Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za poradę.Ja niestety, w przeciwieństwie do pańskiej klientki,nie znam żadnej z tych firm (tzn.nie szyłam na ich maszynach).W pracy szyję na przemysłowej komputerowej Juki,a w domu używam 15letniego Łucznika 838 i coverlocka 689 bis.Może ktoś z forumowiczów ma jedną z maszyn,które mnie interesują i może mi napisać jak sie sprawują w codziennym użytkowaniu?Będę wdzięczna za wszelkie uwagi :D

• Odpowiedzi 935
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

zastanawiam sie nad kupnem dodatkowych stopek do maszyny - na co powinnam zwracac uwage ? Maszyna ma zatrzaskowy sposób mocowania stopek. czy do wszystkich maszyn domowych sa standardowe stopki?czy wogole warto kupowac dodatkowe stopki ? mam na mysli lamownik, stopka overlokowa, do sciegu krytego, do podwijania. widzialam w internecie bardzo rozne ceny stopek i nie bardzo rozumiem jaka przyczyna jest takiego stanu ??

dziekuje za wszekjie informacje

Zacznijmy od tego z jakim chwytaczem masz maszynę , wahadłowy czy rotacyjny , w stopkach też istnieje podział , pod tym kątem.

Ogólnie mówiąc , szereg stopek jest bardzo przydatnych, szczególnie te , które wymianiłaś

Wszystko zależy od tego, jaką masz maszynę i co ma w wyposazeniu podstawowym.

Ceny różnią się w zależności od tego, czy stopka jest firmowa ,czy jest to zamiennik , oczywiście która firma , ma też znaczenie

maszyna ma chwytacz rotacyjny, bernina e66 ale w opisach stopek nie zauwazyłam informacji na ten temat :(.Jeszcze jeden "plus dodatni" tego forum :) czy moze ktos polecic sprawdzone zrodlo/firme/sklep dodatkowych stopek do tej maszyny ?

Polecam zestawy stopek o których mówi Pani Jola Wójcik - http://www.maszynydoszycia.sklep.pl/cgibin/shop?show=dodm& Już za 89 zł można kupić 4 metalowe, oryginalne stopki w tym do zamków krytych (!!!), która kupowana samodzielnie kosztuje kilkadziesiąt złotych!!! Nie są to plastikowe zamienniki, które szybko się wycierają.

Witam wszystkich, właśnie dołączyłam do tego forum i widzę ze Pani Jolanta.Wojcik mogłaby mi bardzo pomóc. Jestem z zawodu krawcową i jestem właśnie na etapie poszukiwania maszyny do szycia. Przeglądałam bardzo dużo ofert i chyba najbardziej skłonna bym była kupić jakiegoś singera lub Janome. Potrzebuję maszyny solidnej, mocnej do szycia tkanin lekkich typu firany, zasłony i jednocześnie tkanin grubych typu jeans. Maszyny które mi wpadły w oko to Janome 423s, Janome DC-4100, Singer 7469 i singer 9920, którą z nich wybrać? Czy któreś z nich są produkowane w chinach lub sa na podzespołach chińskich? Jestem przyzwyczajona do mocnych maszyn komputerowych przemysłowych a w domu miałam Łucznika 747 ale jak dla mnie to ta maszyna jest jak zabawka dla dziecka wiec chciałabym coś dla czego nie będę żałowała wydania pieniędzy bo maszyny które wymieniłam nie są tanie. Chciałabym dowiedzieć się jeszcze które maszyny są solidniejsze z chwytaczem rotacyjnym czy wahadłowym? Wiem że rotacyjny daje cichsza prace ale jak rodzaj chwytacza i czy wpływa na jakość szycia? Pani jolu proszę o pomoc.

Witam

Mam problem z zakupem maszyny ktora odpowiadala moim wymaganiom i miala nie za wygorowana cene. Niestety w tym momencie moge wylozyc na maszyne max. 500-650 zl.

Do czego bedzie zastosowana maszyna?

Szycie materialow TYLKO elastycznych, wykanczanie rekawkow, brzegow spodniczek, wszywanie zamkow krytych etc. Pracuje tylko na materialach typu Lycra + aksamity elastyczne, elastyczne koronki, tiul (projektuje kostiumy do tanca,kostiumy kapielowe, baletowe)

Nie jest wazne dla mnie czy w maszynie jest program do guzikow, sciegi ozdobne tez nie sa dla mnie bardzo wazne. Wazne aby maszyna dobrze sie sprawowala w czasie kontaktu z lycra i miala sciegi elastyczne. Super by bylo jakby maszyna mogla miec zamontowana stopke do wszywania cekinow, koralikow. Moze byc cicha ale jak pracuje glosniej tez nie bede narzekac.

Niestety na drugi zakup za okolo 2000 zl mnie nie stac(kupilam juz overlocka Janome z ktorego jestem bardzo zadowolona) dlatego max co moge zaplacic jest ok. 600 zl...

W tym momencie popsula mi sie maszyna i niestety jestem zmuszona do poszukania czegos co bedzie bardziej wytrzymale.

Maszyna pracowalaby okolo 5 h dziennie.

Pan w serwisie polecal mi tylko Pfaffa, ale po przeczytaniu tutaj kilkudziesieciu postow sama nie wiem i po glowie przewija mi sie kilkanascie roznych nazw.

Pozdrawiam i czekam na wasza pomoc ;)

P.S tam w serwisie mi powiedzieli ze maszyna do takich materialow powinna miec gorny transport. Czy nie wystarczyloby jakbym do tanszej maszyny uzyla stopki z gornym transportem zamiast kupowac drozsza maszyne?

Witam wszystkich, właśnie dołączyłam do tego forum i widzę ze Pani Jolanta.Wojcik mogłaby mi bardzo pomóc. Jestem z zawodu krawcową i jestem właśnie na etapie poszukiwania maszyny do szycia. Przeglądałam bardzo dużo ofert i chyba najbardziej skłonna bym była kupić jakiegoś singera lub Janome. Potrzebuję maszyny solidnej, mocnej do szycia tkanin lekkich typu firany, zasłony i jednocześnie tkanin grubych typu jeans. Maszyny które mi wpadły w oko to Janome 423s, Janome DC-4100, Singer 7469 i singer 9920, którą z nich wybrać? Czy któreś z nich są produkowane w chinach lub sa na podzespołach chińskich? Jestem przyzwyczajona do mocnych maszyn komputerowych przemysłowych a w domu miałam Łucznika 747 ale jak dla mnie to ta maszyna jest jak zabawka dla dziecka wiec chciałabym coś dla czego nie będę żałowała wydania pieniędzy bo maszyny które wymieniłam nie są tanie. Chciałabym dowiedzieć się jeszcze które maszyny są solidniejsze z chwytaczem rotacyjnym czy wahadłowym? Wiem że rotacyjny daje cichsza prace ale jak rodzaj chwytacza i czy wpływa na jakość szycia? Pani jolu proszę o pomoc.

Może , zacznę od końca . Nie rozpatrywałabym solidności maszyny pod tym kątem , czy ma chwytacz rotacyjny czy wahadłowy.Tak się składa , że maszyny z chwytaczem wahadłaowym , to modele z grupy najprostszych maszyn Elna 2100 i 2300

Janome 415 i 423

Bernina 56

Bardzo solidne , wytrzymałe i z tej grupy, dobry Pani wybór - Janome 423

Pozostałe typy maszyn , bardziej rozwinięte ściegowo i funkcyjnie ,posiadają zawsze chwytacze rotacyjne .Ja osobiście wybrałabym maszynę z chwytaczem rotacyjnym ze względu na wygodę w użytkowaniu i delikatniejszy dżwięk, ale o maszynach z chwytaczem wahadławym ,dobrej marki , też nie mogę nic złego powiedzieć . Według mnie maszyny z rotacyjnym chwytaczem radzą sobie lepiej z szyciem szczególnie delikatnych tkanin.Tutaj dodam , że maszyny na wyższym poziomie mające taki chwytacz , posiadają najczęściej sześcio lub siedmiopunktowe ząbki transportu i to jest jeden z najważniejszych czynników wpływających na jakość szycia .

Maszyna DC 4100 ogromny przeskok pomiędzy tą a 423. Posiada wiele zalet i przy obecnej cenie , warto zainwestować w taki sprzęt.

Na temat pozostałych modeli, o które Pani pyta, nie mogę się wypowiedzieć, nie mając ich w swojej ofercie.

Wiadomość na priva

Pozdrawiam Jola Wójcik

Witam

Szycie materialow TYLKO elastycznych, wykanczanie rekawkow, brzegow spodniczek, wszywanie zamkow krytych etc. Pracuje tylko na materialach typu Lycra + aksamity elastyczne, elastyczne koronki, tiul (projektuje kostiumy do tanca,kostiumy kapielowe, baletowe)

Nie jest wazne dla mnie czy w maszynie jest program do guzikow, sciegi ozdobne tez nie sa dla mnie bardzo wazne. Wazne aby maszyna dobrze sie sprawowala w czasie kontaktu z lycra i miala sciegi elastyczne. Super by bylo jakby maszyna mogla miec zamontowana stopke do wszywania cekinow, koralikow. Moze byc cicha ale jak pracuje glosniej tez nie bede narzekac.

(kupilam juz overlocka Janome z ktorego jestem bardzo zadowolona) dlatego max co moge zaplacic jest ok. 600 zl...

W tym momencie popsula mi sie maszyna i niestety jestem zmuszona do poszukania czegos co bedzie bardziej wytrzymale.

Maszyna pracowalaby okolo 5 h dziennie.

Pozdrawiam i czekam na wasza pomoc ;)

P.S tam w serwisie mi powiedzieli ze maszyna do takich materialow powinna miec gorny transport. Czy nie wystarczyloby jakbym do tanszej maszyny uzyla stopki z gornym transportem zamiast kupowac drozsza maszyne?

Trochę trudno będzie to połączyć w całość , ale nie jest to niemożliwe.

Biorę pod uwagę , to że posiadasz overlock , więc obrzucanie i wszystkie rzeczy z tym związane robisz na overlocku, a na maszynie resztę :stębnowanie naszywanie koralików i taśmy cekinowei , exspresy itp.

Wobec powyższego najprostsza maszyna , a bardzo solidna Elna 2100 cena 649zł lub odpowiednik w Janome 415 cena 762zł. Mogę jeszcze wiele zasugerować, ale ogranicza nas cena.

Poniżej tego poziomu nie radzę schodzić.

Do tych maszyn trzeba dokupić stopkę do cekinów i taśm , są ogólnie dostępne ,stopka z górnym transportem też , ale ja nie jestem przekonana do koniecznoścj zastosowania jej.

Mam nadzieję ,że choć trochę pomogłam

Jola

nie znam się na szyciu chociaż raz czy dwa na singerze szyłam sobie coś tam .

Chciałabym kupić maszynę na uzytek domowy -przeróbka albo co najwyżej uszycie spódnicy czy coś w tym stylu. Zastanawiam się nad marką MEDION - znacie? tutaj opis

http://allegro.pl/item640131472_maszyna_do_szycia_jak_lucznik_nowa_do_domu_i_prac.html

Zależy mi na cenie - na początku myślałam nawet o czymś takiem :

http://allegro.pl/item643320530_maszyna_do_szycia_mini_super.html

ale to z kolei chyba zabawka..

Proszę o radę:) dzięki

Może pomogę komuś w wyborze maszyny, jeszcze nie dawno sama szukałam porady ale w końcu kupiłam janome 525s i jestem bardzo zadowolona. Maszyna super, dosyć mocna a najbardziej mnie cieszy automatyczne obszywanie dziurki na wymiar guzika :) . Jak na razie jedno co jest nie poręczne w tej maszynie to schowek na przyrządy do maszyny ale jest nic, zawsze można sobie zrobić wygodniejsze w oddzielnym pudełku. Jeśli więc ktoś planuje zakup maszyny to z powodzeniem może wybrać właśnie janome.

Pozdrawiam

Ja chcialabym poruszyc tutaj jeszcze jedna kwestie - kwestie gwarancji. Z tego co wiem, maszyny Janome posiadaja 5 lat gwarancji. Dlaczego wiec np. na Allegro czy w sklepach te maszyny sa sprzedawane na 2 letniej gwarancji? Nie rozumiem tego troche. Nie bede wymieniac sklepow bo to nie o to chodzi. Wiadome jest ze Janome jako firma sama z siebie chyba tej gwarancji 5-letniej udziela? Czy w razie czego np. kiedy cos sie popsuje po 2.5 roku mam szanse na serwisowanie?

Pozdrawiam

Maszyny janome, które są w sprzedaży w Polsce posiadają 2 letnią gwarancję w przypadku zakupu przaz osoby prywatne i w przypadku zakupu na działalnosc 1 rok. Wynika to kodeksu cywilnego( o ochronie konsumenckiej).

Inni importerzy tez udzielają 2 letniej gwarancji.

W tej chwili od 1-go czerwca importer maszyn Husqvarna i Pfaff dal w promocji 5 letnią gwarancję na maszyny ( w przypadku zakupu maszyny na działalnośc gwarancja obejmyje 1 rok). Promocja jest ograniczona czasowo do 31.08.2009r. Wzcesnej byla 3 letnia gwarancja na maszyny produkowane w Szwecji i 2 letnia na pozostale.

Poszukuje dobrej maszyny do szycia z funkcją haftowania.

Zastanawiam sie nad Brother1200 lub nv900, ciekawie wygląda też SINGER FUTURA CE350 ale ostatnio ludzie narzekają na singery.

Zależy mi też na dobrym wyposażeniu w stopki typu owerlokowego, zawijająca, lamownik, do marszczeń itp oraz z chwytaczem rotacyjnym ponoć lepszy.

Bardzo proszę o rade co wybrać lub jeśli ma ktoś sprawdzoną maszyne to o polecenie modelu.

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik95303.htm

Witam

Od 2-3 tygodni przymierzam się do zakupu maszyny do szycia. Maszyna ma służyć do przeszywania flag reklamowych z poliestru, szycia materiału poliestrowego o gramaturze do 220 g/m (materiał jak w parasolach reklamowych na ogródkach piwnych), satyny poliestrowej oraz sporadycznie irchy syntetycznej i polaru. Zaletą maszyny powinna być prosta obsługa, gdyż będzie to moja pierwsza maszyna i muszę na niej początkowo się uczyć jak szyć.

Po zapoznaniu się z ofertą na rynku wielu firm wybrałem dwie maszyny:

PFAFF HOBBY 1142 (ewentualnie tańszy model 1132)

HUSQVARNA EMERALD 118

Czy ktoś z uczestników forum posiada takową maszynę? Jaka jest Państwa opinia nt. tych producentów. Jak narazie czytałem o tym sprzęcie tylko w samych superlatywach. Może ktoś wie jak np. działa serwis czy są problemy z częściami w razie ewentualnej awarii?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Do szycia flag polecalbym maszynę Newlife 1111. Maszyna mocna, chwytacz rotacyjny od maszyny przemysłowej z metalowym koszykiem ( pfaffy mają już plastik), z górnym transporterem ( flagi sliskie tkaniny, przesuwanją się nierównomiernie), ma metalowa krzywkę wysokości transportera

Wymienione maszyny E118 i pfaff1142- fajne maszyny ale nie do szycia zarobkowego.( duża ilośc ściegów,-nie wykorzystasz, krzywka wysokości transportera plastykowa- za 2-3 lata szycia zarobkowego(produkcja)remont maszyny.Cena maszyn podobna.

Hmmm opis zachęcający, ale cena wyższa o grubo ponad 60%. Husqvarnę 118 mogę mieć w cenie 962 zł, a Pfaffa w niewiele wyższej. Newlife kosztuje już prawie 1600 zł :(.

Zajrzałem na Pana stronę. Widzę, że zajmuje się Pan maszynami już bardzo długo i sprzedaje Pan maszyny kilku firm. Gdybym jednak zdecydował się na wydatek 1500-1600 zł jaką maszynę prócz Newlife by Pan jeszcze polecił? Jakie są godne uwagi?

Ostatnie pytanko. Co Pan oraz inni użytkownicy forum sądzi cie o hafciarce Husqvarna 995E. Przy tym zakupie miałbym hafciarkę wraz z maszyną do szycia. Czy jako maszyna do szycia dla moich potrzeb byłby to dobry wybór? Przy okazji byłaby hafciarka i też mogłaby co nieco zarobić.