Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciał bym być na takim etapie budowy.

Ja buduję Tyberiusza nie zmieniając nic w projekcie.

To co widać na zdjęciu to dwa pustaki i wieniec, nie podnosiłem ścianki kolankowej bo nie wiedziałem co z tym dachem . Ostatnio oglądałem Tyberiusza już wybudowanego i muszę powiedzieć że poddasze jest wysokie , przestronne a pokoje na tyle duże że nic nie trzeba zmieniać.

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przemyślając wszystkie za i przeciw doszłam do wniosku, że aby dom był bardziej funkcjonalny trzeba by go troszkę poszerzyć. Oczywiście żeby nie strarcił swoich proporcji trzeba poszerzyć troszkę kuchnię, a z drugiej strony wiatrołap zyskując tym samym miejsce z jego prawej strony na szafę wnękową. Wtedy też "wyciągną się" schody i tym samym stopnie będą wygodniejsze. Uważam również, że wystającą rogową ściankę gabinetu można by "ściąć" i w ten sposób zyska się więcej miejsca w holu, a pokój na tym zbyt wiele nie straci. Poza tym może to całkiem ciekawiej wyglądać. Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie, jak wysoka jest ta ścianka kolankowa. Na jakiej wysokości na poddaszu zaczyna się załamanie. Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

Witam!

Z przyjemnością dołączam do osób budujących Tyberiusza. Obecnie jesteśmy na etapie załatwiania papierów, mamy zamiar zacząć budowę w przyszłym roku.

Zmiany jakie wprowadziliśmy to :

Poszerzenie wejścia do domu i zrobienie filarów

Dodatkowe okno w kuchni od strony wykuszu

Dodatkowe okna nad garażem

Likwidacja spiżarki i poszerzenie wiatrołapu (spiżarkę mamy zamiar zrobić pod schodami)

Pozdrawiam

AgaWG: Posiadasz jakiś projekt jak będzie wyglądała spiżarka pod schodami i czy wogóle da się tam ją zrobić. Też nad tym myślałam i nie jestem do końca przekonana, nie wiem czy będzie wystarczająco dużo miejsca oraz czy nie jest tam za ciepło. Ja jeszcze myślałam żeby spiżarkę która jest w planie zmniejszyć po długości o połowę i w jednej połówce zostawić spiżarkę a w drugiej zrobić szafę wnękową. Hmmm ale teraz też nie wiem czy to dobry pomysł.

Witaj cebula221!

Projektu nie mam, ta spiżarka będzie na zasadzie szafy, zabudowane schody od strony gabinetu i drzwiczki od strony pom. gospodarczego tak to sobie wyobrażam. Zawsze się tam zmieszczą jakieś konfitury i tego typu rzeczy. A jeśli chodzi o ciepło to raczej temperatura będzie ok.

Mam pytanie do osób które budowały tyberiusza z garażem dwustanowiskowym. Czy poszerzaliście go ( wydłużali) jeśli tak to o ile? Jak wtedy wygląda dach? My chcieliśmy wydłużyć go o 1 metr w przód i tył, ale nasz architekt odradził nam ten pomysł gdyż powiedział że dach będzie prawie równy. Jak to jest u Was?

Bardzo prosiłabym o przesłanie jakiś zdjęć na mój email : [email protected]

Oto kilka zdjęć Tyberiusza;

1, 2, 3,4, 5

na zdjęciach widać scianę kolankową; dwa pustaki i wieniec, po ociepleniu i wylewkach zagięcie zaczyna się na wysokości ok 80cm.

Nie wiem czy to dużo, czy mało? U mnie już za późno na zmiany ale ci co mogą niech się zastanawiają.

Oto kilka zdjęć Tyberiusza, na zdjęciach widać scianę kolankową; dwa pustaki i wieniec, po ociepleniu i wylewkach zagięcie zaczyna się na wysokości ok 80cm.

Nie wiem czy to dużo, czy mało? U mnie już za późno na zmiany ale ci co mogą niech się zastanawiają.

Witaj wiatr75,

Planuję takie samo podniesienie ścianki kolankowej, do około 80 cm (2 pustaczki + wyższy wieniec), tylko nurtuje mnie pytanie co z długościami krokwi i szerokością okapu, jak Ty rozwiązałeś to zagadnienie ? (podniesienie ścianki kolankowej o 12 cm powoduje że okap z 80 cm urośnie na około 95 cm przy właściwym równoczesnym wydłużeniu krokwi, ewentualnie skrócenie krokwi i zmiana pozostawienie okapu na 80 cm - troszkę zmienia się wygląd budynku, dolna krawędź dachu nie pokrywa się wtedy z poziomem balkonów, w ostateczności zmiana kąta dachu wtedy można wypośrodkować te zmiany).

A czy schody w jakiś sposób modyfikowałeś ?, w projekcie są troszkę strome/nie wygodne (wys = 19, szer = 26), my planujemy je troszkę obniżyć na 18 lub 17 cm dodając jeden schodek.

Czy posiadasz jakieś zgrubne wyliczenie kosztu dachu ? na pewno jest to najdroższy element tego domu - możesz podzielić się informacjami, czym kryjesz, jakie przybliżone koszty poniosłeś (więźba, materiał krycia dachu, czy odchudzałeś więźbe).

Z góry dzięki za podzielenie się wiedzą :-)

Witam wszystkich Tyberków!!!!

Ja raczej nie planuje podniesienia scianki kolankowej - linia okapu musi byc równo z balkonami - inaczej będzie kiepsko wygladać. Pomieszczenia na górze są na tyle duże że wystarczy.

Schody - majster mi zmodyfikowal że zamiast 19 będą miały 17 wysokości.

pozdr.

• 2 weeks później...

Cześć

Witam Wszystkich Tyberiuszów.

Jestem na etapie czekania na pozwolenie na budowę Tyberiusza. Mój projekt jest nieco zmodyfikowany a mianowicie całkowicie odcięty został garaż gdyż nie mieścił się na mojej działce, także mamy nową wersję Tyberiusza bez garażu. Budowę rozpoczynamy w kwietniu. Zastanawiamy się nad podniesieniem ściany kolankowej o jednego pustaka? Jeżeli to możliwe proszę o kontakt z osobmi, które wybudowały dom w okolicach Rzeszowa a nawet całego podkarpacia. Bardzo chcielibyśy zobaczyć jak wygląda poddasze. Proszę o kontakt, pozdrawiam...

Witam, buduję dom z projektu Dandys ale z Tyberiusza zapożyczyłem okno tarasowe (powiększyłem taras na taki jak jest w Tyberiuszu, oraz wykusz). Nie mam niestety wymiarów okien. Czy mógłby mi ktoś podać z projektu? Będę bardzo zobowiązany. Proszę najchętniej informacje na mail [email protected] .

• 2 weeks później...

Witam wszystkich, którzy budują bądz zamierzją budować Tyberiusza.Ja wraz z męzęm również mamy taki zamiar. Noi na początek prośba o kontakt osób, które zechciałyby pokazać nam efekt swoich prac.Jesteśmy z okolic Krakowa, ale właściciwe przmierzymy całą Polskę aby ten domek w realu zobaczyć.Bardzo prosze o kontakt.

Pozdrawiam Agnieszka

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam!

Co tu taka cisza? Nikt już nie buduje?

Mam pytanie: ile robicie okien połaciowych? Ja myślałem po jednym w 2 pokojach i w łazience - dodatkowo po jednym w pralni i na strychu (chcę tu zrobic fitnes) oraz na holu miedzy schodami a strychem by doswietlić klatkę schodową?

Te 6 okien wychodzi nieco drogo - Czy okno w pralni/suszarni jest potrzebne? (mam tam wentylację). Zastanawiałem się też nad oknem na strychu gdzie chce zrobić fitness ale chyba sama wentylacja tam nie wystarczy.

Co o tym myslicie.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Cześć wszystkim!

Ja niestety nie wybrałem projektu tybriusza ale bardzo podobny projekt DANDYSA. Nie wiem dlaczego tak zrobiłem, hehe. Natomiast co udało mi się zrobić to pozmieniać rozmieszczenie ścianek działowych na poddaszu i prośba teraz do WAS moi mili. Czy mógłby mi ktoś podesłać zdjęci poddasza ale bardziej zaawansoawny stan budowy żebym mógł coś podpatrzeć jak robicie wykończenie.

Pozdrawiam

Łukasz

Witam wszystkich Tyberiuszów !!!!!My mamy zamiar budowa na wiosnę projekt już mamy czekamy tylko na pozwolenie.a do zmian to przedłużyliśmy salon kosztem tarasu,podniesiemy górę o jeden pustak ,wydłużymy balkon nad wejściem,i stawiamy dwa filary przed wejściem.Oczywiście dom będzie całkowicie podpiwniczony.Za zmiany w projekcie zapłaciliśmy 1000 złoty.Bede budować za Dębnicą kaszubską,to jest koło słupska.Może ktoś buduje w tych stronach ,proszę o kontakt.Pozdrawiam.

Witaj konradborodziuk!

Jak się cieszę, że przybywa wielbicieli Tyberiusz na Pomorzu! My budujemy (tzn. będziemy budować) w Ustce! Toż to rzut beretem :lol: :lol: :lol:

Nasz Tyberiusz też uległ zmianom i z pewnością będzie to "uboższy brat" oryginału. Zrezygnowaliśmy z balkonów nad wejściem i od ogrodu, cofneliśmy dzwi wejściowe o ok. pół mera, schody i taras mają kształt prostokątny , bez murków itp.

Jesteśmy na etapie wyboru ekipy i jakoś mamy z tym pod górkę. Rozrzut cenowy wręcz kosmiczny. Może masz kogoś godnego polecenia za sensowne pieniądze?

Pytanko do wszystkich, ile płacicie za stan surowy otawarty?

Mamy na razie oferty od 58.000 do 81.000 (z dachówką, orynnowaniem itd). Ceny jak z bumu budowlanego, a dziwnym trafem wszysycy mogą zaczynać od marca. Czekamy na jeszcze kilka wycen i zobaczymy co z tego wyjdzie.

konradborodziuk - zajrzyj też na forum grupy budującej słupsk-kobylnica - może nie jest zbyt aktywne, ale może spotkasz kogoś znajomego ;-)

pozdrawiam

Espa

• 4 weeks później...