martek85 19.04.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Witam Weszlam na to forum, gdyz chce kupic mamie na 50-tke maszyne do szycia. Przeczytalam wiele postow, na wielu forach, ale musze przyznac, ze szycie nigdy nie bylo moja pasja i wiec malo wiem z tego co czytam Dlatego tez chcialabym prosic o konkretna rade w zakupie prezentu. Mama ma bardzo stara maszyne, ktora co chwile sie psuje - prawdopodobnie jest to lucznik, ale n ie jestem pewna. Mama uzywa maszyny tylko na uzytek domowy, tj skracanie firanek, wymiana zamkow np w kurtkach, przyszywanie latek, skracanie spodni itp., szycie poscieli i nie mam pojecia do czego jeszcze... Ja pewnie bede do konca zycia zanosic wszystko do krawca, gdyz nie znosze szyc Wracajac do tematu, jedyne firmy jakie bralam pod uwage to byly Singer i Lucznik, gdyz tylko o nich slyszalam. Jednak wyczytalam, ze czesto wspominana jest Elna i pare innych, wiec juz nie wiem co mam robic. Chcialabym przeznaczyc na zakup 600-700zl ale jesli bylaby duza roznica w jakosci maszyny to jestem w stanie wydac 1000zl. Bardzo prosze o rade - co kupic?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elżbietta 22.04.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Witam Pani Jolu,od kilku dni czytam tematy które mi Pani poleciła.Im więcej czytam tym mniej wiem.Interesują mnie maszyny:Elna 3230 - cena 1449 złElna 5100- cena 1549 złElna 6200 - cena 1749 złBrother NV-10 - cena 1460 zł -1521 złJanome DC 3030 -cena 1529 złJanome DC 4100 -cena 1827 złI tu moje pytania:Jaka jest różnica między maszyną elektroniczną a komputerową?Czy na wykonywanie drobnych przeróbek wystarczy mechaniczna?Jakie będą potem różnice w koszcie naprawy maszyny mech. a maszyny elektronicznej czy komputerowej?Czy orientuje się Pani gdzie w okolicy Augustowa,Białegostoku jest serwis tych maszyn? Pani Jolu którą maszynę wybrać czy lepiej te ciut tańsze Elna 3230 lub Brother NV-10 i do tego dokupić stopki do lamowania i podwijania?Może nie warto wydawać tyle pieniędzy na te droższe modele Elna 6200 ,Janome 4100.Czy każda z tych maszyn da radę podłożyć spodnie dżinsowe i spód bawełnianej,elastycznej tkaniny? Czy coerlock 689 bis to dobry wybór? Jeśli kupię te maszyny u Pani to czy mogę liczyć na jakiś rabat lub gratisowe stopki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta.Wojcik 22.04.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 WitamMaszyny elektroniczne, a komputerowe , to w dużym uproszczeniu to samo.Możemy przyjąć , że komputerowe ( najdroższe modele które mają dużą ilość ściegów ozdobnych, literki i liczby np. Elna 6600 ,7300 Jamome 5200 i 6600,Bernina E 92e ) są wtedy, gdy w elektronicznej maszynie mamy możliwość łączenia poszczególnych wzorów, lustrzanego odbicia , ogólnie mówiąc zapisywania własnych ustawień itp. Możemy przyjąć , że wówczas mamy maszynę komputerową.Natomiast ,gdy maszyna ma zamiast pokręteł badż suwaków, sensory -przyciski do zmiany ściegów i wyświtlacze to mówimy, że maszyna jest elektroniczna.Dodatkowo w maszynach elektronicznych , po wybraniu konkretnej funkcji, ustawienia wymaganej szerokości i gęstości ,maszyna sama wybiera.( oczywiście w pewnym zakresie możemy te fabryczne ustawienia dostosować do własnych potrzeb)W maszynach typowo mechanicznych gdy np. chcemy zrobić dziurkę to jednym pokrętłem wybieramy funkcję robienia dziurek, drugim pokrętłem trzeba ustawić odpowiednią gęstość, a trzecim odpowiednią szerokość, wszystkie ustawienia robimy sami, to tak w dużym skrócie.Jeszcze istotne jest to , że w maszynach mechanicznych mamy możliwość zmiany położenia igły , ale tylko w lewo, natomiast w elektronikach w obie strony i następna rzecz istotna to taka, że elektroniki mają kilka rodzajów dziurek, w mechanicznych jednaA co jest dla Pani naistotniejsze, to zadecyduje o wyborze maszyny.Serwisy najczęściej są centralne w siedzibie dystrybutora konkretnej firmy,jest to najprostsze rozwiązanie ,bo maszyna zabierana jest od Pani z domu i kurier odwozi ją z powrotem po naprawie. Pozdrawiam i wysyłam wiadomość na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoczekbezoczek 22.04.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Witam Pani Jolu, od kilku dni czytam tematy które mi Pani poleciła.Im więcej czytam tym mniej wiem. Interesują mnie maszyny: Elna 3230 - cena 1449 zł Elna 5100- cena 1549 zł Elna 6200 - cena 1749 zł Brother NV-10 - cena 1460 zł -1521 zł Janome DC 3030 -cena 1529 zł Janome DC 4100 -cena 1827 zł I tu moje pytania: Jaka jest różnica między maszyną elektroniczną a komputerową? Czy na wykonywanie drobnych przeróbek wystarczy mechaniczna? Jakie będą potem różnice w koszcie naprawy maszyny mech. a maszyny elektronicznej czy komputerowej? Czy orientuje się Pani gdzie w okolicy Augustowa,Białegostoku jest serwis tych maszyn? Pani Jolu którą maszynę wybrać czy lepiej te ciut tańsze Elna 3230 lub Brother NV-10 i do tego dokupić stopki do lamowania i podwijania? Może nie warto wydawać tyle pieniędzy na te droższe modele Elna 6200 ,Janome 4100. Czy każda z tych maszyn da radę podłożyć spodnie dżinsowe i spód bawełnianej,elastycznej tkaniny? Czy coerlock 689 bis to dobry wybór? Jeśli kupię te maszyny u Pani to czy mogę liczyć na jakiś rabat lub gratisowe stopki? W Białymstoku na ul. Nowy Świat 17, tel. 085 744 51 38, jest punkt sprzedaży maszyn do szycia. Porównaj sobie takie modele jak Bernina E82e i Bernina E92c z modelami przez Ciebie podanymi bo widzę, że ich nie wymieniłaś. Ponadtro w Białymstoku jest sprawdzony serwis przy ulicy Lipowej, z drugiej strony w okresie gwarancji można serwisować maszyny Bernina w serwisie centralnym w Krakowie (koszty transportu i naprawy gwarancyjnej pokrywa przedstawiciel Bernina w Polsce). Jeśli chodzi o coverlok 689 to nie wiem co to jest za marka. W necie kosztuje około 1800-2000 zł. Widzę, że jest to podszywarka z owerlokiem. Jednak z doświadczenia (opartego na coverlocku pseudo Łucznika 720D-5) to powiem Ci, że co tanie w zakupie jest później drogie w eksploatacji. Porządny coverlock z podszywarką musi kosztować kilka tys. złotych. Na pewno nie 1,5-2 tys. Czasem lepiej zastanowić się nad zakupem dwóch osobnych urządzeń – owerloka i podszywarki. Komplet wyjdzie w podobnej cenie lub troche taniej co coverlock, ale zyskujemy dwa odrębne stanowiska pracy. Z klasycznych owerloków polecam Bernina 700D (produkowany w kooperacji szwajcarskiej Bernina z japońskim koncernem JUKI). Zdecydowanie najszybszy owerlok z domowych – 1500 wkłuć na minutę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
realone 06.05.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Czytam i czytam fora i im więcej wiem tym gorzej o decyzje . Również poszukuje maszyny z "średniego" pułapu cenowego (1000 -1500zł). Maszyna nie będzie za często używana. Ale było by dobrze móc zrobić na niej trochę rzeczy tj. wszycie zamków skrócenie spodni, rękawów etc. Zastanawiam się pomiędzy: Singer 7463 Confidence - dane techniczne Brother NV-10 - dane techniczne Te marki znam (ze słyszenia) lecz nie mam jak sprawdzić modeli. Więc bardzo proszę o pomoc. Serdecznie pozdrawiam Realone P.S. Znalazłem jeszcze jeden ciekawy model: Jamone xl30 - dane techniczne (ang) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga_bu 08.05.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Witam, jakiś czas temu kupiłam Brothera NV10 - polecam - jest super!!!Prosta w obsłudze, chodzi cichutko, naprawdę warta polecenia. Pozdrawiam, Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogusia29 10.05.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 BARDZO PROSZĘ O POMOC - PLANUJĘ ZAKUP MASZYNY LECZ NIE ZA DROGIEJ A TRWAŁEJ, WACHAM SIĘ MIĘDZY JANOME 415 A JANOME JR 1012. JEŻELI KTOŚ SIĘ ORIENTUJE TO PROSZĘ O RADĘ KTÓRĄ WYBRAĆ? Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta.Wojcik 11.05.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Wybierając pomiędzy tymi dwiema maszynami zdecydowanie Janome 415 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogusia29 12.05.2009 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź. A więc na taką się zdecyduję. Teraz mam nowy dylemat - w wyposażeniu tej maszyny nie ma za wiele stopek, nie wiem jakie jeszcze są najbardziej przydatne, chciałabym od razu dokupić gdy będę zamawiać maszynę. Jeżeli ktoś może mi pomóc jeszcze w tej sprawie to będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LINKA 71 14.05.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Czytam, czytam i stwierdzam.... WIEM, że NIC nie wiem !!! POMOCY!!!! Potrzebuję maszyny (NIE przemysłowej) do uszycia - dużej ilości!- poszewek (z RÓŻNYCH tkanin). Do szczęścia potrzebuję; - możliwości jednoczesnego zszywania i obrzucania brzegów tkaninki (overlock 5-nitkowy???) - łatwej obsługi (albo przejrzystej instrukcji obsługi ) - niskiej ceny - sklepu w okolicach Kielc lub Radomia Z góry dziękuję za odpowiedż. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baranowska_1 14.05.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Szukam dobrego owerloka cztero nitkowego. Mam pytanie do agamnona. Czy spotkał sie Pan z owerlokiem Bernina 700 i czy jest to dobry owerlok. Czytałam na forach ze jest bardzo dobry i jest produkowany na licencji juki? Z góry dziękuje za informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 14.05.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Bernina 700D to dobry i sprawdzony owerlok, Warto kupić.Jest w sprzedaży od kilku lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoczekbezoczek 18.05.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Bernina 700D to rzeczywiście bardzo dobry owerlok. Najszybszy na rynku w swojej klasie - 1500 wkłuć na minutę. Polecany ze względu na jakość i niezawodność oraz komfort pracy (jest bardzo cichy). Współpraca z Juki robi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irenuu 18.05.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 witam im bardziej czytam tym bardziej nie wiem ktora maszyne wybrac. Szycie to dla mnie hobby nie praca zarobkowa. Nie mam wyksztalcenia czy szkolenia w tym kierunku ale lubie testowac rozne wzory/ pomysły. Do tej pory szylam bluzki, spodnice, spodnie, firanki, zaslony itp Korzystałam z pozyczonego Łucznika ale chyba pora na swoj wlasny sprzet Chcialabymm maszyne w miare prosta ale funkcjonalna , taka która za 2 lata tez mi sie nie znudzi Zastanawiam sie nad : Brother BM3500 Janome 525S Elna 2600 Bernina Bernette E66 Brother BC-2500 Elna 3230 Planowalam kupic maszyne do 1000 pln ale jak znajde uzasadnienie to moge dołozyc troche . Pls o informacje co sadzicie o maszynach jak wyzej Irenuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta.Wojcik 18.05.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Witam! Modele, które podałaś można by pogrupować w następujący sposób: - Elna 2600 i Janome 525sBardzo porównywalne modele co do zakresu funkcji i rozwiązań technicznych, oba mają sztywne pokrowce a'la walizka, rotacyjny chwytacz, płynne regulacje szerokości i gęstości ściegu. Zasadniczą różnicą na korzyść Janome jest posiadanie automatycznego obszywania dziurek. - Jeżeli chodzi o Berninę 66, jest to maszyna również posiadająca automat do dziurek, bardzo ciężka, solidna i zdecydowanie godna polecenia. - Elna 3230 w tej grupie jest modelem najwyższym ponieważ posiada regulator prędkości szycia niezależny od pedała, pozycjonowanie igły (możliwość blokowania igły w dole lub w górze), ścieg superoverlockowy i elektroniczny wyświetlacz. W tym miejscu chciałabym zwrócić Twoją uwagę na Janome DC 3030 ze względu na ten sam przedział cenowy. Warto byłoby zapoznać się również z tym modelem. - BM 3500 i BC 2500 w zestawieniu z powyższymi pomińmy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 19.05.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Bc-2500 super maszyna ale wycofana z rynku polskiego od ok. 1,5 roku. Następca jest seria nv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabinka66 20.05.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 WitamCieszę się, że trafiłam na to forum, bo ciekawych rzeczy się tu dowiedziałam.Z zainteresowaniem czytam opinie agamona i proszę pana o poradę.Dość dużo szyję dla siebie i dla rodziny, ale stary łucznik już nie wystarcza tym bardziej, że zakładam sklep odzieżowy + usługi krawieckie : (skracanie spodni, wszycie zamka, naprawa odzieży itp). Maszyna musi poradzić sobie z jedwabiem, jeansem być może tkaniny z laycrą. Wybrałam maszyny z firmy Janome:- maszyna do szycia DC 4100- owerlok 1200 DCzy jest to dobry wybór? Ogólnie nie doczytałam się nic złego o tej firmie, ale martwi mnie 50W maszyny do szycia. Czy powinnam obawiać się tej elektroniki? Pieniądze mam z dotacji, ale czasu coraz mniej. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 21.05.2009 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Przy takim szerokim asortymencie tkanin wskazana bylaby maszyna z górnym transporterem , Jesli chodzi o maszyny Janome to takim modelem jest Janome 6600. Coverlok J1200 - wybór z górnej pólki. Firma solidna, maszyny dobre. Proszę nie obawaić się elektroniki w maszynach. A jeśli chodzi o 50 W mocy - cóz jest teraz tendencja do produkcji wyróbów enegooszczednych, ochrona środowiska.Nie ma wpływu na trwalość Najnowszy owerlok Brothera model 3034 ma silnik o mocy zaledwie ok. 50 W, a szyjąc nie odczuwa się tego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia035 22.05.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Kupuję maszynę.Po przejrzreniu internetu i konsultacjach swój wybór ograniczyłam do czterech modeli tj.:JANOME memory craft 6600P,BROTHER nv-900,ELNA 7300 i HUSQVARNA sapphire 850 (870?).Będe wdzięczna za pomoc.Może Agamon by mógł mi pomóc?Skłaniam się ku Janome lub Elnie.Mam rację?Zalezy mi na tym by maszyna była mocna i sprostała szyciu miarowemu (tzn. wielkiej różnorodności materiałów).Niekoniecznie zależy mi na haftach.A może coś przeoczyłam? I jest jakaś inna godna uwagi?Będe wdzięczna za szybką odpowiedz,ponieważ chcę dokonać zakupu do końca miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 23.05.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 NV-900 cudo ( maszyna z głowica haftująca i z możliwościa projektowania własnyvh ściegów- tego nie ma konkurencja) w super cenie 3500zł. Do domu ale nie na szycie zarobkowe.Janome 6600 i Elna 7300 maszyny bardzo podobne - różnica w estetyce. Polecane do zakładów usługowych. Możliwośc dokupienia stołu takiego jak w przemysłówce.( wpuszczana główka w blat stołu)Sappire 850 lub 870- nowość z Husqvarny. Duże pole pracy ( długie ramie)Ewnement w maszynach - elektrycznie podnoszona stopka !!! 4 pozycje.870 ma więcej ściegów i automatyczne obcinanie nici.Maszyny kupowane bardzo chętnie przez klientów , którzy mają doświadczenie w szyciu starszymi modelami Husqvarny np. H330.Miałem w tym tygodniu klientkę , która szyła przez 12 lat na usłługach na H 230 i jak tylko prrzeszyła kawałek tkaniny na Sappire to kupiła bez namysłu.Z wybranych przez Panią maszyn - do szycia zarobkowegoi proponuje wybrac pomiędzy J6600- E7300 lub którąś z Sappire.W ubiegłym tygodniu Husqvarna otworzyła sklep internetowy z maszynami do szycia- maszyny są tam tańsze 5% niż w katalogu.Adres: http://www.husqvarna-viking.pl/sklep/kategoria,3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts