Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

do jarek_k:

nie prowadzę serwisu gwarancyjnego firmy Janome, ponieważ nie mam podpisanej umowy serwisowej z importerem. Natomiast serwisuję na gwarancji maszyny Janome zakupione tylko w naszym Centrum Maszyn do Szycia , ponieważ odpowiadam przed klientem za towar jako sprzedawca. I jest to ukłon w stronę moich klientów. Klient, który kuoił u nas maszynę do szycie ma szkolenie gratis i moze się zwócić o bepłatne porady przez cały okres gwarancji.

Z tego co sie orientuję to importer nie ma z nikim podpisanej umowy serwisowej w naszym regionie. Mówienie czegoś innego klientom jest wprowadzaniem ich w błąd.

Myślę,że fora są czytane przez przedstawicieli importerów maszyn do szycia i w tej kwesti ktoś się wypowie z Janome.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 935
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziekuje Agamonie za odpowiedz.W sumie już nie wiem co sadzic o tym Janome. Pomimo, ze mogę kupic taniej ta maszyne to nie wiem czy się zdecyduje. Pozatym czytam na forach co ludzie wypisują o problemach Janome z serwisem,importerami w Polsce. Co bys polecil z tej gupry maszyn - JR-1012,to jest w tej cenie. Jakis Lucznik, a co sadzisz o Husqvarnie albo Elnie? Ten Janome troche mniej jak 500 zł wychodzi, moge dac do 600-700 ale zeby byla dobra.Z góry dziekuje za informacje.

Agamonie. Zwracam się do Ciebie jako do osoby najbardziej zorientowanej w dziedzinie maszyn do szycia i owerloków w całym internecie:) Wiem, że możesz być znudzony kolejnymi pytaniami, itd. Ale czy mógłbyś mi podpowiedzieć w sprawie zakupu owerloka - przymierzam się do zakupu modelu 700 bernina - juki. Czy miałeś z nim do czynienia? Wystarczy jedno zdanie - kupować czy nie:) Z góry dziękuję!

No tak, bo tutaj wymienili takie szczegóły które tamte maszyny też maja tylko nie są wymieniane w opisie np: zewnętrzny obcinacz nitek :lol: , przycisk szycia wstecz :lol: , wyłączane ząbki :lol: , możliwość szycia podwójną igłą :lol:

Droga Bianco,

ten opis po prostu przekleiłam ze strony bernina. Ale jeśli chodzi o ilośc ściegów i dziurek to musisz przyznać, że ten model Janome ma ich mniej od bernette 92 a Brother ma mniej ściegów. A cena jest taka sama. Pozdrawiam cie serdecznie

Dla mnie tylko wydaje sie trochę śmieszne jak w opisie ktoś wymienia np. przycisk szycia wstecz...przecież to ma każda maszyna i mieć musi... a importerzy próbują sztucznie wydłużać listę opisową maszyn żeby zaimponować nabywcom ... tak to dla mnie wygląda.

:lol: 8) :wink:

Dziekuje Agamonie za odpowiedz.W sumie już nie wiem co sadzic o tym Janome. Pomimo, ze mogę kupic taniej ta maszyne to nie wiem czy się zdecyduje. Pozatym czytam na forach co ludzie wypisują o problemach Janome z serwisem,importerami w Polsce. Co bys polecil z tej gupry maszyn - JR-1012,to jest w tej cenie. Jakis Lucznik, a co sadzisz o Husqvarnie albo Elnie? Ten Janome troche mniej jak 500 zł wychodzi, moge dac do 600-700 ale zeby byla dobra.Z góry dziekuje za informacje.

Witam,

Nazywam sie Maciek Waligórski. Zwykle nie pisze na forach, zeby nie zostac posądzony o subiektywizm. Od 10 lat sprzedaje bowiem maszyny do szycia, moge wiec kierowac sie "tym, co chce zareklamowac" , a nie prawdą.

Ale w Pańskim poście zostałem wywołany do tablicy, kultura nakazuje mi odpowiedzieć.

Pyta Pan o maszyny JANOME. Cieszę się. Od paru lat jestem dumny, że mogę oferować swoim klientom właśnie tą markę maszyn.

Bardzo mnie zaciekawił ten fragment Pana wypowiedzi "Pozatym czytam na forach co ludzie wypisują o problemach Janome z serwisem,importerami w Polsce" - Proszę podać konkretne fora i posty - moim obowiązkiem jest wyjaśnić użytkownikom wszystkie niejasności. Nie przypominam sobie, żebyśmy mieli jakiekolwiek problemy z serwisem, prawdopodobnie ktoś wprowadził Pana w błąd. Bedę wdzięczny, myślę, że inni użytkownicy również.

Z poważaniem.

do jarek_k:

nie prowadzę serwisu gwarancyjnego firmy Janome, ponieważ nie mam podpisanej umowy serwisowej z importerem. Natomiast serwisuję na gwarancji maszyny Janome zakupione tylko w naszym Centrum Maszyn do Szycia , ponieważ odpowiadam przed klientem za towar jako sprzedawca. I jest to ukłon w stronę moich klientów. Klient, który kuoił u nas maszynę do szycie ma szkolenie gratis i moze się zwócić o bepłatne porady przez cały okres gwarancji.

Z tego co sie orientuję to importer nie ma z nikim podpisanej umowy serwisowej w naszym regionie. Mówienie czegoś innego klientom jest wprowadzaniem ich w błąd.

Myślę,że fora są czytane przez przedstawicieli importerów maszyn do szycia i w tej kwesti ktoś się wypowie z Janome.

Pozdrawiam

Witam serdecznie,

Reprezentuje serwis maszyn JANOME. Agamon wywołał mnie do odpowiedzi, co zresztą czynie - Potwierdzam, że maszyny JANOME zakupione w Centrum Maszyn do Szycia w Lublinie serwisuje tenże sklep. Poza tym maszyny JANOME objęte są systemem serwisowym "door to door" - oznacza to, że importer jako gwarant przyjmie każdą maszynę JANOME zakupioną w Polsce do naprawy gwarancyjnej - i to na swój koszt - prowadzimy serwis centralny (w Poznaniu). Agamon, a właściwie sklep, który prowadzi w Lublinie oferuje m.in. maszyny JANOME, za co mu serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Witam

Dopiero dołączyłam do forum - musze powiedziec ze sa tu najciekawsze informacje jakie znalazlam w intenecie. Nie mniej, mam teraz chyba jeszcze wiekszy mętlik w głowie niż wcześniej. Mam gorącą prośbę do Agamona, proszę bardzo o podpowiedz - oczywiscie co do kupna maszyny. Interesuje mnie taka do domowego uzytku. Najlepiej jakbys mi podal przyklady w 3 przedzialach cenowych - 1000, 1500 i 2000 zł i czym one sie miedzy soba zasadniczo roznia (tzn zebym sie mogla zaorientowac za co doplacam kolejne 500 zl). Oczywiscie musi byc mocna. Choc na razie jestem laikiem w tej dziedzinie - chcialabym sie rozwinac w szyciu, dlatego moge doplacic - tak zeby mi zaraz czegos w maszynie nie brakowalo. Z pewnoscia bede szyla od cieniutkich do grubych materialow. Dobrze zeby miala walizke, stopke do krytych sciegow, byla cicha no i dawala tez mozliwosci rozwoju.

Jezeli chodzi np o przedzial 2tys - to widze tu 3 polecane typy:

- brother nv50

- Janome DC3050

- BERNINA E92c

Ale kompletnie nie wiem co kazda z nich oferuje lepszego niz pozostale - dodam ze nie zalezy mi az tak bardzo na tym czy maszyna ma 80 czy 150 rodzajow sciegow - bo to pewnie i tak jest nie do wykorzystania. Zależy mi na prezycji, zeby nie przepuszczala - mozliwie jak najmniej strzepila przy obszywaniu zyg-zakiem. No i dobrze zeby sobie jakos radzila przy elastycznych materialach.

Pisales wczesniej ze Brother BM 2600 ma regulowana szerokość dziurki

Jamone 525 S nie - co to znaczy i czy to duza niedogodnosc? Czy wszystkie Brothery to maja - a Jamony nie?

Poza tym - czym sie rozni program od sciegu?

pozdrawiam i bede wdzieczna za jakiekolwiek podpowiedzi :D

Witam ponownie.

Troche poszperałam po internecie i mam juz nieco bardziej sprecyzowane pole co do poszukiwan swojej maszyny. Zainteresowalam sie 2 modelami Janome:

DC 4100

6260 QC

Mam co do nich pytania: nie wiem czym one sie zasadniczi róznia - tzn z opisu widze ze dc4100 ma 94 ściegi - a 6260 ma 60 programow. Nie ma zadnych zestawien ani instukcji do tych maszyn w internecie - z ktorych najwiecej mozna sie dowiedziec - w zwiazku z tym nie mogac ich samemu przetestowac - nie wiem ktora moze byc lepsza pod wzgledem np: ergonomii, technicznym, wyposazenia czy funkcjonalnosci albo ilosci zastosowan?

Poza tym czy mozecie napisac czy to sa wg Was najlepsze wybory w okolicach 1500 zł??? Moze konkurencja ma jednak cos ciekawszego??

Bardzo prosze o tym co myslicie (szczegolnie zalezy mi na Agamonie - ale jezeli ktos inny ma cos ciekawego do powiedzenia to rowniez prosze!!!)

pozdrawiam

doro_new

Witam,

poprzedni importer maszyn Janome , jak wprowadzał maszyny na rynek Polski to dawał 10 lat gwarancji na silniki do maszyn. Taka naklejka była na kazdej maszynie. Zdarzyło się chyba raz lub dwa ,że w owerloku Janome 204D właśnie wymieniałem silnk. Mam bardzo dobry kontakt z poprzednim importerem i nigdy nie robił z tym żadnych kłopotów. Nie było dyskusji czy maszyna używana była do celów domowych czy też zarobkowych. Silnik wysiadł i w ramach 10 letniej gwarancji się wymieniło.

Pozdrawiam

Witam .Co myślicie o tych maszynach:

VERITAS model Creative

VERITAS Power&Stretch

Bernina Bernette E55

Maszyna Bernette 55 to dobra maszyna. Sam Agamon ją często zachwala.

Jeśli chodzi o Veritas jest to marka, która pochodzi z Niemiec. Firma swoje początki ma w XIX w. więc jest bardzo stara. Maszyny Veritas były produkowane w zakładach w Niemczech w Wittenberdze (w dawnym NRD), w tej samej fabryce co Singer i losy obu marek były ze sobą związane.

W 1989 r. firmę Singer nabył James Henry Ting, właściciel firmy Semi Tech Corp. Ltd., chiński biznesman z kanadyjskim paszportem. Przeniósł on produkcję Singera z Europy do Azji. W związku z tym został zamkniety zakład w Wittenberdze i również została wstrzymana produkcja Veritas (do końca 1991 r. wyprodukowano blisko 8 mln maszyn Veritas!). Tymczasem jakość Singera spadała z roku na rok i do dzisiaj pozostawia bardzo dużo do życzenia! Z dawnego Singera pozostała już tylko niestety… nazwa…

W 2002 r. marka Veritas znalazła się w rękach szwajcarskiego koncernu Bernina. Od kliku lat Veritas, po kilkuletniej przerwie, jest coraz szerzej dostępny na rynkach europejskich oraz światowych.

Co ciekawe maszyny Veritas są produkowane w tym samym zakładzie co maszyny legendarnej i niezawodnej serii Bernina 55 i 56.

Generalnie maszyny Veritas to solidne produkty, maszyny posiadają spore możliwości jak na swoją cenę (model Creative – 34 ściegi, nawlekacz do igły, pełna reg. każdego ściegu – długość i szerokość) oraz są wykonane z części metalowych co w dzisiejszych czasach nie jest niestety powszechne.Teraz zauważyłam że do maszyny Creative jest dodawany obcinacz/odkrawasz krawędziowy gratis czyli można wykonać ścieg owerlokowy i obciąć jednocześnie materiał. Jak klasyczny owerlok.

Model Power Strretch to z kolei prosty model dla osób rozpoczynających przygodę z szyciem. Jego cena (ok. 500-600 zł) stanowi niezłą alternatywę dla tych wszystkich no name’ów marketowych.

Mam nadzieję, że udzieliłam solidnych informacji na temat maszyn.

Pozdrawiam.

Witam ,

smutna wiadomość -zaczęły drożeć maszyny do szycia .Bernina, Janome, kto następny... Związane jest to ze wzrostem kursu Dolara i Euro.O zmianie cen się mówiło już od pewnego czasu. A tu nagle z dnia na dzień.

Rada dla zamierzajacych kupić maszynę do szycia- szukajcie jeszcze maszyn w starych cenach. 30%-35% - szok.

Np. j6000 cena z 3400zł na 4456zł.

Martwię się czy inny sprzet do domu nie podrożeje.........

Pozdrawiam w bólach budowania.

Zrobiłam rozeznanie wśród różnych modeli maszyn i najbardziej zainteresowały mnie modele:

bernina 82e i 66, a także brother NV10 i NV30. Przy czym potrzebna jest mi maszyna do domowego użytku, której zalety w prosty sposób będzie można wykorzystać. Proszę o radę - który z modeli warto kupić?