stukpuk 06.02.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Szyję wszystko- od marynarki do spodni spodnic i poscieli, nie podoba mi sie haft maszynowy więc to mnie nie rajcuje, chce szyć i cieniutki szyfonik, organzę i inne delikatne- firanki, ale tez musze wszyć czasami zamek do grubszych spodni, dzinsów. zdarza się ,że muszę uszyć z elastycznych materiałów a to juz sztuka.Łucznik 30-letni nie zdaje tu egzaminu. Co za słownicwo i terminologia, dla mnie to czeski film. Chyle czoła szanownym forumowiczkom Ja wiem tylko, że przewleka się nitkę przez oczko w igle, naciska pedał, jakieś kółko ręką przekrecić, opuścić stopkę i "sie szyje" Ale nie jestem sam (żonka też nie szyje, nienawidzi wręcz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 06.02.2007 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 No tak szycie to fajna umiejetność, moja tesciowa to jest chora jak ma przyszyć guzik. Za kazdym razem lata do krawcowej. Ma dokładnie 4 lewe, dla mnie jest to niepojete. pierwszy raz w zyciu szyłam kiedys tetrowe pieluszki w ilosci 40 sztuk dla siostry- uczyłam sie linii prostej i tak sie zaczęło.Było to dokladnie 18lat temu. cholerka jak ten czas leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 06.02.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 No tak szycie to fajna umiejetność, moja tesciowa to jest chora jak ma przyszyć guzik. Za kazdym razem lata do krawcowej. Ma dokładnie 4 lewe, dla mnie jest to niepojete. pierwszy raz w zyciu szyłam kiedys tetrowe pieluszki w ilosci 40 sztuk dla siostry- uczyłam sie linii prostej i tak sie zaczęło.Było to dokladnie 18lat temu. cholerka jak ten czas leci. Mam nadzieję, że moja "małżowa" ma chociaż nogi prawe, bo do szycia dwie rączki lewe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 06.02.2007 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.02.2007 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Kupiłem "Łucznika" jak starsza córka miała 3 lata. Szyć miął żona, bo ja techniczny, ale nie "krawcowaty". Żona siadła do maszyny, a córka w ryk! Taka straszna warcząca maszyna to tylko tata może... Siadłem, spróbowałem i ... uszyłem żonie spódnicę. Tylko wszystko musiało być sfastrygowane + instrukcja gdzie mam szyć. Czasami nawet potrafię sam sobie jeansy skrócić. Zwykle jedna nogawka jest po moim skracaniu "bardziej" długa lub krótka. Zależy, z której strony się patrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 07.02.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 aniu:igla podwójna służy do szycia imitacji ściegu podwójnego( od góry masz podwójna stębnówkę , a od spodu zygzak), niektórzy łudzą się ze mają dwuigłówkę do podkładania-ale tak nie jest bo nie jest to ścieg elastyczny.Są różne rozstawy igieł ( standart 2,5mm.) Można tez na igle podwójnej takż pięknie wyszywać sciegi ozdobne dwoma kolorami nic. Jezeli po założeniu igly podwójnej(do konca w uchwycie) maszyna nie wiąze sciegu to przyczyna lezy w złym ustawieniu maszyny i nalezy oddać maszyne do serwisu. Kazda maszyna powinna szyc ściegami które ma i szyc wszystkie tkaniny.pozdrawiam agamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 07.02.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 acca5:jesli potrzebujesz maszyny do szycia wszystkich typów tkanin , nie chcesz miec problemów z marszczeniem, ściąganiem tkanin to najlepszym modelem dla ciebie bedzie maszyna Pfaff 1538lub Pfaff 2040.( różnic jest w tym czy potrzebujesz jeden czy kilka typów dziurek)Jednak do obrzucania i szycia dzianin lub tkanin elastycznych bedziesz potrzebowała dodatkowo coverlocka ( lub covera i overlocka) sprawdzonym jest coverlock Pfaff 4852. (lub cover Janome 1000 i overlock Janome 204 D)Poprostu jedną maszyna nie zrobisz wszystkiego. W/w maszyny to sprawdzone modele.pozdrawiamagamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 07.02.2007 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 No dzięki to teraz poszukam takowej maszynki i sobie zakupię, Tyle mam planów co do szycia ,że hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 07.02.2007 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 No niestety nie moge znależć w internecie tych maszyn, może ktoś pomorze. mam tylko nadzieję,że cena nie jest zabójcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 07.02.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Kupiłem "Łucznika" jak starsza córka miała 3 lata. Szyć miął żona, bo ja techniczny, ale nie "krawcowaty". Żona siadła do maszyny, a córka w ryk! Taka straszna warcząca maszyna to tylko tata może... Siadłem, spróbowałem i ... uszyłem żonie spódnicę. Tylko wszystko musiało być sfastrygowane + instrukcja gdzie mam szyć. Czasami nawet potrafię sam sobie jeansy skrócić. Zwykle jedna nogawka jest po moim skracaniu "bardziej" długa lub krótka. Zależy, z której strony się patrzy. Tomek - super gość z ciebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 07.02.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 acca5 :Pfaff 1538 kosztuje 2000zł , a coverlock Pfaff 4852 -3000zł.Spytaj u siebie w miescie w salonie maszyn do szycia. Jakbys miała problemy to ci pomogę. Strona internetowa - http://www.pfaff.depozdrawiam agamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 07.02.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Tomek , jestes jednym z wielu mężczyzn którzy szyją, ale nielicznym który sie do tego publicznie przyznają( wielu przychodzi do mnie do salonu i gdy nie ma klientów to na osobności się do tego przyznają). Jestes facet z klasą . czy twoja żona jest swiadoma jaki skarb posiada?A apropo długości nogawek- długość nogawki mierzy się od pasa i wtedy obydwie bedą jednakowej długości.pozdrowienia agamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 07.02.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Tomku a ja skracając spodnie po prostu obcinam od dołu tyle samo. Zakładam, że są równe. A jak wyjdzie nierówno, znaczy ten fason tak miał od początku.Strasznie drogie te porządne maszyny. Ja myślałam, że za 700 PLN to już kupię w miarę porządną. Lubię szyć, ale ostatnio robię to coraz rzadziej, bo kręgosłup mi nawala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 07.02.2007 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Fajny ten Pfaff, szukam takiej koło siebie. Agamon jak nie znajdę to się odezwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.02.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 dzięki za uznanie czy twoja żona jest swiadoma jaki skarb posiada? Przekażę. Nikt nie jest prorokiem we .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 07.02.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Pfaff kiedy był produkowany w Keiserlautern w Niemczech był bardziej droższy( 1538 kosztowal 2649zł ) ale od kiedy została przeniesiona produkcja do Czech jest tańszy. Dotyczy to maszyn . Overlocki sa produkowane nadal w Japonii.I są najlepsze ze wszystkich .Kiedys na spotkaniu , kiedy zarzucilismy że Pfaff jest za drogi na Polskę to dyrektor Pfaffa powiedział " Paff ist nicht zu teuer , Pfaff ist preisswert"I to prawda.kupując maszynę Pfaffa 1538 macie maszynę z górnym transporterm ( tzw. ITD system), który to jest patentem Paffa i w żadnej innej maszynie go nie ma. Maszyna 2026 jest rozwinięciem 1538 -jest elektroniczna i ma 2 rodzaje dziurek ( bieliżnianą i odzieżową) robionych automatycznie z pełma regulacją parametrów( długość , szerokośc i gęstość) maszyna 2046 na 4 rodzaje dziurek oraz 2 rodzaje alfabetów.Pewna klientka któram zakład usługowy kupiła tanią maszynę ( przy zakupie ostrzegalem ją ze to nie jest maszyna na jeje potrzeby) , po roku zajeżdziła ją i jak spróbowała 1538 to w sumie do swojej pracowni kupiła 3 szt.Kto spróbuje szyć na Pfaffie to nie siądzie już na inna maszyne. A apropo tanich maszyn do 700 zł ,na skromne potrzeby domowe to polecam Janome 2041 w cenie 777zł. a jak za drogo to Łucznia 2018 lub 2024 ( sa to stare modele Janome produkowane w Chinach ), jakośc tych maszyn jest dobra i sa godne polecenia - tylko jedna uwaga proście sprzedawce o sprawdzeniei naszycie maszyny. Cena Łuczników to 549-599zł . Czasem są promocje W obecnej chwili w Burdzie jest promocja na Łucznika , jest tańszy o 50zł.Pozdrawiamagamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapselek 07.02.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 @ agamon A czy Singer nie jest najlepszą maszyną? bardzo je chwalą... szukam dla swojej mamy, która posługuje się staaarym Łucznikiem mającym swoje humory :/ dlatego pomyślałam o Singerze, wstępnie odpowiadałby mi model 1116 lub 7462 [spełnia wymagania ponizej] ... ale może jest coś lepszego? - nie chcę żadnej elektroniki, LCD ani komputerowego wybierania wzorów, bo mami nie cierpi niczego ustawiać i lepiej byłoby wyszukać coś manualnego - autonawlekacz nici - ścieg overlockowy musowo i hm, jakieś podstawowe ściegi do szycia [bez haftów i ozdobnych] ale koniecznie ściegi do obrębiania/obrzucania brzegów, nogawek, końcówek bluzek itp - obszywanie dziurek do guzików, wszywanie zamków, - wolne ramię do rękawów i nogawek - materiały prawie wszystkie, od ceniutkich przez elastiki do grubych, chociaż gł. bawełna i jeans, ale dobrze zeby mogła podszyc np skróconego T-shirta albo bluzeczkę z domieszką lycry albo grubą frotę - na potrzeby domowe, więc głównie przeróbkowo-poprawkowe wymagania są dość skomplikowane - czy jest coś co by je spełniło za w miarę rozsądną cenę? a, wolę rzecz droższą a lepszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert11 08.02.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Witam wszystkichMoja żonka zakupiła sobie ostatnio maszynkę Husqvarna z serii Huskystar model, o ile nic nie pokręciłem, E20. Jak na razie uszyła pościel i próbowała wszystkie ściegi na różnych materiałach i jest zadowolona. Maszynę oglądała też teściowa, która przez kilka ładnych lat szyła zawodowo i wg. niej również maszynka jest o.k.Kosztowała coś około 600zł.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 08.02.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Największym producentem maszyn do szycia jest japońska firma Janome i Broher ( mają po ok. 30 % rynku każda)Każda wspólczesna maszyna ma :-ścieg 1 lub kilka pseudooverlockowe- obszywanie dziurki( 4 stopniowe lub automatyczne)-proste wybieranie wzoru ściegu- autonawlekacz nici jest tylko w niektórych modelach i automatyczne pobieranie dolnej nitki( nie musisz kręcić ręcznie kołem aby pobrac dolną nitke z bebenka)-- wszywanie zamków, - wolne ramię do rękawów i nogawek - wspólczene maszyny szyja wszytkie typy tkanin( uwaga do szycia tkanin elastycznych jest potrzebny scieg łańcuszkowy- maszyna do szycia ma ścieg płaski, więc potrzebujesz dodatkowo coverajak potrzebujesz na potrzeby domowe, więc głównie przeróbkowo-poprawkowe to kup maszyne janome 423 i covera janome 1000 pozdrawiamagamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapselek 08.02.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 o dzięki, przynajmniej wiem czego konkretnie szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts