jmiekinski 27.05.2003 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 WitajcieProszę o dobrą radę, chcę załozyc okno dachowe gdzie krokwia ma 80 cm szerokosci i nie mogę znaleź okna które pasowałoby pod ten wymiar. Przyjmuje się że okno dachowe powinno być mniejsze od otworu o 5cm. Czyli w tym przypadku miałoby mieć 74-75cm. W sprzedazy są okna o szer.78cm lub 66cm. Co mam zrobić ?1. czy można założyć okno o szer.66 cm2. czy znacie jakiegoś producenta który w standarcie ma taką szer.75cm3. może zwezić krokwie Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.05.2003 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 ja mam rozstaw krokiew 80 cm i zainstalowane okno 78cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 27.05.2003 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 a jak chcesz zmienić wymiar krokwi????daj 78 nie będzie problemówte 2 cm akurat wystarczą jako zapassnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmiekinski 27.05.2003 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 fachowiec który będzie je montował mówił mi że 2 cm to za mało. Nie wiem co o tym myśleć. Krokwia ma 8 cm szer. może ją zestrugać 1 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 27.05.2003 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Jak zestrugasz po 1 cm z kazdej strony to nic sie nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmiekinski 27.05.2003 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 też tak uważam, czyli miałbym już 4 cm i to powinno już wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 27.05.2003 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 U mnie odstęp pomiędzy krokwiami (w świetle) wynosi 89 cm.Okna (Fakro, Velux) 78 pasują w sam raz - od krawędzi ramy okna do krokwi jest (na oko) po 2-3cm - czyli tyle ile potrzeba, żeby położyć płytę GK. Przy 80 cm płyta GK w węgarku będzie zachodzić na ramę - nie jest to straszne, ale:a) może trochę głupio wyglądaćb) chyba faktycznie nie jest to prawidłowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 27.05.2003 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 PS. Jedno okno dołozyłem tam gdzie go miało nie być - szerokość pomiędzy krokwiami (w świetle) jest 84-86cm i też nie wygląda to źle. Kup 78 - w razie czego zestrugasz po 1cm z krokwi i dasz cieńszą płytę GK albo obrobisz listwami drewnianymi. Będzie git. Węższe byłyby do kitu - dorosły facet w barkach ma niewiele mniej - byłyby niewygodne. PS.2 Nie montuj za nisko - im wyżej (bez przesady ) tym lepiej doświetlają PS.3 Im większy spadek dachu tym dłuższe powinieneś kupić - IMHO 140 są w sam raz - przy dachu o spadku powyżej 70% konieczne już są 160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.05.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 ... mozna jeszcze zrobic wymian i dopasowac rozstaw krokwi to planowanego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmiekinski 27.05.2003 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 właśnie znalazłem firmę ROTO oni mają właśnie taki rozmiara jak potrzebuję 74 - 140 cm. Czy jest to dobra firma ??? Proszę o opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 27.05.2003 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Ponoć jest tak: VELUX potem dłuuuugo nic, potem FAKRO i znowu dłuuuugo nic i ROTO W firmach handlujących oknami stoja okna do zabawy - obejrzyj sobie okucia, uchwyty, wykonanie okien i kołnierzy - różnice widać na pierwszy rzut oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmiekinski 27.05.2003 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 nie rozumiem jednego. Jeśli szerokość krokwi wynosi 80 cm a szer.okna 78 cm to przecież pasuje idealnie. NIe wiem czemu ten "fachowiec" twierdzi że potrzebuje luzu 4-5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 27.05.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Odległość od okna do krokwi powinna być 3-6cm, poto aby móc wyrobić węgarek - bez tego płyta GK (czy czym tam będzie wykończony węgarek) będzie nachodzić na ramę okna. Patrz:http://www.fakro.com.pl/pl/?f=instrukcja&p=1http://www.velux.pl/download/instrukcje/gzl_edheds.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmiekinski 27.05.2003 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 dzieki Jasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 27.05.2003 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Czytajcie te rysunki dokładnie - podane przez Jasia 3 i 6cm odnosi się do odległości okna od bocznych dachówek, a nie krokwii odległość od krokwii - od 0,5 do 2,5 cm z każdej strony "W wersji montażu na krokwiach okno montuje się za pomocą kątowników montażowych do krokwi. Rozstaw krokwi powinien być zbliżony do szerokości okna i może być od niego większy od 1 do 5 cm (np. dla okna o szerokości 55 cm optymalny rozstaw krokwi wynosi 57-60 cm). W przypadku, gdy dach posiada inny rozstaw krokwi lub jest o konstrukcji płatwiowej należy wykonać dodatkowe konstrukcje. Ewentualny wymian powinien być tak umieszczony, aby można było wykonać górną szpaletę okna równolegle, a dolną prostopadle do podłogi". - ze strony Fakro Z drugiej strony Velux zaleca 2-3cm po obu bokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts