mnowicka 19.11.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Hejka, jestem tutaj nowa więc prosiłabym o pomoc w udzieleniu mi jakiś bliższych informacji na temat maszyny JanomeDC3050, Do czego ma służyć: podkładanie spodni jeans, domowe przeróbki, do wszywania taśmy w zasłonach i w firankach (nie wiem jak to poprawnie ująć), a przede wszystkim do zabawy z tkaninami czy modą. Z tego co czytałam to ta maszyna ma 50 programów, tak na prawdę nie wiem czy one będą mi potrzebne, ale to będzie moja pierwsza maszyna. Aha, nie chcę ogłuchnąć, więc mam nadzieję, że będzie cichsza niż ten rupieć który mam w domu (tata na nim szył czasami). Tak wiec kupuję maszynę do domu, a szycie traktuję raczej jako hobby. Z góry dziękuję za podpowiedź Jun-chan z teg co widze na stronie dystrybutora to chyba nie ma tego juz w sprzedazy a patrzyłaś na brothera nv50? cena by była ta sama i a funkcji za to więcej:) Specyfikacja techniczna Janome: - 50 programów szycia - 3 rodzaje automatycznych dziurek - płynna regulacja długości ściegu - płynna regulacja szerokości ściegu - płynna elektroniczna regulacja prędkości szycia za pomocą suwaka - zintegrowany automatyczny nawlekacz igły - czytelny wyświetlacz LCD o dużym kontraście - automatyczne pozycjonowanie igły w pozycji górnej bądź dolnej - odcinacz nici - chwytacz rotacyjny - wolne ramię - szycie wstecz - walizkowa obudowa - możliwość opuszczenia ząbków transportera - płynna regulacja docisku stopki Specyfikacja brothera nv50: * 135 ściegów * automatyczna dziurka ( 10 rodzajów ) * fonty do wyszywania napisów * automatyczna regulacja docisku stopki * luksusowy nawlekacz igły * regulacja długości i szerokości ściegu *zapamiętywanie pozycji igły * płynna regulacja prędkości szycia * szycie do tyłu * funkcja ryglówki * możliwość szycia dwoma kolorami * zapamiętywanie ściegów * podgląd ściegów * wolne ramię * stopka na zawiasie * 7. punktowe ząbki * chwytacz rotacyjny * oświetlenie diodowe * przycisk szycie Stop/Start * pozycjonowanie igły * możliwość szycia bez pedału * opuszczane ząbki * podświetlany ekran LCD * ręczne podnoszenie stopki * walizka z tworzywa ABS * 2 lata gwarancji pozdr Nie zagladam tutaj często, ale może podpowiem Pani Jua-Chan jeśli jeszcze nie kupiła maszyny. Widzę, że te dwa modele Janome DC3050 i Brother Nv-50 kosztują 2 tys. brutto (znalazłam w internecie te ceny). Ja za taką kwotę kupiłam maszynę BERNINA E92c. Poniżej wkleiłam jej możliwości: • 150 programów szycia • przycisk START/STOP • suwak regulacja prędkości szycia • wyświetlacz LCD • pamięć (30 ściegów) • 10 automatycznych dziurek na wymiar guzika • regulacja gęstości obrzucania krawędzi dziurki • regulacja balansu gęstości krawędzi dziurki • alfabet • płynna regulacja długości i szerokości ściegów • chwytacz rotacyjny • funkcja TOP, ustawienie igły góra/dół • automat do nawlekania igły • wolne ramię • wyłączane ząbki transportu • balans pracy ząbków transportu • regulacja pozycji igły • łatwy wybór ściegów • uproszczony system nawijania nici na szpulkę • zatrzaskowy system mocowania stopek • oświetlenie typu LED • przycisk szycia wstecz • możliwość szycia igłą podwójną • zewnętrzny obcinacz nitek • obcinacz dolnej nitki • przewodnik szycia • 2 lata gwarancji Przy Berninie Janome wygląda blado. brother ma również mniejsze możliwości. A zresztą poczytajcie sami na stronie http://www.bernina.pl/?action=10&prod=043 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bianca 19.11.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 No tak, bo tutaj wymienili takie szczegóły które tamte maszyny też maja tylko nie są wymieniane w opisie np: zewnętrzny obcinacz nitek , przycisk szycia wstecz , wyłączane ząbki , możliwość szycia podwójną igłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izzolda 20.11.2008 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Elna 845 wrociła z serwisu...i niestey nadal zrywa niebieska nitka i przepuszcza nawet 5 uderzeń! Niestey wysiadły mi baterie w aparacie ale jutro zamieszcze zdjecie zeby nie było,ze zmyślam... Na poczatku juz myslałam ze bedzie ok kiedy poprostu próbowalam ścieg na pojedynczym materiale ale kiedy zaczełam szyć na dobre niestey ... Przy maszynie zalaczony był scieg zrobiony w serwisie miał około 40-50 cm i co z tego mi tez przez 55 cm szyła w miare ale na 60 cm dupa blada! Ja juz nie wiem co mam robic z tym badziewiem zeby to kosztowało 1500 zl to bym na śmieci wyrzuciła ale 3000 troche zal...wiec chyba zostanie jako mebel, bo ja juz nawet nie mam ochoty do niej więcej siadać A i oczywiscie nie wpisano mi żadnej adnotacji o tym ze maszyna była w serwisie i ze byla naprawiana-bardzo sprytne... http://ifotos.pl/uploaded/11837.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chwytacz 20.11.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Hejka, jestem tutaj nowa więc prosiłabym o pomoc w udzieleniu mi jakiś bliższych informacji na temat maszyny JanomeDC3050, Do czego ma służyć: podkładanie spodni jeans, domowe przeróbki, do wszywania taśmy w zasłonach i w firankach (nie wiem jak to poprawnie ująć), a przede wszystkim do zabawy z tkaninami czy modą. Z tego co czytałam to ta maszyna ma 50 programów, tak na prawdę nie wiem czy one będą mi potrzebne, ale to będzie moja pierwsza maszyna. Aha, nie chcę ogłuchnąć, więc mam nadzieję, że będzie cichsza niż ten rupieć który mam w domu (tata na nim szył czasami). Tak wiec kupuję maszynę do domu, a szycie traktuję raczej jako hobby. Z góry dziękuję za podpowiedź Jun-chan z teg co widze na stronie dystrybutora to chyba nie ma tego juz w sprzedazy a patrzyłaś na brothera nv50? cena by była ta sama i a funkcji za to więcej:) Specyfikacja techniczna Janome: - 50 programów szycia - 3 rodzaje automatycznych dziurek - płynna regulacja długości ściegu - płynna regulacja szerokości ściegu - płynna elektroniczna regulacja prędkości szycia za pomocą suwaka - zintegrowany automatyczny nawlekacz igły - czytelny wyświetlacz LCD o dużym kontraście - automatyczne pozycjonowanie igły w pozycji górnej bądź dolnej - odcinacz nici - chwytacz rotacyjny - wolne ramię - szycie wstecz - walizkowa obudowa - możliwość opuszczenia ząbków transportera - płynna regulacja docisku stopki Specyfikacja brothera nv50: * 135 ściegów * automatyczna dziurka ( 10 rodzajów ) * fonty do wyszywania napisów * automatyczna regulacja docisku stopki * luksusowy nawlekacz igły * regulacja długości i szerokości ściegu *zapamiętywanie pozycji igły * płynna regulacja prędkości szycia * szycie do tyłu * funkcja ryglówki * możliwość szycia dwoma kolorami * zapamiętywanie ściegów * podgląd ściegów * wolne ramię * stopka na zawiasie * 7. punktowe ząbki * chwytacz rotacyjny * oświetlenie diodowe * przycisk szycie Stop/Start * pozycjonowanie igły * możliwość szycia bez pedału * opuszczane ząbki * podświetlany ekran LCD * ręczne podnoszenie stopki * walizka z tworzywa ABS * 2 lata gwarancji pozdr Nie zagladam tutaj często, ale może podpowiem Pani Jua-Chan jeśli jeszcze nie kupiła maszyny. Widzę, że te dwa modele Janome DC3050 i Brother Nv-50 kosztują 2 tys. brutto (znalazłam w internecie te ceny). Ja za taką kwotę kupiłam maszynę BERNINA E92c. Poniżej wkleiłam jej możliwości: • 150 programów szycia • przycisk START/STOP • suwak regulacja prędkości szycia • wyświetlacz LCD • pamięć (30 ściegów) • 10 automatycznych dziurek na wymiar guzika • regulacja gęstości obrzucania krawędzi dziurki • regulacja balansu gęstości krawędzi dziurki • alfabet • płynna regulacja długości i szerokości ściegów • chwytacz rotacyjny • funkcja TOP, ustawienie igły góra/dół • automat do nawlekania igły • wolne ramię • wyłączane ząbki transportu • balans pracy ząbków transportu • regulacja pozycji igły • łatwy wybór ściegów • uproszczony system nawijania nici na szpulkę • zatrzaskowy system mocowania stopek • oświetlenie typu LED • przycisk szycia wstecz • możliwość szycia igłą podwójną • zewnętrzny obcinacz nitek • obcinacz dolnej nitki • przewodnik szycia • 2 lata gwarancji Przy Berninie Janome wygląda blado. brother ma również mniejsze możliwości. A zresztą poczytajcie sami na stronie http://www.bernina.pl/?action=10&prod=043 Pozdrawiam szału nie ma.... bernina, baranina... to chyba to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sprzedawca sniegu 20.11.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 bernina?to tylko cały czas reklama!!!uwaga!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 21.11.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Bernina 92 ma odpowiedniki w Husqvarnie Emeralda 183 i w Brotherze NV50.W/w maszyny pochodzą fabryk z Tajwanu.( choć Bernina jest szwajcarska , Husqvarna szwedzka a Brother japoński). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 21.11.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 "Elna 845 wrociła z serwisu...i niestey nadal zrywa niebieska nitka i przepuszcza "Należy powtórnie zgłosić do serwisu Elny w Krakowie źle wykonaną uslugę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glusiowa 21.11.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Znalazlam na allegro maszyne Privileg za ok.250 zl...Co to za maszyna? Oczywiście jest ona uzywana..Musze kupic jakąs jak naitaniej,ale oczywiście w miarę dobrą.Podobno stare Łuczniki tez nie są złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 21.11.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Privileg nazwa handlowa maszyn z niemiec, sprzedawanych w sieci Aldi.Łucznik tez był sprzedawny swego czasu w niemczech pod w/w nazwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glusiowa 22.11.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 AGAMNON! DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDŻ. A CO MYSLISZ O TAKIEJ MASZYNIE? http://www.allegro.pl/item483901823_maszyna_do_szycia_victoria.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glusiowa 22.11.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 PRZEPRASZAM PRZEKRĘCIŁAM TWOJ NICK!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudsucker 23.11.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Drogi Agamon - wiem ze pewnie taki postow bylo tysiace natomiast nie moglem znalezc odpowiedzi w interesujacym mnie przedziale kwot. Szukam maszyny za okolo 1500 zl to znaczy tyle bede mial dla mojej narzeczonej - zalezy nam nam solidnosci czyli ze uszyje i firanke i jeans bardziej niz na 150 sciegach . Ewentualnie jakis overlockowy scieg. Fajnie by bylo moc obszywac rekawy, wszywac zamek i szyc kilka materialow razem. Nie wiem czy to jest mozliwe w tej cenie. - prosze doradz co kupic zeby sluzylo na dlugo do szycia domowego. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc. Wawrzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 23.11.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 hudsuker - przepraszam za zwłokę . odpisałem na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwkaszycie 24.11.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Jestem nowa na forum a ponieważ osobiście posiadam maszynę Berninę 92c więc mogę coś na jej temat powiedzieć. Bardzo fajnie szyje się grubsze materiały i rozciągliwe. Maszyna ta posiada bardzo fajną funkcję jak w owerloku, że jak szyje elastyczny materiał typu dzianinka to ścieg pracuje razem z materiałem, oczywiście nie tak samo jak na owerloku ale przy zastosowaniu podwójnej igły ścieg jest w miarę elastyczny i nie "szczela" przy ubieraniu. Przy szyciu grubszych materiałów tj.dżins stosuje igłę do dżinsu i bez problemu przeszyje nawet zgrubienie na szwach o czym mogłam pomarzyć na starym Łuczniku. Uwielbiam szyć patchworki i różne ozdoby do domu, ostatnio szyłam poszewki na podusie dla znajomych i haftowałam imiona naprawde super zabawa polecam jak ktoś takie rzeczy lubi robić, no i przedewszystkim dziurka automatczna i to różne rodzaje naprawdę super sprawa. Mogłabym tak jeszce długo pisać o mojej maszynie bo naprawdę jest super i dużo można na niej zrobić ale nie będę się rozpisywać jeżeli ktoś miałby jakieś pytania to nie ma sprawy odpowiem a jak nie będę wiedziała to sprubuję to na niej wykonać i dam znać czy się udało służę chętnie pomocą. Dodam jeszcze, że jak zepsuł mi się mój stary Łucznik to nosiłam się z zamiarem kupna tańszej maszyny bo nie jestem krawcową z zawodu i wydawało mi się bez sensu kupowanie takiej drogiej ale teraz nie żałuje bo naprawde szyje się super i jestem wdzięczna ekspedientce sklepu w którym kupowałam, że pozwoliła mi poszyć na różnych maszynach bo wtedy dopiero czuje się różnicę miedzy różnymi maszynami i można dobrać maszynę do swoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 24.11.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Aż sie chce powiedzieć : Tak powinno być w kazdym sklepie z maszynami do szycia.Gratuluję wyboru i życzę dużo zadowolenia z szycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annemarie 24.11.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Witam, planuję zakup maszyny do szycia. Niestety oferta firm produkujących ten sprzęt jest bardzo szeroka i nie bardzo wiem, na co się zdecydować.Ma to być maszyna mocna, chociaż będzie to sprzęt raczej na użytek domowy, nie mniej jednak do dość intensywnego wykorzystania. Czy lepsza będzie w tym wypadku mechaniczna? - trochę sceptycznie podchodzę do elektroniki... Na wyposażeniu mają być m.in.: chwytacz rotacyjny, górny transport i metalowe podzespoły. Słyszałam też, że niektóre maszyny dają mozliwość szycia bez "użycia nóg" - może jakieś bliższe informacje?Na zakup maszyny planuję przeznaczyć od ok. 1000,- do 1500,- zł.Bardzo zależy mi na opinii Agamona w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 24.11.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Z górnym transporterem , chwytaczem rotacyjnym i w tej cenie to pozostaje Newlife 1111 w cenie 1399zł. Jest to maszyna Pfaff produkcji tureckiej tylko bez napisu pfaff. Stary, dobry ,sprawdzony , kanciasty model pfaffa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek_k. 25.11.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Chciałbym zapytać o opinię dotyczącą maszyny Janome JR-1012.widze,ze tutaj szybko i najlepiej można uzyskac opinie o maszynach. Ta maszyna ma służyc mojej małżonce w domu. Nie do jakiegoś częstego szycia,ale spodnie żeby skrócić, firany uszyc,itd. Taka do domu prosta. I mam również pytanie dotyczące serwis Janome. Jak dzwonie do producenta do Poznania gdzie zreszta chce kupic ta maszyne bo jest najtaniej to podaje mi serwis w moim miescie,a jak dzwonie do tego serwisu to mogę tam naprawiać tylko maszyny kupione w tym serwisie.Przecież jak jest serwis ogólnopolski to nie ma roznicy gdzie kupilem?Gdy kupilem odkurzacz w internecie to serwisowałem go na gwarancji dwie ulice dalej odemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowicka 25.11.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 No tak, bo tutaj wymienili takie szczegóły które tamte maszyny też maja tylko nie są wymieniane w opisie np: zewnętrzny obcinacz nitek , przycisk szycia wstecz , wyłączane ząbki , możliwość szycia podwójną igłą Droga Bianco, ten opis po prostu przekleiłam ze strony bernina. Ale jeśli chodzi o ilośc ściegów i dziurek to musisz przyznać, że ten model Janome ma ich mniej od bernette 92 a Brother ma mniej ściegów. A cena jest taka sama. Pozdrawiam cie serdecznie PS. A "Chwytacz" z tym wpisem o baraninie... nie wiem jaką ona ma maszynę, ale może zazdrości? Również ją pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annemarie 25.11.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Dziękuję Agamonie za informacje - myślę teraz bardzo intensywnie nad wyborem spośród maszyn, które mi poleciłeś. Muszę przyznać, że Newlife 1111 wygląda całkiem imponująco, a zwłaszcza jej sylwetka. Wizualnie Brother i Janome mimo całej swej metalowej zawartości, prezentują się, mam wrażenie, bardziej delikatnie... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts