zuber 11.06.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Marto. Jesteśmy już po przeżyciu kilku "załamań" z powodu fuszerek dot. rzeczy wydawałoby się oczywistych. U nas w sobotę majstry skuwały belki stropowe. Po mału zaczynamy się uodparniać, co nie znaczy, że przestajemy wymagać. A wydawałoby się, że robimy wszystko co w naszej mocy. Na budowie jesteśmy przynajmniej raz dziennie-mieszkamy blisko- sprawdzamy, omawiamy, tłumaczymy. A życie swoje. Co do wydatków-dzisiaj zalewamy strop i beton kupujemy już po 280 / to chyba najszybciej drożejący mat. na rynku/ Jak wymurujecie ściany dom od razu wyda się większy / my mamy takie wrażenie i jesteśmy coraz bardziej zadowoleni z wyboru projektu/ Powodzenia, niech rośnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 11.06.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Zycze samych trafnych wyborow i satysfakcji z wybranego projektu.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.06.2007 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Zuber, ściany już rosną. Powoli wyłania się bryła budynku. Teraz jestem przerażona, jaki ten dom zrobił się wielki. My też chcemy reku, ale wszystkie kanały będa pod sufitem (dom parterowy i nie ma potrzeby przebijać się przez strop).Szarpniemy się na dwie rolety integro i trzeba przygotować odpowiednio nadproża.Do każdej takiej zmiany dajemy majstrowi rysunek z wymiarami. Do tej pory to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.06.2007 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Speek, ja bardzo lubię nasz projekt (i przy każdej okazji powtarzam to sobie głośno). Aż się chce chcieć... PS. Zazwyczaj jeździmy inną trasą, ale jak nas zawieje w Twoje strony - będę wypatrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 13.06.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 , ściany już rosną. Powoli wyłania się bryła budynku. Teraz jestem przerażona, jaki ten dom zrobił się wielki. Szarpniemy się na dwie rolety integro i trzeba przygotować odpowiednio nadproża. Do każdej takiej zmiany dajemy majstrowi rysunek z wymiarami. Do tej pory to działa. Podobno wszyscy uważają , że dom będzie mały gdy patrza na fundamenty, wielki gdy rosną ściany, ciemny gdy powstaje strop, etc. najważniejsze aby na koniec był w sam raz O co chodzi z roletami? Dlaczego dwie? tylko lub aż dwie? Chcecie zagrodzic najłatwiejsze wejścia? Czy wtedy po prostu osoba "zainteresowana" wejściem nie wybierze okna bez rolety??? Już sama nie wiem co mysleć o zabezpieczeniach - w moim przypadku mamy tyle okien na parterze, że rolety to masakra jeszcze większa niz P4 i WK2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 13.06.2007 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 My o oknach myślimy raczej jako o ogromnych mostkach cieplnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 14.06.2007 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 My o oknach myślimy raczej jako o ogromnych mostkach cieplnych. Oojoj - Marto nie jest tak źle macie ciepły pakiet szybowy i pięciokomorowy profil. A to dobre okna, trzeba spełnic tylko jeden warunek i kupić u dobrego producenta. W W-wie chyba takiego niema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 14.06.2007 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Czarku, w związku z naszymi rozmowami na temat okien co ma oznaczać ta wypowiedź? Kupić okna od producenta, byleby nie był z Warszawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 16.06.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Oj tak z oknami jest problem i nie do konca jestes pewna czy to co zamowilasspelni Twije oczekiwania.Kiedys na grupie polecalam producenta moze spotkaj sie z nim i jeszcze raz rozwaz temat.Moje okna juz gotowe czekaja na wstawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 19.06.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Dlaczego myślicie o oknach jako o mostkach cieplnych?I jakie parametry mają wasze okna? / kompleksowo-nie same szyby, ale szyby i rama liczone razem?/My mamy U 1,1, a w największym tarasowym 0,8.Poza tym największe przeszklenia mamy od poł-zach i jesteśmy dobrej myśli.Ale fakt, że rolety b. dobrze chronią przed stratami ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 19.06.2007 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Mam w rodzinie inżynierów budownictwa, z uprawnieniami, z wieloletnią praktyką, ale nieczynnych zawodowo i daleko jeśli chodzi o odległość (i wszelkie nadzory). Jednemu z nich pokazałam nasz projekt i podpytywałam się o szczegóły. Rozmowa była trochę dziwna, bo wujek robił w pamięci wszelkie wyliczenia, niczym program Audytor OZC. Chodziło o zmniejszenie współczynnika U przez zamianę grubości styropianu z 12 na 15 cm. Powiedział wtedy brutalnie, że moje wysiłki finansowe zostaną zniweczone przez ucieczkę ciepła właśnie przez okna. Jak porównasz współczynniki dla ścian i okien - widać różnicę. Drugi znowu sceptycznie odniósł się do magicznej mocy współczynników okien. Taki wynik jest wpisany na aprobacie technicznej. To, co dostaniesz będzie jakie będzie i oby nie zepsute jeszcze zostało w czasie montażu. Nasz dom zdecydowanie nie będzie pasywny. Postaramy się, żeby nie ogrzewać okolicy, ale jakoś nie chcę przepłacać za różnicę 0,2 w wartości U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 19.06.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Zdaję sobie sprawę, że wiele informacji podawanych przez producentów to zabiego czysto marketingowe -typu okna bezołowiowe, super, super,ciepłe i.t.d. Jeszcze powinny być samo-myjące się Dlatego wcale nie kupiliśmy okien typu "full wypas" / sam dysrtybutor okien - co dziwne-nam odradzał i mówił co jest dobre z punktu widzenia zdrowego rozsądku, a co nie/.Kupiliśmy u sprawdzonego producenta, nie sądzę żebym miała dostać bubel.Ta sama firma będzie montować,póki co mam nadzieję, że będzie dobrze.Dlaczego z góry mam zakładać, że zamontują źle? A cieplejsza szyba okna tarasowego/poszerzonego przez nas o jedno skrzydło /kosztowala nas 560 zł więcej. My też nie budujemy domu pasywnego Chcemy wybudować ładny i w miarę tani / w trakcie budowy i późniejszego użytkowania/ Nie mamy fachowców w rodzinie , dlatego kierujemy się zdrowym rozsądkiem i...stanem konta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 19.06.2007 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Muszę się przyznać, że właśnie nasi rodzinny fachowcy byli największymi sceptykami. My z mężem pocieszamy się - oby tylko stanął budynek, reszta już pójdzie. Niewielka kubatura i fakt, że jest parterowy może nie zrujnuje nas finansowo. PS. My spotkaliśmy się z człowiekiem od reku jeszcze przed rozpoczęciem budowy. W stropie musimy uwzględnić przepust do czerpni powietrza. Pozostałe kanały będą szły pod sufitem (przydało się podwyższenie parteru, kosztem strychu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 19.06.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 A na jaki rekuperator się zdecydowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 19.06.2007 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 nie pamiętam nazwy! nie dospel, nie bartosz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 19.06.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Storkair? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 22.06.2007 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Venmar 1,5 (ponoć w pakiecie z tym człowiekiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 22.06.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 cześć Dawno mnie tu nie było, Marto gratuluje wylania stropu. Czyli teraz tylko jeszcze dach i możecie mieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 22.06.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Venmar 1,5 (ponoć w pakiecie z tym człowiekiem). Marto, my z niego zrezygnowaliśmy, ciekawy jestem czym Cie pan Jarek przekonał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 22.06.2007 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Czarku,wyjechałam na dwa dni, a tu strop się zalał. Wczoraj Darek wrócił cały zachlapany betonem (ponoć nieźle bryzgało). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts