Rena_ta1 24.01.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Dzień dobry! Jestem tu nowa i też mam zamiar kupić maszynę. Hm... myślałam o całkiem nie dużym wydatku. Do takiego tam szycia, przeróbek poprawek w domu. To ma być moja pierwsza maszyna. Mam prośbę do Pana Agamona. Co Pan myśli o maszynie Arka Radom 870A (za 279zł) Czy takich tanich maszyn nie warto kupować? Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLIMAR 27.01.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Przy szyciu firan , zasłon warto przemyslec zakup maszyn przemysłowych. Firany, zaslony to długie odcinki do szycia. Przemysłowe maszyny sa szybsze od domowych. Niestety nic tu nie zaproponuje , nie prowadzę sprzedaży maszyn przemysłowych. Jesli chodzi o ELNĘ to nie wypowiadam się , poniewaz nie znam obecnej oferty w/w maszyn. Niech w tej kwesti wypowiedzą się sprzedawcy ELNY. Te któe znałem do wiosny 2007r. były to dobre. maszyny. Mysle ,że w tej kwesti nic się nie zmieniło. czyli powinny być OK. Jeśli chodzi o moją działalność nie będzie ona polegała na szyciu całymi dniami, raczej kilka godzin dziennie, więc wolałabym maszyny domowe ale solidniejsze.Jeśli nie zna Pan firmy ELNA proszę mi zaproponować inny model maszyn,najlepiej z jednej firmy (maszyna i overlock-coverlock)Chicałabym przeznaczyć na nie 4,5 tys . Słyszałąm że firma PFAFF posiada dobre maszyny, ale nie wiem czy moja proponowana kwota wystarczy na zakup dwóch lepszych maszyn .Proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta.Ch 29.01.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Witam wszystkich! Ja mam podobne zapytanie jak Pani Rena_ta1. Również jestem na etapie szukania i wybierania maszyny do szycia. Będę używać jej do własnych potrzeb domowych np. przeszycie firan, zasłon, uszycie pościeli czy też skrócenie spodni itp. Jestem osobą początkującą ale nie chcę kupić byle czego bo mam nadzieję się bardziej wprawić i nie wykluczam późniejszych bardziej zaawansowanych prac . U mnie w mieście dostępne są jedynie maszyny Singer i Łucznik. Planuję wydać na maszynę ok. 500-600zł. Proszę o poradę czy za taką cenę można kupić coś co się nie rozpadnie po roku i mnie zdemotywuje. I z góry dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scorpio771 03.02.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witam wszystkich. Bardzo prosiłabym o pomoc. Chciałam zakupić maszynę do szycia. Jest mi ona potrzebna do codziennych przeróbek, podszycia, skrócenia, zszycia podartego ubrania. Na początku chciałam przeznaczyć na nią ok. 1.000zł., ale po przeczytaniu niniejszego forum uznałam, że chyba ciężko będzie kupić taką maszynę. Uznałam, że najciekawszymi modelami w cenach, które są dla mnie juz i tak dośc wysokimi są maszyny Brothera - BC 2500 i NV 30. W związku z tym mam kilka pytań (pragnę zaznaczyć, że jest to moja pierwsza maszyna do szycia i nie za bardzo orientuje się które funkcje są mi niezbędne, ale mam małe dziecko i córeczki ubrania mają dość fikuśne ozdóbki, które się strasznie się prują): - czym różnią się te maszyny (chodzi mi o znaczące różnice, te które używa się na codzień) , - czy BC 2500 jest jeszcze produkowana, bo jak na razie znalazłam ją tylko na allegro. - ponadto chiałabym się dowiedzieć, gdzie można te modele dostać we Wrocławiu - a także które maszyny innych firm np. Janome, Bernina są podobne do tych wyżej wspomnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 03.02.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witam, Ja swoja maszyne kupilam baaaardzo dawno temu.Jest to Brother. Niestety nie pamietam modelu, ale jest to po czesci rowniez hafciarka. Zaplacilam za nia wtedy 2700zl. Juz nie pamietam ile to bylo wyplat.Ale kiedys bardzo duzo szylam. Praktycznie wszystko. I wszystko z gotowych wykrojow Burdy.Coreczce rozne kurteczki, spodenki. To wszystko wykanczalam ozdobnymi sciegami, np. krokodylami, literami. Ma ona overlocka, z ktorego zawsze korzystam, scieg do materialow rozciagliwych, do dziurek i rozne takie.Szyje bardzo dobrze. Wszystkie materialy, grube i cienkie.Bardzo jestem z niej zadowlona, chociaz teraz juz prawie nie szyje. Bardzo rzadko.Aha, i nie trzeba jej oliwic.Ogolnie polecam Brothera. Jak i wszystkie inne "japonczyki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruku 10.02.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam wszystkich forumowiczów Przeglądam temat w poszukiwaniu wskazówki a nawet wskazówek dotyczących maszyn do szycia i haftu. Myśle że skończy sie na przynajmniej dwóch Moze zaczne od początku... Myśle o rozszerzeniu działalności o szycie np. pokrowców na gadżety do pasków, czyli chodzi o szycie grubszych materiałów lub nawet ich kilku warstw, np.: cordura, materiały nylonowe itp. Druga sprawa to maszyna do szycia juz zwykłych materiałów z modułem do haftowania komputerowego lub tylko hafciarka. Chodzi przede wszystkim do wyszywanie loga na koszulkach lub przyszywanie do ubrań rzepów na loga lub innego rodzaju emblenaty. Prosze pomóżcie wybrać cos rozsądnego. Jeśli chodzi o maszyne do grubego szycia nie musi byc super "interigentna" z wypasioną elektroniką, nawet nie powinna. Prosta, mocna i niezawodna. Ta druga mogłaby być już ciut mądrzejsza Proszę o pomoc w wyborze, opinie i wszelkie uwagi Pozdrawiam serdecznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reneq 10.02.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam, widze, ze tu wiecej pytajacych niz tych ktorzy sie znaja i odpowiadaja na wszystkie nasze pytania. Ja tez mam dylemat i chcialabym poprosic kogos o porade. Pana agamona juz dawno nie bylo a to Pan ktory sie zna na maszynach - halo gdzie sie Pan podzial, prosze nas ratowac Niedawno kupilam Brothera bc2100 ale go oddalam bo nie bylam z niego zadowolona. Nie znam sie na maszynach ale z wywiadu po znajomych krawcowych dowiedzialam sie, ze maszyna musi miec metalowe wszystkie czesci wtedy jest trwala i sie nie rozreguluje. No i mam pytanie ktore maszyny maja wszystkie czesci metalowe? Nie znam sie ani na maszynach ani na szyciu, dopiero chcialam zaczac przygode z szyciem, domowym oczywiscie. Chcialabym zeby ta maszyna szyla i cienkie i grube materialy i moze elastyczne, bo takie czasem tez trzeba zszyc. No i jeszcze zeby nie kosztowala tyle co nowe auto Za odpowiedz serdecznie dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavovw 11.02.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 kruku, w sprawie maszyno-hafciarki wysłałem wiadomość na priva. Jeżeli brak porad ekspertów w sprawie wyboru maszyny zapraszamy na http://forum.maszyny-do-szycia.com Natomiast ludzie gdyby się zagłebić w temacie od pierwszej strony to uzyskalibyście odpowiedź na 95% pytań jakie stawiacie. Troche dobrej woli i cierpliwości a nie wkoło "... miałam starego Łucznika po mamie i zamierzam ...będe szyła to czy tamto, prosze doradźcie co kupić..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruku 11.02.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Pięknie dziękuje za podpowiedź Maszyny napewo są dobre ale wyglądają tak delikatnie... wytrzymają starcie z np cordura 1000? nie chce marudzić ale jest to dla mnie bardzo istotna informacja. Pozrdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavovw 12.02.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 myślę, że można się o tym przekonać biorąc udział w pokazie hafciarki w 3mieście, zabierając ze sobą własne próbki materiałów. Przy okazji pracownik zademonstruje działanie maszyn i ich możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalia78 12.02.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 ja mam łucznika (3 lata) i jestem bardzo zadowolowa, ma chyba ze 30 ściegów, obszywa dziurki itp. płaciłam ok 800 zł przez allegro, jest cicha, bez bajerów i elektroniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMar 26.02.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Czy w Olsztynie jest szansa na zakup maszyny Janome lub Elna w jakimś sklepie? Próbuję odnaleźć różnice pomiędzy maszynami:- Elna 2130 (22 ściegi) (automatyczne obszywanie dziurek)- Elna 2300 (22 ściegi) (automatyczne obszywanie dziurek)- Elna 2100 (15 ściegów) (półautomatyczne obszywanie dziurek) A czym różnią się E2130 a E2300?Czy maszyny te mają automat do nawlekania nici? Znalazłam że E2300 jest kontynuacją E2130 i różni się wyłącznie kolorem grafiki panelu ze ściegami. Czyli pewnie E2130 już nie raczej nie kupię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta.Wojcik 26.02.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Elna 2130 a 2300, to te same maszyny tylko kolorystyka jest inna .może ktoś ma ze starych zapasów niebieską .Nowe egzemplarze są w różowej kolorystyce.Te modele nie mają nawlekacza do igły.Odpowiednikiem Elny 2300 jest Elna 2800 i ta maszyna ma już nawlekacz do igły i rotacyjny chwytacz.Polecam bardzo dobre modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMar 26.02.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Dziękuję za szybką odpowiedz.A jak jest różnica pomiędzy tymi chwytaczami: rotacyjny, wahadłowy.Który niby lepszy? Gdzieś czytałam że w rotacyjnym szybciej i łatwiej się wymienia szpulki z nicią, i rotacyjny jest cichszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta.Wojcik 26.02.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Sama udzieliłaś odpowiedzi ,dobra znajomość zagadnienia.Ja wybrałabym maszynę z chwytaczem rotacyjnym ,bo są naprawdę wygodniejsze w użytkowaniu .Elna 2800 jest niestety jest trochę droższa od 2300 ,ale i tak te maszyny są w obecnej chwili konkurencyjne cenowo w porównaniu z innymi firmami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMar 26.02.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 A różnica pomiędzy automatyczne obrzucanie dziurek, a 4-stopniowe obszywanie dziurek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta.Wojcik 26.02.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 W automacie zakładamy specjalną stopkę do której wkładamy guzik i robimy odpowiadnią wielkość dziurki w jednym cyklu,maszyna od początku do końca robi całą dziurkę bez zatrzymywania .Półautomat jest wówczas, gdy robimy ;w pierwszym etapie- rygielek,drugim -pierwszą strone dziurki ,trzecim -znów rygielek , czwartym -drugą stronę dziurki. Równiez jest specjalna stopka do dziurek ,ale wielkość dziurki musimy sami określić i dokonać cztery razy zmiany czynności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMar 26.02.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Bardzo mocno dziękuję za wszystkie odpowiedzi Chce jeszcze podpytać czy ta walizka przy Elnie 2600 oraz Elnie 2800 jest dość wytrzymała czy to tylko taki 'pokrowiec'?Chodzi mi o to by w szafie, w kącie ją gdzieś przetrzymywać, ale nie wiem czy ta walizka jest wytrzymała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta.Wojcik 27.02.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Jest to solidna a la walizka ,bez obaw można przechowywać maszynę w szafie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMar 27.02.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 zastanawiam się nad Elną 2800.Znalazłam ją w sklepie na miejscu za 949zł.Przejrzałam internet i znalazłam ją w sklepie internetowym (widniejącym jako dystrybutor maszyn Elna w Kielcach) za 854 zł (darmowa wysyłka).Zastanawia mnie jak wygląda ewentualne serwisowanie i naprawy maszyny, zakupionej przez internet?Czy jest serwis Elny w Olsztynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts