Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ponownie,

zamiast Berniny 65 kupiłam model 66. Niestety z 65-tką jest problem, podobno jest to model "na wyjściu". W niektórych sklepach można go dostac po uprzedniej rezerwacji. Berninę 66 kupiłam za 999 pln-ów, w Centrum Maszyn w Warszawie. Próba tej maszyny w domu wypadła ok (cicha , łatwa obsługa), ale zobaczymy jak się spisze podszywając grube zasłony. W sklepie zapewniali, ze nie bedzie z tym żadnych problemów. Oby

Pozdrawiam

koncaq :)

• Odpowiedzi 935
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma w sprzedaży już modeku Bernina 65 a jest 66. Wczoraj dostalem - wygląda jak 65 tylko inny numer.Róznica prawdopodobnie jest w zmienionej płyte ściegowej i bebenku, oraz w większej o 10 ilości ściegów. Była wcześniej seria 65-tek gdzie bebenek wyskakiwal z mocowania w płytce sciegowej. Firma wyszła z honorem- otrzymaliśmy komplety plytek i bebenkow aby wymienić we wszystkich wadliwych maszynach. Ja miałem tylko 1 taki przypadek.Modek 65 byl w sprzedaży od 1997r.

Ps. dziś jest u nas pokaz hafciarek Berniny - była informacja na stronie inernetowej Berniny. Zapraszam

witam serdecznie i mam pytanko do agamon....przymierzam sie do zakupu jakiejs przemyslowej maszyny stebnowki na 220-230v ..interesuje mnie jakis profesjonalny sprzet ale w przyzwoitej cenie :D obecnie dzialam na starej wprawdzie niezawodnej textimie srebrnej ale mam swiadomosc ze jej czas sie konczy ...maszyna ma pracowac jakies 8 godzin dziennie i wprawdzie wybralam juz kilka modeli ktore mnie interesuja..ale moze ty zaproponujesz cos ciekawszego :D

Witam,

Bernina 66 jest ok. Nie mam jednak dużego doświadczenia z maszynami do szycia. Jedyna jakiej używałam, to "babciny' Łucznik (ale jeszcze z nazwą Predom;-))

Wracając do Berniny. Jest cicha (takiej szukałam). Szyłam w pokoju, w którym spał 6-cio miesięczny bobas (zasnął podczas szycia;-).Dobrze radzi sobie z grubymi materiałami.

Podszywalam "cieżkie" bawełniane zasłony i radziła sobie doskonale . Fantastyczna sprawa z samonawlekaniem igły.

Podoba mi sie rozwiązanie z brakiem metalowego bębenka (usprawnia to pracę). Wygodne są też wbudowane w maszynę nożyki do odcinania nici dolnej i górnej.

Maszyna ma prostą obsługę i estetyczny wygląd.

Podobno od 65-tki różni się tym , że ma 10 ściegów wiecej.

Byłam nastawiona na kupno Berniny 65. Niestety nie było tego modelu w sklepie. Zależało mi na czasie, wiec kupiłam 66-tkę (była o 100 pln-ów droższa). Zapłaciłam za nią 999 pln-ów. Jestem zadowolona:-)

Pozdarwiam

koncaq

Witam. Szukam porady, co do kupna maszyny do szycia. W cenie około 250zł do 700 zł. W grę wchodzą marki: Toyota, Janome, Brother, Singer, Bernina. Na oku mam:

Toyote 7140

Toyote SA95

Janome 660

Janome 1550

Brother LS-2125

Brother XL-5500SE

Brother XL-5700SE

Singer 6038

Aktualnie jestem w Anglii. Znalazła maszyny do szycia nowe i cenowo są podobne do polskich produktów. Chciałam kupić maszynę "Łucznik" ale wiele się naczytałam o tym i w większości są to negatywne opinie. A szkoda bo w domu miałam (mam) starą maszynę do szycia "Łucznik" i nie narzekałam , ale faktycznie chodził jak czołg. Teraz czas zmienić na coś innego , Ale na co??? Proszę o pomoc.

• 2 weeks później...

witam mam pytanie do agamona: mam 2000 MAX na maszyne ale chcialabym zeby ta cena zawierala tez dokupienie stopek itp nie mam zbyt wygorowanych wymagan w stosyku do akcesoriow. szyje domowo ale raczej duzo glownie spodnie bluzki...juz pozbawilam sie zludzen co do elastycznych tkanin - coverlock niezbedny. nie chce maszyny elektronicznej, mechaniczne obcinanie nitek tez nie jest wymagane, ogromna ilosc sciegow ozdobnych tez nie. zalezy mi na obszywaniu dziurek...wolalabym maszyne z pedalem szczerze mowiac...zastanawiam sie nad pfaffe 1538 tak jak polecales ale moze jest cos w nieco nizszej cenie co byloby warte polecenia...prosze cie bardzo o porade..

i bardzo prosze czy moglbys polecic mi sklep w okolicach wroclawia badz we wroclawiu...moge oczywiscie pojechac po nia do krakowa jesli to bylby najblizszy polecany przez ciebie punkt...lublin za daleko...z gory dziekuje za wszystkie informacje..

aha czemu przy \praffie w internecie jest nazwa husqwarna? to TEN pfaff?

Dlaczego Pfaff jest razem z Husqvarną?- ponieważ właścicel Pfaffa, Husqvarny i Singera jest jeden.(USA) W Polsce dystrybutor Husqvarny przejął :( równiez dystrybucję Pfaffa.

2 tys na maszyne to duużo pieniędzy.

jak mają byc dziurki automatyczne( Pfaff1538 nie dziurki automatycznej tylko 4-stopniową) , a mało sciegów ozdobnych to polecam nowy model Brother NV10. ( ma 16 ściegów, w tym 3 rodzaje dziurek automatycznych,Jest od 2 miesiecy w sprzedaży,

Maszyna zastapiła na rynku w Polsce modele BC2500.

Niebawem pojawi się nowy model Berniny E92- podobno ma być cos ciekawego. ale bliższych szczegółów jeszcze nie znamy(cena).

Kto sprzedaje maszyny we Wrocku to nie wiem. Jakby byl problem z kupieniem to prosze o kontakt telefoniczny.

Obecnie jest promocja na maszyny Pfaff1548- jest w cenie 2tyś. zł.( katalogowa cena dystrybutora 2400zł)

pozdrawiam

w bólach budownia

Do Moniki Sz.

Z podanych maszyn były w Polsce w sprzedaży : Toyota 7140 i Brother Ls2125. Te modele znam ze sprzedaży i serwisowania.Z tego co pamiętam to Toyota ma pokrętło długości ściegu a Broter nie.

Patrząc oczami mechanika Toyota7140 jest mocniejsza od Brother Ls2125. Ale gdy popatrzmy na płytke sciegową i ząbki to brother lepiej czyje delikatne dzianiny. ( toyota ma ząbki z tyłu,środkowy - jeden szeroki, a z przodu środkowego brak) brother ma natomiast z przodu po środku 2 i z tylu także 2wąskie ) W Toyocie moze zdarzyć sie ,ze delikatna dzianina dostanie sie pomiędzy zabki a płytkę. To co opisałem to bardzo skarajny przypadek.

Myślę ze którąkolwiek z w/w byś nie kupiła to i tak bedziesz zadowolona.

witam serdecznie i mam pytanko do agamon....przymierzam sie do zakupu jakiejs przemyslowej maszyny stebnowki na 220-230v ..interesuje mnie jakis profesjonalny sprzet ale w przyzwoitej cenie :D obecnie dzialam na starej wprawdzie niezawodnej textimie srebrnej ale mam swiadomosc ze jej czas sie konczy ...maszyna ma pracowac jakies 8 godzin dziennie i wprawdzie wybralam juz kilka modeli ktore mnie interesuja..ale moze ty zaproponujesz cos ciekawszego :D

agamon :wink:

• 2 weeks później...
Witam wszystkich uzytkowników forum. Mam prośbę: chodzi o wypowiedź fachowca w doborze maszyny. Nie jestem amatorem i szyję skóry lub ciężkie materiały. Chciałbym kupic maszynę do szycia ciężkiego z prawdziwego zdarzenia. Zastanawiam się nad wyborem spośród trzech firm: PFAFF, ADLER oraz JUKI (która z tych trzech wymienionych firm ma najlepszą opinię i dlaczego). Mam na ten cel przeznaczone ok 16tyś brutto. Może ktoś z Was pomoże mi wybrać najlepszy model!! czekam na odpowiedzi. Mam nadzieję, że wypowie się ekspert w dziedzinie- Agamon.

Z mojego doświadczenia wybralbym pomiędzy Durkopp-Adler a Brotherem.

Firma Adler polączyła się z firma Durkopp - ale to już lata cale temu.

Nie wiem czy jeszcze Brother ma w swojej ofercie maszyny do szycia skór.

Najlepiej zadzwonić do D-A do Wrocławia i do Brothera do Łodzi.( textipol)

Tam otrzymasz porfesjonalną pomoc.

pozdrawiam

agamon

Hmm, dziekuję Agamon za odpowiedź. Ale telefon do D-A nic nie pomoże, ponieważ oni sprzedają adlery i siłą rzeczy będą je polecać... :( Brother odpada, jakoś nie udało mi się na targach w Poznianiu zobaczyć maszyny do szycią ciężkiego tej firmy. Może mogłbyś się wypowiedzieć lub porównać te trzy marki- co, jak i dlaczego?? Jaki transport będzie najlepszy do szycia ciężkiego (potrójny czy kółkowy). Zaznaczam, że szyję artykuły mocno skomplikowane i jednocześnie precyzyjne.

Pfaffa masz w Łodzi na ul.Lodowej 80- tylko sie nie pomyl i nie traf do Urzędu Skarbowego lub na cmentarz. :lol:

Juki jest na ul.Wólczańskiej na przeciw Brothera

Maszyny porównywalne. Różnica w szczególach i zaufaniu do firmy przez klienta.

Dokładnie wskazać modelu nie umiem, ponieważ nie znam aktualnych ofert na maszyny przemysłowe do szycia skór.

ŁUCZNIK 2024

nad ta maszyna sie zastanawiam - mam brak doswiadczenia w szyciu

Moje wymagania to - do uzytku domowego - poprawki, moze uszycie zaslon (lekki material), uszycie poscieli itd

chcialabm aby to byla dobra maszyna - wiem , ze nie mozna za duzo wymagac za cene do 500 zl. Dobrze byloby aby miala obudowei podzespoly metalowe.Bardzo wazny jest rowniez dla mnie serwis i mozliwosc uzyskania czesci zapasowych.

Z tego co wiem, zo ta maszyna ma obudowe i czesci metalowe, oraz sztywne pudelko i opcje nawlekania nici. Jesli jestem w bledzie to prosze mnie poprawic.

A moze zaproponuje mi Pan cos innego?