Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZENIT Marty i Darka - komentarze

ms.

Recommended Posts

Marto.

Jesteśmy już po przeżyciu kilku "załamań" z powodu fuszerek dot. rzeczy wydawałoby się oczywistych. U nas w sobotę majstry skuwały belki stropowe.

Po mału zaczynamy się uodparniać, co nie znaczy, że przestajemy wymagać.

A wydawałoby się, że robimy wszystko co w naszej mocy.

Na budowie jesteśmy przynajmniej raz dziennie-mieszkamy blisko- sprawdzamy, omawiamy, tłumaczymy.

A życie swoje.

Co do wydatków-dzisiaj zalewamy strop i beton kupujemy już po 280 / to chyba najszybciej drożejący mat. na rynku/

Jak wymurujecie ściany dom od razu wyda się większy / my mamy takie wrażenie i jesteśmy coraz bardziej zadowoleni z wyboru projektu/

Powodzenia, niech rośnie!

:) :wink:

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zuber, ściany już rosną. Powoli wyłania się bryła budynku. Teraz jestem przerażona, jaki ten dom zrobił się wielki.

My też chcemy reku, ale wszystkie kanały będa pod sufitem (dom parterowy i nie ma potrzeby przebijać się przez strop).

Szarpniemy się na dwie rolety integro i trzeba przygotować odpowiednio nadproża.

Do każdej takiej zmiany dajemy majstrowi rysunek z wymiarami. Do tej pory to działa.

, ściany już rosną. Powoli wyłania się bryła budynku. Teraz jestem przerażona, jaki ten dom zrobił się wielki.

Szarpniemy się na dwie rolety integro i trzeba przygotować odpowiednio nadproża.

Do każdej takiej zmiany dajemy majstrowi rysunek z wymiarami. Do tej pory to działa.

Podobno wszyscy uważają , że dom będzie mały gdy patrza na fundamenty, wielki gdy rosną ściany, ciemny gdy powstaje strop, etc. najważniejsze aby na koniec był w sam raz :wink:

O co chodzi z roletami? Dlaczego dwie? tylko lub aż dwie? Chcecie zagrodzic najłatwiejsze wejścia? Czy wtedy po prostu osoba "zainteresowana" wejściem nie wybierze okna bez rolety???

Już sama nie wiem co mysleć o zabezpieczeniach - w moim przypadku mamy tyle okien na parterze, że rolety to masakra jeszcze większa niz P4 i WK2... :cry:

Dlaczego myślicie o oknach jako o mostkach cieplnych?

I jakie parametry mają wasze okna? / kompleksowo-nie same szyby, ale szyby i rama liczone razem?/

My mamy U 1,1, a w największym tarasowym 0,8.

Poza tym największe przeszklenia mamy od poł-zach i jesteśmy dobrej myśli.

Ale fakt, że rolety b. dobrze chronią przed stratami ciepła.

Mam w rodzinie inżynierów budownictwa, z uprawnieniami, z wieloletnią praktyką, ale nieczynnych zawodowo i daleko jeśli chodzi o odległość (i wszelkie nadzory).

Jednemu z nich pokazałam nasz projekt i podpytywałam się o szczegóły. Rozmowa była trochę dziwna, bo wujek robił w pamięci wszelkie wyliczenia, niczym program Audytor OZC.

Chodziło o zmniejszenie współczynnika U przez zamianę grubości styropianu z 12 na 15 cm. Powiedział wtedy brutalnie, że moje wysiłki finansowe zostaną zniweczone przez ucieczkę ciepła właśnie przez okna. Jak porównasz współczynniki dla ścian i okien - widać różnicę.

Drugi znowu sceptycznie odniósł się do magicznej mocy współczynników okien. Taki wynik jest wpisany na aprobacie technicznej. To, co dostaniesz będzie jakie będzie i oby nie zepsute jeszcze zostało w czasie montażu.

Nasz dom zdecydowanie nie będzie pasywny. Postaramy się, żeby nie ogrzewać okolicy, ale jakoś nie chcę przepłacać za różnicę 0,2 w wartości U.

Zdaję sobie sprawę, że wiele informacji podawanych przez producentów to zabiego czysto marketingowe -typu okna bezołowiowe, super, super,ciepłe i.t.d.

Jeszcze powinny być samo-myjące się

Dlatego wcale nie kupiliśmy okien typu "full wypas" / sam dysrtybutor okien - co dziwne-nam odradzał i mówił co jest dobre z punktu widzenia zdrowego rozsądku, a co nie/.Kupiliśmy u sprawdzonego producenta, nie sądzę żebym miała dostać bubel.Ta sama firma będzie montować,póki co mam nadzieję, że będzie dobrze.Dlaczego z góry mam zakładać, że zamontują źle?

A cieplejsza szyba okna tarasowego/poszerzonego przez nas o jedno skrzydło /kosztowala nas 560 zł więcej.

My też nie budujemy domu pasywnego

:wink:

Chcemy wybudować ładny i w miarę tani / w trakcie budowy i późniejszego użytkowania/

Nie mamy fachowców w rodzinie , dlatego kierujemy się zdrowym rozsądkiem i...stanem konta.

Muszę się przyznać, że właśnie nasi rodzinny fachowcy byli największymi sceptykami.

My z mężem pocieszamy się - oby tylko stanął budynek, reszta już pójdzie. Niewielka kubatura i fakt, że jest parterowy może nie zrujnuje nas finansowo.

PS. My spotkaliśmy się z człowiekiem od reku jeszcze przed rozpoczęciem budowy. W stropie musimy uwzględnić przepust do czerpni powietrza. Pozostałe kanały będą szły pod sufitem (przydało się podwyższenie parteru, kosztem strychu).