agnes 27.05.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Podczas przekopywania terenu na którym powstał mój ogródek natknięto się na zakopaną studnię wiec ja odkopano i teraz czerpię z niej wodę do podlewania ogródka .nie zamierzam tej wody uzdatniać ani stosować do celów spożywczych ,tylko do podlewania i jako ozdobę.Nie oddałam jeszcze budynku do użytku także przede mną jeszcze ta urzędowa procedura . W związku z tym mam nastepujące pytanie:czy muszę zgłaszać gdzieś tę studnię ,czy są przepisy prawne regulujące sprawy takich nieuzytkowych studzien,bo jeśli jest to czaso i kosztochłonne to wolę tę studnię zakryć donicami jakby jej nie było podczas oddawania budynku do użytkowania. [ Ta wiadomość była edytowana przez: agnes dnia 2003-05-27 09:49 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 27.05.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Studnie kopane i z filtrem wbijanym ujmujące wodę z pierwszego poziomu wodonośnego nie wymagają żadnych zezwoleń. Według Prawa Wodnego właściciel gruntu może bez specjalnego zezwolenia korzystać z wód znajdujących się na jego posesji, jeśli pobór wody nie przekracza 5m3 na dobę a wydajność pomp nie jest większa niż 0,5 m3 na godzinę. Jedynie studnie wiercone podlegają pewnym procedurom.Czyli nie masz problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 27.05.2003 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Dzięki,w takim razie mogę już zacząć ją urzadzać i upiększać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.05.2003 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 studnia powinna byc zaznaczona na mapie geodezyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 27.05.2003 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Mapa geodezyjna /ta do celów projektowych/powstała o wiele wcześniej niż studnia odkopana,wcześniej był tam sad i na mapach geodezyjnych miasta żadnej studni nie było a przecież istniała tam ona zawsze/no dajmy na to że z 50 lat/ Czyli w geodezji mają burdel ?? Miasto sprzedaje działkę ze studnią nic o tym nie wiedząc ,/działka należała wcześniej do Urzędu Miasta/Wydaje mi się ,że nie tędy droga,jesli ktoś ja wykopał na działce miasta -tym bardziej powinno być to zaznaczone ,coś mi tu nie gra.Także żadnych urzędowych kroków nie będę czyniła a geodetów mam gdzieś-niech sie martwi miasto,widać ,że studnia nie jest nowa /stare kręgi / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.05.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 oczywiscie ze to blad miasta. zadbaj jednak o to aby studnia znalazla sie na mapie jesli bedziesz takowe robic w celu np budowy czegokolwiek (szamba, zbiornika na deszczowke, garazu domu itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts