Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor komina do grafitowego dachu?

Recommended Posts

Kaczorku, mogłabyś napisać jaki to klinkier i jaka dachówka?!Z góry dziękuję. :wink:

ykk...

nie napisze bo nie wiem co to za klinkier :oops: chyba burgund robena - pojechałem na skład i mówie

"Panie masz Pan klinkier?"

"Tak - taki mam"

"To daj mi Pan tego klinkiera będzie dobry, tak ze pół palety" ;)

a dachówka... :( to nie dachówka tylko blacha bdj. perła z blachdomu

• 1 month później...

Nie wiedzialem, że dobór kolorów to taka ważna sprawa. Też dach będzie grafitowy, kominy koloru "ogólnie czerwonego" (chyba Alfa - najtańszy klinkier CHRu). Do tej pory się nad kolorami nie zastanawiałem i nie miałem problemu. Ale teraz po przeczytaniu tego wątku nie mogę nie zadać pytania jaki powinien być kolor domu (planowałem biały), wykończeń (były planowane też ceglaste jak komin) a przede wszystkim drzwi i okien.

Z góry dziękuję

krzysq

...dach będzie grafitowy, kominy koloru "ogólnie czerwonego" (chyba Alfa - najtańszy klinkier CHRu)... jaki powinien być kolor domu (planowałem biały), wykończeń (były planowane też ceglaste jak komin) a przede wszystkim drzwi i okien.

Do grafitowego dachu to najbardziej pasują białe okna. Ale to moje zdanie (kwestia gustu). Widziałam na forum dom z grafitowym dachem i oknami w kolorze drewna i też ładnie wyglądał. Wszystko jest kwestią odpowiedniego doboru koloru drewna. A jeżeli komin będzie w tym samym kolorze co klinkier na wykończeniach elewacji, to też będzie ładnie. No może samego domu nie malowałabym na biało, tylko jasno-kremowo.

• 1 month później...
  • 4 years później...
Witam. Widzę, że dawno nikt się nie wypowiadał w tym temacie :) My z mężem jesteśmy właśnie przed zakupem blachodachówki ruukki w kolorze grafitowym (RR 23). Czy ma ktoś może taki właśnie dach? Chciałabym zobaczyć fotki z realizacji. A klinkier na kominy kupiliśmy z CRH w kolorze tytan (czyli pod kolor dachu). Zastanawialiśmy się nad saharą, ale jak ktoś wcześniej już zauważył takie jasne kominy się brudzą od sadzy (wiem to na przykładzie sąsiada), a nasz domek będzie ogrzewany paliwem stałym (ekogroszek).

• 5 years później...