OBOJ 10.12.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Czy ktoś z budujących TYBERIUSZA zmieniał materiał wewnętrznych ścian nośnych?Wg projektu powinny one być wykonane z SILKI (wytrzymałość na ściskanie 5,2 MPa). Czy jest możliwe zastosowanie w zamian betonu komórkowego, pomimo tego, że jego wytrzymałość to tylko 2,3 MPa?Czy konsultowaliście z fachowcami takie zmiany?Proszę o pilną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan12 26.12.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Witam w gronie TYBERIUSZOWICZÓW ! Kilka dni temu zamówiłem projekt Tyberiusz z jednostanowiskowym garażem i w lustrzanym odbiciu. Zmiany jakie mam zamiar zastosować to : - częściowe podpiwniczenie (pod garażem, łazienką i pom. gospodarczym) - poszerzyć garaż o 1m lub 1,5m (na ścianie szczytowej będą schody do piwniczki) - likwidacja jednego wyjścia na taras (tego od jadalni) - zamiana monolitu na gęstożebrowy Leier'a (mam nadzieję, że się da, bo widzę, że ktoś zamienił na Terrivę) - przesunięcie okna dachowego w pokoju nr.3 (wypada prawie pod koszem, zalegający śnieg i odprowadzana woda z daszku nad lukarną na dach główny może być kłopotliwa) To na pierwszy rzut oka, pewnie będzie tego więcej po szczegółowej analizie projektu. Plan otrzymam na początku stycznia ponieważ kurierzy mają dużo pracy. Już nie mogę się doczekać przesyłki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan12 26.12.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Mac_G napisał: Podniesienie ścianki kolankowej o 1 pustak powinno być OK, zwiększy się powierzchnia użytkowa co jest na +, ale też zwiększeniu ulegnie kubatura domu i tym samym powierzchnia do ogrzania - sądzę jednak, że są to dopuszczalne przeze mnie koszty zmian... Wydaje się, że jak podniesiesz ściankę kolankową to przydałoby się przdłużyć krokwie do poziomu balkonów, tak jak to jest w oryginale( ładnie to wygląda) W związku z tym potrzebujesz dłuższego komina, więcej dachówek, gąsiorów, desek , papy czy folii dachowej itd. Więc jak widzisz ogrzewanie większej kubatury to nie jedyny koszt tej przeróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamTa 14.01.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam.Jesteśmy zainteresowani kupnem projektu Tyberiusz 2. Może ktoś posiada i możeudostepnić juz zdjęcia z realizacji tego projektu? Czy zmieniacie ściany zewnętrzne na dwuwarstwowe z bloczka 24cm?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan12 20.01.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Tak. Ja zamierzam zamienić ścianę jednowarstwową z betonu komórkowego 36 na dwuwarstwową z betonu komórkowego 24 + styropian 12 lub 15 (jeszcze nie wiem). Jestem na etapie gromadzenia materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwianna3 21.01.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Witam Wszystkich! Właśnie z mężem zakupiliśmy projekt Tyberiusza i chcemy rozpocząć budowę na wiosnę!Mam pytanie czy ktoś z Państwa jest już w trakcie budowy? Z chęcią zobaczylibyśmy zdjęcia z realizacji a może nawet udałoby się z kimś spotkać! Sylwianna3[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kr.ro 23.01.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Witam. Czytając wcześniejsze komentarze zauważyłem, że wszyscy borykamy sie z podobnymi problemami i dylematami. Moi fachowcy stwierdzili ze grubość stropu 20 cm jest grubo przesadzana- będę wylewał na ok. 12 cm lub zainwestuje w TerriweZastanawiamy sie tez nad podpiwniczeniem garażu, obawiam sie podchodzenia wody,Zakupiłem juz bloczki 24x24x59 z wpustem na klej. Do tego zamierzam zastosować styropian o grubości min 12cm.Na pewno przedłużymy garaż po jednym metrze z każdej strony - celem jest uzyskanie dodatkowego pomieszczenia z tyłu garażu na anrzędzia ogrodnicze. Natomiast w kotłowni zrobi sie dodatkowy metr na zejscie do planowanego podpiwniczenia. Efekt przedłużenia garażu pozwoli nam również na powiekszenie łazienki na poddaszu i ustawienie wanny równo z poziomem podłogi.Na pewno powiększymy wykusz i zmienimy okna na szersze.To chyba wszystkie zmiany na ta chwilę, pewnie kilka rzeczy dojdzie w trakcie budowy.Pytanko ...Czy ktoś może juz coś zrobił przy swoich domkach???????, chciałbym chociaż na fundamenty zerknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwianna3 24.01.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Wiatam wszystkich! chciałabym podzielić sie z Państwem uwagami na temat zmian w projekcie Tyberiusz Byliśmy z mężem na spotkaniu u konstruktora - (nasz potencjalny nadzorca budowy) i jeśli chodzi o zmiany to z jego punktu widzenia wygląda to nastepująco:1. powiększenie wykuszu (chciałabym zwiększyć środkową taflę a po bokach pozostawić bez zmian) - ciężkie do zrealizowania, zbyt dużo przeróbek itd. generalnie stwierdził, iż ruszenie wykusza to poważna zmiana, bo co się ruszy na dole to u góry zacznie szwankować2. powiększenie garażu - owszem poszedł na to, ale tylko po 60 cm z każdej strony, ponieważ wówczas nie zmieni się kąt dachu, bo jeśli chcemy więcej poszeszyć to wówczas są tego konsekwecje- dom zacznie zmieniać się i może już zacząć wyglądać pokracznie a dodatkowo trzeba pamiętać, iż dach może pozakrywać okna połaciowe części mieszkalnej3. powiększenie salonu kosztem połowy podcienia - można bez problemu tylko należy pamiętać że to kolejna zmiana w bryle projektu a więc znowu koszty Jesteśmy również po rozmowie z architektem (takim, który zajmuje sie również wnętrzem), generalnie potwierdził to samo co wyżej, przy czym namawia nas na pozostawinie podcienia w takich samych rozmiarach. Doradza podniesienie całej góry o cegłę, ale nie więcej bo wygląd domu straci. My w tym tyg.podejmujemy decyzję co do bryły domu- bedziemy jeszcze raz debatować z konstruktorem. W każdym razie chcemy w końcu złożyć wniosek o pozwolenie na budowę, bo na wiosne chcielibyśmy ruszyć. Będziemy budować się w Poznaniu, chociaż jeszcze chwilkę mieszkamy na śląsku. W najbliższy weekend oglądamy domek podobny do Tyberiusza tylko bez wykuszu. Nasz potencjalny nadzorca trzyma nad nim pieczę. Porobię zdjęcia i moge wstawić, abyście Państwo mogli sobie również podumać. Podobno uład domu jest identyczny. I jeszcze jedno, czy naprawdę nikt z Państwa nie zaczął jeszcze budowy?Posty są z zeszłego roku, więc może ktoś miły znajdzie się i podzieli sie doświadczeniem. Ja w każdym razie obiecuję donosić o kolejnych krokach z Tyberiuszem. Liczę na wspólpracę sylwianna3[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FKA 25.01.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 witam serdecznie, projekt jest super też mnie kusi. Zna może ktoś zestawienie materiałów a konkretnie ilość pustaków jaka jest potrzeba na ten domek?proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan12 27.01.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Ja poszerzam garaż o ok. 1m, to wychodzi ok. 1500 szt. pustaków 24x24x59 i ok. 470 szt. 12x24x59 na działówki z betonu komórkowego. Podpiwniczam też garaż więc i bloczków betonowych 14x25x38 będzie więcej, mi wyszło ok. 2280 szt. Tyle zamówiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FKA 30.01.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 dzięki za odpowiedz....mam jeszcze jedno pytanie z jakich pustaków będziesz budował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OBOJ 01.02.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Ja buduję z betonu komórkowego H+H grubość 24; odmiana 600 na ściany zewnętrzne i odmiana 700 na wewnętrzne ściany nośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenkajarek 04.02.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witamy wszystkich "Tyberiuszków". My także zaczynamy w marcu - Tyberiusz II w lustrzanym odbiciu. Teraz jestesmy na etapie kupna materiałów. Zrobilismy kilka zmian podobnych do tych, o których już pisano. Właśnie zamawiamy dachówkę ceramiczna. Myslimy o Robenie w kolorze miedzianym. Są dwa typy: zwykła i Plus. Czy ktoś wybrał Robena i ma jakieś rady? Ściany będą Wienerbergera 36 lub 38, strop Teriva. Pozdrawiamy, Marzena i Jarek ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FKA 08.02.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 może ktoś się pochwali zdjęciami z budowy, tak smutno na tym forum!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
znamirp 14.02.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 tez zastanawiam sie nad tym projektem, czy ktos juz zaczal budowac? jak rozwiazana jest wentylacja w kuchni, spiżarce i łazienkach - ktos moze wprowadzal jakies modyfikacje np rekurpatory? piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka2205 03.03.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 WITAMCHęTNIE OBEJżAłABYM KILKA ZDJęć Z BUDOWY PROJEKTU TYBERIUSZA MOżE KTOś STAWIA TEN DOMEK W OKOLICY TRóJMIASTA?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanielak1 03.03.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 coś na forum o Tyberiuszu już było poszukaj dokładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arleta i zbyszek 06.03.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam ! Zaczynamy budowę Tyberiusza w maju br . Nie wprowadziliśmy żadnych zmian w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania L-B 07.03.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Cześć, na chwilę obecną jesteśmy z mężem na etapie zbierania papierków do pozwolenia na budowę. Projekt zamawiamy w Domenie w przyszłym tygodniu.Mam gorącą prośbę, czy możecie podać mi rzeczywiste wymiary pomieszczeń (z projektu) a nie pow. użytkowej. Na wielu stronach w necie są bardzo różne wymiary. Interesuje mnie też powierzchnia całkowita - rzeczywista.A może ktoś z Was natrafił na zdjęcia Tyberiusza?? Czytałam wiele na forum, ale do zdjęć nie udało mi sie dotrzeć.I jesze jedno pytanko, czy przy dokonywaniu drobnych zmian w projekcie korzystaliście z usług Domeny czy architektów z innych firm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania L-B 07.03.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Cześć, na chwilę obecną jesteśmy z mężem na etapie zbierania papierków do pozwolenia na budowę. Projekt zamawiamy w Domenie w przyszłym tygodniu. Mam gorącą prośbę, czy możecie podać mi rzeczywiste wymiary pomieszczeń (z projektu) a nie pow. użytkowej. Na wielu stronach w necie są bardzo różne wymiary. Interesuje mnie też powierzchnia całkowita - rzeczywista. A może ktoś z Was natrafił na zdjęcia Tyberiusza?? Czytałam wiele na forum, ale do zdjęć nie udało mi sie dotrzeć. I jesze jedno pytanko, czy przy dokonywaniu drobnych zmian w projekcie korzystaliście z usług Domeny czy architektów z innych firm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts