Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie thuje wybrać

Recommended Posts

brabant - popularne, szybko, rosną, ładny pokrój, nie brazowieja od środka - jestem z nich bardzo zadowolony

pzdr

Oczywiscie o gustach się nie dyskutuje :) .

Nie zgadzam się tylko z tym, że odmiana 'Brabant' nie brązowieje od środka krzewu. Brązowieje jak wszystkie żywotniki (to jest naturalne zjawisko). Ponadto 'Brabant" dosyć obficie szyszkuje a to nie wszystkim się podoba.

..

• 3 weeks później...

Miałem Brabant 8 letni i wszystkie wyrzuciłem. Przesadziłem kilka w mniej widoczne miejsce, żeby zobaczyć co z tego wyrośnie. Szczególnie w zimie pod śniegiem rozwalają się i nie pomaga ich wiązanie, bo maja kilka przewodników. Po 4 latach miały już ciemne szyszki Od 3 lat mam 100 szt. odmiany szmaragd. Ma jeden przewodnik i nie łamie się pod śniegiem. W każdej chwili można przyciąć czubek na określoną wysokość. Przyrosty rocznie mam nawet 40 cm. A na zimę wszystkie ciemnieją. Mam dwie nieznane odmiany, które cały sezon są w jednym jasno-zielonym kolorze.

Pozdrawiam

• 1 month później...
Smaragd lepszy - Brabant trzeba ciąć by był ładny - a nie lepiej w tym czasie piwko... :wink:

Witaj.

Szmarag- 28 zł

Brabant - 13 zł

Przy 200 sztukach jest różnic do zapłaty.

A ile jest tego cięcia? Raz, dwa razy w roku?

Mam 200 drzewek Brabantai nie sądzę, żeby było to uciążliwe.

A i browarka można przy cięciu spożyć :lol:

Pozdro dla żywotników :wink:

• 6 months później...
  • 4 months później...
Masz dość długą linię ogrodzenia,dobrze było by ją trochę urozmaicić.Ja zrobiłem tak - długi ciąg podzieliłem na dwie części: 1) ciąg samych brabantów - był to wybór wymuszony, brabanty podobają mi się mniej niż średnio ale rosną najszybciej, mam syfiaste sąsiedztwo od którego muszę się jak najszybciej zasłonić. 2) przemiennie:2 smaragdy i 2 tuje złociste i to wygląda bardzo fajnie. Nie kupuj importowanych z Holandii, prawdopodobnie nie przeżyją roku.

• 11 months później...