Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 935
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

od jakiegos czasu chodzi za mną chęć na posiadanie maszyny w domu 8)

Kiedyś szyłam trochę sobie, młodszej siostrze a teraz z chęcią bym jakieś drobne rzeczy do domu uszyła , czy dziciakom coś podłożyła itp.

Nie wiem szczerze powiedziawszy czego szukac :roll:

Nie ma u nas specjalistycznych sklepów z maszynami , jedynie Eldom, awans a tam nie znają sie na maszynach i nie umieją doradzic :-?

CO radzićie kupić :roll: :roll: :roll:

Oczywiście cena ma duuuuuuże zanczenie :wink:

• 3 weeks później...

Agamon, można pytanie? Mam zamiar kupić bardzo porządną maszynę do szycia. myślę o pfaff - serii 2048. Szyje dużo, różne materiały, mam overlock pfaff ( super jakość, choć ma 10 lat) A stary łucznik już ledwo zipie. Czemu ten pfaff taki drogi??? Słyszałam, że po przeniesieniu produkcji do Czech jakość trochę gorsza (czy to prawda?)

I teraz jeszcze sie zastanawiam( bo to zakup na lata)

1. Pfaff 2048 czy janome 6600 ( tam też transport górny). Która z nich lepsza?

2. pfaff 2026 lub 2048- na czym polega różnica w linii classik i expression? Bo cena classika 2 razy niższa, a tez ma idt ( ten słynny transport górny)

3. A może zwykły selekt - mechaniczny? Tak sie zastanawiam- czy elektronika nie będzie bardziej delikatna i szybko sie zepsuje? Mam zamiar teraz uszyć nowe zasłony i pokrowce z lnu , potem też kilka rożnych dekoracji ( poduszki, ozdóbki , pikowanki do domu i tp)Tylko ta 1 dziurka w selekcie mnie nie bardzo odpowiada... Chciałabym jednak kilka. Proszę o rade :) Tak sobie myślę i nadal nie mogę sie zdecydować... JAKI MODEL??? Z góry dziękuję... :)

Mam maszynę :p :p :p

Nie wiem czy wybór był dobry ale kupiłam maszynę Huskystar i jak na razie szyje znakomicie 8)

Taką bo taka u nas dostępna od ręki 8) 8) Nie wiedziałam nawet, ze te maszyny mają takie szerokie mozliwości 8) :roll:

Kiedyś szyłam zawsze jak coś potzrebowałam dziadka przedwjennym Singerem i nie było takich opcji szycia :wink:

• 3 weeks później...

Mam tradycyjne pytanie która maszyna lepsza? moja mama szyje profesjonalnie w domu (krawiectwo lekkie), ma stare maszyny łucznik i singer. Musi kupić nową bo tamte już się rozlatują. Możecie poradzić co może sprostać jej potrzebom. Szczególnie proszę o radę Agamona jako profesjonalistę .

z tego co sam się orientowałem to wpadły mi w oko Pfaff 1538, i 1142 no i Husqvarny, tyle że drogie. Ale może co innego jest godne polecenia? Zależy mi na trwałości (metalowe podzespoły?), cichej pracy, i cenie w ok. 1500 zł.

Kupiłem "Łucznika" jak starsza córka miała 3 lata. Szyć miął żona, bo ja techniczny, ale nie "krawcowaty". Żona siadła do maszyny, a córka w ryk! Taka straszna warcząca maszyna to tylko tata może... Siadłem, spróbowałem i ... uszyłem żonie spódnicę. Tylko wszystko musiało być sfastrygowane + instrukcja gdzie mam szyć.

Czasami nawet potrafię sam sobie jeansy skrócić. :o

Zwykle jedna nogawka jest po moim skracaniu "bardziej"

długa lub krótka.

Zależy, z której strony się patrzy.

Przecież w czasie wojny Łucznik miał produkować karabiny maszynowe.

Hmmmm, a mnie się właśnie trafiła maszynka Husqvarna Viking DesignII. Mam ją właśnie na stole i myślę, że to taki mały Mercedes wśród maszyn :roll: :wink: Tylko, że nigdzie na polskich WWW nie mogę jej znaleźc... Ile można dac za taką maszynę i czy dostępne są na polskim rynku karty ze ściegami???

Pomożesz Agamon? Wiem, że bardziej preferujesz Pfaffa, ale... :wink:

• 5 weeks później...

Mam zamiar kupic maszyne, która będzie służyła głownie do przeróbek (skracanie, zwężanie itp.), trzeba będzie zrobić jakąs dziurke na guzik, coś obrzucić ewentualnie raz na jakiś czas coś uszyć od A do Z. Kwota jaką chce na nią wydać to około 800-1100zł. W oko wpadły mi następujące modele:

- Brother BC-2100 za 1100zł

- Bernina Bernette E80e za 1100 zł

- Janome 423s za 950 lub Janome 525S za 1049 zł.

Która z tych maszyn będzie najlepsza (ewentualnie jakieś inne propozycje)? Jak jest z niezawodnością tych maszyn - w szczególności tego Brothera z LCD - wartko się pchać w maszynę elektroniczą ?

Gdzie można zakupić te maszyny w Lublinie? Agamon masz coś wspólnego ze sklepem na Kiepury? Bo jeszcze w nim nie byłem, ale znalazłem juz go w internecie.

Dzień dobry, witam wszystkich serdecznie, odkryłam dzisiaj to forum i jestem pod wrażeniem, prawdziwa kopalnia informacji! Mam pytanie w zasadzie do Agamona, nurtuje mnie ono od paru dni. Jestem posiadaczką maszyny singer 9423, kupiona została w 97 roku, jest to zwykła maszyna bez wodotrysków i bajerów, znakomicie mi się na niej szyje, nigdy się nie zepsuła ani rozregulowała w sposób wymagający interwencji mechanika. Chcąc dokupić do niej parę stopek spotkałam się z określeniem "wysokie" lub "niskie" mocowanie stopki. Mowa tu o np, stopce (mocowanej śrubką) do krytych zamków firmy eti, zupełnie nie wiem jakie jest to mocowanie w tej maszynie, brakuje o tym typie informacji nawet na stronie Singera. Czy możesz mi pomóc? Firma Eti podaje ogólnikowo, że wysokie mocowanie dotyczy starszych typów, a niskie nowszych, nie wiem jakie ma moja staruszka.

Dziękuję za odzew, tak sobie pomyślałam, że póki co kupię uzgadniając ewentualną wymianę na próbę jedną z tych stopek w naziemnym sklepie i najlepiej będę mogła określić co to za mocowanie, wtedy można poszaleć kupując większą ilość. Maszyna zagadka. :D

• 2 weeks później...

ja mam pytanie do agamona :)

jaką maszynę byś mi doradził do domowego szycia, są to przeróbki i szycie spódnic, torebek, bluzek itd, a szyje można powiedzieć okresowo :) tzn jak mam czas to maszyna (stary łucznik) jest używana 4 dni non stop a później koło 3 tyg stoi i odpoczywa :) i szukam czegoś solidnego co by go zastąpiło, najlepjej w cenie do 800 zł (no max już 1000 zł) i nie musi mieć wielu bajerów ważne żeby były te podstawowe rzeczy jakie ma łucznik plus to coś co owerlocka przypomina a no i żebym w razie czego bez problemu dostała części w razie gdyby się coś zepsuło a pewnie to nie uniknione bo takie solidne rzeczy jak 20 lat temu już ciężko spotkać :)

z góry dzięki za odpowiedz :)