agamon 04.12.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Tak, Brother już oficjalnie zapowiedział podwyżke maszyn od Nowego Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 08.12.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Lawina ruszyła- podwyżka maszyn u Brothera od 15 grudnia. I tak nv-30 bedzie kosztować 1999zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokocko 08.12.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 CEL: Maszyna na potrzeby domowe: zaslony poszewki na posciel, ciuszki dla malego dziecka. Przeczytalem cale forum i musze przyznac, ze niezla to encyklopedia, przynajmniej dla mnie, laika w temacie. Prosze jedynie o uktaualnienie danych i dostepnosci, bo widze ze dyskusja zaczela sie dosc dawno, wiec niektore nazwy maszyn moga byc juz nieaktualne. Po wnikliwym czytaniu na swoje potrzeby wytypowalem: 540zl Janome J1012 (ciut drozsza jest J2041, ale nie wiem czy warto na te potrzeby) 549zl i 628zl kolejno Huskystar E10 albo E20 (czy R10 to to nowa E10?) 650zl Bernina 55 (nie jestem pewien bo w necie wyskakuja mi czasem b drogie wersje moze jakas podobna wersja) Ceny srednie z 08 XII 2008 z internetu, mozliwe ze znajde tansze. Cena jest dla mnie dosyc wazna dlatego taka kolejnosc. Prosze tutejszych expertow o potwierdzenie. Chetnie zamowie cos w sklepie internetowym. pozdrawiam wszystkich maszynistow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 08.12.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Takie krótkie sprostowanie Ze zmianą cen u Berniny to jest tak, że zdrozal overlok 700D. Natomiast maszyny które weszły zamiast popoprzednich modeli mają cenę tych modeli sprzed obmiżki. I tak np. maszyna Bernina E80 kosztowała 1499zł. ale jak miał się pojawić jej następca czyli E82 to staniała na 1100zł. Po wyczyszczeniujej z magazynów pozostał nowy E82 i ma cenę 1499zl.Pozdrawiam w bólach budowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margola1968 09.12.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Bardzo dziękuję Agamonowi za profesjonalne i rzeczowe rady dotyczące wyboru maszyny. Brother jest super i jestem bardzo zadowolona z nv30.Dawno nie spotkałam się z takim podejściem do Klienta. Jeszcze raz Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmp 11.12.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Witam!Poszukuję maszyny do szycia. Na początek zaznaczam że zupełnie się na tym nie znam, a chcę ją kupić na prezent. Przeznaczenie to drobne przeróbki etc, czyli wszystko co się może przydarzyć w zwykłym domu. Mój budżet to ok 500 zł, jak by było trochę mniej to bym się ucieszył. Z przeglądania for wnioskuję że nie warto kupować np. Łucznika.Biorę pod uwagę takie modele:- ELNA Model 1000- Veritas Model 808- Singer 1120 i inne modele w tej cenie- Brother LS-2125 Czy te modele są godne uwagi. Jak już pisałem chciałbym sprawić komuś przyjemność na święta, a niestety się nie znam za bardzo. Dlatego liczę na Waszą pomoc. Oczekuję również na inne propozycje modeli. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristina 15.12.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Witam, mam pytanie do znawców:Janome DC 3030, czy Bernina 82e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristina 15.12.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Witam, tak jak wielu nie mogę się zdecydować, czy Janome DC 3030, czy Bernina 82e, proszę o podpowiedź, którą wybrać, jak z naprawami gwarancyjnymi, itp.Potrzebuję maszyny do szycia lekkich i śr. ciężkich materiałów, z możliwością szycia igłą podwójną, muszę także mieć możliwość szycia szwem krytym do materiałów rozciągliwych i pozostałych.Za pomoc w wyborze, bardzo dziękuję. Czytałam wcześniejsze wypowiedzi Agamona i bardzo mnie zainteresowały. Jeżeli może doradzić coś, będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agasro 15.12.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Witam wszystkich fanów i nie tylko szycia! jestem pod wrażeniem!Szyję w celach domowych i to nie za dużo (obrusy, pościel, drobne przeróbki). Do tej pory radziłam sobie na Singerze (ma chyba ze 25 lat - częściowo kanadyjski), ale ostatnio szwankuje i chciałabym, kupić coś nowego.Zastanawiam się nad Elną (2600 lub 2800) i Janome (?)Zależy mi na tym żeby była cicha, miała ściegi "overlokowe", automat do dziurek nie jest tak istotny; szycie różnych grubości materiałów (tu chyba ważny jest stopień docisku stopki) i oczywiście cena ok. 700 PLNNie znam też dobrych punktów w Warszawie? Znalazłam Elnę, ale z Janome (?). Zależy mi też na tym żeby szpulki wkładało się od góry (nie lubie - tak jak w Łuczniku rodzisów zakładać szpulkę do bębenka)Nie za bardzo orientuję się w terminologii fachowej, ale znawcy napewno wiedzą o co chodzi.Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedziAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patti77 18.12.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Cześć Agasro!Jak już chcesz się zdecydować na jedną z tych dwóch marek to bardziej polecam Elne. Przynajmniej nie ma obawy, że zaraz zniknie z rynku polskiego jak to miało miejsce w przeszłości z Janome. No i patrz jakie mają podwyżki teraz w Janome!!!! Ciekawe dlaczego nie ma podwyżek w Elnie czy Husqvarnie. Zastanów się rówmioeż nad Toyotą. Oni mają dobre tanie maszyny. Łucznika nie polecam. Ludzie wypisują o nim same neagtywne opinie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Waligorski 18.12.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Witam,Krotkie wyjasnienie dla PATI77.Wszyscy poprzedni dystrybutorzy JANOME wciaż istnieją i z tego co mi wiadomo, nie pozostawili po sobie jakiegoś niesmaku. Przeciwnie - maja sie dobrze i realizuja swoje zobowiazania gwarancyjne - jesli takie wystepuja. JANOME to powazna marka.Jeśli chodzi o podwyżkę cen na maszyny JANOME, wynika ona jasno z sytuacji na rynku walutowym. Proszę pamiętać, że ceny maszyn JANOME mocno spadły w lipcu (patrz reklama w "letnich" burdach) i dotrwaly na niskim poziomie do konca listopada. Spadly wtedy z tego samego powodu co dziś podrożały - kurs dolara. Dzis cena dolara jest 45% wyzsza niz cena dolara np. w sierpniu. Nie wydaje mi sie, ze spadly wtedy ceny innych marek... wiec moze dlatego teraz nie drożeją?Jeszcze jedna informacja. Właściecielem marki ELNA jest JANOME. Polecając ELNE polecasz JANOME. To JANOME produkuje ELNE, to trochę podobnie do sytuacji na rynku motoryzacyjnym (np. VW i skoda).Natmiast zgadzam sie z toba w 100% jesli chodzi o ŁUCZNIKA. Pozdrawiam i życzę miłych świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eljaberbro 18.12.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Chciałem tylko dodać do wypowiedzi poprzednika że Elna także zdrożeje z tym, że dopiero od nowego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzik4 18.12.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Chciałem tylko dodać do wypowiedzi poprzednika że Elna także zdrożeje z tym, że dopiero od nowego roku witam i od razu pytam. Mam maszyne Brother PX 200 -ale nie mam instrukcji w jez. polskim-dla mnie to nowy model, sprawuje sie dobrze-dotychczas szyłam na starym łuczniku-oraz na oryginalnej Husqvarnie C-21-też bez nstrukcji-super maszyna ponad 30-letnia-ale od pewnego czasu wysiadają mi części które musiałam sprowadzac ze Szwecji-a ceny zabójcze.Dlatego mam ta nowa-przywieziona z zagranicy. wiec mam prośbę czy ktos moż ma instrukcje -oraz wskazanie sklepu gdzie można dokupić dodatkowe stopki .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sprzedawca sniegu 18.12.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 ...a ja dodam od siebie, prawdopodobnie przedstawiciele berniny i husqvarny mają tak duży narzut na maszynach, że nie muszą robic korekt. Zarabiają tak dużo na tych maszynach, że kurs dolara nie jest istotny. Raz zarabiają bardzo dużo innym razem trochę mniej. Podoba mi się mimo wszystko podejście sprzedających Janome-korekta ceny ( taniej } w lipcu lub w sierpniu była super. Dziś jest drożej, widocznie to wymusza cena zakupu, ale jako jedyni obniżyli ceny na wszystkie maszyny i to znacząco { latem }. Sprzedaję te maszyny od paru lat, a można było inne - dlaczego?=ja odpowiedź znam i życzę wam żebyście też poznali.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristina 18.12.2008 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 do "tadzik4"ja kupowałam stopki i inne akcesoria w sklepie internetowym "eti" http://www.szyj.pl - dystrybutor Janome. Wczoraj przyszły, pasują do wielu maszyn domowych (należy zwracać uwagę na sposób mocowania, ja mam to szybkie mocowanie, na zatrzask) wszystko jest ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzik4 19.12.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Witam.Dziękuję za informację-nadal szukam wśród forumowiczów instrukcji w jęz. polskim do tej maszyny-będe wdzięczna za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patti77 19.12.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 ...a ja dodam od siebie, prawdopodobnie przedstawiciele berniny i husqvarny mają tak duży narzut na maszynach, że nie muszą robic korekt. Zarabiają tak dużo na tych maszynach, że kurs dolara nie jest istotny. Raz zarabiają bardzo dużo innym razem trochę mniej. Podoba mi się mimo wszystko podejście sprzedających Janome-korekta ceny ( taniej } w lipcu lub w sierpniu była super. Dziś jest drożej, widocznie to wymusza cena zakupu, ale jako jedyni obniżyli ceny na wszystkie maszyny i to znacząco { latem }. Sprzedaję te maszyny od paru lat, a można było inne - dlaczego?=ja odpowiedź znam i życzę wam żebyście też poznali. Pozdrawiam dziękuję za płynącą z serca odpowiedź... ale szczerze mówiąc CO MNIE OBCHODZI kto zarabia na tym i ile:))) Przecież dla mnie jako dla klienta najważniejsze jest to ile JA OSOBIŚCIE płacę w sklepie. W tym momencie niektóre marki poszły znacznie w górę. Jeśli ktoś przymierza się do zakupu i obserwuje od jakiegoś czasu sytuację to widzi co się dzieje. Tylko Janome i Brother podniósł ceny i to nie o 5-10% ale o ponad 30%... A patrząc na ceny sprzętu agd czy rtv (idźcie do Media czy Saturna czy RTV AGD) to on przecież nie wzrósł w takim stopniu. Zresztą wdając się w dyskusję to można powiedzieć stosując retorykę Pana SPRZEDAWCY ŚNIEGU, że to Ci którzy zrobili teraz takie podwyżki, czyli Brother i Janome są chciwi zysku... )) No ale przecież nie muszą tyle zarabiać)) To jak to w końcu jest:)) Pozdrawiam i życzę zdrowych świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patti77 19.12.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Witam, Krotkie wyjasnienie dla PATI77. Wszyscy poprzedni dystrybutorzy JANOME wciaż istnieją i z tego co mi wiadomo, nie pozostawili po sobie jakiegoś niesmaku. Przeciwnie - maja sie dobrze i realizuja swoje zobowiazania gwarancyjne - jesli takie wystepuja. JANOME to powazna marka. Jeśli chodzi o podwyżkę cen na maszyny JANOME, wynika ona jasno z sytuacji na rynku walutowym. Proszę pamiętać, że ceny maszyn JANOME mocno spadły w lipcu (patrz reklama w "letnich" burdach) i dotrwaly na niskim poziomie do konca listopada. Spadly wtedy z tego samego powodu co dziś podrożały - kurs dolara. Dzis cena dolara jest 45% wyzsza niz cena dolara np. w sierpniu. Nie wydaje mi sie, ze spadly wtedy ceny innych marek... wiec moze dlatego teraz nie drożeją? Jeszcze jedna informacja. Właściecielem marki ELNA jest JANOME. Polecając ELNE polecasz JANOME. To JANOME produkuje ELNE, to trochę podobnie do sytuacji na rynku motoryzacyjnym (np. VW i skoda). Natmiast zgadzam sie z toba w 100% jesli chodzi o ŁUCZNIKA. Pozdrawiam i życzę miłych świąt. również dziękuję za odpowiedź Panu Maćkowi. Jeśli chodzi o Janome i Elnę nie mam takich informacji jak Pan. Zresztą jako osobie, która chce tylko kupić maszynę sprzedawca w sklepie nie mówi takich rzeczy. Dla mnie najważniejsze jest to czy będę miała gdzie się udać z moją maszyną, kiedy odmówi mi ona posłuszeństwa. Ze względu na fakt, że obserwuję to forum od dłuższego czasu i uważam je za największe źródło informacji o maszynach w internecie (tak na marginesie bardzo ciekawe, że powstało na stronie związanej z budownictwem:)) to mniej więcej rozumiem zasady, które u zaczynają obowiązywać. Zaczynają tu przeważać sprzedawcy, którzy wypisują nieraz kompletne bzdury:)))) Niestety dominują w tym Pana koledzy od maszyn janome (pozwalam sobie tak napisać gdyż wspominał Pan wcześniej, że prowadzi serwis Janome), szczególnie SPRZEDAWCA SNIEGU, który ma straszny kompleks w stosunku do Husqvarny i Berniny. Widać to praktycznie w każdym jego poście. Pozdrawiam Panie Maćku i życzę zdrowych świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 19.12.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Szanowni Państwo, myslę że nie ma co rozgrzewać i tak już nieciekawej sytuacji na rynku. Nie jest to dobre dla nikogo. Czas zweryfikuje to co sie dzieje. Fakt że w grudniu Janome i Brother podnieśli sporo ceny maszyn, ale prosze zauważyć że w lecie były duże obniżki u nich. Inni importerzy też robili obniżki ale mniej spektakularne ( np.Husqvarna z maszynami E-10.E-20, hafciarką 955 i owerlokiem 901 , Bernina z serią bernette 55,65,80 i 90; Pfaff z maszynami 1538, 1548,z owerlokami4752, 4852),dziś jeszcze nie podnoszą cen. Kto podniesie ceny w styczniu i o ile zobaczymy, a może któryś z dystrybutorów szykuje "bombę " i obniży ceny? Poczekajmy spokojnie.A nasze forum powstało przypadkowo. Ktos kto potrzebowal porady -publicznie sie zapytał. ktoś kto mógł pomóc i chciał -odowiedział i tak ruszyło...Są na nim jak na każdym innym forum i szukajacy towaru, i sprzedajacy, i przedtawiciele dystrybutorów.Wszak budują się wszystkie grupy zawodowe.Wszystkim życze zdrowych i wesolych Świat , oraz szcześliwego Nowego Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yadrall 21.12.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Witam!!!Jak widze jest to forum pelne wiedzy o maszynach do szycia (zamowilam sobie taki prezent pod choinke). Szukam przez internet i znalazlam takie cudo:http://www.jsm-distributordirect.com/?gclid=CNT6kafbzJcCFQpuGgodQj-MHA Niestety wyglada,ze to marka no-name,ale moze mimo to warto kupic takie cudo,choc z drugiej strony wglada to tak cudownie,ze az trudno uwierzyc,ze to moze byc prawdziwe... Co o tym myslicie??? Ps. to pierwsza maszyna do uzytku domowego-warzne,zeby dala rade szyc jeans (zawsze mam problem z portkami-sa za dlugie)Dziekuje slicznie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts