Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 935
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałabym poprosic was o radę marzy mi się zakup nowej maszyny do szycia , mam "łucznika " natalię którą chciałabym zastąpic czymś lepszym .Przeglądam wasze forum i myślę o janome 415,lub 423 ewentualnie o jakimś brotherze lub berninie.Zależy mi na jak najcichszej pracy automatycznej dziurce i jakichś ozdobnych ściegach.Niestety u mnie w mieście na podkarpaciu w sklepach są same łuczniki i singery więc w grę wchodzi internet ...POMOCY :oops: :oops:

Chciałabym poprosic was o radę marzy mi się zakup nowej maszyny do szycia , mam "łucznika " natalię którą chciałabym zastąpic czymś lepszym .Przeglądam wasze forum i myślę o janome 415,lub 423 ewentualnie o jakimś brotherze lub berninie.Zależy mi na jak najcichszej pracy automatycznej dziurce i jakichś ozdobnych ściegach .Po ostatnich podwyżkach ceny są dużo wyższe mogę wydac do 1000zł ale to musi byc naprawde niezawodna maszyna do domowego szycia wszystkich rodzajów materiałów.Niestety u mnie w mieście na podkarpaciu w sklepach są same łuczniki i singery więc w grę wchodzi internet ...POMOCY :oops: :oops:

Jeśli chodzi o sklepy na podkarpaciu to ofertę Berniny znajdziesz w:

- Rzeszów, ul. Mickiewicza 12, tel. 017 852 62 88

- Przemyśl, ul. Mickiewicza 20, tel. 016 678 84 32

- Leżajsk, ul. Żwirki i Wigury 11, tel. 017 242 84 97

Z tego co widzę to Bernina nie zrobiła podwyżek.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt!!!

Właśnie wczoraj zamówiłam sobie janome 423 s ,mają dostarczyc ją już jutro i już się nie mogę doczekac . Udało sięmi znależc sklep w którym maja jeszcze stare ceny tylko do końca roku. Długo się zastanawiałam nad 425 s i mam nadzieję że nie będę żałowac . :D

Maszyna cichutka chodzi jak marzenie po łyczniku natalii niebo a ziemia.Ściegi są ladne (sprawdziłam każdy) dziurka równiótka sprawdzałam ją na razie na zwykłej bawełnie ale potrafi przeszyc podwójnie złożony i potrónie zawinięty(10 warstw). jestem zachwycona . Osługa w sklepie miła kupowałam przez internet w Świecie Maszyn w Krakowie ,zamówiłam w niedzielę a już we wtorek przed 10 przesłka była dostarczona . Super. :D :D :D

Witam!!!! jestem laikiem w sprawie maszyn do szycia co prawda w naszym domu od niepamiętnych czasów stoi maszyna MUNDLOS (na której kiedyś dawno uszyłam rolety do okien) ale lata jej świetności już chyba odeszły na dobre. Ostatnio kupiłam firanki i doszłam do wniosku że sama mogła bym obszyć kawałek materialu i przyszyć taśme ,moja mama też ciągle lata do różnych krawcowych z drobnymi przeróbkami myśle że dała bym rade, może nie od razu ale cóż "trening czyni mistrza". Mam tylko jeden problem nie wiem jakiej maszyny powinnam szukać . Kompletnie nie wiem na co zwrócić uwage wiem jedno musze się zmieścić w kwocie 1000zł . Bardzo proszę o pomoc. Nie chciała bym zakupic jakiegoś złomu. Będe wdzięczna za okazana pomoc.

Pozdrawiam[/b]

• 2 weeks później...

Witam, mam problem w podjęciu decyzji o zakupie maszyny. Będę wdzięczna za podpowiedź. Zastanawiam się nad zakupem maszyny elektronicznej w granicy 2000 PLN. Wytypowałam kilka maszyn o podobnym zakresie funkcji:

Brother NV50,

Bernina 92c,

Husqvarna Emerald 183.

Która z tych maszyn będzie najlepsza do szycia cienkich materiałów, typu jedwab, a także wełanianych rzeczy np. płaszczy, do podszywania jeansu, czy bawełny?

• 2 weeks później...
Witam, mam problem w podjęciu decyzji o zakupie maszyny. Będę wdzięczna za podpowiedź. Zastanawiam się nad zakupem maszyny elektronicznej w granicy 2000 PLN. Wytypowałam kilka maszyn o podobnym zakresie funkcji:

Brother NV50,

Bernina 92c,

Husqvarna Emerald 183.

Która z tych maszyn będzie najlepsza do szycia cienkich materiałów, typu jedwab, a także wełanianych rzeczy np. płaszczy, do podszywania jeansu, czy bawełny?

Moim zdaniem, najpierw należy się zastanowić ile maszyn będzie potrzebnych.

Tradycyjna maszyna do szycia będzie się zachowywać zupełnie inaczej na grubym płaszczu a inaczej na elastycznej bawełnie.

Na DOMOWEJ maszynie, szycie płaszczy będzie po prostu niemożliwe, tu przyda się stębnówka do grubych materiałów.

Jeżeli jednak maszyna musi szyć również tak grube rzeczy, to przyda się stopka z górnym transportem.

Z jeansem nie będzie tu problemu, każda z maszyn sobie z nim poradzi.

Sugeruję zastanowić się nad Bernina 92C, ponieważ ma dobre ściegi do bawełny (generalnie do elastyków). Elektronika pozwala również swobonie pracować na trudnych materiałach.

W drugiej kolejności będzie Brother - ma on dobrze rozwiązane podawanie materiału, więc poradzi sobie na grubszych rzeczach - lecz po ostatniej podwyżce, nie zmieścisz się w 2000 zł.

Witam,za pare miesiecy otwieram pogotowie krawieckie i szycie firan i zasłon,niestety w tej chwili pracuje tylko na maszynach przemysłowych,łuczniika starego mam w domu.Będę potrzebowac cały "park maszyn" niezbednych do prowadzenia zakładu.Nie mam pojęcia jakiej firmy maszyny są lepsze od innej firmy,ale mam nadzieje ,że ktos mi pomoze .Beda to wszelkie usługi oprócz szycia na miare ,ale chciałabym ,zeby to było cos porządnego,mocnego i najlepiej sprawdzonego.Moga to byc maszyny i z górnej półki ale i jesli są sprawdzone to i takie za nieduze pieniadze,mają po prostu pracowac i byc w miare niezawodne.Zgóry dziekuje za w pomoc i pozdrawiam wszystkich.Marzena.

Do szycia firan i zasłon jest potrzebna maszyna Pfaff Newlife 1111 lub 4084. Różnica pomiędzy nimi jest taka ze 4084 ma możliwośc ustawiana położenia igły. cena 1899zł.

Do tego owerlok 4 nitkowy - moze byc pfaff 4752 cena 1099zł.

I jeszcze dobry stól prasowalniczy z dużym blatem z pogrzewaniem, ossysaczem, z wytwornicą pary. Tylko pytanie o pjemnośc zbiormnika wytwornicy . Czy 5 litrów czy wystarczy 1,5 litra. Comel Futura RC5-8 z 5l. zbiornikiem cena 700Euro +VAT22% tj. ok. 3700 zł. lub z 1,5litrowym Futura RC-8 w cenie 600euro +22%VAT tj. ok. 3200zł.Moge Pani to sprzedać - dostawa gratis.

Do szycia firan i zasłon jest potrzebna maszyna Pfaff Newlife 1111 lub 4084. Różnica pomiędzy nimi jest taka ze 4084 ma możliwośc ustawiana położenia igły. cena 1899zł.

Do tego owerlok 4 nitkowy - moze byc pfaff 4752 cena 1099zł.

I jeszcze dobry stól prasowalniczy z dużym blatem z pogrzewaniem, ossysaczem, z wytwornicą pary. Tylko pytanie o pjemnośc zbiormnika wytwornicy . Czy 5 litrów czy wystarczy 1,5 litra. Comel Futura RC5-8 z 5l. zbiornikiem cena 700Euro +VAT22% tj. ok. 3700 zł. lub z 1,5litrowym Futura RC-8 w cenie 600euro +22%VAT tj. ok. 3200zł.Moge Pani to sprzedać - dostawa gratis.

Witam

Jestem tu nowa i sporo się naczytałam. Mam podobny problem z wyborem maszyn. Zamierzam jak koleżanka wyżej szyć ( w domu) firany i zasłony z powierzonego materiału. Wiąże się to z róznorodnością materiałów,od cieniutkich woali po grubsze zasłonowe. Potrzebuję maszyn które będą profesjonalne w tej dziedzinie.Jednocześnie przydałoby się aby cichutko pracowały i były naprawdę solidne, ale czasem przeszyły też zupełnie coś innego ,np. sztruks, polar, jeans. Poleca Pan wyżej maszyny z firmy PFAF. Jeśli chodzi o overlock wolałabym aby nie miał wymiennych końcówek, tylko aby mozna było zmienić je za pomocą dźwigni - takie funkcje posiada ELNA 745, która ma 17 rodzaji ściegów( min ścieg rolujący). Nie wiem czy nie jest to wadą, czy lepiej zakupić overlock z wymiennymi końcówkami. Co do maszyny stębnówki też myślałam o modelu ELNA 6200. Chciałabym przeznaczyć razem ok 4,5 tys na dwie maszyny, proszę o pomoc w wyborze maszyn, być może udałoby się stworzyć zestaw maszyn z innej firmy niż ELNA. Czy brać pod uwage maszyny komputerowe czy zwykłe stębnówki ( chodzi również o tańsze podzespoły w razie awarii)? Bardzo proszę o pomoc głównie Pana agamona- spacjalistęw tej dziedzinie.

Dziekuje za szybką odpowiedź,na razie jestem na etapie wstepnych kosztorysów gdyż staram sie o srodki unijne na otwarcie działalnosci gospodarczej,nie musimy sie spieszyc,mam dużo czasu na poszukanie odpowiednich maszyn i wszelkiego niezbednego sprzętu ,każda wskazówka bedzie dla mnie wazna,chciałabym miec tez na stanie "hafciarkę"taka z prawdziwego zdarzenia,prosze cos zaproponowac.Pozdrawiam.

Przy szyciu firan , zasłon warto przemyslec zakup maszyn przemysłowych. Firany, zaslony to długie odcinki do szycia. Przemysłowe maszyny sa szybsze od domowych. Niestety nic tu nie zaproponuje , nie prowadzę sprzedaży maszyn przemysłowych.

Jesli chodzi o ELNĘ to nie wypowiadam się , poniewaz nie znam obecnej oferty w/w maszyn. Niech w tej kwesti wypowiedzą się sprzedawcy ELNY.

Te któe znałem do wiosny 2007r. były to dobre. maszyny. Mysle ,że w tej kwesti nic się nie zmieniło. czyli powinny być OK.

Dziekuje za szybką odpowiedź,na razie jestem na etapie wstepnych kosztorysów gdyż staram sie o srodki unijne na otwarcie działalnosci gospodarczej,nie musimy sie spieszyc,mam dużo czasu na poszukanie odpowiednich maszyn i wszelkiego niezbednego sprzętu ,każda wskazówka bedzie dla mnie wazna,chciałabym miec tez na stanie "hafciarkę"taka z prawdziwego zdarzenia,prosze cos zaproponowac.Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o hafciarki to zdecydowanie najlepszą ofertę w Polsce ma szwajcarska Bernina - to są hafciarki z prawdziwego zdarzenia. Ilość modeli, ceny, dodatki, profesjonalne podejście do klienta, porady, etc. Zapoznaj się z ofertą ze strony http://www.hafciarki.pl. Jako jedyna firma na rynku posiada hafciarki jednoigłowe dedykowane do działalności gospodarczej (Aurora 435, Aurora 450, Artista 640) !!!

Co do zakupu maszyn przemysłowych to nie będzie aż takiej potrzeby gdyż nie będe szyła tych rzeczy masowo,na moje potrzeby całkowicie wystarcza maszyny powiedzmy "półprzemysłowe"polecone przez pana wyżej.Obejrzałam,poczytałam,zapisałam i czekam co będzie dalej,ale chciałabym miec taka jedna przemysłowa maszynę -używana w dobrym stanie ale nie po takiej pracy jaka ja w tej chwili wykonuje (szycie tapicerki meblowej w skórze-te maszyny są strasznie dobite po kilku latach pracy)nie wiem gdzie szukac informacji o maszynach przemysłowych -używanych,proszę o jakąś podpowiedz.Za pomoc i zainteresowanie bardzo dziekuję. :lol: