Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie byście wybrali??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trochę się obawiam kosztów eksploatacji, z drugiej strony, jeśli koszt instalacji gazowej (kaloryfery, rurki, piec, butla) ma się zwrócić po 15-20 latach, to nie jestem pewna czy warto. Opinie są takie, że ogrzewanie gazem z butli a ogrzewanie prądem w II taryfie, są porównywalne. Tylko, że przy matach grzejnych, prąd dwustrefowy chyba się nie sprawdza :( .

Na razie jestem w kropce.

Rozważamy jeszcze przygotowanie domu pod instalację gazową, czyli tylko rurki, a kaloryfery ,piec i butla wtedy, gdy ogrzewanie kominkiem i matami nie będzie się nam kalkulowało

a u mnie na wsi zakładają właśnie gaz i świadomie z niego zrezygnowałem

cena za przyłącze to około 2000 zł + instalacja wewnętrzna + piec to sie robi poważny wydatek

budując dom zrobiłem kalkulacje i wyszło mi, że prąd (w drugiej taryfie) jest tańszy od gazu- nie dodawałem nawet kosztów przyłącza gazu do kalkulacji

policzyłem to na podstawie danych z gazowni ile kwh energii uzyskuje sie z metra gazu i ile ten metr gazu kosztuje wraz z przesyłem

w powyższej sytuacji zrobiłem w całym domu wodną podłogówke z piecem elektrycznym i jako uzupełnienie kominek z DGP

Witam,

też jesteśmy na etapie wyboru ogrzewania. Na razie na działce mamy tylko prąd, za ok. rok mają ciągnąć gaz.

Znajomi w kanadyjczyku (nasz też ma być szkielet) mają kominek z pw jako główne źródło ciepła i prąd (latem na cwu). W zupełności im to wystarcza, dorzucanie do kominka bezproblemowe i przyjemne, więc ponoć rachunki nieduże. Tyle, że oni to dwie dorosłe osoby bez dzieci, a my jesteśmy rodziną 2+2, a niewykluczone, że kiedyś będzie nas więcej. Dom ma mieć ok 150 m2 p.użytk., bez piwnicy, z użytkowym poddaszem.

Moje przemyślenia:

1. kominek chcemy mieć koniecznie i jesteśmy tak tego spragnieni, że pewnie będziemy często palić - a więc pewnie zrobimy kominek z płaszczem w.

2. dodatkowe źródło ogrzew. + ciepła woda latem - albo gaz ziemny albo prąd. Gaz będzie pod płotem, ale jednak waham się, czy wydac te kilkanaście tys. A jak zakręcą nam kurek :-? Więc może prąd z II taryfy?

3. znajomy namawia nas na głębinową pompę ciepła i kolektory. Mówi, że skoro i tak będziemy kopać studnię, to po prostu trzeba wykopać... jeszcze jedną. Inwestycja, wiadomo, spora, ale ponoć są niskooprocentowane kredyty, bo unia to promuje, więc jak się doda ratę miesięczną + koszt zużycia prądu, to wychodzi tanio. Tyle, że nasz znajomy planuje budowę 400-metrowego domu, więc się nie dziwie, że myśli o pompie.

4. kolektory słoneczne - może mogłyby być drugim źródłem ciepła i podgrzewać wodę latem? Ale czy co i cwu może opierać się tylko na kominku z pw i kolektorach?

5. rekuperator - w szkieletowym powinna być dobra wentylacja, więc skoro wymuszona, to może od razu z odzyskiem ciepła?

Wszystko to pięknie brzmi i wydaje się potzrebne, ale do ogrzania niedużego w końcu domu powinny chyba wystarczyć tylko 2 źródła ciepła?

Boję się, żebyśmy nie przeinwestowali...

przy ogrzewaniu prądem w stosunku 70/30% (noc/dzień) mi wychodzi taniej o jakieś 200 pln/rok niż butlą. To same koszty ogrzewania, do tego przy prądzie niższa rata kredytu (mniejsza inwestycja "na dzień dobry"). Sumarycznie jakiś 1100 pln/rok taniej.

dzięki dużej akumulacyjności podłogówki można uzyskać nawet 100% w taryfie nocnej - przynajmniej u mnie nocna taryfa jest także w 2 godziny w ciągu dnia :-)

Witam

Ja mieszkam już drugi rok. Mam domek z poddaszem ( ale nie jest uzywany ) czyli tylko dół ( 125 m2 ) zbudowany z Ytonga 40 w jednej warstwie. Ogrzewam gazem ziemnym przy pomocy kotła Vaillant z zasobnikiem warstwowym 20 litrów ( kocioł to taka dwufunkcyjna hybryda ) to wszystko wspomagam kominkiem z płaszczem wodnym Makroterm.

Od września do kwietnia zapłaciłem za gaz 2400 pln i do tego 4 mp drewna za 400pln. W tym jest podgrzewanie cwu.

Kociołem ma pogodówkę i wszystko świetnie chodzi. Kominek grzeje od września do połowy Października, potem kocioł a kominek całkowicie tylko w week end.

W domu utrzymuję 22 stopnie. To bardzo komfortowe rozwiązanie. Pewnie przy ostrzejszej zimie będzie dużo więcej ale to i tak w miarę dobrze.

Polecam to rozwiązanie jest idealne.

• 3 weeks później...

Witam, ja mam taką sytuację;

Chcemy budować dom ok. 150 pow.użyt. Do nitki z gazem mamy 130 metrów i gazownia krzyknęła nam samej dopłaty 8k. Nie chcemy za bardzo grzać eko-groszkiem. Jak myślicie czy opłaca nam się zapłacić to 8k + robocizna, projekt, materiał, kocioł, instalacja itp. czy też lepiej ogrzewać prądem. Pewnie najtańszy byłby ekogroszek ale jak na razie się przed tym wzbraniamy. A tak z ciekawości jakie są koszty intalacji do kotła na eko... dom parter + poddasze użytkowe, podłogówka ok.50 m2 reszta grzejniki?.

Pozdrawiam. 8)

Chcemy budować dom ok. 150 pow.użyt. Do nitki z gazem mamy 130 metrów i gazownia krzyknęła nam samej dopłaty 8k. Nie chcemy za bardzo grzać eko-groszkiem. Jak myślicie czy opłaca nam się zapłacić to 8k + robocizna, projekt, materiał, kocioł, instalacja itp. czy też lepiej ogrzewać prądem. Pewnie najtańszy byłby ekogroszek ale jak na razie się przed tym wzbraniamy. A tak z ciekawości jakie są koszty intalacji do kotła na eko... dom parter + poddasze użytkowe, podłogówka ok.50 m2 reszta grzejniki?.

Pozdrawiam. 8)

według mnie nie opłaca się

lepiej prąd w drugiej taryfie (do wyboru - piece akumulacyjne lub klasyczna instalacja wodna z akumulatorem ciepła)

i dużo pieniążków zostanie, np na rekuperator :)

Gość JACKIE P
poraz kolejny zastosowałbym gazowe - przy dobrym wyizolowaniu budynku, koszty eksploatacji na gazie nie są porażające, a trzeba też mieć na uwadze to, że w przyszłości gdy trzeba będzie mocno ograniczać emisję spalin, będzie nas czekał kolejny wydatek.

Pozdrawiam. 8)

Ja bym poszedł w pelet. Różnica miedzy gazem prawie żadna, czyste paliwo, stosunkowo mało obsługowy kocioł.