Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZENIT Marty i Darka - komentarze

ms.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kominek dla pamięci bardzo ładny :D czy ściana kominkowa to żółto-beżowy tynk strukturalny? Jeśli mi się nie przywidziało to świetny pomysł stylistyczny - gładkość marmuru podkreśli chropowata powierzchnia ściany i funkcjonalny - nie będzie tak widać zabrudzeń kominkowych :D A jeśli to ziarno fotografii a nie tynk też mi sie podoba :D

Zakładanie naszego trawnika polega na skopywaniu kawałek po kawałku działki. Tylko raz Darkowi chciało się widłami przesiewać skopaną ziemię, żeby oddzielić korzenie chwastów. Trochę mamy zagłębienie w tym miejscu, bo sporo ziemi jednak ubyło.

Po skopaniu grabiami wyrównujemy teren. Nie mamy wałka i ugniatamy ziemię deską.

Co siejemy?

Ta część działki jest przeznaczona pod łąkę kwietną i kupiliśmy trawę o nazwie "Polską łączka". Po pierwszym koszeniu musimy wysiać nasiona kwiatów, które były w pudełku w osobnej torebce.

Podlewamy wodą z rowu melioracyjnego, bo swojej jeszcze nie mamy. :oops:

W zeszłym roku wszystko potraktowaliśmy roundupem. Zniknął perz, ale szaleją skrzypy i mlecze.

Na trawnik-trawnik przeznaczymy teren najbliżej domu, ale to dopiero po zakończeniu budowy.

Mam wrażenie, że nie o taką odpowiedź Ci chodziło. Wszystkiego co dotyczy ogrodu i roślin dopiero się uczę. W szkółkach czy sklepach ogrodniczych zawsze korzystam z listy, bo nie jestem w stanie zapamiętać nazw odmian.

Przed chwilą zaglądałam do Twojego dziennika - widzę, że szlejesz łazienkowo. My dawno wybraliśmy wannę Magnolię Ravaku. Miała być na 100%. Czas mijał i się nam odwidziało.

Nadal szukamy czegoś podobnego do Magnolii - w odpływem wody na środku.

Podobnie było z brodzikiem, ale przy rozprowadzaniu instalacji wod-kan zdecydowaliśmy się na model firmy Koralle i tego się trzymamy.

Hejka masz jakiegoś maila to Ci wyślę "historię" mojej ścianki w kotłowni :lol:

łaty i kontrłaty znów poprawka :-? i dopiero dzisiaj zrobię jakieś zdjęcia dachu, znaczy się dachówki na dachu, poprzedni wykonawca dopóki sie nie spieszył to robił porządnie ale więźbę mi skopsał ma max-a :cry:

Marto-dzięki raz jeszcze za info w sprawie traw.

Nasz sąsiad "zadziałał" i mamy już wszystko przygotowane pod sianie.

Tylko najpierw chcemy szybko zrobić ogrodzenie i opaskę wokół domu coby tego co wysiane ekipy nie zadeptały :wink:

Tylko z czasem kiepsko.Na dodatek Rogal nam zachorował / już lepiej/ ,więc nawet na forum nie zaglądałam , bo nie było kiedy.

Zaglądałam do obu linków. Wyglądają na zgrabne. Dla nas moc 10-12 kW w zupełności wystarczy. Bardzo skąpe opisy, nie wiem czy są przystosowane do pobierania powietrza z zewnątrz.

Jak bedzie u Ciebie?

Też mam kominek z boczną szybą - wygląda ok .

Niestety - moje poszukiwania wykazały , że wkłady z podejściem powietrza z zewnątrz mają przeważnie moc powyżej 16 kW .

Są też dorabiane podejścia - wydaje mi się jednak , że to nie do końca dobre rozwiązanie .

Ja mam właśnie dorabiane podejscie ( firmowo )- paliłem w kominku kilka razy i nie mogę jeszcze w pełni ocenić . Wydaje mi się jednak , że nie bardzo działa . A rurę doprowaszającą mam fi 160 .