Ania L-B 07.03.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Witam ponownie czy ktoś z Was orientuje się ile kosztują zmiany w projekcie: 1) drzwi szklane z salonu - pod kątem 45 stopni2) wydłużenie garażu z tyłu i z przodu po 60 cm3) dodatkowe okno w dachu Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GutaKu 08.03.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Witam wszystkich bardzo serdecznie! My z mężem zaczynamy budować tyberiusza przed jesienią. W tym roku chcemy postawić fundamenty (kupiliśmy już bloczki fundamentowe) a w przyszłym roku na wiosnę ściany i dach. później zobaczymy. Projekt już kupiliśmy. Również chcieliśmy dokonać kilka zmian ale firma Domena nie robi zmian w projektach tylko wydaje pozwolenie na konkretne zmiany. W rezultacie chyba nic nie bedziemy zmieniać, bo równa się to z wielkimi kosztami. Z miłą chęcią zobaczyłabym jakieś zdjęcia jeśli ktoś już zaczął budowę. Ja jak tylko coś zacznę na pewno wkleję zdjęcia. Pozdrawiam gorąco! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamTa 11.03.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Witam. Jaki wybieracie komin: tradycyjny czy systemowy? Ja myslę o systemowym i jestem na etapie doboru przekroju. Może ktoś ma już to za sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan12 16.03.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Z tego co się wiem, od autora projektu musisz uzyskać pisemne zgody na konkretne zmiany, których chcesz dokonać w Twoim projekcie, a naniesie je już raczej Twój lokalny architekt. Najlepiej zadzwoń do Domeny lub Extradom'u ( nie wiem gdzie kupiłeś projekt) i tam powiedz co chcesz zmienić, miłe panie poinformują Cię czy musisz mieć pisemne zgody autora czy ich nie potrzebujesz, bo nie na wszystkie zmiany zgodę musisz mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romik 20.03.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Witam wszystkich którzy wybrali sobie projekt "Tyberiusz" Mam juz pozwolenie na budowę gorzej z ekipą która ma się zająć wykonaniem, ale wszystko jest na dobrej drodze.Napiszę jakie zmiany ja wprowadziłem do swojego projektu- okna balkonowe na poddaszu robię wszystkie na prosto, likwiduję ten półłuk ze względu na funkcjonalność oraz na koszta - z tyłu garażu zlikwidowałem drzwi wejściowe i okno a zamiast tego na ścianie garażowej bocznej zrobiłem dwa małe okna- ściana dwuwarstwowa porotherm 25 plus styropian 15- ściany lukarn murowane zamiast żelbetonowe (żelbeton jest niepotrzebny)- również strop robię cieńszy bo tutaj w projekcie jest zdecydowanie za gruby to jest niepotrzebne- zlikwidowałem spiżarkę na z przesunięciem ścianki działowej (w stronę kuchni) na większe wejście w wiatrołapie co dało możliwość stworzenia szafy wnękowej, będzie w ten sposób również lepsza wentylacja kuchni bo nie wiem czy zauważyliście że w projekcie komin wentylacyjny zamiast z kuchni wychodzi właśnie ze spiżarki. - zlikwidowałem dodatkowe wejście z jadalni na taras przerobiłem ja na okno (po co dwa wejścia na taras obok siebie)- podniosłem o pustaka poddasze przez co zwiększył się funkcjonalność całego poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenkajarek 24.03.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Witamy wszytkich. Wykonalismy własnie ławy fundamenowe pod Tyberiusza 2. Ze względu na teren pogórniczy wykonalismy wzmocnienie ław 60 x 50 cm i ściągi ławowe pomiędzy pomieszczeniami. Pozdrawiamy. [/img][/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka2205 28.03.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witam w gronie TYBERIUSZOWICZÓW ! Kilka dni temu zamówiłem projekt Tyberiusz z jednostanowiskowym garażem i w lustrzanym odbiciu. Zmiany jakie mam zamiar zastosować to : - częściowe podpiwniczenie (pod garażem, łazienką i pom. gospodarczym) - poszerzyć garaż o 1m lub 1,5m (na ścianie szczytowej będą schody do piwniczki) - likwidacja jednego wyjścia na taras (tego od jadalni) - zamiana monolitu na gęstożebrowy Leier'a (mam nadzieję, że się da, bo widzę, że ktoś zamienił na Terrivę) - przesunięcie okna dachowego w pokoju nr.3 (wypada prawie pod koszem, zalegający śnieg i odprowadzana woda z daszku nad lukarną na dach główny może być kłopotliwa) To na pierwszy rzut oka, pewnie będzie tego więcej po szczegółowej analizie projektu. Plan otrzymam na początku stycznia ponieważ kurierzy mają dużo pracy. Już nie mogę się doczekać przesyłki. Pozdrawiam. Witam My z mężem również zdecydowaliśmy się na projekt tyberiusz zrezygnowaliśmy z dandysa który okazał się zbyt mały Niedługo wybieram sie do kwidzyna i czy byłaby możliwość obejrzenia z bliska budowy tyberiusza Pozdrawiam wszystkich tyberiuszowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adto 29.03.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 witam wszystkich mysle że to wlaściwe miejsce dla mnie buduje TYBERIUSZA z podwójnym garażem w odbiciu lustrzanym pod Poznaniem obecnie ocieplam poddasze głowne zmiany to: lukarny murowane a nie żelbetowe strop terriva a nie żelbetowy troszke wyższa ścianka kolankowa (powinna być jeszcze wyższa ale teraz juz nic nie da się zrobić) zlikwidowałem drzwi i okna z tyłu garażu zamiast tego są okna z boku nie wiem jeszcze jaki będzie kolor elewacji (dachówkę mam czarną glazurę) no i z tego co usłuszalem od cieśli to drewno na więźbę dachową trzeba dobrze przeliczyc bo podobno były jakieś braki Budowa kosztowała mnie duzo pracy ale teraz widzę że warto było jak bedzie to mozliwe i znajdę chwilkę czasu to wstawie jakieś fotki no i oczywiści jeżeli ktoś chce oglądnąc projekt w realu to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka2205 30.03.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 witam wszystkich mysle że to wlaściwe miejsce dla mnie buduje TYBERIUSZA z podwójnym garażem w odbiciu lustrzanym pod Poznaniem obecnie ocieplam poddasze głowne zmiany to: lukarny murowane a nie żelbetowe strop terriva a nie żelbetowy troszke wyższa ścianka kolankowa (powinna być jeszcze wyższa ale teraz juz nic nie da się zrobić) zlikwidowałem drzwi i okna z tyłu garażu zamiast tego są okna z boku nie wiem jeszcze jaki będzie kolor elewacji (dachówkę mam czarną glazurę) no i z tego co usłuszalem od cieśli to drewno na więźbę dachową trzeba dobrze przeliczyc bo podobno były jakieś braki Budowa kosztowała mnie duzo pracy ale teraz widzę że warto było jak bedzie to mozliwe i znajdę chwilkę czasu to wstawie jakieś fotki no i oczywiści jeżeli ktoś chce oglądnąc projekt w realu to zapraszam Witam bardzo chętnie obejrze zdjęcia a co do zobaczenia projektu w realu hmmmm to Poznań jak dla mnie troszkę za daleko Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Espa 08.04.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 No i stało się! Dzisiaj odebraliśmy projekt Tyberiusza z pojedynczym garażem. Jesteśmy pełni obaw (kasa, czas siły...), ale.....do odważnych świat należy. Dużo jeszcze formalności prze nami, ale gaz już "się załatwia", prąd też. Marzę o tym aby Wigilię 2009 zrobić we własnym Tyberiuszku... Mam nadzieję. że grono Tyberiuszków będzie się powiększać i no i nasze forum nabierze kolorów aneczka2205 my będziemy się budować w okolicach Słupska, także mamy niedaleko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 10.04.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Witam. Jeżeli budujesz mieszkanie do 140 m, nie mieliscie wcześinej żadnej nieruchomości, mieszkania, innego domu itp. to mozna skorzystać z kredytu które Państwo dofinansowuje przez chyba 8 lat. Musi to być pierwsza wasza nieruchomość Nam rodzice wcześniej cos tam już zapisali wcześniej w spadku i nic z tego, dlatego nie potrzebujemy kombinować. Tyle że to totalna lipa jest. Co z tego że Państwo dopłaca 50% odsetek i to tylko przez pierwsze 8 lat skoro kredyt z dopłatą trzeba wziąść w złotówkach a sam kredyt ma wyższe oprocentowanie niż normalnie (bodajże o 2pkt. %). Ja przliczałem i sie totalnie nie opłaca!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OBOJ 23.04.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Proszę Was o poradę. Jakiej grubości styropian zastosować w ociepleniu podłogi na gruncie, przy ogrzewaniu podłogowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kr.ro 07.05.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Adto, czy mógłbyś pochwalić sie kilkoma fotkami na naszym forum, myślę ze wielu urzytkowników byłoby bardzo wdzięcznych. Jeżeli jest tylko taka możliwosc to prosiłbym bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i marta 15.05.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Witamy oto link z kilkoma aktualnymi zdjęciami. Pozdrawiamy i czekamy na zdjęcia z postępów na budowach:)http://picasaweb.google.pl/t.miszkiewicz/Tyberiusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO I MUPA 18.05.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 WITAM MARTA I TOMEK - DLA MNIE BOMBA. ZWŁASZCZA DACHÓWKA. PIERWSZE ZDJĘCIA NA FORUM UTWIERDZAJĄ MNIE ŻE TEŻ DOBRZE WYBRAŁEM. CHĘTNIE POROZMAWIAŁBYM O BUDOWIE NIE MÓWIĄC JUŻ O OBEJRZENIU. MOJEGO TYBERIUSZA BEDE MIAŁ W ZIELONEJ GÓRZE A TO NIEDALEKO GŁOGOWA. JEŚLI MOŻESZ PODAJ ADRES MEILOWY. POZDRAWIAM : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 02.06.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Czy ktoś z Was powiększał garaż (2 stanowiskowy) ??? Wydłużaliście go czy poszerzaliście?Dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO I MUPA 02.06.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 WITAM W MOIM PROJEKCIE POSZERZYŁEM GARAŻ NA DWUSTANOWISKOWY. SZER BRAM 2 X 2,4 M. SŁUP POMIĘDZY BRAMAMI 25 X 25 CM. SZEROKOŚĆ BEZ ZMIAN. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena.j 10.06.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Jestem w trakcie wyboru projektów i ten wpadł mi w oko. Chętnie poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aszybiak 15.06.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Witamy. Jesteśmy z Wrocławia. Będziemy budować Tyberiusza w Malinie pod Wrocławiem. Właśnie zamówiliśmy projekt Tyberiusz II. Zmiany robimy podobne jak inni. Likwidujemy spiżarkę i powiększamy wiatrołap oraz kuchnię. Nie możemy się zdecydować czy zmniejszyć taras z tyłu domu o połowę aby powiększyć salon czy wogóle zlikwidować taras. Wszelkie sugestie mile widziane. Także chcemy powiększyć okna z tyłu budynku (wydłużyć). Podwyższamy ściankę kolankówą o jeden pustak. A gdyby o dwa ? Czy dom nie zatraci kształtu?Ogrzewanie będzie gazowe, płaszcz wodny z kominka, przyłącze na solar (może od razu solar - to zależy od kosztów), centralny odkurzacz, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Rozpoczęcie prac planujemy na jesień. Domek chcemy skończyć przed końcem 2009. Pozdrawiamy wszystkich Tyberiuszowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldiptica 15.06.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Jestem szczęśliwcem który wybrał do budowy projekt taki jak Wy czyli TYBERIUSZ. Po kilkudniowym siedzeniu w necie z małżonką typ padł na Tyberiusza. Bardzo mnie ciekawią uwai nanoszone przez was na tym forum. Jeste z okolic Lublina i mam pytanie czy ktoś z Tyberuszów się buduje w sytronie wschodniej bo bardzo bym chciał zobaczyć ten domek w stanie surowym. Czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts