bolko20 13.07.2009 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 A co sądzicie o Janome DC 4100 czy się dla mnie nada?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hestina 24.07.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 WitamProszę o opinię jaką maszynę wybrać. Zastanawiam się nad:- JANOME MC5200 albo - zestaw: tańsza maszyna np. JANOME DC3030 albo JANOME 625E i do tego overlock JANOME 204D.Nie szyję zawodowo, tylko na domowe potrzeby, głównie przeróbki, różne materiały. Wolałabym mieć jedną maszynę, ale mam wątpliwości czy ściegi overlokowe z JANOME MC5200 poradzą sobie np. przy podkładaniu bawełnianych T-shirtów, spodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta.Wojcik 24.07.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Nawet najlepsza maszyna nie zastąpi w pełni overlocka i dlatego z całkowitym przekonaniem doradzam zakup maszyny + overlock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hestina 27.07.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Nawet najlepsza maszyna nie zastąpi w pełni overlocka i dlatego z całkowitym przekonaniem doradzam zakup maszyny + overlock Dziękuję, chyba rzeczywiście zdecyduję się na maszynę + overlock. Czy obsługa overlocka to jakaś skomplikowana sprawa dla laika? Co Pani sądzi o overloku JANOME 204D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moroszka123 02.08.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam, ja też poprosiłabym o poradę jeśli można. Potrzebuję maszyny do szycia rzeczy prostych ale dosyć grubych. są to mianowicie obróżki dla psów, mniej więcej coś takiego: http://www.odmoroszki.com/images/regul.jpg czylli - gruba taśma nośna, dwie warstwy grubego polaru + taśma z zewnątrz. Ścieg tylko prosty i zygzak, nic więcej, żadnych bajerów. Mam starego łucznika, nawet dwa ale już nie dają mi rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiagr 22.08.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 witam 2 dni temu chciałam kupic maszyne, pojechałam do reala i ogladałam łucznika, sprzedawca mi ją kompletnie odradził, mowiąć ze to chińszczyzna i plastik w srodku. odesłał mnie na kiepury(lublin). tesc zaproponował mi ze da mi łucznika starego i podobno w dobrym stanie, bo teściowa nie nauczyła sie szyc i jej nie uzywała. czy taka maszyna wystarczy mi na uzytek domowy? bede tylko skracac spodnie, przeszywac pościel, nie zamierzam szyc ubran. czy takiego łuczniak trzeba oddac do sprawdzenia, naoliwienia bo on lezał w piwnicy pewnie kilkanaście lat i gdzie coś takiego mozna zrobić w lublinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 03.09.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Po przeczytaniu wątku nadal nie wiem. Może ktoś z bardziej doświadczonych doradzi: Janome 423 Brother 2600 Brother 3500 Bernina 55 Co wybrać? Jak widać cena 850 - 1000zł. Szył będę raczej okazjonalnie. Może średnio 0,5 - 1h w tygodniu. Aktualnie czekają spodnie i płachta do przykrycia piaskownicy. Dobrze byłoby, gdybym mógł jakieś ubranko dla lalki uszyć, albo jeansy skrócić. Żadnych bajerów nie potrzebuję, kiedyś na maminym Łuczniku dziurki to endlem obszywałem i to mi w zasadzie wystarczało, tylko ten Łucznik to tylko nici rwał, motał i igły łamał no i mama nie miała do niego nerwów. Może to ostatecznie nie było takie złe, bo jak mama nie mogła już na maszynę patrzeć to tato siadał do maszyny i mam to chyba od niego Nie bardzo potrafię wskazać swój typ, bo np ze specyfikacji na stronie brothera wynika, że B3500 od B2600 różni tylko "7. punktowe ząbki". Ale ja nie wiem o co chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 04.09.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Po przeczytaniu wątku nadal nie wiem. Ograniczyłem wybór do Berniny 55 i Brothera 2600. Nie potrzebuję większej liczby ściegów. Nie potrzebuję automatycznej dziurki. Czy ktoś z Was miał możliwość skorzystania z obu i ma jakieś doświadczenia? A może korzystacie z jednej z nich i wszystko jest w porządku/czegoś brakuje/ coś denerwuje? Jakiekolwiek uwagi będą przydatne. Oglądałem dziś Berninę i była ok, choć ta wstawka szarego plastiku nie zrobiła na mnie najlepszego wrażenia, na zdjęciach Brother bardziej mi się podoba, niestety, żeby go obejrzeć muszę podjechać 30 km i jakoś nie mam okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diaphragma 14.09.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Witam! Nie będę oryginalna i i również poproszę wątkowych specjalistów o pomoc Szukam maszyny do użytku domowego, która oprócz okazjonalnego szycia firanek, ubranek itp. służyłaby przede wszystkim do szycia i ozdabiania... papieru, filcu, zszywania zdjęć i różnych nietypowych materiałów. Moim hobby jest scrapbooking, najprościej ujmując tworzenie albumów, kartek i innych rzeczy z papieru. Załączę zdjęcie, żeby pokazać przykładową pracę wykonaną w tej technice: http://images38.fotosik.pl/195/ca766416a6d9dbaam.jpg (praca autorstwa http://patmiaou.canalblog.com/) Duża ilość ściegów ozdobnych mile widziana, w tym alfabety, ale zdaję sobie sprawę, że do 1500 zł (a najlepiej do 1000...) "takie rzeczy to tylko w erze" Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedith1 30.09.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 AgamonieDoradź także mi - potrzebuję coś do szycia prawie wszystkiego - od szycia dzianiny po szyfony, do obróbek dziurek, przyszywania guzików i zamków krytych. Coś, co samo obcina, samo nawleka nitkę itd. Czy mam kupić 3 rzeczy: maszynę, overlock i cover...? Czy konkretnie co?Planowałam na to wydać 2-3 tysiące złotych.Doradzano mi "juki", ale nie muszą one być koniecznie. Chcę coś kupić, co będę miała na lata i może nawet zajmować dużo miejsca.P.S. Gdzie ewentualnie można wskazane maszyny kupić taniej (no i oczywiście ze sprawdzonego źródła)Dziękuję z góry za podpowiedźkedith Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 01.10.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Pisalam juz wczesniej, ze mam brothera. Nie pamietam jakiego. Kupilam go kilka ladnych lat temu za chyba dwie miesieczne wyplaty Jestem bardzo zadowolona. Szyje wszystko, kazda grubosc, troche haftuje. Wszystko jest elektroniczne. I nie trzeba oliwic. Dziala rzeczywiscie extra. Kupowalalm tylko specjalne polskie jedwabne nici, takie cieniutkie (tanie). Nie ma sie czego czepic. Naprawde polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WERMA 11.10.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Ja również mam dylemat- jaką maszynę kupić?Posiadam już dobrą stębnówkę i zamarzył mi się jeszcze overlock - pytanie tylko jaki wybrać narazie moje typy to: JANOME MC 744D BERNINA 700D COVERLOCK 689 BIS Chciałabym na niej szyć dzianinkę, ale również np.pościele bawełniane,płócinne. Może ktoś posiada ,któryś z tych overloków i mógłby mi coś więcej o nich powiedzieć albo coś doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nataD 21.10.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Dzien dobry!Bardzo prosze pomoc mi w wyborze maszyny.-ona musi szyc i cienkie i slizkie i grube(np.jeans) materiale-dobrze by bylo zeby miala scieg owerlokowy-prosta w obsludze-nie wybredna do nici-sciegi osdobne mile widziane-i wyswietlac dla mamy no i dla wygody-chcialoby sie pozadna zebe nie psula sie(nasz Singer po jeansach cp szycie idzie do naprawy-to wkuza) Ja juz pogubilam sie w nazwach firm i cyferkach.Prosze doradzic pare modeli roznych firm?zeby bylo z czego wybierac.Dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 21.10.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Witam, Rowniez szukam mojej pierwszej maszyny do szycia, domowej oczywiscie. Generalnie chodzi mi o: - prosta w obsludze - z kilkoma/nastoma sciegami podstawowymi sciegami i pare sciegow ozdobnych (opcjonalne) - wazne zeby bylo dosc proste obrzucanie dziurek z tego powodu ze sie nie znam Smile a przy okazji - co to jest 4-stopniowe obrzucanie dziurek?? wiele maszyn to ma ale nie wiem czy to dobrze czy nie, w drozszych widzialam 1 stopniowe, jaka to roznica? - zeby mogla szyc takie rzeczy jak zaslony, narzuty, poszewki, worki, torby, itd (generalnie przedmioty do dekoracji wnetrz, a nie stroje). - tania, w razie gdyby sie okazalo ze to jednak nie dla mnie ale aby wytrzymala pare lat jak jednak mi sie spodoba Czy takie podstawowe Luczniki typu Zofia, Basia, Maryla, nadaja sie? Boje sie tego ze jest napisane - do srednio ciezkich materialow, to znaczy ze np. skory czy jeansu nie przebije tak? Oto moje pomysly, bede wdzieczna za komentarze: 1. Lucznik Zofia 2015 http://www.allegro.pl/item791013333_maszyna_do_szycia_lucznik_zofia_2015_super_gratis.html NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE: * 24 programy szycia * 24 miesięczna gwarancja * Instrukcja w języku polskim * Wygodna rączka do przenoszenia * Wolne ramię * Wysięg * Czterostopniowe obszywanie dziurki * Stebnowanie ściegiem prostym * Wykańczanie brzegów - ściegiem krytym, ściegami owerlokowymi, * Niewidoczne podszywanie brzegów - ściegiem krytym * Wszywanie zamków błyskawicznych - ściegiem krytym * Wszywanie gumy, reperacje, wzmocnienia tkaniny, szycie bielizny - ściegiem elastycznym wielościegowym * Szycie materiałów elastycznych - ściegiem prostym potrójnym * Obrębianie i zszywanie tkaniny - ściegiem owerlokowym * Obrębianie i zszywanie tkaniny - ściegiem obrzucającym ukośnym * Ścieg satynowy (zagęszczony zyg zag) - szycie dekoracyjne * Szycie materiałów - od delikatnych (tiul, szyfon koronka, żorżeta) po średnio ciężkie (cienki sztruks, tweed, płótno) - przy odpowiednim doborze igieł i nici * Wysięg ułatwia szycie mankietów, nogawek, kapeluszy * Możliwość pikowania, haftowania, przyszywania aplikacji itp. * Funkcje: przyszywania guzików * 4-stopniowe obrzucanie dziurki * Wysokie podnoszenie stopki pozwala na szycie kilku warstw materiału * Możliwość zastosowania podwójnej igły - szycie dekoracyjne * Funkcja szycia wstecznego * Płynna regulacja prędkości szycia * Płynna regulacja długości ściegu * Nawijanie nici na dolną szpuleczkę z automatycznym wyłączaniem systemu nawijania po napełnieniu szpuleczki * Chwytacz wahadłowy * Waga netto:6.7 kg Waga brutto:7.5 kg * Korpus wykonany z aluminium, metalowe części * Długość ściegu: 0-4 mm(dł. ściegu wstecznego 2,5mm) * Szerokość ściegu: 0-5 mm * Wznos stopki: 7,5 mm * Regulator obrotów (tzw. pedał) WYPOSAŻENIE STANDARDOWE: * Stopka ogólnego zastosowania * Stopka do suwaków * Stopka do obrzucania dziurek * Stopka do przyszywania guzików * Płytka wyłączająca transporter * Nożyk do dziurek * 3 igły * 3 zapasowe szpulki * Wkrętak * Oliwiarka * Prowadnik do pikowania * Regulator obrotów (pedał) Dodatkowe wyposażenie: (nie wchodzi w skład podstawowy maszyny można je dokupić cena stopki 9 zł) * Stopka do ściegu satynowego * Stopka do ściegu owerlokowego * Stopka do obrębiania * Stopka do ściegu krytego * Stopka do marszczenia * Stopka do wszywania żyłki, sznurka * Stopka do cerowania * Stopka do pikowania * Stopka do wszywania zamków krytych * Podwójna igła Troche drozsze sa: 2. Lidia http://www.allegro.pl/item771302631_lucznik_lidia_2016_maszyna_do_szycia_gw_zwrotu.html oraz 3. Weronika http://www.allegro.pl/item784547102_maszyna_do_szycia_weronika_2008_lucznik_gwarancja.html ...ale nie widze znaczacej roznicy? W Anglii znalazlam te: 4. Necchi http://www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/4602260/Trail/searchtext%3ESEWING.htm 5. SMD http://www.sewingmachines.co.uk/SMD18_info.htm 6. JANOME http://www.sewingmachines.co.uk/Janome2050_info.htm 7. I na koniec wszelkiego rodzaju maszyny Brother np. pokazane tu: http://www.argos.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/Search?storeId=10001&langId=-1&q=BROTHER&pp=20&c_1=1|category_root|Kitchen+and+laundry|14418476 sa troche drozsze, czy warto? I czy to ze sa z innego kraju bedzie znaczyc ze akcesoria np. stopki beda musialy byc inne? Mieszkam teraz w Anglii ale przy powrocie do PL chcialabym maszyne zabrac ze soba. Aha no i jeszcze raz powtorze - jestem bardzo poczatkujaca i nie mysle komercyjnie, wazny jest dla mnie budzet - chcialabym wydac ok 300-400zl, ale nie chce kupic czegos z Aldi co zaraz mi sie rozpadnie... bardzo dziekuje i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 22.10.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Ja też rozglądam się za maszyną i czym dłużej czytam i szukam tym mniej wiem .Potrzebuję maszynę tylko do szycia firanek i zasłon,może ktoś coś poleci taniego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agajaz 22.10.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Jestem nowa, i jak widzę to nie tylko ja szukam maszyny... Nie mogę się na żadną zdecydować... Moje typy-po długiej selekcji- to; Janome DC3030 Janome DC4030 Brother NV10A Bernina Bernette E66 Będą używane do przeróbek odzieży, więc muszą szyć i jedwab i jeans . Szycie nie będzie ciągłe, a raczej okazyjne(może 4-godz. na dzień, a potem nawet tydzień przerwy). Proszę o pomoc, przeczytałam wszystkie opinie, ale i tak nie mogę się zdecydować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panibas 24.10.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 hej, ja mam podobny problem jak "natienka", mieszkam za granicą, chciałabym nauczyć się szyć, ale przede wszystkim przeróbki krawieckie i na początek proste kroje ubiorów, też zainteresowały mnie maszyny ŁUCZNIKa, przede wszystkim dlatego że w opisie mają dosyć szerokie zastosowanie i niską cenę, a trudno decydować się na coś lepszego (droższego) kiedy nie wiadomo jeszcze czy będzie się "dobrą krawcową" bardzo proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_raska 26.10.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Witam serdecznie, Właśnie noszę się z zamiarem kupienia w ramach prezentu gwiazdkowego nowej maszyny do szycia. Niestety zupełnie sie na tym nie znam. Moja mama jest profesjonalna krawcową, ale maszyna ma być do użytku domowego. Czym się kierować w wyborze i jaka kwotę przygotować? Będę wdzięczna za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panibas 27.10.2009 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 przeczytałam w koncu i te srodkowe strony tego forum juz wiem ze nie ma co sie zastnawiac nad łucznikiem, zdecydowałam sie na Janome (wszyscy chwala i mozna dokupic rozne stopki), ale czy ktos pomoze w wyborze: Janome 525 S Janome 625 E janome DC 3030 ??? nie jestem pewna czy warto doplacac do kilku bajerow, czy cena (tzn roznica w cenach) faktycznie jest adekwatna do jakosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta.Wojcik 27.10.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Jestem nowa, i jak widzę to nie tylko ja szukam maszyny... Nie mogę się na żadną zdecydować... Moje typy-po długiej selekcji- to; Janome DC3030 Janome DC4030 Brother NV10A Bernina Bernette E66 Będą używane do przeróbek odzieży, więc muszą szyć i jedwab i jeans . Szycie nie będzie ciągłe, a raczej okazyjne(może 4-godz. na dzień, a potem nawet tydzień przerwy). Proszę o pomoc, przeczytałam wszystkie opinie, ale i tak nie mogę się zdecydować... Z tego zestawu zdecydowanie DC 4030, nie zwracając uwagi na cenę. W podobnej cenie są pozostałe maszyny i tu wybór w kierunku Bernette 66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts