taryfa jest także w 2 godziny w ciągu dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jotbe01 06.09.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 WitamJa mieszkam już drugi rok. Mam domek z poddaszem ( ale nie jest uzywany ) czyli tylko dół ( 125 m2 ) zbudowany z Ytonga 40 w jednej warstwie. Ogrzewam gazem ziemnym przy pomocy kotła Vaillant z zasobnikiem warstwowym 20 litrów ( kocioł to taka dwufunkcyjna hybryda ) to wszystko wspomagam kominkiem z płaszczem wodnym Makroterm.Od września do kwietnia zapłaciłem za gaz 2400 pln i do tego 4 mp drewna za 400pln. W tym jest podgrzewanie cwu.Kociołem ma pogodówkę i wszystko świetnie chodzi. Kominek grzeje od września do połowy Października, potem kocioł a kominek całkowicie tylko w week end.W domu utrzymuję 22 stopnie. To bardzo komfortowe rozwiązanie. Pewnie przy ostrzejszej zimie będzie dużo więcej ale to i tak w miarę dobrze.Polecam to rozwiązanie jest idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 06.09.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Ale co właściwie polecasz?Ytonga 40 w jednej warstwie?czykocioł Vaillant z zasobnikiem warstwowym 20 litrów plus inne urządzenia?czysposób w jaki korzystasz z tego co powyżej?pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.09.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Od września do kwietnia zapłaciłem za gaz 2400 pln i do tego 4 mp drewna za 400pln. W tym jest podgrzewanie cwu. 2400 za gaz ziemny za osiem miesiecy ? sporo chyba, nieprawdaz ?? czy sie myle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 25.09.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Witam, ja mam taką sytuację; Chcemy budować dom ok. 150 pow.użyt. Do nitki z gazem mamy 130 metrów i gazownia krzyknęła nam samej dopłaty 8k. Nie chcemy za bardzo grzać eko-groszkiem. Jak myślicie czy opłaca nam się zapłacić to 8k + robocizna, projekt, materiał, kocioł, instalacja itp. czy też lepiej ogrzewać prądem. Pewnie najtańszy byłby ekogroszek ale jak na razie się przed tym wzbraniamy. A tak z ciekawości jakie są koszty intalacji do kotła na eko... dom parter + poddasze użytkowe, podłogówka ok.50 m2 reszta grzejniki?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 25.09.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Witam, ja mam taką sytuację; Chcemy budować dom ok. 150 pow.użyt. Do nitki z gazem mamy 130 metrów i gazownia krzyknęła nam samej dopłaty 8k. Nie chcemy za bardzo grzać eko-groszkiem. Jak myślicie czy opłaca nam się zapłacić to 8k + robocizna, projekt, materiał, kocioł, instalacja itp. czy też lepiej ogrzewać prądem. Pewnie najtańszy byłby ekogroszek ale jak na razie się przed tym wzbraniamy. A tak z ciekawości jakie są koszty intalacji do kotła na eko... dom parter + poddasze użytkowe, podłogówka ok.50 m2 reszta grzejniki?. Pozdrawiam. według mnie nie opłaca się lepiej prąd w drugiej taryfie (do wyboru - piece akumulacyjne lub klasyczna instalacja wodna z akumulatorem ciepła) i dużo pieniążków zostanie, np na rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 25.09.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 poraz kolejny zastosowałbym gazowe - przy dobrym wyizolowaniu budynku, koszty eksploatacji na gazie nie są porażające, a trzeba też mieć na uwadze to, że w przyszłości gdy trzeba będzie mocno ograniczać emisję spalin, będzie nas czekał kolejny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 25.09.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Witam, ja mam taką sytuację; Chcemy budować dom ok. 150 pow.użyt. Do nitki z gazem mamy 130 metrów i gazownia krzyknęła nam samej dopłaty 8k. Nie chcemy za bardzo grzać eko-groszkiem. Jak myślicie czy opłaca nam się zapłacić to 8k + robocizna, projekt, materiał, kocioł, instalacja itp. czy też lepiej ogrzewać prądem. Pewnie najtańszy byłby ekogroszek ale jak na razie się przed tym wzbraniamy. A tak z ciekawości jakie są koszty intalacji do kotła na eko... dom parter + poddasze użytkowe, podłogówka ok.50 m2 reszta grzejniki?. Pozdrawiam. Ja bym poszedł w pelet. Różnica miedzy gazem prawie żadna, czyste paliwo, stosunkowo mało obsługowy kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 26.09.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Tylko przy pelletach są dodatkowe 2 kwestie: 1. Trzeba zapewnić dobre warunki przechowywania i sporą powierzchnię.2. Trzeba trafić na dobrego producenta, bo czasami, z tego co słyszałem, są problemy z jakością granumek (za dużo miału w worku, za mokre, klejone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 26.09.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Panowie czy moglibyście rozwinąc temat peletu, byłabym bardzo zobowiązana, czy któryś z Was mógłby podesłać jakieś linki do artykułów, producentów kotłów itp. Co to znaczy róźnica między gazem prawie żadna?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts