Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZENIT Marty i Darka - komentarze

ms.

Recommended Posts

Marta macie już tyle zrobione nie kusi Was by jednak przez zimę ciągnąć dalsze roboty. Wiem kasa,kasa,kasa. A moze wolicie by dom spokojnie osiadł i żeby potem nie było jakiś niespodizanek.

My (oczywiście jak kasiora pozwoli) będziemy kontynuować w zimowe dni. Taki przynajmniej jest zamysł męzulka a i mnie starsznie korci by spieszyć z robotą.

U nas już stoją piękne kolumienki, które będą podtrzymywać dach. Niestety nie dojechały nadproża zamówione kilka m-cy temu i chłopaki musiały sobie radzić inaczej. Nawet nieźle Im to idzie ale szkoda mi Ich bo mają przez to więcej roboty (muszą zrobić okropną ilość zbojeń) no i przesuwa się termin zalania stropu.

Byle do przodu!

Nie byliście któregoś dnia u nas? Bo podobno ktoś zajechał białym autem i oglądał budowę.Ciekawe co to za tajemnicze osóbki

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiesz Marta elektrycy każą sobie płacić koszmarne pieniądze/ cały czas się śmieję, że trzeba było wyjść za mąż za elektryka/, mimo to nie podjęliśmy się robić tego sami.

Tomek miał nawet taki zamiar, z racji zawodu ma nawet o tym jakieśtam pojęcie/ jest realizatorem dzwięku/, ale doszliśmy do wniosku, że same specjalistyczne narzędzia do naszego cudnego porothermu będą nas kosztowały niewiele mniej niż robocizna.

Poza tym Tomek stwierdził,bacznie obserwując pracę elektryków, że jednak nie, nie podjąłby się robić tego sam.

Alarm robi nam człowiek w bardzo przyzwoitej cenie.

No, ale nas też czas goni, bo chcemy wprowadzić się w grudniu.

:p teraz już z górki :D

Z górki, ale powoli.

Główne prace wykończeniowe i przyłącza planujemy na przyszły rok. Pewne prace chyba wykonamy sami, co zajmuje nam sporo czasu.

Skądś to znam... :wink: zamierzam ściągnąć z emerytury wujka elektryka a rozprowadzenie wody mój tata zobowiązał się zrobić... no cóż zobaczymy czy takimi siłami damy radę. Warto spróbować...

• 2 weeks później...

Hej ładnie to tak cichaczem na urlopy się wybierać?

Wiesz z tą elektryką to rzeczywiscie koszmar. Ja też już siedzę nad oświeteleniem i kompletnie nie wiem co zrobić z salonem. Nie lubie górnego oświetlenia ale musi coś być w razie imprezki rodiznnej (bo znajomi to raczej tarasik i pólmrok preferują).

U nas stawiają już ścianki działowe a w poniedizałek zaczną układać więźbę. Jestem w lekkim szoku jak to szybko idzie. Teraz co chwila od nas wymagają jakiś decyzji.Wczoraj przesuwaliśmy ścianki, ciekawe co z tego wyjdzie?

Pozdrawiam Dominika

Pewnie, że nie ładnie, ale skończyła forsa się skończyła i budowa musi wyhamować.

Postępy prac przy Twoim domu obserwujemy zza szyb samochodu. Ostatnio widać tylko ekipę przy pracy lub po pracy (rozwieszone pranie).

Zawsze patrzę też na budowę w systemie YTONG obwieszoną reklamami. Strasznie mnie intryguje.

tamten wykonawca strasznie się afiszuje a drogi jak cholera.

U nas też kasa topnieje w szybkim tempie i aż strach pomysleć co bedzie dalej.

Marta masz kogoś od kominków.Chce dać do wyceny robociznę do kilku firm i zacząć działać.

W tym tygodniu wybieram się do Głoskowa bo na ul Radnych są bramy garażowe Wiśniowskiego a na Ogrodowej kominki

Kominek odkładam na przyszłość (czyli przyszły rok).

To co zrobiliśmy do tej pory, to udaliśmy się do Jotula na Bartycką (paw. 56). Tam bardzo miły młody człowiek wskazał interesujące nas modele. Można u nich zamówić full serwis, łącznie z doradzeniem projektu. Koszt ok. 14 tys. (i to chyba netto).

Potraktowałam to jako maksymalny punkt odniesienia, czyli wszystko inne będzie taniej.

Na priva prześlę wszystko co wiem o kominkach (nie ma tego dużo).

no niestety u nas kominek idzie na pierwszy rzut. Bo gaz maja nam podciągnąć dopiero w styczniu (tylko 5 m a tyle zachodu) a do tego czasu chcemy ogrzewać i suszyć ściany własnie kominkiem.Podobno te kominki jotula są rewelacyjne, kilku znajomych nimi ogrzewa całe domy bez dotakowych pieców.Cena robi wrażenie. Ale szczerze mówiąc te francuzkie lub neimieckie też nie są złe. Najważniejsze by do dobrze zrobić rozprowadzenie ciepła po pomieszczeniach.

Marto

Kominki sprawdźcie też u Darka Bielawskiego w Zabiej Woli, ceny niższe niż w Jotulu, a jakość podobna.663 44 33 21

A w końcu na czym stanęło z elektryką, robicie swoimi siłami czy ze "wspomaganiem"

Co do salonu-my dajemy dużo "punktowego"oświetlania.

I jedno centralne - do awaryjnego uruchamiania.

Wiemy dokładnie już- gdzie co będzie stało, akurat nam salon sprawił najmniej problemów.

Pamiętaj też o takich rzeczach/jeżeli zapomniałaś :) / jak np. wyłącznik głównego światła w sypialni tuż przy łóżku, czy wyłącznik światła w wiatrołapie powtórzony w głównym hallu/żeby się nie cofać/

Takie proste patenty podsunięte nam przez naszego elektryka, które ułatwiają życie.

Kasiu, trwamy w postanowieniu, że robimy sami.

:oops: o wiatrołapie zapomnieliśmy (o wyłączniku schodowym).

Rozpatrzyliśmy różne warianty, wzięliśmy pod uwagę nasze przyzwyczajenia, doświadczenia i ergonomię użytkowania.

Namiary na p. Bielawskiego miałam już zapisane wcześniej, polecałaś go wcześniej. Dzięki!

Marta jeżeli te terminy są takie o jakich pani mówi to byłoby super. Bo co do cen to raczej bedzie tak samo jak u innych. Wiśniowski ma cennik i już. Np. nam wycenili na ok 6 tys. Duża bo prawie 4,5 m. Wszystko zależy jaką chcesz tzn.jak dużą, z jakim przetłoczeniem, jaki kolor. Straszne ceny za zamontowanie ok 500zł.

nie podwójna. Jedna a długa. Choć niektórzy uważają, że lepiej wtedy zrobić dwie ze słupkiem pośrodku. Ale nasz garaż niby duży a jednak w środku jest miejsce ograniczone bo klatkę schodową powiększylismy kosztem garażu. więc zmieści się jeden mały i jeden duży samochód. I dlatego wjazd chcelismy mieć szerszy by można było swobodnie wjeżdżać.

Wyrazy podziwu dla wycieczki na trasie Chełm - Przemyśl. Ile to kilometrów??? Czy przejeżdżaliście tylko przez rolnicze obszary? Nie zahaczyliście o Roztocze, które przecież ma piękne lasy? Napisz więcej o tej wyprawie bo ja zawsze byłam na Roztoczu przejazdem i jestem bardzo niespełniona, bo sa tam miejsca po prostu magiczne...

Marta jeśli można spytać to po ile odstąpiłaś te stemple. Ja też mam trochę na zbyciu a za chwilę będzie więcej i nie wiem co z nimi zrobić. Dobrze by było jakby komuś się też przysłużyły.

U nas więźba "niby" się robi. Niestety nie doejchało całe drewno w oldbud-u i raczej od poniedziałku chłopaki powinni ruszyć z kopyta.

pzdr Dominika

interesu na nich nie zrobiłam. :oops:

Z 90 stempli, które kupowałam od J. 30 było za darmo (bo dostał je od F.). Przy odsprzedaży nadal miałam w pamięci 30 darmowych, i policzyłam tylko za "płatne" stemple, wyszło 3,30 zł za sztukę.

Johan niedawno odkupował od S., chyba po 4 zł.

Reniu, jechaliśmy wzdłuż granicy, dużo zwiedzając. Tereny są naprawdę bardzo ciekawe pod względem historycznym i architektonicznym. Z Roztocza zobaczyliśmy tylko wschodni kawałek (Hrebenne, Werchrata, Horyniec Zdrój). Najbardziej znane Roztocze Środkowe zostawiamy sobie na przyszłość.

Baardzo lubię takie wakacje!