Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy szyber jest konieczny?

Recommended Posts

witam,dzieki za odpowiedzi póki co to tylko 2 razy rozpaliłam żeby zobaczyć,czy wogóle będzie się palić, mam doprowadzone powietrze z zewnątrz na którym jest przepustnica-istotnych zmian nie zauwarzyłam otwierajac czy zamykajac tę przepustnice największy "cug"był przy wysuniętym popielniku ,ale właśnie mnie interesowało,czy "szyber"też jest istotny i wydaje mi się po

odpowiedziach,że "do zatrzymania"ciepła we wkładzie to tak,dzisiaj otrzymałam instrukcje to poczytam

Witam.

Nie będę zakładał nowego tematu i spytam tutaj.

Wszyscy chwalą tarnave że jest bardzo szczelna i nie potrzeba szybra, inne wkłady mają szczelinę na górze szyby i wiadomo że szyber jest konieczny.

I teraz, ktory wkład ma większa sprawność ?

Wyczytałem w innym wątku że powietrze wtórne (wlatuje właśnie tą szparą przy szybie ) znacząco podnosi sprawność kotła, bo następuje dopalanie gazów. Ja np. obserwuję w swoim wkładzie płomienie w powietrzu, czyli własnie dopalanie gazów.

Producenci często dodają niektóre rzeczy na wszelki wypadek,

po to żeby dany produkt lepiej sie sprzedawal. Klient nie musi

się na wszystkim znać, ale jak zobaczy piecyk z szybrem i bez

szybra, kupi ten z szybrem. I tak się ten świat kreci.

Pracowałem trochę przy naprawach samochodów (blacharka)

i napatrzyłem się na tragiczne skutki stosowania tzw. nadkoli

pod błotnikami. Te nadkola to zbiorniki mokrego błota, które

przyśpiesza korozję, ale postawcie się w sytuacji sprzedawcy

aut bez tych nadkoli...