Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś z budujących TYBERIUSZA zmieniał materiał wewnętrznych ścian nośnych?

Wg projektu powinny one być wykonane z SILKI (wytrzymałość na ściskanie 5,2 MPa). Czy jest możliwe zastosowanie w zamian betonu komórkowego, pomimo tego, że jego wytrzymałość to tylko 2,3 MPa?

Czy konsultowaliście z fachowcami takie zmiany?

Proszę o pilną odpowiedź.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam w gronie TYBERIUSZOWICZÓW ! :) Kilka dni temu zamówiłem projekt Tyberiusz z jednostanowiskowym garażem i w lustrzanym odbiciu. Zmiany jakie mam zamiar zastosować to :

- częściowe podpiwniczenie (pod garażem, łazienką i pom. gospodarczym)

- poszerzyć garaż o 1m lub 1,5m (na ścianie szczytowej będą schody do piwniczki)

- likwidacja jednego wyjścia na taras (tego od jadalni)

- zamiana monolitu na gęstożebrowy Leier'a (mam nadzieję, że się da, bo widzę, że ktoś zamienił na Terrivę)

- przesunięcie okna dachowego w pokoju nr.3 (wypada prawie pod koszem, zalegający śnieg i odprowadzana woda z daszku nad lukarną na dach główny może być kłopotliwa)

To na pierwszy rzut oka, pewnie będzie tego więcej po szczegółowej analizie projektu. Plan otrzymam na początku stycznia ponieważ kurierzy mają dużo pracy. Już nie mogę się doczekać przesyłki. Pozdrawiam.

Mac_G napisał:

Podniesienie ścianki kolankowej o 1 pustak powinno być OK, zwiększy się powierzchnia użytkowa co jest na +, ale też zwiększeniu ulegnie kubatura domu i tym samym powierzchnia do ogrzania - sądzę jednak, że są to dopuszczalne przeze mnie koszty zmian...

Wydaje się, że jak podniesiesz ściankę kolankową to przydałoby się przdłużyć krokwie do poziomu balkonów, tak jak to jest w oryginale( ładnie to wygląda) W związku z tym potrzebujesz dłuższego komina, więcej dachówek, gąsiorów, desek , papy czy folii dachowej itd. Więc jak widzisz ogrzewanie większej kubatury to nie jedyny koszt tej przeróbki.

• 3 weeks później...

Witam Wszystkich!

Właśnie z mężem zakupiliśmy projekt Tyberiusza i chcemy rozpocząć budowę na wiosnę!

Mam pytanie czy ktoś z Państwa jest już w trakcie budowy? Z chęcią zobaczylibyśmy zdjęcia z realizacji a może nawet udałoby się z kimś spotkać!

Sylwianna3[/b]

Witam.

Czytając wcześniejsze komentarze zauważyłem, że wszyscy borykamy sie z podobnymi problemami i dylematami.

Moi fachowcy stwierdzili ze grubość stropu 20 cm jest grubo przesadzana- będę wylewał na ok. 12 cm lub zainwestuje w Terriwe

Zastanawiamy sie tez nad podpiwniczeniem garażu, obawiam sie podchodzenia wody,

Zakupiłem juz bloczki 24x24x59 z wpustem na klej. Do tego zamierzam zastosować styropian o grubości min 12cm.

Na pewno przedłużymy garaż po jednym metrze z każdej strony - celem jest uzyskanie dodatkowego pomieszczenia z tyłu garażu na anrzędzia ogrodnicze. Natomiast w kotłowni zrobi sie dodatkowy metr na zejscie do planowanego podpiwniczenia. Efekt przedłużenia garażu pozwoli nam również na powiekszenie łazienki na poddaszu i ustawienie wanny równo z poziomem podłogi.

Na pewno powiększymy wykusz i zmienimy okna na szersze.

To chyba wszystkie zmiany na ta chwilę, pewnie kilka rzeczy dojdzie w trakcie budowy.

Pytanko ...

Czy ktoś może juz coś zrobił przy swoich domkach???????, chciałbym chociaż na fundamenty zerknąć

Wiatam wszystkich!

chciałabym podzielić sie z Państwem uwagami na temat zmian w projekcie Tyberiusz

Byliśmy z mężem na spotkaniu u konstruktora - (nasz potencjalny nadzorca budowy) i jeśli chodzi o zmiany to z jego punktu widzenia wygląda to nastepująco:

1. powiększenie wykuszu (chciałabym zwiększyć środkową taflę a po bokach pozostawić bez zmian) - ciężkie do zrealizowania, zbyt dużo przeróbek itd. generalnie stwierdził, iż ruszenie wykusza to poważna zmiana, bo co się ruszy na dole to u góry zacznie szwankować

2. powiększenie garażu - owszem poszedł na to, ale tylko po 60 cm z każdej strony, ponieważ wówczas nie zmieni się kąt dachu, bo jeśli chcemy więcej poszeszyć to wówczas są tego konsekwecje- dom zacznie zmieniać się i może już zacząć wyglądać pokracznie a dodatkowo trzeba pamiętać, iż dach może pozakrywać okna połaciowe części mieszkalnej

3. powiększenie salonu kosztem połowy podcienia - można bez problemu tylko należy pamiętać że to kolejna zmiana w bryle projektu a więc znowu koszty

Jesteśmy również po rozmowie z architektem (takim, który zajmuje sie również wnętrzem), generalnie potwierdził to samo co wyżej, przy czym namawia nas na pozostawinie podcienia w takich samych rozmiarach. Doradza podniesienie całej góry o cegłę, ale nie więcej bo wygląd domu straci.

My w tym tyg.podejmujemy decyzję co do bryły domu- bedziemy jeszcze raz debatować z konstruktorem. W każdym razie chcemy w końcu złożyć wniosek o pozwolenie na budowę, bo na wiosne chcielibyśmy ruszyć.

Będziemy budować się w Poznaniu, chociaż jeszcze chwilkę mieszkamy na śląsku. W najbliższy weekend oglądamy domek podobny do Tyberiusza tylko bez wykuszu. Nasz potencjalny nadzorca trzyma nad nim pieczę. Porobię zdjęcia i moge wstawić, abyście Państwo mogli sobie również podumać. Podobno uład domu jest identyczny.

I jeszcze jedno, czy naprawdę nikt z Państwa nie zaczął jeszcze budowy?Posty są z zeszłego roku, więc może ktoś miły znajdzie się i podzieli sie doświadczeniem. Ja w każdym razie obiecuję donosić o kolejnych krokach z Tyberiuszem.

Liczę na wspólpracę

sylwianna3[/b]

Witamy wszystkich "Tyberiuszków". My także zaczynamy w marcu - Tyberiusz II w lustrzanym odbiciu. Teraz jestesmy na etapie kupna materiałów. Zrobilismy kilka zmian podobnych do tych, o których już pisano.

Właśnie zamawiamy dachówkę ceramiczna. Myslimy o Robenie w kolorze miedzianym. Są dwa typy: zwykła i Plus. Czy ktoś wybrał Robena i ma jakieś rady?

Ściany będą Wienerbergera 36 lub 38, strop Teriva.

Pozdrawiamy,

Marzena i Jarek :-))))

• 3 weeks później...

Cześć,

na chwilę obecną jesteśmy z mężem na etapie zbierania papierków do pozwolenia na budowę. Projekt zamawiamy w Domenie w przyszłym tygodniu.

Mam gorącą prośbę, czy możecie podać mi rzeczywiste wymiary pomieszczeń (z projektu) a nie pow. użytkowej. Na wielu stronach w necie są bardzo różne wymiary. Interesuje mnie też powierzchnia całkowita - rzeczywista.

A może ktoś z Was natrafił na zdjęcia Tyberiusza?? Czytałam wiele na forum, ale do zdjęć nie udało mi sie dotrzeć.

I jesze jedno pytanko, czy przy dokonywaniu drobnych zmian w projekcie korzystaliście z usług Domeny czy architektów z innych firm?

Cześć,

na chwilę obecną jesteśmy z mężem na etapie zbierania papierków do pozwolenia na budowę. Projekt zamawiamy w Domenie w przyszłym tygodniu.

Mam gorącą prośbę, czy możecie podać mi rzeczywiste wymiary pomieszczeń (z projektu) a nie pow. użytkowej. Na wielu stronach w necie są bardzo różne wymiary. Interesuje mnie też powierzchnia całkowita - rzeczywista.

A może ktoś z Was natrafił na zdjęcia Tyberiusza?? Czytałam wiele na forum, ale do zdjęć nie udało mi sie dotrzeć.

I jesze jedno pytanko, czy przy dokonywaniu drobnych zmian w projekcie korzystaliście z usług Domeny czy architektów z innych firm?