Marcin Grabiec 04.02.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Uparł się bank, że muszę zapłacić prowizję od wcześniejszej spłaty kredytu bo: tak stoi w OBOWIĄZUJACEJ TOiP, a w umowie nie mam napisane że "nie płacę kary za wcześniejszą spłatę !!!. Na moje pytanie co by było gdyby w obowiązującej tabeli było że od wcześniejszej spłaty kredytu mam zapłacić np. milion dolarów pani w okienku wypełzł na twarz dziwny uśmieszek OK, zgadzam się, że skoro nie dopilnowałem sprawy wpisania "niepłacenia prowizji od wcześniejszej spłaty" w umowę to obowiązuje mnie opłata za "inne czynności niewymienione w umowie wg TOiP" ale - na litość boską - według tabeli obowiązującej w dniu podpisania umowy. To mi się wydaje logiczne - no chyba, że w tym przypadku logiki sie nie stosuje... Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie gdzie takową mozna dostać ??? A może ktoś przy swoim kredycie ma załączoną? Pytałem w oddziale - nie mają (albo pokazac nie chcą). Podobno wg przepisów bank ma obowiązek trzymać taką tabelę 5 lat. Ale co po upływie tych 5 lat? Niszczą czy co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 04.02.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Ja brałam kredyt 4 lata temu w kredyt banku i niedawno chciałam nadpłacić kapitał, zajżałam do umowy i w umowie było napisane że wcześniejsza spłata zgodnie z tabelą opłat i prowizji. Oczywiści zawsze to bedzie bierząca tabela a nie ta z przed 4 lat. Naszczęście mój bank w tej tabeli jest łaskawy i wyraznie zaznacza że ci którzy wzięli kredyt np 4 lata temu są zwolnieni od prowizji za wczesniejsza spłatę. Jesli w twojej umowie jest napisane że wszystkie opłaty zgodnie z tabelę to zawsze chodzi o tą bieżącą w banku. Nic ci nieda szukanie tabeli opłat z 5 lat wstecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Grabiec 04.02.2007 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Jesli w twojej umowie jest napisane że wszystkie opłaty zgodnie z tabelę to zawsze chodzi o tą bieżącą w banku Obawiam się że możesz mieć rację , ale prezcież to jest chore! Umawiają się dwie strony na pewnych warunkach. Z tym, że według tego co piszesz okazuje się, że jedna strona może te warunki zmienic jak jej sie spodoba! Kto lub co zabrania temu banku wpisać np 10 czy 20 % prowizji od wcześniejszej spłaty? Tak, wiem - strach że się żaden nowy klient na taki kredyt nie zapisze. Dziwne jak na nasz system prawny - tak na żywioł, bez przepisu . No nic, jeszcze powalczę choć bez wielkiej nadziei na sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts